" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Egyébként a bátaapáti völgyben még messze nincsenek kimerítve a gyönyörök, mivel a jelenlegi, brutális hőmérsékleteket regisztráló állomás 160 m-en mér, miközben ugyanannak a völgynek az alja 130 m környékén van, azaz a jelenlegi bődületeket 30(!) m-es fagylefolyás mellett produkálja. Képzeljétek el, mi lenne ott egy oda helyezett állomás esetén és hogyan maradna ezzel alatta a leghidegebbnek elkönyvelt térségek(?!) középhőmérsékleteinek, ott, a Magyarország legmelegebbjei között elkönyvelt TÉRSÉGben. Lehet, hogy volt olyan, aki kételkedett, amikor elkezdtem írogatni erről a témáról, de nehezen tudom elképzelni, hogy még mindig legyen, aki nem érti a mikroklíma jelentőségét és hogy ideje végérvényesen fátylat teríteni a térségi szemléletre. Azt hiszem, erre vonatkozóan sikerült már idáig is jónéhány meggyőző példát prezentálni.
Régebben nem mértem,csak tapasztaltam.A ház ahol lakom és a kert közt 5 km van,
és télen ritkábban szoktam kijárni és nem is mértem.Az utóbbi években figyeltem oda,mivel terveztem oda kivinni a fügegyüjtemény egy részét(lévén,hogy az udvar
kicsi ill.kinőttem),de szomorúan kellett megállapítanom,hogy ez arra alkalmatlan,így
most más megoldáson munkálkodom.A város talán egyik leghidegebb pontja,ha nem a leg.
Mindenképp azt tervezem,miután a nagyrésze bemutatkozott,mert nyilván a termés
a legfontosabb meghatározó faji bélyeg,hogy felkérek valaki profit és egy szép képsorozattal együtt elkészíttetek egy külön lapot,ahol a levél,hajtásrendszer,ter-
méskezdemény,érett gyümölcs és annak metszete vm.egyébb adatok pld.gyümölcs
átlagsúly feltüntetésével-ugyanis én még ilyet nem csináltam és ennyire nem értek
a számítástechnikához.A fotókat már gyártom és mentem el.Viszont azt sem aka-
rom,hogy esetlegesen azonosakat csak más néven ismételten feltüntessek.Ehhez
bizony idő kell míg ezek kiderülnek.A család nem is tart emiatt normálisnak,hogy ebbe belevágtam.Mozdulni nem lehet az udvaron a fügés dézsáktól.No meg persze
a többi növénytől.A kisfiad féléből majd még kérnék dugványnak valót,ha lehet.
Gondolom már sokat fejlődött azóta.Ha lesz rajt termés ,küldjél nekem egy fotót róla légyszives.
Most télen 17,5 volt a leghidegebb febr. 17-én. 2005/2006: -21,5 jan 25 és 27. Eddig a leghidegebb -24,5 volt 2006 dec. 25-én. A hőmérő a fűtetlen melléképület ablakában van kb. vállmagasságban, a háztól 15-20 méter.
És ez több mint mediterrán növény, számomra döbbenet volt, amikor megláttam, csodaszép virág, az meg hogy a Bussay-nál és Lovásziban is vígan áttelelt, elképesztő! Arra a két helyre, és az azokkal analóg helyekre kellene fügeültetvényeket telepíteni, és ellátni az egész országot júniustól novemberig friss édes zamatos fügével! Meg persze 1-2 meteorológiai állomást :)
Szia !Gondoltam,hogy ez lehet és erre utaltam,hogy a P.caeruela kékebb változatban is létezik és ez az.ExtremEE-é viszont biztos,hogy maracuja és
az viszont nem bír ki annyit.Egyik ismerősömnél még cserépben kinntfelejtve is áttelelt a tavalyi enyhébb télen,pedig így egyértelműen veszélyesebb kinnthagyni.
Igen, a 6,5 fok hétfőn már egy elég kemény fagyzugra utaló hőmérséklet. A zalai fagyzugállomásokon 9 fokot mértek akkor, pedig azok is jelentős fagyzugok. A hegyen ugyanakkor kevéssel 15 fok felett volt a minimum.
A gyökérsarj,a dugvány v. az oltás ,szemzés esetén egyértelműen azonos növényhez jutsz,csak az ivaros szaporítás a magvetés nem mindig eredményes,de ez sem kizárt,ugyanis vannak növények,melyek fajazonos magoncokat adnak.
A jujuba valóban nem akaródzik gyökerezni,a gyökérsarj meg csak akkor tuti,ha
nem oltott a növény,akkor ugyanis az alanyt neveled tovább-ami ismeretlen.
Ráadásul nehezen oltható a jujuba,igen gyenge az eredési százalék.Viszont érdemes a magvetéssel is próbálkozni,nekem jó tapasztalatom van,már három
magoncom kezdett teremni és hasonló a termésük mint amiről vetettem.
Mindjárt megnézem, föl van írva. Érdekelne a jujuba, meg az Asimina, csak először jó lenne megkóstolni. Nem emlékszem, hogy láttam volna eddig valahol. Meg pl. a mangóra allergiás vagyok, jó lenne tudni, hogy egyáltalán megehetném-e. Mi inkább barackokkal se próbálkozunk, alma, körte jól érzi magát, a dió viszont rendszeresen lefagy. Tavaly tavasszal az eperfáról is lefagyott az összes friss hajtás.
Kérdésedre azt tudom válaszolni,hogy nem írtam fel mennyi idő alatt értek be nálam
és nem is volt időm nagyon foglalkozni vele.Viszont amikor reggel kimentem az üvegházba álltalában lepottyant az érett.Az enyémek lilára értek,de van olyan fajta is amelyik sárgára érik.A szineződés megkezdése után hamarosan beérik és lepottyanik teljes éretten.Viszonylag gyorsan érik,ez is úgy van mind a fügék termése ,sokáig csak van azután elkezd szineződni,hirtelen megnő és ezután
Bocs,de a másik topikon már leírtam sajnos valami gond van ezzel a szolgáltatóval,
és emiatt többen gondolják ugyanezt amit Te.A lányom is felhívott,hogy nem reagáltam a képekre amit küldött és sajnos mostmár sorozatos,hogy vagy én nem kapok meg emaileket v.amit küldök nem érkezik meg.Megint megpróbálok reklamálni náluk,de azt hiszem a legjobb lesz váltanom.Reményeim szerint még egy hónap és
megtehetem,hogy szolgáltatót váltok,ha sürgősen nem tesznek valamit.
Kicsit olvasgattam, látom, szóba hoztad a hideg kertünket. Most hétfőn pl. 6,5 fok volt reggel. Nem tudom, máshol mennyi volt, de eléggé fáztam. Azt hiszem, nálunk a korlátozottan téltűrők teljesen kiesnek.
Téged is nagy szeretettel üdvözöllek, különösen annak fényében, hogy mindig is nagy érdeklődést mutattál a klíma iránt és gyakran folytattunk érdekfeszítő vitát ezekről a kérdésekről! Itt reményeim szerint nem kell majd attól tartanunk, hogy "offolunk".
Én is ebből a csomagküldő kertészetből rendeltem a Lang jujubámat, viszont nekem két szezon óta nem köt egyetlen termést sem! Vagy Jozsónak volt óriási mázlija, hogy éppen jól termő magoncot küldtek neki, vagy én voltam nagyon szerencsétlen. Ez az egerági kertészet, nem tudom, hogy ki szabad-e írnom ide a nevét, vagy reklámnak minősül.
Szeretném én is átadni szívélyes üdvözletem ebben az új topikban! Sokat emlegettünk Ninovargával, mondtuk, hogy leginkább még Jozsó hiányzik innen. Ki ne bánná, hogy ilyen konfliktusokkal terhelt heteink voltak itt? Természetesen én is bánom, de akik esetleg most haragudnának rám azért, mert megnyitottam az új fórumot, azoknak remélem, sikerül majd bebizoyítanom/bebizonyítanunk, hogy a lecsekélyebb negatív szándék sem volt bennem. Nekem nem is volt igazából senkivel összetűzésem, ezért nem is lett volna semmi okom arra, hogy ebben a lépésemben az ártó szándék vezéreljen. Annyit azért mondhatunk, hogy ha nem tettem volna meg ezt a lépést, akkor egy szakembert mindenképen elvesztettünk volna. Néhány magánjellegű dolgot elárulhatok azzal, hogy Ninoval a sajnálatos eseményeket leszámítva is gondolkoztunk valamilyen új "sajtóorgánumon". Tisztában vagyunk azzal, hogy néhányakat esetleg zavarhat, hogy állandóan a klímáról beszélünk, vagy hogy mozgalmat indítunk ezen gyümölcsfajok terjesztése érdekében és nagyvonalúan ültetvényekben,nagyüzemi termesztésben gondolkodunk. A fagytűrőben Arthur kérdezte, hogy mégis miben gondolom másnak ezt az új topikot, mint a régi. Véleményem szerint egyrészt ugye a hagyományos gyümölcseink reziszens szelekcióival is szeretnénk foglalkozni, másrészt azért, mert itt nagyobb teret szeretnék engedni az éghajlattani ismereteknek, vagy az ültetvényi tapasztalatoknak. Talán jobb reklám is ezeknek a gyümölcsöknek, hogy nem ruházzuk fel őket rögtön a "déligyümölcs" jelzővel. Még a fügére talán illene is a jelző, de a többire semmiképpen. Így nem gondolom, hogy a régi topiknak ne lenne továbbra is helye a nap alatt. Régebben is érzékelhető volt egyfajta aszimmetria a hobbifórum-jelleg, a gyűjtők tapasztalatcseréjének fóruma és a Nino által behozott, egyfajta "mozgalmi", terjesztői attitűd, a kísérleti ültetvények bemutatása, a termesztéshez elengedhetetlen éghajlati ismeretek bemutatása között. Én egyre inkább bízom abban, hogy ez a kis intermezzo hamar megoldódik, már látom ennek jelét, hiszen egyre többen jönnek át ide. Így semmiképpen nem beszélhetünk kettészakadásról, vagy pártokra bomlásról. Ide bárki írhat, én a magam részéről mindenkit szeretettel várok! Szeretnék egy olyan légkört teremteni, ahol igazából nincs is "off" téma, bármi jöhet, csak legalább érintőlegesen kapcsolódjon ezen növényekhez, vagy a klímához, a tájhoz, akár a természethez. De tőlem jöhetnek olyan képek is, hogy a gyerek, szülő, testvér, anyós, após, barát szereti a fügét, vagy éppen a jujubát. Én egyedül olyan kikötést gondoltam hasznavehetőnek, hogy itt ne jelenjenek meg olyan dolgok, hogy egymást kimoderáltatjuk valami miatt, vagy hogy olyan stílusban beszéljünk, hogy"ne nézz már minket hülyének", na meg egyáltalán bármiféle személyeskedést szeretnék végleg száműzni. Ha valaki csalódott, mert kudarca van valamilyen növényével, akkor azt tisztán szakmai alapon, bármilyen személyes utalás nélkül meg lehet beszélni. Nem szeretném, ha itt bárkinek moderálásra lenne szüksége. Na meg azt sem, hogy burkoltan, áttételesen okozzunk a másiknak rossz pillanatokat Említettem, hogy ez a régivel ellentétben inkább szakmai jellegű fórum kíván lenni, valamint a "nagyon őrültek" gyűjtőhelye. Ez viszont nem jelenti azt, hogy innen a gyűjtői mentalitás száműzve lenne. De azért alapvetően olyan mentalitást képzeltem el, hogy itt e növények és az itt szerzett ismeretek aktív terjesztői gyűlnek össze. Tagadhatatlan, hogy a másik topikkal érzésem szerint mintegy 50-60%-os átfedésben vagyunk. De ha lehet 5 kaktuszos topik, akkor lehet 4 a kiviről, fügéről és a többi gyümölcsről. Végezetül, mivel egy személyes hangú üdvözlet közben valójában mindenkinek szóltam, ezért szeretnénk mégegyszer üdvözölni, talán sokak nevében!