" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Abszolút nem savanyú! Kifejezetten közkedvelt lehetne az íze alapján. Ez nem valami ilyen-olyan bogyó, ami mondjuk csak a gyűjtőknek lehetne igazán érdekes, vagy éppen a vitamintartalma miatt.
Ez már a másodtermés. Extra korainak nem nevezném, még van zöld rajta bőven. A másik két fajta (amiről képet raktam föl) is hasonló érési idejű.
Vannak errefelé későbbi fajták is, pl. a tabáni zöld valamivel később érik, de van még jóval későbbi fajta is, amiből elég sok van a környéken, ez ráadásul nagyon hosszú tenyészidejű is, viszont nagyon bőtermő.
Kanári fügém nincs, de én is jártam már így Zombán. Vettem egy termő gránátalmát, amiről kiderült, hogy dupla virágú piros, ebből pedig van itt bőven. Ráadásul nem is volt olcsó, úgyhogy eléggé bosszantott a dolog.
Az Asiminán komolyan gondolkodom, azt tudom is, hova ültetném. A disznóólunk mögött elég árnyékos, a diófa széle is árnyékolja azt a részt, de ha a fa megnőne, több napot kapna, az ól elég alacsony. Mennyire savanyú a gyümölcse? Érdemes-e magról vetni? Magot több helyen is láttam.
Bár nehéz is lenne bármit mondani ilyen méretű fügékről. 10 centis dugványokként vettem őket, nem is olcsón. A kanáriként vásárolt ilyen méretről is 170 cm magasra nőtt eddig, így a növekedési habitus stimmel.
Közben lenne még néhány kérdésem Jozsó (vagy bárki más) részére: elnézegettem én itt mások kanári fügéjét és arra lettem figyelmes, hogy nagy levelei minden képen eléggé fényesek. Formára nálam is ilyenek a levelek, viszont abszolút nem fényesek, inkább bolyhosak, bársonyosak. Azért vetődött fel bennem a gyanú, mert amikor vettem múlt ősszel ezeket a fügéket Zombán, akkor volt egy olyan sejtésem, hogy az alkalmazott sokszor csak rámondta bizonyos növényekre, hogy az, amit kértem. Az egyik kerti hibiszkuszom sem olyan színű lett, amilyet akartam és a thai pomelonak vett citrus is valószínűleg lipo lehet valójában. Arról már nem is beszélve, hogy a többi onnan beszerzett fügémhez hasonlóan ennek sincs esze ágában megmutatni a termését.
Hát akkor kénytelen leszek a régi mellé ültetni. Kicsit emlékeztet engem a jujuba a kivi-mizériára, ez se terem, viszont semmilyen más baj nem merült fel vele kapcsolatban, az eddigi két növényemet is csak úgy beástam a földbe, talajelőkészítést, trágyát sem kaptak és soha meg nem locsoltam őket. Az olasz forrásból beszerzett növények oltottak?
Nem tudom, azt nem ismerem közelebbről. Az, aki ültette, már nem él. Talán Horvátországból hozta, vagy Mohácsról (?).
Ez egy kb. 25 éves nagy bokor, jó vaskos törzsekkel. Nincs túl jó helyen, mert elég kevés napot kap. Az tény, hogy a fán megaszalódik, és finom aszaltfüge lesz belőle - de csak száraz időben, mert esős időjárásban könnyen penészedik a héja (a belseje nem). Tavaly ezt is megtámadta a muslicák által terjesztett gyümöcserjedés, ami felénk az összes fügetermés legnagyobb részét elvitte. Idén ez eddig szerencsére nem jelentkezett.
Tudunk valamilyen viszonylag konkrét fagytűrési adatot erről a növényről valamilyen forrásból? Nem lenne jó, ha itt bármilyen újonnan feltűnő növényre alapos utánajárás nélkül kimondanánk a korlátozott télállóságot. Lehet, hogy előnytelenebb helyen is kiültethető lenne.
Azt a gyakorlatot lehet vele folytatni korlátozott volumenben, mint az olajfákkal. Ha van helyünk a szállítójárművön, néhány darabot tudok venni Olaszországban pár érdeklődőnek. Legfeljebb azt gondolják, hogy "becsapom" őket, mert a magyar árak alapján nem fogják elhinni, hogy csak annyiba kerül. Gondolom, az olajfások is gondolhatták, hogy "jól kiszúrtam velük".
Hát akkor nekem pechem van a jujubával. Azért ezt a már szépen növő fácskát én mégis inkább beoltanám. Ha nem sikerül, akkor megnézem a gyökerét, addig így adok neki egy esélyt. Engem az is idegesít, hogy a Rappaitól vett jujubán meg egyetlen egy szem van, pedig tavaly a konténerében tele volt rakódva terméssel. Remélem, hogy ez csak a kiültetéskor megbomlott vegetatív-generatív egyensúly miatt van. Kérdésem lenne mindenkihez: tud bárki valóban megbízható beszerzési forrásról jujubát illetően? Lehet külföldről is. Azért én jobban bíznék vegetatív úton szaporított példányok vásárlásában.
Nem hiszem, hogy az asimina ilyen szempontból hasonlítana a mangóra, annak pl. elég terpentines a héja. De sajnos elég ritka gyümölcs, nem hinném, hogy bárhol lehetne kapni az országban. Hát a jujubára leegyszerűsítésként azt mondanám, hogy frissen az almára elékeztet, aszalva a datolyára.
Kaphatnánk valamilyen felvilágosítást a képsorozaton szereplő fügékről? Ha esetleg van valamilyen nevük, különleges tulajdonságuk, származásuk, vagy bármi! Engem különösen a második képen lévő érdekelne, még hasonlót sem láttam! Az utolsó előtti és az azelőtti kanári? De a többi nevére is kíváncsi lennék.
Egyébként a bátaapáti völgyben még messze nincsenek kimerítve a gyönyörök, mivel a jelenlegi, brutális hőmérsékleteket regisztráló állomás 160 m-en mér, miközben ugyanannak a völgynek az alja 130 m környékén van, azaz a jelenlegi bődületeket 30(!) m-es fagylefolyás mellett produkálja. Képzeljétek el, mi lenne ott egy oda helyezett állomás esetén és hogyan maradna ezzel alatta a leghidegebbnek elkönyvelt térségek(?!) középhőmérsékleteinek, ott, a Magyarország legmelegebbjei között elkönyvelt TÉRSÉGben. Lehet, hogy volt olyan, aki kételkedett, amikor elkezdtem írogatni erről a témáról, de nehezen tudom elképzelni, hogy még mindig legyen, aki nem érti a mikroklíma jelentőségét és hogy ideje végérvényesen fátylat teríteni a térségi szemléletre. Azt hiszem, erre vonatkozóan sikerült már idáig is jónéhány meggyőző példát prezentálni.
Régebben nem mértem,csak tapasztaltam.A ház ahol lakom és a kert közt 5 km van,
és télen ritkábban szoktam kijárni és nem is mértem.Az utóbbi években figyeltem oda,mivel terveztem oda kivinni a fügegyüjtemény egy részét(lévén,hogy az udvar
kicsi ill.kinőttem),de szomorúan kellett megállapítanom,hogy ez arra alkalmatlan,így
most más megoldáson munkálkodom.A város talán egyik leghidegebb pontja,ha nem a leg.
Mindenképp azt tervezem,miután a nagyrésze bemutatkozott,mert nyilván a termés
a legfontosabb meghatározó faji bélyeg,hogy felkérek valaki profit és egy szép képsorozattal együtt elkészíttetek egy külön lapot,ahol a levél,hajtásrendszer,ter-
méskezdemény,érett gyümölcs és annak metszete vm.egyébb adatok pld.gyümölcs
átlagsúly feltüntetésével-ugyanis én még ilyet nem csináltam és ennyire nem értek
a számítástechnikához.A fotókat már gyártom és mentem el.Viszont azt sem aka-
rom,hogy esetlegesen azonosakat csak más néven ismételten feltüntessek.Ehhez
bizony idő kell míg ezek kiderülnek.A család nem is tart emiatt normálisnak,hogy ebbe belevágtam.Mozdulni nem lehet az udvaron a fügés dézsáktól.No meg persze
a többi növénytől.A kisfiad féléből majd még kérnék dugványnak valót,ha lehet.
Gondolom már sokat fejlődött azóta.Ha lesz rajt termés ,küldjél nekem egy fotót róla légyszives.
Most télen 17,5 volt a leghidegebb febr. 17-én. 2005/2006: -21,5 jan 25 és 27. Eddig a leghidegebb -24,5 volt 2006 dec. 25-én. A hőmérő a fűtetlen melléképület ablakában van kb. vállmagasságban, a háztól 15-20 méter.