Keresés

Részletes keresés

aiol19 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 412
Abszolút nem savanyú! Kifejezetten közkedvelt lehetne az íze alapján. Ez nem valami ilyen-olyan bogyó, ami mondjuk csak a gyűjtőknek lehetne igazán érdekes, vagy éppen a vitamintartalma miatt.
Előzmény: CBNora (407)
grifi Creative Commons License 2008.08.21 0 0 411

Ez már a másodtermés. Extra korainak nem nevezném, még van zöld rajta bőven. A másik két fajta (amiről képet raktam föl) is hasonló érési idejű.

Vannak errefelé későbbi fajták is, pl. a tabáni zöld valamivel később érik, de van még jóval későbbi fajta is, amiből elég sok van a környéken, ez ráadásul nagyon hosszú tenyészidejű is, viszont nagyon bőtermő.

Előzmény: aiol19 (402)
grifi Creative Commons License 2008.08.21 0 0 410
Kanári fügém nincs, de én is jártam már így Zombán. Vettem egy termő gránátalmát, amiről kiderült, hogy dupla virágú piros, ebből pedig van itt bőven. Ráadásul nem is volt olcsó, úgyhogy eléggé bosszantott a dolog.
Előzmény: aiol19 (403)
grifi Creative Commons License 2008.08.21 0 0 409

A kép alapján nem tudom biztosan megmondani, de elképzelhető.

Én csak tippeltem a saját fügémnél a tabáni zöldre, de Jozsónak is küldtem belőle, ő majd biztosan be tudja azonosítani, hogy tényleg az-e.

Előzmény: aiol19 (405)
KGáborr Creative Commons License 2008.08.21 0 0 408
A tavasszal vásároltam holland importból származó Brown turkey fügét
Még nem termet, így ez sem 100 % hogy az
Szerintem a levelek hasonlóak
Előzmény: aiol19 (404)
CBNora Creative Commons License 2008.08.21 0 0 407
Az Asiminán komolyan gondolkodom, azt tudom is, hova ültetném. A disznóólunk mögött elég árnyékos, a diófa széle is árnyékolja azt a részt, de ha a fa megnőne, több napot kapna, az ól elég alacsony.
Mennyire savanyú a gyümölcse? Érdemes-e magról vetni? Magot több helyen is láttam.
Előzmény: aiol19 (392)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 406
Bár nehéz is lenne bármit mondani ilyen méretű fügékről. 10 centis dugványokként vettem őket, nem is olcsón. A kanáriként vásárolt ilyen méretről is 170 cm magasra nőtt eddig, így a növekedési habitus stimmel.
Előzmény: aiol19 (405)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 405
Erről pedig Grifi véleményét kérdezném ki elsősorban. Ilyennek ismered a tabáni zöld nevűt?
Előzmény: aiol19 (404)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 404
Brown Turkey ugyanebből a sorzatból. Valóban az lehet?
Előzmény: aiol19 (403)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 403
Közben lenne még néhány kérdésem Jozsó (vagy bárki más) részére: elnézegettem én itt mások kanári fügéjét és arra lettem figyelmes, hogy nagy levelei minden képen eléggé fényesek. Formára nálam is ilyenek a levelek, viszont abszolút nem fényesek, inkább bolyhosak, bársonyosak. Azért vetődött fel bennem a gyanú, mert amikor vettem múlt ősszel ezeket a fügéket Zombán, akkor volt egy olyan sejtésem, hogy az alkalmazott sokszor csak rámondta bizonyos növényekre, hogy az, amit kértem. Az egyik kerti hibiszkuszom sem olyan színű lett, amilyet akartam és a thai pomelonak vett citrus is valószínűleg lipo lehet valójában. Arról már nem is beszélve, hogy a többi onnan beszerzett fügémhez hasonlóan ennek sincs esze ágában megmutatni a termését.
aiol19 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 402
És ez még az első termése (fioroni), vagy ez is ennyire extrakorai lenne, hogy már a másodtermése kezd így elérni? 
Előzmény: grifi (397)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.20 0 0 401
Természetesen, oltottak. Ott már szeméttel nem lehet a nép szemét kiszúrni.
Előzmény: aiol19 (400)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 400

Hát akkor kénytelen leszek a régi mellé ültetni. Kicsit emlékeztet engem a jujuba a kivi-mizériára, ez se terem, viszont semmilyen más baj nem merült fel vele kapcsolatban, az eddigi két növényemet is csak úgy beástam a földbe, talajelőkészítést, trágyát sem kaptak és soha meg nem locsoltam őket. Az olasz forrásból beszerzett növények oltottak?

Előzmény: ninovarga (395)
grifi Creative Commons License 2008.08.20 0 0 397

Nem tudom, azt nem ismerem közelebbről. Az, aki ültette, már nem él. Talán Horvátországból hozta, vagy Mohácsról (?).

Ez egy kb. 25 éves nagy bokor, jó vaskos törzsekkel. Nincs túl jó helyen, mert elég kevés napot kap. Az tény, hogy a fán megaszalódik, és finom aszaltfüge lesz belőle - de csak száraz időben, mert esős időjárásban könnyen penészedik a héja (a belseje nem). Tavaly ezt is megtámadta a muslicák által terjesztett gyümöcserjedés, ami felénk az összes fügetermés legnagyobb részét elvitte. Idén ez eddig szerencsére nem jelentkezett.

Előzmény: aiol19 (390)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 396
Tudunk valamilyen viszonylag konkrét fagytűrési adatot erről a növényről valamilyen forrásból? Nem lenne jó, ha itt bármilyen újonnan feltűnő növényre alapos utánajárás nélkül kimondanánk a korlátozott télállóságot. Lehet, hogy előnytelenebb helyen is kiültethető lenne.
Előzmény: Floo2 (379)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.20 0 0 395
Azt a gyakorlatot lehet vele folytatni korlátozott volumenben, mint az olajfákkal. Ha van helyünk a szállítójárművön, néhány darabot tudok venni Olaszországban pár érdeklődőnek. Legfeljebb azt gondolják, hogy "becsapom" őket, mert a magyar árak alapján nem fogják elhinni, hogy csak annyiba kerül. Gondolom, az olajfások is gondolhatták, hogy "jól kiszúrtam velük".
Előzmény: aiol19 (393)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 394
Én csak azért bizonytalankodtam, mert nem tudtam, sértenénk-e valamilyen szabályzatot ezzel.
Előzmény: Törölt nick (376)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 393
Hát akkor nekem pechem van a jujubával. Azért ezt a már szépen növő fácskát én mégis inkább beoltanám. Ha nem sikerül, akkor megnézem a gyökerét, addig így adok neki egy esélyt. Engem az is idegesít, hogy a Rappaitól vett jujubán meg egyetlen egy szem van, pedig tavaly a konténerében tele volt rakódva terméssel. Remélem, hogy ez csak a kiültetéskor megbomlott vegetatív-generatív egyensúly miatt van. Kérdésem lenne mindenkihez: tud bárki valóban megbízható beszerzési forrásról jujubát illetően? Lehet külföldről is. Azért én jobban bíznék vegetatív úton szaporított példányok vásárlásában.
Előzmény: jozso48 (374)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 392

Nem hiszem, hogy az asimina ilyen szempontból hasonlítana a mangóra, annak pl. elég terpentines a héja. De sajnos elég ritka gyümölcs, nem hinném, hogy bárhol lehetne kapni az országban. Hát a jujubára leegyszerűsítésként azt mondanám, hogy frissen az almára elékeztet, aszalva a datolyára.

Üdvözlünk a topikban!

Előzmény: CBNora (372)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 391
Már miért lenne az alma off téma? Különösen azért nem az, mert almából is kísérletezhetnénk rezisztens fajtákkal.
Előzmény: H.J (360)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 390
Az 5. sz. fajta esetleg azonos lehet Ninovarga "fán aszalódó zöld" fajtájával?
Előzmény: grifi (350)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 389
És ehhez esetleg tartozik valamilyen név? A másik két képen milyen fajta van? Engem emlékeztetnek az elsőre.
Előzmény: jozso48 (344)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.20 0 0 388
Remélem, lassan-lassan eljutunk odáig, hogy a szagma kivételével ezeket már mindenki tudni fogja.
aiol19 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 387

Jozsó!

Kaphatnánk valamilyen felvilágosítást a képsorozaton szereplő fügékről? Ha esetleg van valamilyen nevük, különleges tulajdonságuk, származásuk, vagy bármi! Engem különösen a második képen lévő érdekelne, még hasonlót sem láttam! Az utolsó előtti és az azelőtti kanári? De a többi nevére is kíváncsi lennék.

Előzmény: jozso48 (337)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.20 0 0 386
Egyébként a bátaapáti völgyben még messze nincsenek kimerítve a gyönyörök, mivel a jelenlegi, brutális hőmérsékleteket regisztráló állomás 160 m-en mér, miközben ugyanannak a völgynek az alja 130 m környékén van, azaz a jelenlegi bődületeket 30(!) m-es fagylefolyás mellett produkálja. Képzeljétek el, mi lenne ott egy oda helyezett állomás esetén és hogyan maradna ezzel alatta a leghidegebbnek elkönyvelt térségek(?!) középhőmérsékleteinek, ott, a Magyarország legmelegebbjei között elkönyvelt TÉRSÉGben.
Lehet, hogy volt olyan, aki kételkedett, amikor elkezdtem írogatni erről a témáról, de nehezen tudom elképzelni, hogy még mindig legyen, aki nem érti a mikroklíma jelentőségét és hogy ideje végérvényesen fátylat teríteni a térségi szemléletre.
Azt hiszem, erre vonatkozóan sikerült már idáig is jónéhány meggyőző példát prezentálni.
jozso48 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 385

Régebben nem mértem,csak tapasztaltam.A ház ahol lakom és a kert közt 5 km van,

és télen ritkábban szoktam kijárni és nem is mértem.Az utóbbi években figyeltem oda,mivel terveztem oda kivinni a fügegyüjtemény egy részét(lévén,hogy az udvar

kicsi ill.kinőttem),de szomorúan kellett megállapítanom,hogy ez arra alkalmatlan,így

most más megoldáson munkálkodom.A város talán egyik leghidegebb pontja,ha nem a leg.

Előzmény: CBNora (383)
jozso48 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 384

Mindenképp azt tervezem,miután a nagyrésze bemutatkozott,mert nyilván a termés

a legfontosabb meghatározó faji bélyeg,hogy felkérek valaki profit és egy szép képsorozattal együtt elkészíttetek egy külön lapot,ahol a levél,hajtásrendszer,ter-

méskezdemény,érett gyümölcs és annak metszete vm.egyébb adatok pld.gyümölcs

átlagsúly feltüntetésével-ugyanis én még ilyet nem csináltam és ennyire nem értek

a számítástechnikához.A fotókat már gyártom és mentem el.Viszont azt sem aka-

rom,hogy esetlegesen azonosakat csak más néven ismételten feltüntessek.Ehhez

bizony idő kell míg ezek kiderülnek.A család nem is tart emiatt normálisnak,hogy ebbe belevágtam.Mozdulni nem lehet az udvaron a fügés dézsáktól.No meg persze

a többi növénytől.A kisfiad féléből majd még kérnék dugványnak valót,ha lehet.

Gondolom már sokat fejlődött azóta.Ha lesz rajt termés ,küldjél nekem egy fotót róla légyszives.

Előzmény: Taxus (348)
CBNora Creative Commons License 2008.08.20 0 0 383
Még a mienknél is hidegebb?
Előzmény: jozso48 (380)
CBNora Creative Commons License 2008.08.20 0 0 382
-24,5 2002-ben volt.
Előzmény: CBNora (381)
CBNora Creative Commons License 2008.08.20 0 0 381
Most télen 17,5 volt a leghidegebb febr. 17-én.
2005/2006: -21,5 jan 25 és 27.
Eddig a leghidegebb -24,5 volt 2006 dec. 25-én.
A hőmérő a fűtetlen melléképület ablakában van kb. vállmagasságban, a háztól 15-20 méter.
Előzmény: Törölt nick (370)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!