Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.08.21 0 0 431
Kedves Vali! Ha nagyon megfigyeled a fügékről készült képek részleteit, akkor magad is el fogod tudni dönteni, hogy az ágon lévő termés első, vagy másodérésű termés-e. A most látható másodérésűek mind levéltőből fakadnak. Az első termések sima vesszőn vannak, mert a tavalyi áttelelt alvórügyekből fejlődnek, de azok csak termőrügyek, azokból levél nem fakad.
Előzmény: valila (416)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.21 0 0 430
Egyébként ezzel egyidőben, a mai napon, így állnak a nagyon késői mutáns rügyből kötött díszgránátalma ikrek és a késői érésű Guzal Kara:
ninovarga Creative Commons License 2008.08.21 0 0 428
Utolsó előttinek nem jót szúrtam be
ninovarga Creative Commons License 2008.08.21 0 0 427
Tegnap este olyan gyanúm támadt, hogy utoljára, amikor barackot lopni mentem a saját fámról, nem néztem eléggé körül a fügefák környékén és csak úgy sebtibe lekaptam egy másodérésű fügét a korain.
A gyanúm megalapozott volt, amint azt az alábbi képek bizonyítják. Most is az történik, ami minden évben, hogy a másodérés kezdetén nincs akkora jelentősége a koraiságnak, vagy későiségnek, mint az első termésnél. A folyamatosság most is megvalósult, mert a legkésőbbi fajta legrejtettebb ágain van még néhány első termés, miközben robbanásszerűen érni kezdtek a többi fajták. A magyar lila érése azt is bizonyítja ismét, hogy az árnyékhatásnak sincs túl nagy jelentősége.
grifi Creative Commons License 2008.08.21 0 0 424

Köszi, Valila!

Hát a ház körül, a kertben nevelgetem őket. :)

Ha a helységre vagy kíváncsi, Pécsen.

grifi Creative Commons License 2008.08.21 0 0 423

Nekünk most 3 fajta van a kertben. Régebben volt 5-6 is, de olyan nagy helyet foglalnak, és szerencsés esetben olyan sokat teremnek, hogy nem lehet mit kezdeni velük. Így is a legtöbbet a madarak eszik meg. Az ujjaslevelű fügét pl. azért vágtuk ki, mert a fügeerjedés miatt akkoriban egy szemet sem ettünk róla, a gyümölcsök szinte lefolytak a bokorról. A legjobb lenne, ha sokat lehetne aszalni, de ez fajta kérdése is, és Magyarországon az időjárás ehhez túl bizonytalan.

Nem biztos, hogy 20 növényt így kordában tudsz majd tartani, minél jobban metszed őket, annál jobban hajtanak, és valószínűleg annál később érlelik a 2. termést. De azért érdemes kipróbálni, én is kíváncsi leszek a végeredményre.

Előzmény: aiol19 (418)
grifi Creative Commons License 2008.08.21 0 0 422

Annyira nem korai az én többi fügémhez képest. Az első termés nem érett előbb, mint a többin, sőt úgy emlékszem, inkább kicsit később kezdett. A 2. termése sincs előrébb mint az olasz fajtának, kb. egyszerre érik, viszont érés közben rögtön elkezd aszalódni.

Bevallom, eddig nem szenteltem olyan nagy figyelmet ennek a bokornak, mert nem túl bőtermő, és a gyümölcsei sem túl nagyok, az esős időt rosszul tűrik. Viszont száraz időben nagyon finom, magától is jól aszalódik.

Ahogy írtam, nincs túl jó helyen a bokor, érdemes lenne teljes napra kiültetve kipróbálni, úgy valószínűleg többet produkálna.

Előzmény: aiol19 (418)
Taxus Creative Commons License 2008.08.21 0 0 421

Ettől függetlenül én is jártam úgy, hogy összecseréltek növényt Zombán.

Zombai lila füge, levele sokkal kisebb sötétebb zöld mint a kanárié, kemény érdes tapíntású. Nálam évente kb. 5 cm-t nő a növény. A kb 10 éves növény eddig csak párszor termett 1-2 fügét, idén 0 termés volt, pedig nem fagyott vissza.

Előzmény: aiol19 (403)
Taxus Creative Commons License 2008.08.21 0 0 420

A levele alapján lehet kanári füge.

Jellemzője a nagy puha kevésbé osztott lapulevél nem annyira a fényes, színe kicsit halványabb, mint a többi fügémé.

Növekedése igen gyors, nálam 2-3 m-t nő 1 évben, igaz jó része visszfagy. Még októberben is növekszik. Termése hosszúkás hatalmas, előbb barna, majd lila lesz, de belül üreges.

1. éveben nálam sem termett, 2.-ban is csak 1-2 db. Egy ismerősnek is vettem, de neki csak a 3. évben kezdett teremni. Nála lassabban is nőtt.

Csináltam pár képet róla, mai képek:

ragusa Creative Commons License 2008.08.21 0 0 419

VALILA))) iegen megprobalok turelmesen varni .

Az en asimina trilobam , egesz nyaron csak  kontenerben a TUZO NAPON VAN es az egvilagon semmi baja nincs,, sot nagyon szep egeszseges.

aiol19 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 418
Most nézem a képet, első termés nem is lehetne, mert nem látok fölötte éretlen másodtermést. Pont az tűnt fel nekem először, hogy ennyire a hajtás végén már elérőben van. Ha első lenne, akkor meg nagyon késői lenne. Akkor ennek már jópár napja el kellett kezdeni érni. Akkor viszont Ninovarga "korai lila" fügéjénél is korábbinak kell lennie. Vagy pedig a csúcson lévő termés összeérik a többivel. Azért kérdezem, mert most fajták szerint és érési idő szerint is szeretnék kialakítani egy fügegyűjteményt, persze nem akkorát, mint Jozsóé, de úgy kb. 20 fajtából állót. Ezeket helytakarékosságból úgy tervezem nevelni, mintha egy bokorban minden ág egy másik fajta lenne. Így több fajta elfér a kertben. Célom a változatos forma, szín és minél jobb íz szerint összeválogatni a fajtákat, mindezt úgy, hogy június közepétől október végéig gyakorlatilag folyamatossá tegyem a szezont.
Előzmény: grifi (411)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 417
Már ez is valami. Ha valószínűleg az, akkor én már ennyiből elhiszem. A gránátalmámnak viszont még kell egy kis idő, mire kiderül, hogy átvertek-e, vagy sem...
Előzmény: grifi (414)
valila Creative Commons License 2008.08.21 0 0 416

Sziasztok!

Jozsó, gratulálok a füge-fajták gyűjteményedhez!
Szerintem Te vagy az ország Füge-királya.  A jujubád is nagyon gusztusos.

Dusi59, szépek a tájfotóid.

Raguza, csak türelem kérdése és lesz fügéd Neked is.

Grifi, Te hol nevelgeted a fügéidet? Látszik, hogy jól érzik magukat nálad.

Előzmény: jozso48 (337)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 415
Éppen ezért kérdeztem, ráadásul nekem is onnan van a gránátalmám is, ez se virágzott még,úgyhogy itt is érhetnek még kellemetlen meglepetések. Lehet, hogy a növények legnagyobb része nem is az, aminek vettem. Azt hiszem, többször már nem vásárolok Magyarországon semmilyen növényt.
Előzmény: grifi (410)
grifi Creative Commons License 2008.08.21 0 0 414
A hajtás és a levelek színe alapján valószínűleg tabáni zöld lehet, de ez csak tipp.
Előzmény: grifi (409)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 413
Köszi a segítséget, a levelek alapján szinte biztosan ugyanaz, ennyi bizonyítéknak már hiszek!
Előzmény: KGáborr (408)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 412
Abszolút nem savanyú! Kifejezetten közkedvelt lehetne az íze alapján. Ez nem valami ilyen-olyan bogyó, ami mondjuk csak a gyűjtőknek lehetne igazán érdekes, vagy éppen a vitamintartalma miatt.
Előzmény: CBNora (407)
grifi Creative Commons License 2008.08.21 0 0 411

Ez már a másodtermés. Extra korainak nem nevezném, még van zöld rajta bőven. A másik két fajta (amiről képet raktam föl) is hasonló érési idejű.

Vannak errefelé későbbi fajták is, pl. a tabáni zöld valamivel később érik, de van még jóval későbbi fajta is, amiből elég sok van a környéken, ez ráadásul nagyon hosszú tenyészidejű is, viszont nagyon bőtermő.

Előzmény: aiol19 (402)
grifi Creative Commons License 2008.08.21 0 0 410
Kanári fügém nincs, de én is jártam már így Zombán. Vettem egy termő gránátalmát, amiről kiderült, hogy dupla virágú piros, ebből pedig van itt bőven. Ráadásul nem is volt olcsó, úgyhogy eléggé bosszantott a dolog.
grifi Creative Commons License 2008.08.21 0 0 409

A kép alapján nem tudom biztosan megmondani, de elképzelhető.

Én csak tippeltem a saját fügémnél a tabáni zöldre, de Jozsónak is küldtem belőle, ő majd biztosan be tudja azonosítani, hogy tényleg az-e.

Előzmény: aiol19 (405)
KGáborr Creative Commons License 2008.08.21 0 0 408
A tavasszal vásároltam holland importból származó Brown turkey fügét
Még nem termet, így ez sem 100 % hogy az
Szerintem a levelek hasonlóak
Előzmény: aiol19 (404)
CBNora Creative Commons License 2008.08.21 0 0 407
Az Asiminán komolyan gondolkodom, azt tudom is, hova ültetném. A disznóólunk mögött elég árnyékos, a diófa széle is árnyékolja azt a részt, de ha a fa megnőne, több napot kapna, az ól elég alacsony.
Mennyire savanyú a gyümölcse? Érdemes-e magról vetni? Magot több helyen is láttam.
Előzmény: aiol19 (392)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 406
Bár nehéz is lenne bármit mondani ilyen méretű fügékről. 10 centis dugványokként vettem őket, nem is olcsón. A kanáriként vásárolt ilyen méretről is 170 cm magasra nőtt eddig, így a növekedési habitus stimmel.
Előzmény: aiol19 (405)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 405
Erről pedig Grifi véleményét kérdezném ki elsősorban. Ilyennek ismered a tabáni zöld nevűt?
Előzmény: aiol19 (404)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 404
Brown Turkey ugyanebből a sorzatból. Valóban az lehet?
aiol19 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 403
Közben lenne még néhány kérdésem Jozsó (vagy bárki más) részére: elnézegettem én itt mások kanári fügéjét és arra lettem figyelmes, hogy nagy levelei minden képen eléggé fényesek. Formára nálam is ilyenek a levelek, viszont abszolút nem fényesek, inkább bolyhosak, bársonyosak. Azért vetődött fel bennem a gyanú, mert amikor vettem múlt ősszel ezeket a fügéket Zombán, akkor volt egy olyan sejtésem, hogy az alkalmazott sokszor csak rámondta bizonyos növényekre, hogy az, amit kértem. Az egyik kerti hibiszkuszom sem olyan színű lett, amilyet akartam és a thai pomelonak vett citrus is valószínűleg lipo lehet valójában. Arról már nem is beszélve, hogy a többi onnan beszerzett fügémhez hasonlóan ennek sincs esze ágában megmutatni a termését.
aiol19 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 402
És ez még az első termése (fioroni), vagy ez is ennyire extrakorai lenne, hogy már a másodtermése kezd így elérni? 
Előzmény: grifi (397)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.20 0 0 401
Természetesen, oltottak. Ott már szeméttel nem lehet a nép szemét kiszúrni.
Előzmény: aiol19 (400)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 400

Hát akkor kénytelen leszek a régi mellé ültetni. Kicsit emlékeztet engem a jujuba a kivi-mizériára, ez se terem, viszont semmilyen más baj nem merült fel vele kapcsolatban, az eddigi két növényemet is csak úgy beástam a földbe, talajelőkészítést, trágyát sem kaptak és soha meg nem locsoltam őket. Az olasz forrásból beszerzett növények oltottak?

Előzmény: ninovarga (395)
grifi Creative Commons License 2008.08.20 0 0 397

Nem tudom, azt nem ismerem közelebbről. Az, aki ültette, már nem él. Talán Horvátországból hozta, vagy Mohácsról (?).

Ez egy kb. 25 éves nagy bokor, jó vaskos törzsekkel. Nincs túl jó helyen, mert elég kevés napot kap. Az tény, hogy a fán megaszalódik, és finom aszaltfüge lesz belőle - de csak száraz időben, mert esős időjárásban könnyen penészedik a héja (a belseje nem). Tavaly ezt is megtámadta a muslicák által terjesztett gyümöcserjedés, ami felénk az összes fügetermés legnagyobb részét elvitte. Idén ez eddig szerencsére nem jelentkezett.

Előzmény: aiol19 (390)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!