Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.08.21 0 0 445
A legfontosabb előnye éppen abban áll, hogy abszolút megőrzi a létrehozott egyed az anyanövény tulajdonságait, hiszen annak klónja, úgy fia, hogy egyszerre egypetéjű ikertestvére. A fajta tulajdonságai megőrzésének egyedüli biztos módja. A második előnye, hogy vírusmentesítésre is alkalmas, mivel az ún. merisztémaszöveti sejtek szaporodása, az ág csúcsán, olyan gyors, hogy a vírusok "nem érik utol". Így az új növény már vírusmentes sejtből jön létre. Csak előnye van, se hátránya, se kockázata nincs.
Előzmény: mergez (443)
mergez Creative Commons License 2008.08.21 0 0 444
Igen a lombjának van ilyen illata, egy kicsit a macskapisire emlékeztet. De nem csak kifejezetten ennek a fajtának.
Előzmény: jozso48 (442)
mergez Creative Commons License 2008.08.21 0 0 443
A mikroszaporításról lenne egy kérdésem. Az tényleg igaz, hogy ez a módszer kissé megváltoztatja az így szaporíott növény tulajdonságát? Pl elveszti a virágzóképességét. Valaki nekem egyszer mintha ezt mondta volna.
Előzmény: ninovarga (436)
jozso48 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 442

Van 3,5,7 újjas is,de ettől függetlenül érdekel,és a levelének van jellegzetes füge illata?Ez viszont még nem tünt fel,pedig mindig megtapogatom a leveleket,mert

a felületük érdessége,vastagsága,fénye ez is különböző és jellemző.Mint említette

valaki,hogy a Kanári füge nagy lapulevelei puhák és fényesek,míg pld a Györöki lapos levelei jóval kissebbek,de merevek,kemények és nagyon érdes tapintásuak.Viszont az is igaz,hogy a levelek fénye és egyébb tulajdonsága is változik a tartáskörülményektől függően.

Előzmény: mergez (439)
jozso48 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 441

Ez a távlati cél,vannak már bíztató fajták amelyeket több éve figyelemmel tudtam kí-

sérni több helyen is,különböző körülmények közt,de a zöméről még csak most kezdem gyűjteni az informácíókat.Azért igyekeztem begyüjteni minél több helyről,

hogy így magam tudjam figyelemmel kisérni,ugyanis döbbenetesen rossz tapaszta-latom van,hogy mást ne mondjak a fórumra feltett képeket mind elmentettem és

amikor télen időm volt rendezni próbáltam őket(ez is lévén egyfajta adatbázis),

döbbentem láttam,hogy nyilván tévedésből,de ugyanazon kép más néven jelent

meg,v.zöld fajtaként jelölve egy szép lila füge fotója volt feltöltve.De külföldi cégek

fajtalistáin is találni ilyen ellentmondásokat.Nemcsak Zombán keverednek néha

a fajták.Gombaszakellenőrként rendszeresen vagyok a piacon és már csak mosoly-

gok amikor a vevő megkérdezi:van cecei paprikája-hogyne kérem ez az.A következőnek már kaliforniaiként kínálja ugyanazt.

Előzmény: ninovarga (436)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.21 0 0 440
Az "ujjas" valóban hoz néha ilyen alakú termést is.
Előzmény: jozso48 (437)
mergez Creative Commons License 2008.08.21 0 0 439
Jozso, van-e neked 3-ujjas levelű füge? Ilyet csak Horvátországban láttam eddig, itthon nem. Már messziről meismerni jellegzetes lombkoronáját, amit háromujjas levelei adnak és erősebb, aromásabb, jellegzetes "fügeszaga" van.
ninovarga Creative Commons License 2008.08.21 0 0 438
Jav.: minden elütést
jozso48 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 437

A kérésedre az 1.,2.,3. képen a Brunswick néven szereplő fügefajtám van.Ezt azért merem mondani mert ilyen néven vásároltam és két katalógusban is van fotóval

illusztrálva.A képek és a leírás alapján is stimmel.Jellemző rá,hogy a gyümölcsök

gyakorta olyan fura alakúak mint a 2. fotó,de azért tettem fel a 3. képet mert közben ilyen hagyományos hosszúkás alakú termést is produkál.Nagy gyümölcsű

fajta,100 gr alatt nem nagyon van egy gyümölcse sem,de viszont kevesebbet terem

mint pld.a 10-14.képen látható györöki lapos,v.még sorolhatnék sok fajtát.

Jól láttad az a két kép a Kanári fügéről van az is hatalmas lila gyümölcsöket hoz,

viszont a fagytűrése gyenge minősítésü.Annak viszont másodtermései már 100 gr

alatt vannak,csak az elsők extra méretűek.

A Brunswickról még annyit,hogy több itthonról kapott újjas óriás nagyon hasonlónak

tűnik és ezeknél is előfordul az a fura termésalak.De ezekről még korai lenne véleményt mondani.Legalább 8 helyről kaptam újjas óriást,különböző néven.

Nos erről a fura alakról beszélek:ez a Brunswick,a színe éretten még egy kicsit

sötétebb lesz.

Előzmény: aiol19 (387)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.21 0 0 436
Nagyon szép és nagyrabecsülendő munkát végzel. De valóban csak így van értelme valamit csinálni.
Ha a továbbiakban sikerülne szelektálni egy nagyon jó tulajdonságokkal bíró, szép és jógyümölcsú fajtát, mikroszaporítással pillanatok alatt nagy mennyisében lehetne szaporítani és közkinccsé tenni.
Előzmény: jozso48 (433)
Floo2 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 435
:)))
Bocsánat, hisz akkor most kellett volna kapnia, születésnapjára kapta, természetesen :))
Előzmény: Floo2 (432)
valila Creative Commons License 2008.08.21 0 0 434

Nino, köszönöm ezt a hasznos infót.
Ennek az ismeretnek a tudatában már komoly
szakértelemmel fogom a terméseket figyelni.:)

Most komolyan, nagyon hálás vagyok minden

útbaigazításért.

Előzmény: ninovarga (431)
jozso48 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 433

A fügefajták meghatározása korántsem olyan egyszerű,mint ahogy gondoljátok.

Először is nincs egy egységes fajtaleírás,amely tartalmazná az összes fajtát,képpel

illusztrálva.Próbáltam begyűjteni katalógusokból,leírásokból,rengeteg időt töltöttem

azzal,hogy minden elérhető képet,leírást áttanulmányoztam és egy saját adatbázist

létrehoztam ,de ez még mindig kevés.Jeszenszky-Kárpáti féle fügéről szóló könyv

arra pld.nagyon jó volt,hogy ráirányította a figyelmemet a fontos ismérvekre és

most már ezek alapján fogom a fügéimet feltérképezni.Összeállítottam egy adatla-

pot az álltaluk leírt szempontok alaján és minden egyes fügémről ezt megpróbálom

kitölteni mellé természetesen a fotóikat egy mappába rendezem gyüjteményi sorszám szerint.Megpróbálom feltenni ezt az adatlapot,abból kiderül mennyi mindent kell feljegyezni egy-egy fajtáról-nos ehhez kell az a néhány év amit már

említettem.Ráadásul a fügék termése(színe,mérete,íze stb)függ az időjárástól is.

Száraz v.esős időben,kevés napot v.esetleg sokat kapott stb.Minden adatot átlagolni kell,hogy elfogadható legyen.A másodtermések is sokszor különbözőek,

mint az elsők.Taxus is más is panaszkodott pld a kanári fügére,kevés termés miatt.

Nálam tömve van(igaz etetem is rendesen)Távlati tervben van egy olyan ültetvény

amit a sorsára bíznék,sem öntözés,sem tápozás maximum gyommentesítés.

Nem véletlen kértem ismerősöktől,hogy az érett füge termésén kivül az elmetszett

gyümölcsről is készítsenek fotót,mert a velő színe,állaga is fajtajelleg.A kanári füge

termése sem mindig üreges,viszont más fajtákra is jellemző lehet és ez nem javít

a minőség megítélésén.Nos ezért nem tudok és nem is akarok felelőtlenül véle-

ményt mondani,ha pld levél v.egy fiatal fügető fotója után megkérdezitek milyen

fajta.

Floo2 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 432
Ma Kaposváron jártam!
Amióta képben vagyok a gyümölcsök és a klima összefüggéseiben, azóta a dombon lévő településeken vagy településrészeken mindig fél szemem az udvarokat kerteket fürkészi!
Ma pl. Kaposvár egyik magasabban fekvő kertvárosi részén az egyik ház udvarában a tornácra felfutó kiwit láttam, majd ahova mentem, néhány házzal odébb, ott is kiwilugas volt, elég kis méretű, de tökéletesen egészséges, szép zöld levelekkel és friss hajtásokkal!
Közelebb érve láttam a törzséből, hogy nem mai gyerek, a tulajdonos hölgy elbeszélése az öntermő kiwiről azért kicsit meglepett!
Ugyanis 40. házassági évfordulójukra kapta a férjétől!
A hölgy 62 éves!
A kiwi több mint 20 éves!

15 évig nem termett!
Aztán pár éve a hölgy kezébe vette az irányitás, és ő metszette meg!
Előtte csonkra volt metszve, a hölgy kicsit máshogy metszette, és a siker nem maradt el, 15 év után 83 db kiwigyümölcs lett rajta!
Aztán, mivel ez véletlen volt, következő éven is ő metszette, de csak 3 db lett rajta, most kb. 30 db!
Mától már profi kiwiművelő lesz belőle, adtam neki tanácsokat, nagyon fogékony volt rá!

A néhány házzal odébb lévő háznál lévő kiwi tujadonosa már nem volt ennyire sikeres, ők két, nem öntermő példány vettek, abban a tudatban hogy egyik fiú másik lány, mindkettő virágzik, de egyik sem terem, gondolom, mindenki kitalálja mi a probléma!
A szembeszomszéd is ültetett, öntermőt, ő sem járt sikerrel, aztán megunta a szenvedést és kivágta néhány éve!
ninovarga Creative Commons License 2008.08.21 0 0 431
Kedves Vali! Ha nagyon megfigyeled a fügékről készült képek részleteit, akkor magad is el fogod tudni dönteni, hogy az ágon lévő termés első, vagy másodérésű termés-e. A most látható másodérésűek mind levéltőből fakadnak. Az első termések sima vesszőn vannak, mert a tavalyi áttelelt alvórügyekből fejlődnek, de azok csak termőrügyek, azokból levél nem fakad.
Előzmény: valila (416)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.21 0 0 430
Egyébként ezzel egyidőben, a mai napon, így állnak a nagyon késői mutáns rügyből kötött díszgránátalma ikrek és a késői érésű Guzal Kara:
ninovarga Creative Commons License 2008.08.21 0 0 428
Utolsó előttinek nem jót szúrtam be
ninovarga Creative Commons License 2008.08.21 0 0 427
Tegnap este olyan gyanúm támadt, hogy utoljára, amikor barackot lopni mentem a saját fámról, nem néztem eléggé körül a fügefák környékén és csak úgy sebtibe lekaptam egy másodérésű fügét a korain.
A gyanúm megalapozott volt, amint azt az alábbi képek bizonyítják. Most is az történik, ami minden évben, hogy a másodérés kezdetén nincs akkora jelentősége a koraiságnak, vagy későiségnek, mint az első termésnél. A folyamatosság most is megvalósult, mert a legkésőbbi fajta legrejtettebb ágain van még néhány első termés, miközben robbanásszerűen érni kezdtek a többi fajták. A magyar lila érése azt is bizonyítja ismét, hogy az árnyékhatásnak sincs túl nagy jelentősége.
grifi Creative Commons License 2008.08.21 0 0 424

Köszi, Valila!

Hát a ház körül, a kertben nevelgetem őket. :)

Ha a helységre vagy kíváncsi, Pécsen.

grifi Creative Commons License 2008.08.21 0 0 423

Nekünk most 3 fajta van a kertben. Régebben volt 5-6 is, de olyan nagy helyet foglalnak, és szerencsés esetben olyan sokat teremnek, hogy nem lehet mit kezdeni velük. Így is a legtöbbet a madarak eszik meg. Az ujjaslevelű fügét pl. azért vágtuk ki, mert a fügeerjedés miatt akkoriban egy szemet sem ettünk róla, a gyümölcsök szinte lefolytak a bokorról. A legjobb lenne, ha sokat lehetne aszalni, de ez fajta kérdése is, és Magyarországon az időjárás ehhez túl bizonytalan.

Nem biztos, hogy 20 növényt így kordában tudsz majd tartani, minél jobban metszed őket, annál jobban hajtanak, és valószínűleg annál később érlelik a 2. termést. De azért érdemes kipróbálni, én is kíváncsi leszek a végeredményre.

Előzmény: aiol19 (418)
grifi Creative Commons License 2008.08.21 0 0 422

Annyira nem korai az én többi fügémhez képest. Az első termés nem érett előbb, mint a többin, sőt úgy emlékszem, inkább kicsit később kezdett. A 2. termése sincs előrébb mint az olasz fajtának, kb. egyszerre érik, viszont érés közben rögtön elkezd aszalódni.

Bevallom, eddig nem szenteltem olyan nagy figyelmet ennek a bokornak, mert nem túl bőtermő, és a gyümölcsei sem túl nagyok, az esős időt rosszul tűrik. Viszont száraz időben nagyon finom, magától is jól aszalódik.

Ahogy írtam, nincs túl jó helyen a bokor, érdemes lenne teljes napra kiültetve kipróbálni, úgy valószínűleg többet produkálna.

Előzmény: aiol19 (418)
Taxus Creative Commons License 2008.08.21 0 0 421

Ettől függetlenül én is jártam úgy, hogy összecseréltek növényt Zombán.

Zombai lila füge, levele sokkal kisebb sötétebb zöld mint a kanárié, kemény érdes tapíntású. Nálam évente kb. 5 cm-t nő a növény. A kb 10 éves növény eddig csak párszor termett 1-2 fügét, idén 0 termés volt, pedig nem fagyott vissza.

Előzmény: aiol19 (403)
Taxus Creative Commons License 2008.08.21 0 0 420

A levele alapján lehet kanári füge.

Jellemzője a nagy puha kevésbé osztott lapulevél nem annyira a fényes, színe kicsit halványabb, mint a többi fügémé.

Növekedése igen gyors, nálam 2-3 m-t nő 1 évben, igaz jó része visszfagy. Még októberben is növekszik. Termése hosszúkás hatalmas, előbb barna, majd lila lesz, de belül üreges.

1. éveben nálam sem termett, 2.-ban is csak 1-2 db. Egy ismerősnek is vettem, de neki csak a 3. évben kezdett teremni. Nála lassabban is nőtt.

Csináltam pár képet róla, mai képek:

Előzmény: aiol19 (403)
ragusa Creative Commons License 2008.08.21 0 0 419

VALILA))) iegen megprobalok turelmesen varni .

Az en asimina trilobam , egesz nyaron csak  kontenerben a TUZO NAPON VAN es az egvilagon semmi baja nincs,, sot nagyon szep egeszseges.

aiol19 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 418
Most nézem a képet, első termés nem is lehetne, mert nem látok fölötte éretlen másodtermést. Pont az tűnt fel nekem először, hogy ennyire a hajtás végén már elérőben van. Ha első lenne, akkor meg nagyon késői lenne. Akkor ennek már jópár napja el kellett kezdeni érni. Akkor viszont Ninovarga "korai lila" fügéjénél is korábbinak kell lennie. Vagy pedig a csúcson lévő termés összeérik a többivel. Azért kérdezem, mert most fajták szerint és érési idő szerint is szeretnék kialakítani egy fügegyűjteményt, persze nem akkorát, mint Jozsóé, de úgy kb. 20 fajtából állót. Ezeket helytakarékosságból úgy tervezem nevelni, mintha egy bokorban minden ág egy másik fajta lenne. Így több fajta elfér a kertben. Célom a változatos forma, szín és minél jobb íz szerint összeválogatni a fajtákat, mindezt úgy, hogy június közepétől október végéig gyakorlatilag folyamatossá tegyem a szezont.
Előzmény: grifi (411)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 417
Már ez is valami. Ha valószínűleg az, akkor én már ennyiből elhiszem. A gránátalmámnak viszont még kell egy kis idő, mire kiderül, hogy átvertek-e, vagy sem...
Előzmény: grifi (414)
valila Creative Commons License 2008.08.21 0 0 416

Sziasztok!

Jozsó, gratulálok a füge-fajták gyűjteményedhez!
Szerintem Te vagy az ország Füge-királya.  A jujubád is nagyon gusztusos.

Dusi59, szépek a tájfotóid.

Raguza, csak türelem kérdése és lesz fügéd Neked is.

Grifi, Te hol nevelgeted a fügéidet? Látszik, hogy jól érzik magukat nálad.

Előzmény: jozso48 (337)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 415
Éppen ezért kérdeztem, ráadásul nekem is onnan van a gránátalmám is, ez se virágzott még,úgyhogy itt is érhetnek még kellemetlen meglepetések. Lehet, hogy a növények legnagyobb része nem is az, aminek vettem. Azt hiszem, többször már nem vásárolok Magyarországon semmilyen növényt.
Előzmény: grifi (410)
grifi Creative Commons License 2008.08.21 0 0 414
A hajtás és a levelek színe alapján valószínűleg tabáni zöld lehet, de ez csak tipp.
Előzmény: grifi (409)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 413
Köszi a segítséget, a levelek alapján szinte biztosan ugyanaz, ennyi bizonyítéknak már hiszek!
Előzmény: KGáborr (408)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!