Keresés

Részletes keresés

jogértelmező Creative Commons License 2018.11.30 0 0 34

Állításod hamis.

Előzmény: sr1 (33)
sr1 Creative Commons License 2018.11.30 -1 0 33

Emil, te soha semmit nem ertettel meg. Csak nyomod az ertelmetlen rizsat mindenhol.

Előzmény: jogértelmező (32)
jogértelmező Creative Commons License 2018.11.30 0 0 32

Nem értem hogyan lehet jó az egyszerűsítésed, hiszen az említett m1 és m2 nem lehet konstans.

Előzmény: sr1 (29)
ábmrus Creative Commons License 2018.11.29 0 0 31

Gyorsulásról ebben a témában nincsen szó. Az tény, hogy az ősrobbanás hipotézise szerint a távolodó objektumok gyorsulóak, de ezzel nem kívánok foglalkozni, mint ahogyan a láncod ficánkolásával sem. 

Előzmény: sr1 (29)
ábmrus Creative Commons License 2018.11.29 0 1 30

Erről nem tudtam, valóban egy pap kitalációja a nagy bumm?

Előzmény: ErkölcsTan (26)
sr1 Creative Commons License 2018.11.29 -1 0 29

Egyszerűsitem a feladatot két súllyal, ami egy súrlódásmentes cérnához van kötve, az egyik m1 az surlódásmentes asztalon van, a m2 a cérnán lóg az asztal széle alatt. A m1 és az m2 azonos  :a: gyorsulással mozog, az egyik lefele a grav. erő hatására, a másik oldalra, mert húzza a cérna. 

Ha :T: a feszültség a kötélben T = amés  am2=gm2-T, innen adódik a= (m2g)/(m1+m2),

Ezt gyrosulást felírhatjuk a láncra, ha bevezetem a :ρ: liniáris sűrűségét a láncnak. m= ρ L

m1=ρ (L-x), m2=ρ x

ebből a mozgásegyenlet:

a= d2x/dt2= gx/L 

Előzmény: pk1 (8)
ábmrus Creative Commons License 2018.11.29 -1 0 28

Igazad lehet, amíg az impulzus hat a fény-nyalábra addig valószínűleg nyúlik a hullám hossza a kérdéses csillagból hozzánk érkező fénynek, amint a lyukak által indukált impulzus megszűnik a korábbi észlelés szerinti formában észlelhetjük a fényét.

Előzmény: jogértelmező (25)
Mungo Creative Commons License 2018.11.29 -1 2 27

Nem lenne elegendő számodra, ha csak a valfil-ben trollkodnál?

Van itt elég elmebeteg nélküled is.

Előzmény: ErkölcsTan (26)
ErkölcsTan Creative Commons License 2018.11.29 -2 0 26

Eredendő ok miatt persze, hogy hülyeség az ősrobbanás elmélet.

Eleve kitalálták és utólag próbálták meg igazolni.

Ja meg egy pap találta ki, amolyan pót-JahveIstennek.

jogértelmező Creative Commons License 2018.11.29 0 0 25

" Ez nem az általam felvetett impulzusjellegű hatás, "

Kérlek olvasd el a topik bevezetőjét, ahol kiderül, hogy miféle impulzusra utaltál.

Jelzem - az impulzusnak többféle jelentése is van, pl. impulzusként említik a mechanikai mozgásmennyiséget - amit lendületnek is hívnak, de nyugalmi állapot megszűntére utaló jelet is szokás impulzusnak nevezni.

Előzmény: ábmrus (22)
pk1 Creative Commons License 2018.11.29 0 0 24

Ha erre kevés, akkor kozmológiára pláne, hogy kevés.

Előzmény: ábmrus (23)
ábmrus Creative Commons License 2018.11.29 0 0 23

Matematikai ismereteim alapján megoldhatnám a feladott leckét, de elég kevés a szabadidőm.

Előzmény: pk1 (21)
ábmrus Creative Commons License 2018.11.29 0 0 22

Ez nem az általam felvetett impulzusjellegű hatás, amire én utaltam az a fény útjában gravitációs tereket teremtő objektumok: galaxisok, tévelygő óriásbolygók, kisebb méretű egyéb testek, amelyeknek valamilyen mértékben van gravitációs tere, mivel ezeken áthaladva a hatás impulzus jellegű. Mivel a fény sebessége igen nagy ezért gondolok impulzushoz hasonlítható hatásra.

Előzmény: jogértelmező (20)
pk1 Creative Commons License 2018.11.29 0 0 21

Felőlem súrlódással is megoldhatod a feladatot, a súrlódási együttható az általad tetszőlegesen megállapított függvénye a lánc helyzetének, sebességének és gyorsulásának, de ebben az esetben a μ(x, v, a) függvényt is meg kell adnod. Ugyanis pl. az állandó sebességű lecsúszás is része az ily módon kibővített feladat megoldáshalmazának, csak ekkor súrlódásfüggvény egzakt megadásába kell munkát feccelni.

Előzmény: ábmrus (13)
jogértelmező Creative Commons License 2018.11.29 0 0 20

Na akkor vegyük a következő esetet:  A távolban két fekete lyuk kerülgeti egymást. Egy még távolabbi csillag fénye mellettük elhaladva érkezik hozzánk folyamatosan, fehér fényként. A lyukak gyorsan összeolvadnak, jelentős tömegveszteséggel. Kérdés, hogy később a csillag színe itt nálunk milyennek adódik - azaz eltolódik-e a spektruma?

ábmrus Creative Commons License 2018.11.28 0 0 19

Még hozzáteszem, hogy egy megnyújtott fényszakasz - minden bizonnyal - már nyújtott állapotában haladt tovább.

A gravitációs impulzus megszűntével a fény-nyaláb érintetlen szakaszain nem lehetett további változás.

Előzmény: jogértelmező (15)
Mungo Creative Commons License 2018.11.28 -1 2 18

Ezért a fény hullámhossza minden újabb gravitációs impulzus hatástól tovább növekedhet. (Szerintem.)

Ez így korrekt, hogy szerinted. Mert ez megint egy méretes ökörség egyébként. Tényleg meg kellene találnod azt a témát amiben otthon vagy és abban a többiek épülésére hasznos elgondolásokat is tudnál közölni. Így meg csak porig alázod magad. Mire jó ez?

Előzmény: ábmrus (17)
ábmrus Creative Commons License 2018.11.28 -1 0 17

Átmeneti lehetett a hullámhossz megnyúlása, tehát ez a fénysugár már ezzel az új állapotával halad tovább a térben.

Viszont egy megnyúlott fény-nyaláb, ha határtalan térben halad tovább minden gravitációs térerő változásra hasonló módon reagálhat.

Ezért a fény hullámhossza minden újabb gravitációs impulzus hatástól tovább növekedhet. (Szerintem.)

Előzmény: jogértelmező (15)
ábmrus Creative Commons License 2018.11.28 -1 0 16

Na, ez már nyugalmasabb megjegyzés volt, csak így tovább.

Előzmény: construct (14)
jogértelmező Creative Commons License 2018.11.28 0 0 15

" Itt van pl. ez a fekete lyukak találkozásaiból hozzánk érkezett gravitációs impulzus által kiváltott és észlelt, fény-nyalábban keletkezett hullámhossz növekedés."

Az a hullámhossznövekedés átmeneti volt, vagy azóta is tart?

Előzmény: ábmrus (12)
construct Creative Commons License 2018.11.28 0 1 14

"ha gravitációs hatás van, akkor viszont súrlódásnak lennie kell"

Nem! Ez két egymástól független dolog.

A súrlódásmentesség feltételezése, csak a jóindulat jele volt, hogy meg tudd oldani a feladatot.

"Remélem te is nyugalomban maradsz."

Ezt inkább neked javasolnám, minden olyan esetre, amikor hirtelen leküzdhetetlen ingerenciád támad teóriákat alkotni, a témakör elemi ismeretei nélkül.

Előzmény: ábmrus (13)
ábmrus Creative Commons License 2018.11.28 -3 0 13

"Asztalról m tömegű l hosszúságú lánc csúszik le súrlódásmentesen, írd fel a mozgás diff.egyenletét és megoldását. Ez egyszerűbb, mint egy nagy bumm elmélet."

Az asztalról a lánc súrlódás mentesen nem csúszik le, csak, ha gravitációs hatás van, akkor viszont súrlódásnak lennie kell, ám, ha nincsen gravitáció akkor a lánc számára nyugalom van! Remélem te is nyugalomban maradsz.

Előzmény: pk1 (8)
ábmrus Creative Commons License 2018.11.28 -2 0 12

Nem paradigmaváltásra törekszem, nem azt írom, hogy az állításaim törvényszerűen igazak, csak új összefüggések lehetőségeinek kérdéseire utalok.

Itt van pl. ez a fekete lyukak találkozásaiból hozzánk érkezett gravitációs impulzus által kiváltott és észlelt, fény-nyalábban keletkezett hullámhossz növekedés. Ha ez a jelenség a színkép eltolódást is kiváltaná, akkor az én hipotézisem igazolódna. 

Előzmény: Fat old Sun (3)
ábmrus Creative Commons License 2018.11.28 -1 0 11

Kiragadott szövegrészen rágódtál, próbáld a teljes felvetést felfogni, abból még nem biztos, hogy elmezavar effektusod támad. 

Előzmény: Pomber Béla (9)
ábmrus Creative Commons License 2018.11.28 -2 0 10

Azert a voroseltolodast leginkabb a hidrogen gerjesztett szinkepvonalainak eltolofasaval merik, amit nem befolyasol a foldi legkor. Ugyhogy egyelore marad a kis bumm helyett tovabbra is a nagy bumm.

Igazad van, köszönöm tárgyilagos hozzászólásodat. A színképvonalak eltolódásának vizsgálatával állításom csak akkor igazolódna, ha a gravitációs impulzus a fényhullámhossz megváltozása mellett színkép eltolódást is okozna.

Ennek a vizsgálatnak az eredménye valóban esélyt adna teóriám elfogadhatóságára, igazolására.

Nem vagyok sem csillagász, sem fizikus. Teóriáim vannak, nem szenzációra hanem a tudomány gazdagítására törekszem, a felvetődött hipotézisek mindig zaklatták a jelenkor tudósait, ám az alaptalannak ítélt felvetések, ha nem is túl gyakran, de néhány esetben eredményeket hoztak.

(Ezt csak az itteni "tudósaim" megnyugtatására írtam, nehogy túlságosan felzaklassák magukat.) 

Előzmény: pert2 (1)
Pomber Béla Creative Commons License 2018.11.28 0 2 9

a fény bizonyos anyagsűrűségen történő áthaladása esetében vörös eltolódást szenved. Abból indultam ki, hogy a felkelő és a lenyugvó napunk reggel is meg este is vörösebb színnel árasztja el a föld felszíni részét mint a déli órákban.

...

A korai és a késői, lemenő illetve felkelő nap fénysugarai, lehet, hogy a légkör anyagtömegeitől is gravitációs korrekciót szenvednek el, mint a most felvezetett felvetésem szerint.

Ez nekem egy nagyszerű elméletnek tűnik, kérlek publikáld!

Itt kell: physical_letters@opni.hu

Előzmény: ábmrus (-)
pk1 Creative Commons License 2018.11.28 0 2 8

Asztalról m tömegű l hosszúságú lánc csúszik le súrlódásmentesen, írd fel a mozgás diff.egyenletét és megoldását. Ez egyszerűbb, mint egy nagy bumm elmélet.

Előzmény: ábmrus (-)
lxt Creative Commons License 2018.11.27 0 0 7

Francokat!:-)

Inkább vennénk számításba az univerzum tágulásának (gyorsuló, bár a kiindulási állapothoz, mármint az ősrobbanáshoz képest végtelenül lassú, de azért valamikortól csak gyorsuló) sebességét is, ha már minden vonatkozó teória alapja a vöröseltolódás – ami persze ekként, önellentmondást eredményezne... ezért, mondjuk avétos a feltételezés.

A fény energiája (hullámhossza, a megtett távolság függvényében), mint abszolút érték. Ami szerint a fény energiája nem, csak sebessége állandó. Jól értem?:-)

Nem lehetséges, hogy a fény sebessége nem (lehetségesen, a végtelenbe nyúlóan) állandó?:-)

Előzmény: jogértelmező (6)
jogértelmező Creative Commons License 2018.11.27 0 0 6

Á, inkább az lehet, hogy a csillagok fotonjai  - amikor egymás útját keresztezve átvonulnak egymáson - spéci részecskéket keltenek, ami miatt persze energiát veszítve vöröseltolódást szenvednek.

A létrejött stabil részecskék neve: sötét anyag.

(a galaxisokban amiatt van viszonylag sok sötét anyag, mert ott futnak össze egymással leggyakrabban a fotonok.)

Barkas Ferci Creative Commons License 2018.11.27 0 0 5
Előzmény: Fat old Sun (3)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!