Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.08.26 0 0 489
Nagyon helyes!
Előzmény: ragusa (487)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.26 0 0 488
JOZSÓ és MINDENKI más! Új fügefajta a láthatáron?
Tegnap kétméteres kis forrófejű barátommal Floo-val anyaggyűjtés céljából fényképezni mentünk az Iklódbördőcei völgy fölött emelkedő pákai szőlőhegyre. Az egyik présház előtt szép fügefácska állt, rajta néhány le nem szedett első terméssel. A friss állapotukban érzékelhetően nagyon nagyméretű gyümölcsök tökéletesen megaszalódtak a fán. Nélkülöztek mindennemű erjedt ízt, tökéletesen fogyaszthatóak voltak, nagyon jó állaggal bírtak.
A fán lévő bőséges másodtermés legalsó egyedei kezdtek kissé duzzadni, de még nem értek
Az "ujjaslevelű óriás" méreteire utaló aszalványokból, a levelek alakjából is megállapítható volt, hogy nem az lehet.
A közelében lévő, megállapíthatóan "ujjas óriás" másodtermései már kezdtek érni hasonló fekvésben.
Kötelességem lesz visszalátogatni a következő hetekben, lehetőség szerint beazonosítani a fajtát és közkinccsé tenni, amennyire erőmből futja.
ragusa Creative Commons License 2008.08.26 0 0 487

)) Nino! )) AZTszorgalmazom en is,)))  mar ultettem is harmat , de eddig csak mersekelten novogetnek, ugy latszik a helyuket keresik a talajban .

Na majd jovore , vagy azutan .

Előzmény: ninovarga (486)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.26 0 0 486
Látod, kedves Marika, hogy Északkelet-Magyarországon is érdemes fügét ültetni, bár ezt Parasznyai Pali már tavaly is bizonyította.
Azért én elsősorban kedves Fiad telkén szorgalmaznám a fügetermesztést a Te völgyi fekvésű udvarod helyett.
Előzmény: ragusa (480)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.26 0 0 485
2007. 11. 20-án írtam a régi fórumban, de talán hasznos újra felidézni, mivel általános elveket próbálok benne megfogalmazni:
"Kedves Mindenki!
Amikor a bioszféra pillanatnyi állapotát bemutató képeket teszek be a fórumba, azt mindig olyan szándékkal teszem, hogy azzal általános összefüggésekre világítsak rá a légköri folyamatok, a domborzat, a városi hőszennyezés és esetleges egyéb, mikroklímát meghatározó tényező kölcsönhatásának tükrében.
Arra szeretnék kérni Mindenkit, hogy próbálja távoltartani magát ezen jelenségek szubjektív módon történő értelmezésétől és az ezekre adott szubjektív reakcióktól. Ezt a kérésemet nem azért fogalmazom meg ilyen határozottan, mert magamat szeretném megkíméltetni az ilyenektől. Azért kérem, hogy ezáltal, az esetlegesen így reagálók ne fosszák meg saját magukat és másokat eme, általam eleminek és nagyon fontosnak tartott ismeretek tárgyszerű értelmezésének lehetőségétől.
Azért teszem meg ezt a kérésemet ilyen "békeidőben", hogy senki ne érezhesse úgy, hogy burkolt, de mégis címzett ez a szándék.
Kérem, próbáljon Mindenki eltekinteni attól, hogy ezeket a példákat elkerülhetetlenül saját földrajzi környezetemből hozom, a korlátozottan fagytűrő növények viselkedését pedig, zömében, saját növényeimen mutatom be. Mellékes körülmény, hogy az általam feltárt tapasztalatok egyben a témát érintő összes tudomány, szakma és intézmény éppen ezen földrajzi tájegységre vonatkozó álláspontjának cáfolatát jelentik.
Amint azt már többször kifejtettem, elsősorban a tévhitek, rossz beidegzések és hamis sztereotípiák ellen próbálok küzdeni minden lehetséges fronton. Azért folytatom ezt a küzdelmet, mert tudom, hogy ezek a kreatív gondolkodás, ténykedés és általában a fejlődés legnagyobb kerékkötői.
Ahelyett, hogy azt próbálnám bizonygatni, hogy az általam bemutatottak itt, és csak itt lehetségesek, ennek éppen az ellenkezőjét célom bizonyítani. Azért próbálok ehhez minden olyan ismeretelemet megadni, hogy minden ilyen érdeklődéssel bíró ember pontos képet kaphasson a lehetőségekről és érzékelhesse azok határait is. Ez az oka, hogy olyannyira igyekszem mindezeket a lehető legnagyobb pontossággal, aprólékosan körülírni.
A száraz, tudományos stílust kerülendő, próbálok humorosabb stíluselemeket is használni ehhez, mint pl. "az országos paprikalegtovábbépenmaradási verseny" és ehhez hasonlók. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek tartalmát is komolytalanul kellene felfogni. Ezek a tapasztalatok nagyon fontos összefüggésekre világítanak rá és egyben tévhitek tucatjait döntik meg.
Ha valakiben ezek rivalizálási késztetést váltanak ki, az azt jelenti, hogy a szándékból a szándéknak pontosan az ellenkezőjét olvassák ki, szubjektív módon.
Ugyanolyan távol áll tőlem, hogy bárkit is LE akarjak győzni, mint amilyen közel, hogy MEG.
Dusi59 Creative Commons License 2008.08.25 0 0 484

Szia Taxus!

A fügét  vagy 7-8 éve ültettem aszalt füge magjából. A konyhám ablakában mindig van valamilyen cserepes növény, és akkor ahogy ketté vettem egy aszalt fügét, a magos húsos részből a cserépbe tettem, méghozzá úgy, hogy ceruzával csináltam egy lyukat (azt is tartok az ablakpárkányomon, hogy legyen mivel listát írni a vásárláshoz), és a lyukba tettem ezt a magokkal teli gyümölcs husit. Rákapartam a földet és meglocsoltam. Nem tudom mikor, mennyi idő múlva, de kikelt. Először nem is tudtam, hogy milyen növény (már el is felejtettem) , de olyan erőteljes növekedésnek indult mind a két szál, hogy késsel alányúltam, kiemeltem a cserépből és kis cserépbe ültettem. 1 vagy 2 évig cserépben volt, majd az egyiket Anyukámnak vittem haza vidékre (Ő is szeretett kertészkedni), a másikat én ültettem a kertbe. Szép , egészséges nagy , de még nem termett sosem. Én azt hittem, hogy előbb majd virágzik, és úgy terem, de itt a fórumon tudtam meg, hogy nincs is virágja. Amit Raqusának vittem hajtásokat, azoknak nem is olyan nagyok a levelei , majd október végén a férjem kiássa, kettéveszem, az egyik felét Raqusa kapja, a másikat Extrém, Őt azért érdekli, mert mióta (kb. 6 éve) kiültettem egyik télen sem fagyott meg, pedig nem takartam és szeretné fának nevelni. Az, amit vidékre vittem nem tudom, hogy mi lett vele, sztem semmi, mert Anyukám már nincs köztünk, a házat pedig el

adtuk. És, hát nem olyan gyakori növény nálunk a füge, hogy bárki felismerné...

Ezek a képek még a nyár elején készültek.

Előzmény: Taxus (479)
ragusa Creative Commons License 2008.08.25 0 0 480

DragA TAXUS passz !! nem tudok rola csak annyit hogy a KABOCA testverunk )) szaritott fuge magjabol ultette, ennyi. ...))

DE ma nagy orom ert kepzeljetek van ''SAJAT'' erett fugem ))))

A fiamtelke melletti  szomszed ur megelegelte a nyafogasomat es tavasszal lehajtott egy agat a sajat fugebokorjabol,  es azt gyokerezteti nekem  azota , , ugyanis eddig siman nem sikerult. Ma szolt menjek csak at mert erik a fugem ))))) kaptam meg kulon hozza kilencet,  , kettot oda ajandekoztam a baratnom ferjenek aki görög, hagy nosztalgiazzon )))

Nem lila fuge csak sima barna ,,,de finom mezedes.Par evmulva nekem is lesz )))
Előzmény: Taxus (479)
Taxus Creative Commons License 2008.08.25 0 0 479

Ragusa nem lehet, hogy a magról ültetett füge nem andriai típusú, hanem olyan amihez fügedarazsak kellenek?

Ha jól tudom 2 nagy csoportjuk van a fügépnek.

- Andriai típusú, gyümölcsei megtermékenyítés nélkül érnekbe (parteno-karpia)

- kaprifikusz terméseit parányi rovarok, a fügedarazsak termékenyítik meg.

Ez nálunk nem terem, mert nincs fügedarázs.

Úgy hiszem, hogy az Adriai típusú fügének nem termékeny a magja. Ezt csak dugványozással lehet szaporítani.

Előzmény: ragusa (478)
ragusa Creative Commons License 2008.08.25 0 0 478

JOZSO! lehet hogy vadfuge?)) ez itt  a VICC kategoriájaba tartozik.

Tenyleg ! miert nem  terem 8 ev sem, utan a magrol ultetett fuge ? 

Kéttenyenyi levelei vannak .

Csodalkozva néztek na ilyen amikor jonnek a szárán a kisfugek .

Naluk nem jon a kisfuge, nálam meg jon, de nem erik be))

Előzmény: jozso48 (477)
jozso48 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 477
Szia Marika!Előre is köszönöm,bár kissé gyanus,hogy még eddig termést nem hozott.8 év után már illett volna bemutatkoznia.No majd meglátjuk.
Előzmény: ragusa (472)
Floo2 Creative Commons License 2008.08.23 0 0 476
Délután viharvadászaton voltam, Bussay doktor szőlőhegyén csíptem el a szupercellát, és annyira megéheztem, hogy ennem kellett valamit, a zöld aszalódós fajta volt közelebb http://gallery.site.hu/d/5926826-2/fuge.jpg
Közben a szupercella is megérkezett http://gallery.site.hu/d/5926830-2/szupercella.jpg
Sajna fél órája vesződök velük, nem bírtam lekicsinyíteni a képeket, így kell megnéznetek!
ninovarga Creative Commons License 2008.08.22 0 0 475
2006 júniusában(!) telepített, palmetta típusúra alakított körteültetvény Zala megyében 2008 augusztus 22-én: Conference fajta, Farold alanyon.
ragusa Creative Commons License 2008.08.22 0 0 474
,,bocsanat forditva van a masodik a vakus de biztosan rajotettel.))
Előzmény: ragusa (473)
ragusa Creative Commons License 2008.08.22 0 0 473

az elso kep vakuval keszult a masodik siman ..

Birtokomban levo fugefajtak visszajat meg ezelott soha nem neztem meg, de ost igen es meglepodtem mert mindegyik szine zold es erosen eres.

Előzmény: ragusa (472)
ragusa Creative Commons License 2008.08.22 0 0 472

JOZSO tegnap Miskolcrol volt nalunk, uj topiktarsunk a KABOCA ő nekem azt igerte hoz majd gyokeres ujjas fuget , ami nem jott ossze majd osszel . )) nem is ujjas )))

DE hozott a fugebokorjarol par agat le is dugtam , lesz ami lesz .

Ezt ő magrol ultette 8 eve es azota nem termett soha . Igaz elég kedvezotlen helyen van ....

hatalmas !! levelei vannak.

Ime itt a kep rola . Meglepodtem mert a level fonakja selymes szurkes ezustos, es a ''szine'' is meregzold szinu es egy cseppet sem erdes.

Nem tudom segitettem e most ezekkel az informaciokkal hogy ujabb fugefajtad legyen.

Előzmény: jozso48 (437)
Floo2 Creative Commons License 2008.08.22 0 0 471
A metneten is volt már ilyesfajta kezdeményezés, kinzom magam, egyenlőre télleg nincs rá pénzem, bár nagyon kellene!
Előzmény: Törölt nick (465)
grifi Creative Commons License 2008.08.22 0 0 470

A lycopersiconom (?) tavasszal tele volt gyümölcsökkel, de csak 5 szem maradt, ezek viszont már most nagyobbak, mint tavaly éréskor.

Sajnos nem akar hajtani, pedig öntözöm. 10-30 cm-eseket hajtott tavasszal, aztán kész. Most erőlködik a tetején, érdekes módon több virágot is hoz.

grifi Creative Commons License 2008.08.22 0 0 469
Egyes növények virágzásánál - pl. kajszibarack - kora tavasszal akár 1 hónapos különbség is lehet ÉK és DNy között, de ennek a különbségnek a nagy része érés idejére már eltűnik.
Előzmény: grifi (468)
grifi Creative Commons License 2008.08.22 0 0 468

Én is mindenhol figyelem a növényeket, amerre járok, már legalább 20 éve. Idén kora tavasszal Ninovarga és a mi környékünk a képek alapján kb. ugyanazon a szinten állt.

Mivel az egyes növények hőigénye között elég nagy a különbség, ezért a fejlődésben az időbeli eltérés is a növényfajtól függ, és az is hogy a növény később mennyire hozza be a lemaradást.

Április közepétől 10 napot voltam Pesten, és a cseresznye virágzását tekintve a Bp-i külső kerületek lemaradása még legalább 10 nap volt Pécshez képest, a belvárosban a növények lemaradása kb. 1 hét volt. 

Spataki Creative Commons License 2008.08.22 0 0 462

Aiol!

Azt hiszem rámutattál a legnagobb problémára, amely akadályozza ezen növények magyarországi  gyorsabb elterjedést, - a bizonytalan beszerzési források.  Sokan elkezdték a kivit, hogy csak a legklasszikusabb növényt emeljem ki, s a hozzá nem értő faiskolák miatt sok embernek egy életre elment a kedve a sikerélmény hiánya miatt a kísérletezéstől.  Felajánlottam a fórumon, hogy akinek szüksége van megbízható forrásból kivire, - Ninó féle forrásból- annak szívesen elhozom Sárospataki átvételre, -meglepő, de csak egy érdeklődő jelentkezett. Attól féltem nem fogom tudni kielégíteni az igényeket! Ez azt is jelentheti, hogy ezt a fórumot is viszonylag kevesen olvassák???

Floo2 Creative Commons License 2008.08.22 0 0 461
Ja, hogy a hölgy kiwije sem önporzós, hanem csak simán termő, a néhány házzal errébb lévő két példány pedig porzó, és azok porozzák be a hölgy kiwijét!
Mókás lenne :))
Ha így van, akkor a hölgy érdekében reméljük nem vágják ki azt a 2 kiwit a szomszédok, mert akkor ugrik a termés!
Előzmény: ninovarga (459)
Floo2 Creative Commons License 2008.08.22 0 0 460
Mondtam is a hölgynek, hogy ekkora véletlent, 100-ból 2 ami sikeres!
Meséli, hogy eleinte deszkákkal épitettek köré barikádot, hogy védjék a fagytól, aztán megunta, egyik éven nem csinálták, és nem lett semmi baja, azóta nem védi fagy ellen!
Meg ugye a szokásos szöveg, hogy a ház déli oldalán védett, mondtam neki, akár a mellette lévő szűk völgyben is lehetne, mert ott hidegebb van éjjelente ("Igen, a köd is mindig ott van lent" - jött a válasz, tehát a hölgy teljesen képben volt)!
Előzmény: aiol19 (454)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.22 0 0 459
Utána kell nézni még ennek az "önporzósságnak", miután ott van a szomszédban a két (ugyancsak öntermékenyként beszerzett) porzós példány. (Én már találkoztam olyan esettel, ahol a szomszéd kivije poroz.) Egyébként az öntermékenység fenntartását az utódoknál megfelelő biztonsággal csak a mikroszaporítással lehetne biztosítani.
Előzmény: aiol19 (454)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.22 0 0 458
Örülök, hogy ilyen pozitív fejlemények zajlanak a topik életében, remélem, ez így is fog folytatódni. Én most egy hétre elköszönök, remélem, visszatértemkor is csupa pozitív fejleményről értesülhetek!
aiol19 Creative Commons License 2008.08.22 0 0 457
Ez bizony brutális fagyzug. A Magyarországon mért eddigi leghidegebbet innen nem messze, Miskolctapolcán mérték.
Előzmény: Törölt nick (425)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.22 0 0 456
Köszönöm! Érzésem szerint akkor én is kaphattam ilyesmit, Zombáról "ujjas levelű piros" néven, na meg Ninotól is van.
Előzmény: jozso48 (437)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.22 0 0 455
Ezeket a nehézségeket én is mind sejtettem és mégegyszer gratulálok ehhez az áldozatos munkához!
Előzmény: jozso48 (433)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.22 0 0 454
Persze a kiwik a völgyben is lehettek volna éppen. A néninek viszont lottóznia kéne, olyan ritka ugyanis a valóban önporzó kivi és gyakorlatilag semmilyen szaporítási módszerrel nem tartható fenn ez az állapot. Remélem, sikerült kisebbfajta mozgalmat indítanod a környéken!
Előzmény: Floo2 (432)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.22 0 0 453
Hát ha nem is június közepére, de az a fajta talán még éppen június hónapban biztosan. Beszéltünk ugye már régebben is arról, hogy túlzottan nagy térségi különbség nincs az országon belül, ami ugye van, az meg általában inkább előnyös északkeletnek a többi gyümölcs szempontjából a fagyveszély miatt. De ez a különbség sincs több 2-3 hétnél tavasszal, ezt pedig később behozza a természet Ninovarga megfigyelése szerint is. Egyébként meg pár éve, de főleg az idén már odafigyeltem bizonyos meteorológiai és fenológiai eseményekre és ez alapján sokkal közelebbinek gondolom a térségemet a vegetáció megindulását illetően a délnyugati országrészhez, mint az északkeletihez. De ez erősen változik évről-évre is. Tehát elvileg ha a csörnyeföldi hegyen június 17.-én érik, akkor 23.-25. körül elvileg már nálam is kellene. Nem szeretnék most térségi klimatikus jellemzők és bizonyos időjárási helyzetek fejtegetésébe belekezdeni, mert akkor sokakat megzavarhatnék, akik még nem teljesen értik, vagy nem hallottak eleget a kisugárzási inverzióról és az ebből adódó mikroklímakülönbségek fontosságáról. Arról ugye nem is beszélve, hogy a legtöbb gyümölcsnél a későbbi tavaszodás inkább előny, vagy pedig nem releváns dolog, na meg 1-3 hétnyi különbség elhanyagolható a mikroklíma jelentősége miatt. Ettől függetlenül azért beteszek néhány hőtérképet gyakran jellemző időjárási helyzetekről, de ezt tényleg csak Neked szólóan. Ilyen helyzetek sokszor napokig fennállnak és visszatérnek. Olyan is van, hogy csak északkeletre ragad már csak be a hideg, ilyenről most nem találtam képet. De ezek mind lényegtelen dolgok a korlátozottan télálló növények túlélése szempontjából! Amikor azt írtam, hogy június közepétől október végéig szeretnék fügeszezont, akkor persze ebben benne volt annak a reménye, hogy majd esetleg tényleg talál Jozsó egy igazán korai fajtát is.
Előzmény: Törölt nick (429)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.22 0 0 452
Ahogy gondolkozom rajta, még többet is tervezek, mint 20, hiszen már most 13-nál tartok. Annyira azért nem szeretném, ha elhatalmasodna rajtam a mánia, hogy ne férjek el tőlük, de éppen ezért, ha valamelyik majd nem lesz akkora nagy kedvenc, ha nem is vágom ki, de megpróbálom kiásni és elosztogatni. Na ez majd persze gond lesz, mert tudom, milyen elképesztő gyökere van. A metszést csak úgy gondoltam, hogy úgy nézzen ki, mintha egy bokor lenne, csak több fajtából. Ha a hajtásvégeket nem metszem vissza, akkor nem hinném, hogy később érlelné a másodtermést. De azért elég nagy a kertem, a 20 fajtát nem egyetlen bokorba gondoltam összezsúfítani, csak minden bokorba 3-5 fajtát. A célom a megfelelő érési sorrend, változatos forma és a legjobb íz.
Előzmény: grifi (423)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!