Írtam megint privibe mailt.Telepítenem kellene erre van kérdés a 3 db.-ra/Siklósi dugványra/.Az is válasz,hogy ha nincs,akkor tudom más után kell néznem.Légyszi ha már megbeszéltük.
Remélem jó lesz, mert magam is ilyesmit nevelek: 6 tő kivi lesz benne, és mintegy a terasz élő zölddel fedett folytatása lesz, egy kivi-pergola. Ninovarga (A "Nálunk is termő új gyümölcsök" topikból) valamelyik kivinevelési útmutatóját nézd meg a méretezéshez.
kivilugast tervezek,de nincs infóm,mennyire felel meg neki,ha kb.2,5 m magasan szeretném vezetni.az nézne ki frankón,ha alatta kényelmesen lehetne mozogni,de a szedése se lenne fáradságos.van esetleg valakinek ezzel valamilyen konkrét tapasztalata,vagy véleménye?
Az 1 m-es az még ifjonc. Amikor felért kb. 2 m-re, és már lehet vízszintesen pergolát befuttatni vele, akkor számít nagynak, ami szereti a napot (és persze sok vizet hozzá).
Szia, nem akartalak piszkálni, csak nálam mostanság sok minden tönkrement a kertben. Egy kivi teljesen, egynek meg 1/3-a maradt meg. Sok minden visszafagyott, tőről hajtanak csak. Szóval már minden növényért aggódom. A physalis az elején nagyon lassan nő, aztán hirtelen beindul és utána sokkal gyorsabban nő mint a paradicsom. Ő is szereti a meleget, a sok tápanyagot és a vizet. HA úgy tartod, mint a paprika palántákat tuti szép lesz. Az enyémek sem egészen olyanok, mert kevés az ideális hely a lakásban. Legkésőbb májusban tutira beindulnak.
Szép Jóreggelt! Ne majrézz még hozzá sem nyúltam, és a tiédhez nem is fogok, nem bolygatom. Az az évi tíz centis növekedés (kopasz kivi) tényleg igaz, nem tévesztetted el a mértékegységet (vagyis: annyi méter)?
Neked még rezisztens csemegeszőlőt (Néró) is szántam, lehet, hogy az idén nem lesz belőle semmi. Azok (tavaly zöld oltással szaporított) is elég véznák voltak, nem takartam be őket (mint máskor sem) és az a gyanúm elfagytak, mert semmi életlej nem látszik rajtuk. Pocsék hideg lehetett, hiszen a 15 éves, 3-4 méteres ágakból álló fügebokor is megfagyott.
A földicseresznye (Tőled kaptam) szépen kikelt, rengeteg, talán több, mint ahány mag volt. Valószínű valami baj van a földdel (barkácsáruházi általános virágföld), mert ugyan háromlevelesek, de alig másfél centisek (pedig még napoztatom is őket az erkélyen). Azért gyanakszom a rossz földre,mert egy ismerősömnek is adtam a magból, nála már a levélkék bő egy centisek.
Szia, amit nekem szánsz, azt ne szedd szét. Majd én később szétszedegetem valahogy . Nekem fontos, hogy sok gyökere legyen, meg egyáltalán maradjon meg a növény egyenlőre. Félek, ha most bolygatod meg őket, akkor gond lesz vele. Nagyon örülök, hogy még mindig élnek a dugványok. Ez már egészen biztató!
Ha nem szeretnéd szaporító anyagnak felhasználni , akkor célszerű mostanában visszavágni max. két vesszőre.
Az a gond a két kivivel egy pohárban dolognak, hogy a gyökerek összegabalyodnak. Nyilván minél nagyobbak, erősebbek annál jobban. Később nehezebb szétszedni.
A kivi repedéssel kapcsolatban A Fagytűrő Déligyümölcsök Fórumon voltak mostanában értekezések. Ezzel kapcsolatban ,nálam csak az idei évben jelentkezett ilyen probléma.
Sajnos nem tudom mit kell tenni .
Mindannyian csak tapogatózunk, próbálunk megoldást keresni.
Az idén ültetett kopasz kiviket nem vágtam vissza, így több rügyből hajtanak. Mit javasolsz: már most kurtítsam meg, hogy két hajtása maradjon (mint azt Te is javaslod), vagy ráér később, év közben?
A poharas szőrös kivikkel (gyökereztetés) pedig az a gondom, hogy a megmaradtak kettesével ülnek a poharakban (kb. 5x5x10 cm méretű poharak), nem tudom eldönteni, hagyjam így őket - és majd egy éves korukban legyen a szétültetetésük, ha még akkor sem pusztultak ki - vagy már most ültessem mindegyiket külön-külön pohárba (most merjem-e megbolygatni a gyökérzetüket)? Mit tanácsolsz? (Egyébként nekem nem annyira egyszerű "gazdálkodni", mert a lakásom negyedik emeleti, a kertecském meg a lakásomtól 50 km-re van.)
Más helyen is sokat olvastam a kivi kérgének felrepedéséről (egyébként úgy gondolom, a télvégi erősen ingadozó hőmérséklet a bűnös), sajnos én az idén is megtapasztaltam. Őszintén szólva engem nem igazán az oka izgat (bár annak megismerése vezet el az elhárításhoz), hanem az, hogy valaki tud-e házikertekben is alkalmazható eljárást az elhárítására? Erről is írogatnak, de eddig nem találkoztam olyannal, aki lépésről-lépésre leírná, mit, mikor és hogyan kell tenni? Ha jól sejtem, Te északon, Miskolc környékén kivizel, talán van jó recepted?
Van tíz darab , perlitben , még nem indultak el. Viszont mintha többnek duzzadnának a rügyei. Nem tudom mi lesz belőlük , nekem még sohasem sikerült a szőrös kivit bent szaporítani. Már kiraktam őket félárnyékba. A takarás rajtuk maradt , illetve a dugó nélküli kétliteres palack.
A mini kivik nálam az első évben amikor gyökereztetem, olyan húsz-harminc centit növekednek. A második évben már rendesen belehajtanak, ha csak egy két vesszőt hagyok meg a másfél-két métert elérik. Már a második évben célszerű valamiféle támasztékot készíteni. A múlt év ősszén én is vásároltam két pirosat , termőt és porzót. Kint teleltek a végleges helyükön , szépen elindultak , vagy egy héttel korábban mint a saját szaporításaim. Kíváncsi vagyok arra, hogy a a virágzásuk egybeesik e a régiekkel. mert ha igen akkor nem biztos, hogy kell a külön porzó. Most egy pár hónapig meghagyom őket három vesszősnek /olyanok / , azért, hogy az egyik vesszőt majd felhasználom gyökereztetésre. Persze így biztosan egy kicsit lassabban nő. Ha még cserépben van akkor úgy célszerű elültetni , hogy a műanyag cserepet tapétázó késsel körbevágod , leesik az alja. Majd a kiásott gödörbe helyezed félig körbeföldeled , majd a késsel hosszirányban legalább két oldalon végigvágod. Majd még egy kis föld és kihúzod a cserép maradványokat. A kivi illetve a gyökérzete elég kényes az átültetésre, a fenti módszerrel nem esik szét a föld nem kell esetleg több hónap a beálláshoz.
Azt szeretném kérdezni, hogy egy fajta porzós növény be tud-e porozni többfajta termőst? Mert a Bauhausban vettem most 3 kivit, s csak otthon olvastam el, hogy mindegyik nő. Nekem van otthon hímem, csak más fajta...
Szép Jónapot Gyula! Vannak neked bent gyökerező szőrös kivik is, ugye? Azok hogy állnak? Remélem jobban mint az enyémek (majd három hónaposak, egyharmaduk már kimúlt, a többi még derekasan áll, van hajtása, bár nem nő).
A kopaszak az első évben mekkorát nőnek (idén ültettem - vásároltam a STARKL-tól - két vézna, 30 centis ken's red fajtát).
Azt gondolom , most már takarás nélkül is elviselik az időjárást, viszont , tapasztalatom szerint mindig nedvesen kell tartani körülötte a földet. A palackos takarás most már csak azért célszerű , hogy viszonylag stabilan nedvesen tartja a földet, de már talán kicsit ki kell vágni a leveleknek és picit nagyobb légteret adni, ha megmarad a palackos takarás. Feltehetően kevés csak a dugó lecsavarás. Több éve kísérletezek a mini szaporításával , úgy gondolom , hogy az első évben a tűző napfényt nem tudja elviselni. Lehetséges, hogy az erős napfény a gond , de azt hiszem nem a levelekre, hajtásokra hanem inkább a föld felszíni talaj száradásra érzékeny. Talán nem túl szakszerű az elméletem , de nekem valahogyan csak így sikerül gyökereztetni. / árnyékban / Ha egy-két hónap múlva megmarad a levele , vagy ujjat hajt akkor már gyökeresedett. Nem igazán érdemes megnézni , mindig az eredeti földlabdával ültetem át, nem bolygatom a gyökerét. Szóval kicsit nagyképűen , majdnem úgy gyökerezik mint a fűzfa. Nem kell télre bevinni , sohasem ment tönkre egy darab sem a fagytól, hidegtől. Akát gyufaszál vastagságban is ki lehet ültetni. A túlzott gondoskodást - pusztulással hálálja meg.
Sziasztok! Gyulától kapott kivi dugványaimból 2 kopasz 1f 1l nagyon megindult kb 4cm-es hajtások vannak rajtuk,de már nem sokáig férnek el a flakon alatt,le lehet venni róluk,vagy tegyek rájuk nagyobbat?