Tényleg elég szomorú történet. Mert ettől még lehet gyönyörű, és díjnyertes a kutya, mégiscsak becsaptak titeket, hiszen nyílván ők is észrevették. A köldöksérv nem feltétlenül örökletes alapon keletkezik, előfordulhat, hogy a születést követően a szuka túlzottan megcibálta, vagy a csonk beakadt valahova. De az okát nehéz kideríteni, ilyen tenyésztővel különösen.
Sajnos nagyon hasonló-tulajdonképpen ugyanilyen történetet én is olvastam már nemrégiben,ott egy másik fajtáról volt szó,de egyébként mindenben detto megegyezik a tiéddel- tenyésztő hozzáállása, műtéti ktg,elzárkózás,stb-. Ott annyiban volt "egy fokkal" kedvezőbb a helyzet,hogy ők családi kedvencnek vették a kutyust,és ők sem akarták persze visszaadni, de a te helyzetedben ez talán dupla méreg-már ha szabad ilyet mondani,hiszen ezzel a kutyussal,ha jók az értesüléseim,nem szabad továbbtenyészteni. Mi,amikor Chubit megvettük,írásba foglaltuk,hogy bár a tenyésztő a szükséges szűréseket nem csinálta meg,de én elvittem a kutyát ( várjuk az eredményeket ) és amennyiben bármi gond lenne,úgy visszaveszi a kutyát. Persze,ha tényleg gond lenne,akkor sem adnánk vissza Chubit ( a férjem ezt már kategorikusan kijelentette:-) ), de valszeg jelentős árcsökkenés lenne a vége,mert azért úgy gondolom, nekünk luxus olyan kutyát tartani,aki annyiba került, mint egy komoly vérvonalú tenyésztésre alkalmas mindenben kiváló kutya. Nem tudom én sem, mit tennék,ha erre kerülne a sor,hiszen mi sem "csak" családi kedvencnek szántuk Chubit,de komolyan,nem tudom,mit tennék a helyedben. Felsőbb szervekhez ( Meoe ) nem akartatok fordulni? Pont az ismételt előfordulás elkerülése végett?
Egy történetet szeretnék elmesélni, hogy más ne járjon így mint mi, ha kis kutyakölyköt vásárol.
3 héttel ezelőtt megtaláltuk a rég megálmodott kis fundi kölyköt, amit meg szerettünk volna vásárolni és még a pénztárcánknak is megfelelt.(80.000 Ft) Több heti keresgélés után végre voltak kölykök, amiket már el is lehetett hozni. Azonnal párommal a kocsiba ugrottunk és kb. 150 km-re a lakhelyünktől megláttuk Őt. Két kis kan kutyus volt a többi szuka. Nekünk mindenképp kan kutyus kellett, mert már a mennyasszonya ki volt választva.:-) Mondtuk a tenyésztőnek, hogy mi szeretnénk majd továbbtenyészteni a fundikat, tehát olyan adottságú kutyust keresünk. Rengeteg oklevél, champion díjjak lettek nekünk bemutatva ,teljesen megbízhatónak és hitelesnek tűnt a tenyésztő. Itt el kell mondanom, hogy mi teljesen kezdők vagyunk, bár volt nekem már ujfoundlandim aki 8 évvel ezelőtt elpusztult, de soha kiállításra még nem vittünk kutyákat, teljesen hobbi szinten műveltünk.
A kiskutya, akit kiválasztottunk nagyon szépnek tűnt. Mindjárt aznap haza is vittük. Két nappal később vettük észre, hogy a kutyának hatalmas köldöksérve van,(4 ujjnyi) egyből 2 állatorvoshoz is vittük, akik mind egyértelműen azt mondták, hogy nagyon gyorsan meg kell műteni a kutyust. Ez vele született „rendellenesség”,így a műtéti költséget a tenyésztőnek kell állnia, ilyen vételár mellett, mivel ezt nekünk mondania kellett volna. Azóta próbáljuk a 21.000 Ft-unkat visszakapni, amennyibe került a kiskutya műtéte, de a tenyésztő teljesen elzárkózik ettől, sőt már a telefonját is leteszi….(no comment) Ezek után felhívtuk a tenyésztő állatorvosát is, hogy mi erről a véleménye, mire ő azt mondta, hogy nekünk a tenyésztő elmondta ezt a „kis hibát”.Ami NEM VOLT IGAZ!!!!!!!!!
Igaz láttuk, hogy kicsit a pocijánál volt egy kis púp, de azt gondoltam, aranyszívem jól belakott. Azért döntöttem úgy hogy ezt a történetet a kutyás fórumokra megírom, nehogy más is így járjon, és ez már nem 21,000 Ft-tól van szó, hanem etikáról és becsapásról. A tenyésztő felajánlotta, hogy vigyük vissza a kutyust és ad helyette másikat, de ez nem színes tv, 2 nap alatt annyira hozzánk nőtt, hogy a világ pénzéért nem adnám oda senkinek.
A kennel neve Black Meat Loaf, kérek mindenkit hogy ezek után vigyázzon!!!!!
Azt hiszem, hogy minden kölyök különböző.Mi is aggódtunk, hogy Bagi sírni fog eleinte a kutyacsaládja után, de nem volt semmi probléma.Volt egyszer egy magyar vizslája a nővéremnek, aki 7 hónapos koráig nem játékos, hanem őrült volt!Aztán szépen lehiggadt és egy nagyon engedelmes és értelmes kutya lett!
Also minden kölyök mást csinál szabad idejében és ez így van jól.Persze egy fundi a mérete miatt nem mindent játszhat,amit egy tacsi kölyök.
Amelyik Fundi kiállításra, versenyre fog járni,annak külön előny, ha ott nem azzal tölti az idejét, hoogy ellopja a többi kutya játékait, meg vihogva ugrál az összes emberre, hanem a saját dolgával törődik és a gazdira figyel.
Ha már írtad, ti ténylegesen szoktatok titert vizsgáltatni? És ha igen, konkrétan mire? Mármint gondolom főleg parvo, de a többire is esetleg? És mikor? Milyen eredménnyel, stb? (Bocs, ha kötözködésnek tűnik, abszolút nem az, hanem nagyon érdekel)
Én sem akartam azt mondani, hogy minden kölyköt 6 hetesen oda kéne adni az új gazdinak. Csak szerintem nem biztos, hogy ez a legnagyobb probléma a tenyésztésben, de most mindenhol ezt hallom. Tök jó, ha 8 vagy akár 10 hetes korukig is védett, biztonságos környezetben élhetnek, ha ott is kapnak megfelelő figyelmet. És a jó tenyésztő tényleg feladatának érzi a szocializációt. De sajnos nem mindenki foglalkozik ennyit a kölykökkel.
Fundi babáim 4-5 hetes korukig bent laknak a házamban, 7-8 hetes korukig szopnak, 3. oltást 11-12 hetesen kapják. Soha nincsenek a kutyáim kennelbe zárva. Csak a fajtát teljesen ismerő, általam jól ismert leendő gazdi viheti el a manót 8 hetes korban. Mind vidám, abszolút játékos és teljesen szocializált kutyagyerek. 4-5 hónaposan imádják a társasági életet és élvezik a kiállítások nyüzsgését. Idén már sok gyerkőcünk Baby BIS helyezett és győztes lett, és a bírók odáig vannak a vidámságuktól. Johhn, szerintem tenyésztői kötelesség a szocializáció. Egy fundi gyerek roppant mozgékony, kíváncsi és eleven. 6 hetesen védtelen, gyámoltalan, anyja mellett a helye. Még igazából talán csak egy oltása van, vagy az sem, mert magas a titer szintje. Szerintem. Nem vitaindítónak szánom, csupán a tapasztalatom írom le.
És tényleg igaza van Newfyfannak, kicsilány a képen még csak 8 hónapos:)) És most volt Best Junior a CACIB-on:)) és ő volt már Baby BIS:))
A kutyatársaság sokat segít az energiák levezetésében, lehet, hogy csak ezért tűnik ilyen nyugisnak Chubi. Aida amikor meglátogat minket az első 1-2 órában folyamatosan bírkózik a mamával, de aztán ő is jól elfárad ettől, és utána már az embergyerekekkel is tud játszani, annyira lenyugszik. Amúgy szerintem is fontos, hogy mikor adják oda a kölyköt, de talán még fontosabb, hogy hogyan bánnak vele ebben a korban. Az alap szocializáció 12 hetes korig tart, tehát elvileg eddig ismeri meg a nagyvilágot. Amivel ebben az időszakban találkozik, azt természetesnek fogadja el, nem ijed meg tőle később sem. (Botos öreg bácsik, üvöltöző kisgyerekek, markolók szükségesek ebben a korban.) Tudom, hogy ez mostanában nem illendő, de szerintem jobb, ha 6 hetesen már az új gazdinál figyelnek rá és foglalkoznak vele, mint amikor 3 hónapos koráig a tenyésztőnél van és ott ki sem engedik a kennelből, embert is csak akkor lát, amikor kaját kap. Én ismerek egypár ilyen kutyust, és a többségük nagyon félénk, visszahúzódó. (Ez most nyílván nem Chubira vonatkozik, amiket írtál a tenyésztőjéről, annak alapján biztosan foglalkoztak vele)
Remek, remek! Egyre több itt a szebbnél-szebb fundi azt sem tudom, hova lessek!!!
Moya, szerintem van köze a kutyaviselkedésnek ahoz, amit Te is írtál, hogy ki mikor hozza el.Bagi egy nagy rosszcsont alom főrosszcsont tagja volt, már 5 hetesen kimásztak a téglafal mögül!!!De mind nagyon eltérő vérmérsékletű!!!Amikor elmentünk elhozni Őfundiságát, még asszem hét kölyök volt "otthon", és a 7ből hat rohant elénk mint az őrült szimatolni, táskát kipakolni, meg ruhát tépdesni, de pl neki volt egy öcsikéje,akinek fel sem tűntek az új látogatók, ölben kellett kicipelni a lakosztályából.(Néha arra vágyom, bárcsak őt választottuk volna:)!Nem, ez csak vicc volt!!!)
Szóval szerintem jellemre teljesen mások.
Most meg szegényke kutyatársaság nélkül van, és csak velünk tud birkózni, az meg nem mindig vicces!!
Úgy gondolom, mire felnőnek, mind egyforma okos, kedves Fundi lesz, nekünk csak annyi a hátrányunk, hogy többet kell addíg ruhát mosni-hála a sáros tappancsnyomoknak:)).
Ha ők jól érzik magukat a kutyabőrükben,akkor teljesen mindegy, hogy mi mit gondolunk az ő "optimális" viselkedésükről.
Apropó, kutyabőr!Olyan csinos már a Bagi téli bundája, ha egyszer megszárad, majd lefotózom!
lici,nem tudom, Chubi mennyire mintakutya,egyenlőre eléggé lusta-forma-néha már azt gondolom,hogy macska lelke van-, de nem fogalmaztam világosan az előbb, úgy értettem,hogy remélem, a kuttyok ennyire különbözőek és nem Chubival van valami kedélybeli probléma...? Én is úgy gondoltam,hogy egy kölyökkutyuli olyan,mint egy felpörgetett búgócsiga,de mondom,nálunk ez nem jellemző. Amikor a haverjával játszik,aki egy 3 éves pointer-jellegű keverék,magyarán egy örök kölyök,akkor is szinte ő van jobban felhúzva,száguldozik,mint egy őrült, Chubi meg csak néha veszi a lapot és veti rá magát. Szerintetek van valami köze a kutya jelleméhez és későbbi személyiségéhez annak,hogy 6 hetesen,vagy később,10-12 hetes korban kerülnek az új otthonukba?
már bocsi, hogy bele szólok :P de hadd helyesbítsek. Ne öregítsd szegény lányod mert még nincs 11 hónapos! Jelenleg 9 hónapos ( majdnem 10 ) és a képeken pedig 8 hónapos. :)
Bocs Moya, én nem akarok okoskodni, de jó kutyát csak előjegyzésre fognak kapni. Vagy olyantól, aki még nem bizonyított, illetve nem vállal garanciát szívére, egészségére, küllemére:( Én pl. nem adom oda csak úgy! Nekem tudni kell hova kerül, mit akarnak vele, és meg kell ismernem akihez kerül. Ez nem azt jelenti, hogy együtt járunk buliba:)) Amikor nem ezt tettem, akkor csavarodott az elbacott döntésem miatt a szívem, és tehetetlenül néztem "gyerekem" sorsát...már nem akarok így járni...
Szia! Most telefonáltam a sógornőmnek és azt mondta,hogy ő jobban szeretne választani és mindenképpen 6-9 hetes kutyát szeretne.Az ő nevükben én megköszönöm a segítséged és ne haragudj!!! Ha bár ki tud ilyen korú kutyust nagyon örülnének és mint előzőekben is írtam az ár nem igazán számít. Még egyszer köszönöm!
Fundi, gyönyörűek a Feketepandák!Öröm ilyen kis lurkókat látni!!
John:Bagi teljesen fekete, de már más fundiknál is láttam, hogy napsütésben fényképen "bepirosodnak", azaz vörösesnek tűnik a bundijuk.Szóval fekete.Úgy tűnik, kb egyidős Aidával, június 13-án született.Aida hány kiló?
Moya,ezek szerint Chubi egy mintakutya!!Bagi már ennyi idősen rohant, mint akit űznek, és ezt a mai napig nem hagyta abba.Meglestem már párszor, olyankor is rohan nem keveset, ha egyedül van kint.Felkapja az ivóvödrét, kiönti, pancsol egyet a vízben, majd morogva rohan a vödörrel a szájában.Szóval lefoglalja magát rendesen.Azért persze lassan lecsendesül, már nem ugrál fel annyit, de persze még szólni kell neki, ha teljes sebességgel rohan felém, hogy nem kéne rám ugrani.Néha hallgat a jó szóra:)).
Még kutyákat, még képeket!!!
Ja, az a fekvés, amit Chubi bemutat a képen, nekünk is ismerős, nagyon vicces, mint egy nagy 25 kilós béka:)))!
Hali:) A lap fejlesztés alatt áll, ezért most nem műkszik jól. Csak regeltek látják a galériát, de a fiam hamarosan javítja, és most csak Booster van még benne. Írom ide, ha kész. Hírt beírni sem igen tudok, elég öntörvényű lett a lapocska és gyerekem éppen karrierjét építi, de előbb-utóbb rá fog érni, lehet nem vagyok elég erőszakos:)) Teszek fel én is gyerek képet, bár ő már 11 hónaposka, nem velem él, de annyira édi a baby képe, hogy megmutatom:)
Örülök,hogy ismét vannak régi és új ismerősők is ;-)) !
lu-is: ha valóban komolyan gondoljátok én talán tudok még ajánlani egy nagyon dögös kölyköt ! :-) ( na nem Chubiról van szó :-))),hanem a tesójáról,aki bár szintén 3 hónapos,de még a tenyésztőnél van és eddig azért nem adták oda senkinek,mert nem találták megfelelőnek a gazdijelölteket . ( sajna volt,aki külföldre akarta vinni (nem külföldi), valami nem meghatározható helyre és volt,aki ki tudja hány szuka közé vitte volna hárembe...) Szal ő bár nem 8 hetes,hanem kicsit nagyobbacska,de ha fontosak a "részletek",azért érdemes utánanézni,ha érdekel,küldj egy mélt. ( Az is lehet,hogy a gazdiék már em is adják oda senkinek...)
lici: haláli ez a kép Bagiról! Tök jó látni rajta, hogy nagyon élvezi az életet, szinte tényleg mintha belevigyorogna a világba! Neki van igaza! Én nem tudom, hogy a kutyók ennyire különbözőek-e,de remélem,hogy igen,mert azt kell,hogy mondjam,hogy Chubi tényleg egy rendes mackó! Jó,néha befekszik a virágágyásba és rágja az elfagyott bokrokat ( ezért akartam én ősszel kutyát ! ) ,vagy kergeti a labdát,vagy csajozik a szomszéd pulinál,de az idő nagy részét mégis így tölti :
meg így:
De persze,ha kinnt vagyunk,akkor teljesen más a helyzet, akkor nem tágít-előlünk, mert persze,hogy mindig előttem masírozik,egyszer még letaposom a mancsát ! Úgyhogy ha egyedül van, egész rendi maci , remélem, megtartja jó szokását! Bagi akkor is pörög ezerrel, ha egyedül van? ( már ha benntről látod )
Megnéztem a honlapot, nagyon dögösek a kutyák. Sajnos a galériát nem sikerült megtalálnom, segítenél? Aida igazi meglepetés volt, mert apja-anyja is fekete volt, nem is számítottunk rá. Újszülötten olyan volt, mint egy tengerimalac, de aztán elég hamar kutyaformát vett fel...
Moya, köszi az infót a pórázról, én is ismerem a márkát, megnéztem a neten is. Sőt már hámot is találtam ilyen nagykutyának.
Istenem! Pandabocs, megint egy pandabocs:))) Írj róla sokat John, mert imádom őket!! Csaknem 6 hónapja nem engedett regelni ez a szemét lap, az előző jelszavam egyszerűen elfelejtette, (én nem mert imádott kutyám neve volt!!) és most nagynehezen összejött:))) Végre!! Fundi voltam előző életemben, és nagyon boldog vagyok, hogy ismét él a fórum és annak jobban, hogy sok kicsi kutyagyerek gazdái vagytok!! Próbálok én is képet felrakni, de ebben nem vagyok jó:))Weblapom
Köszi! Aida is kb. annyi, június elején született. Bagira barna, vagy fekete? A régebbi képeken inkább feketének tűnt, de ez alapján már nem vagyok 100 %. Vagy csak a naptól lett bronzos? Szerintem majd csak nyárra nyugszanak le. De nálunk még a következő télen is alig lehetett bírni velük, persze akkor már kicsit biztos visszafogottabbak voltak. Utána meg szépen beálltak a nyugodt nagykutya életmódra. Őzikékre igyekszünk vigyázni, persze egy felnőtt őzzel szemben nincs esélyük (mármint sebességben, pedig mellettem simán elszáguldanak). Tavasszal, amikor az őzgidák még nagyon picik és nem tudnak szaladgálni akkor nagyon figyelünk a kutyákra. Bár egy engedelmes vizsgán valószínüleg kiröhögnének minket, azért "hallótávolságon" belül (kb 10-20 m) visszajönnek hívásra, még, ha őzet láttak is.