Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.09.06 0 0 575
A jégfüge gyümölcsei egy csapásra megérve és leérve:
ninovarga Creative Commons License 2008.09.06 0 0 574
A kivi sikeres termesztése, avagy "fészerkivi" Letenyén 2008. szeptember 6-án:
ninovarga Creative Commons License 2008.09.06 0 0 573
Képzeljétek el, hogyan kiszúrtak volna velem, ha a kanizsai belváros néhány, hosszú évek óta szabadföldben telelő pálmája miatt a tankönyvekben Zala megye "szubmediterrán" klímájúnak minősülne! Járhatnám az országot, mint a vándorméhészek!
Előzmény: ninovarga (572)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.06 0 0 572
Valóban az a fontos, hogy olyan példákat mutassunk, amelyekkel sztereotípiákat tudunk lerombolni, kerülve az olyan példák sulykolását, amelyek éppen a sztereotípiákat elkerülhetetlenül erősítik, a "papírformával" való egyezésük miatt. A saját példáimat azért tartom szerencsésnek, mert egy olyan térségből valók, amelynek a "hivatalos, szakmai" klímaleírása ellentétes azzal, mint amit ezek az élő példák bizonyítanak. Ha ugyanezek a növényeim egy budapesti, vagy pécsi városi környezetben lennének, nem volnának megfelelőek annak alátámasztására, amit célom itt a közönségnek megmagyarázni és érzékletessé tenni. (De még akkor sem, ha a Balaton-felvidéken, vagy egyéb félreértelmezett klímájú magyar tájegységben lennének.
Akkor a nyakamba kéne vennem az országot és fölkutatni olyan helyeket, ahol vannak olyan példák amelyek nem a dolgok félreértelmezését, hanem helyes értelmezését segítik.
Jelen esetben ezt olcsóbban, helyi példákkal megtehetem. Ennyi az egész! Lehet-e még olyan, aki nem érti?
Előzmény: aiol19 (533)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.06 0 0 571
A héten egy jó hosszú utazást tettem a Letenye-Padova-Villach-Padova-Milano_Letenye útvonalon.
Természetesen, most is, mint mindig, rengeteg, számunkra érdekes növényi látnivaló tárult a szemem elé, sok tanulsággal. Fényképezni azonban, sajnos, csak a szálláshelyek körül állt módomban, így ezeket a képeket inkább csak a hangulat kedvéért teszem ide, sok újdonsággal nem szolgálnak.
Néhány megjegyzést azért ezek is megérdemelnek:
A padovai szálloda parkjában dísznövényként szerepel az olajfa, a gránátalma, a káki, a japánnaspolya és a jujuba is. Az elmúlt több, mint másfél évtizedben rengeteg honfitársunk járta meg ezeket a térségeket és "szúrathatta ki a szemét" ezzel a rengeteg "szájába lógó" jellegzetes növénnyel, ami lépten-nyomon jelen van. Így egy szálloda parkjában történő egyszerű nézelődés is szinte tanulmányút rangjára emelheti a nyaralást, vagy az egyéb célú olaszországi tartózkodást. Ehhez képest társadalmi szinten elenyészőnek találom a (Jozsó szavaival élve) hozzánk hasonló "lököttek" számát.
Mindent el kell követnünk, hogy minél többen legyünk!
jozso48 Creative Commons License 2008.09.05 0 0 570

Helyes a tipp,az bizony-ma már nem különösebben kedvelik,pedig disznövénynek

sem utolsó.

Előzmény: kertészboy (569)
kertészboy Creative Commons License 2008.09.05 0 0 569
Ez a húsos som  (Cornus mas) - ha jól tudom. Van, ahol ivólevet, lekvárt készítenek belőle.
Előzmény: jozso48 (566)
jozso48 Creative Commons License 2008.09.05 0 0 568

Érnek a jujubák,főleg az apróbbak,de azért tettem mellé egy lang-ot a méretará-

nyok miatt.Annak ellenére,hogy aprók mi kedveljük a párommal,nagyon jóízűek.

jozso48 Creative Commons License 2008.09.05 0 0 567

Szia!Hány darabot dugtál le?mert,ha ezt az egyet és sikerült,akkor neked nagyon

ügyes(azt szokták mondani zöldkezű)kezed van.Nekem egy sem maradt meg eddig.

Kiváncsian várom,hogy tényleg meggyökeresedik-e,majd feltétlen számolj be róla,

akár sikerül,akár nem.

Azóta nem próbáltál újra privátot írni,állítólag most valamit állítottak rajta.

Előzmény: H.J (560)
jozso48 Creative Commons License 2008.09.05 0 0 566

Egy érdekes gyümölcsöt szedtem ma,a második képen a három gyümölcs felett

már ott szunnyad a következő évi virágbimbó amely télen fog kinyílni.

Ez is nálunk termő!Ki ismeri?

eTig Creative Commons License 2008.09.05 0 0 565
Remélem neked sikerül. Én már többször dugványoztam jujubát. Tél elején, tél végén, és nyáron is. Az eredmény mindig ugyanaz: megindul, hoz pár levelet, de gyökere nem lesz, és végül elszárad... :-(
Papa360 Creative Commons License 2008.09.05 0 0 564
aiol19 Creative Commons License 2008.09.04 0 0 563
Ehhez kapcsolódóan egy jó stratégia lehet a már meglévő fügével rendelkező telektulajdonosok meggyőzése elsősorban kivi és káki telepítését illetően. Füge már van néhány helyen, mint láthatjuk, de kákiból még egyetlen fát sem láttam a környéken sem. Pedig pont a füge a korlátozott téltűrésű, a többit mind nagyobb termésbiztonsággal ültethetnék. Aki pedig már régebben ültetett fügét, arról joggal feltételezhetjük, hogy az átlagnál nyitottabb lehet a többire is.
Előzmény: Zsuzsuci (561)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.04 0 0 562
Ezek biztató jeleknek tűnnek! Majd szeretnénk nyomonkövetni a sorsát, mert ha ez ilyen egyszerű, akkor nagyot léphetünk előre a jól termő példányok vegetatív szaporítását illetően!
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.09.04 0 0 561

Én is nyitott szemmel járok, és beszélgetésekbe is be szoktam csempészni a témát.

Gyűlik az információ és a fajtaválaszték.

Előzmény: aiol19 (559)
H.J Creative Commons License 2008.09.04 0 0 560
2008.08.16 17:20:24 © (200)Az itt feltett jujuba dugványom nedves homokba tettem.Először ledobta a leveleit,most viszont elkezdtek újra nőni.Lehet,hogy mégis lehet dugványozni?
aiol19 Creative Commons License 2008.09.04 0 0 559

Ezeknek a fügés képeknek a bemutatását elsősorban Zsuzsuci topiktársunk biztatásának is szánom,mert ha kicsit nyitva tartjuk a szemünket, akkor néhány helyen már az itteni emberek is ültettek fügét, szóval talán mégsem annyira érdektelenek az általunk tárgyalt gyümölcsfajok iránt.

Előzmény: aiol19 (558)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.03 0 0 558
Ma folytattam a környékemen fellelhető fügék felkeresését, bemutatását. A képeken látható bokor egy lakótelepen található, az egész város legalacsonyabb topográfiai pontján, beláthatóan erősen hőszennyezett környezetben. Azt gyanítom, hogy magról ültetett szmirna típusú lehet, mivel csak egészen kicsi fügék vannk rajta, érzésem szerint még virág állapotukban. Ezt a növényt már 2 vagy 3 éve észrevettem, de ennek pontos koráról és származásáról sincs semmilyen információm.
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.09.03 0 0 557
Ja, így már értem. Gondoltam, hogy az előbb a mínusz maradt le:)
Előzmény: jozso48 (556)
jozso48 Creative Commons License 2008.09.03 0 0 556

A lényeg,hogy minusz 10-15 fokot kibírnak a fügék,tehát addig felesleges takarni.

Csak akkor kell,ha várhatóan ez alá megy a hőmérséklet,és ha újra melegszik az

idő,akkor viszont célszerű kibontani,nehogy korán meginduljon,mert akkor meg egy enyhébb fagy is elviheti.

Előzmény: Zsuzsuci (554)
Floo2 Creative Commons License 2008.09.03 0 0 555
Embertelen fügeérés van, rettentő sok, rettentő finom, még most is csorog a nyálam, hacsak rágondolok!
Nem is tudtam, nézzem vagy egyem! :)

Nem akarom szétbombázni a fórumot ennyi képpel, ezért inkább linket teszek be, ezt kimásolva megnézhetők a képek!
http://gallery.site.hu/u/Floo/20080902_fuge/
2 oldal van!
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.09.02 0 0 554
Jozsó! Köszönöm szépen a részletes választ.Én magam is kb. így gondoltam. Csak azt a 10-15 fok feletti takarást nem értem.Hogy is van ez?
Előzmény: jozso48 (548)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 553
Előzmény: aiol19 (552)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 552
Ezek a tájképek már a mi utcánkból és egy másik keresztutcából készültek:
Előzmény: aiol19 (551)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 551

Tájképek következnek:

A fügék ennek az utcának az alsó (a képen távolabbi) részén találhatók.

Előzmény: aiol19 (550)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 550
A két fügétől három ház távolságra az utcán pedig egy szép, egészségesnek tűnő gesztenyefa és termése:
Előzmény: aiol19 (549)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 549
A másik:
Előzmény: aiol19 (547)
jozso48 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 548

Szia Zsu!Remélem nem sínylik meg a fügéid,hogy most ültetted el,viszont van egy előnye is,így ugyanis még lesz idejük rendesen begyökeresedni a fagyok előtt.

Ez bizony előfordul,hogy a talajra helyezett növény legyökeresedik,én ezt úgy szoktam megelőzni,hogy v.polcra (növényasztalra rakom a dézsásakat,v. a nagyob-

bakat mielőtt kihordom a talajra fóliát teríték v. a kényesebb növényeknél hungaro-

cell táblákat rakok alájuk.Ezt nem csak azért teszem,hogy ne gyökerezzenek le,

hanem egészségügyi megelőzés céljából.

A takarást illetően arra ügyelj,hogy csak akkor takarj ha feltétlen muszály.

Legyen kéznél száraz szalma,v.fenyőág,v.lomb,kukoricaszár.Miután a kisebb fagyok

letakarítják a fügéid lombját-gazoldd ki a töveket,távolítsdd el a lehullott lombot,

majd figyelve az időjárásjelzést (10-15 fok fölött kell csak takarni a fügéket),

és csak akkor takardd száraz szalmával,(v.a felsoroltak valamelyikével)tegyél felülre

fóliát,majd dobj rá földet.Ugyanis ha vizes ,elázott,esetleg rothadó anyaggal végzed

a takarást biztos,hogy a vesszők bepállanak,esetleg elrothatnak.A takarás csak

addig maradjon amig feltétlen muszály,minél előbb el kell távolítani nehogy korán

meginduljon a növény és később, egy akár kisebb fagy is kárt tegyen benne.Bonyo-

lultnak tünik,de hidd el megéri.Nem véletlen mondtam a fenyőgallyat,ugyanis,ha a

fölé még teszel egy fóliát,kevés földdel lefogatva-kiváló takarást kapsz és nem pá-

lik be alatta a füge kérge.Ráadásul könnyű félretenni,ha már nincs erős fagy és újra

visszarakhatod,ha újabb fagyhullám jönne.Remélem segítettem?De ez még azért

nagyon bízom benne nem mostanában kell.

Előzmény: Zsuzsuci (545)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 547

Közben kezdem felfedezni és dokumentálni a környéken fellelhető fügéket. Tegnap a szomszéd(!) utca alján fedeztem fel az alábbi két példányt. Magam sem értem, eddig miért nem szúrtam ki őket, bár ritkábban járok pont abban az utcában, de lakóhelyemtől 700 m távolságra vannak. Mindkettő az utcafronton van, nem szomszédok, egy háznyi távolság van köztük. A völgy aljától 17-18 méterrel magasab ponton, tőlem 15-16 méterrel alacsonyabban. A levelek alapján mindkettő azonos fajta, hasonlít az én régi fügémhez, ez másodtermését október 15. körül kezdi érlelni. Szívesen elbeszélgettem volna a tulajdonosokkal, kampányt folytattam volna és szereztem volna mellé kivit, kákit, más fügefajtákat, de sehol sem voltak otthon és azt a kertet, ahol a nagyobb példány található, rendkívül agresszív keverék kutya őrizte. A nagyobb példány láthatóan 3 méternél is magasabb. Az utóbbi három évben volt ideje zavartalanul nőni, így nem igazán alkalmas klímaelemzéshez, de méretéből ítélve valószínűleg 2005 februárban sem fagyott meg, de a későbbiekben megpróbálom kikérdezni a tulajdonosokat. Tapasztalataim szerint szélsőséges inverzió esetén itt már 2 fokkal hidegebb szokott lenni. Viszonylag közel van a házfal, így ezt is számításba kell venni.

aiol19 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 546
A bebugyolálásra a föld a legbiztosabb, pláne ilyen kicsi növényeknél kivitelezhető.  Nekem sajnos még nem mozdulnak a dugványok, de ez lehet attól is, mert az elmúlt napokban tudomásom szerint hűvösebb éjszakák voltak na meg nem is locsolták rendesen a rokonok, akik a távollétünkben gondozták a házat. Most hoztam Brac szigetéről fügeágakat, kívül zöld, vastag héjú, belül bordó és nagyon édes volt a termése. Remélem, marad belőle több is.
Előzmény: Zsuzsuci (544)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!