Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Az othelló Mg-hiánya volt olyan (csak ezzel találkoztam eddig szerencsére), hogy elkezdtek egy-egy fürtkocsányon lévő bogyók fonnyadni és majd jóval később száradt el az a kocsányrész.
A szürkerothadás miatt meg a kocsány "száradása" miatt fonnyadnak a bogyók.
Hogy vegyigyümi10 által készített képen melyik volt előbb... hát az nem a tyúk és tojás esete ;-) (különösen nem Tóth Marival)
Vagyis ha jót "akar", jövőre minden ellen védekezik ;-)
A fotózással kapcsolatos kérésed, Maci_P jóvoltából, máris teljesült. Ettől szakszerűbben ezt nem lehet csinálni. Részemről is köszönet érte.
Ami a Muscat Bleu festő levét illeti, ez jó hír, mert ismerőseim szerint nekem egy vörös bor sem elég sötét, de a vörös borokra nem jellemző a muskotályos íz. Ennek ellenére csemege szőlőként egy tőkét feltétlen ültetek.
Ha jól emlékszem a Mg-hiánynál vagy a relatív Mg hiánynál nincs elszáradás a fürtnyélen/kocsányon (de tévedtem már ennél nagyobbat is).
Véleményem szerint mindenki ismerheti a bogyót/fürtöt megtámadó szürke penésztelepet (persze olyankor már késő minden) de ez a betegség is végig kíséri az egész vegetációs időszakot. Szóval figyelünk a peronoszra, lisztharmatra, mostanában a fekete rothadásra, rovarokra atkákra és "csak" akkor kerül a figyelem középpontjába mikor baj van pedig ez a "rohadék" is ott van állandóan és vár a kedvező alkalomra;-)
Legalább 3x kellene védekezni (megelőzésképpen), "tüzet oltani" bogyó sérülések után illetve zöldmunkázni (átszellőző lomb és fürtzóna lelevelezése) stb.
Bioban jó megoldásnak tűnik a Botector (csak azt nem tudom hol lehet kapni mert ami nagyker-t mondtak ott még csak nem is hallottak róla, lehet ezt is borvidékek környékén kellene keresni) illetve a Polyversumról hallottam, de csak eseti engedélyt találtam róla (talán borszőlőre 2017-ből).
És még a SteriClean Plant (20 literes kiszerelésben 3-6 hónap eltarthatósággal)
"Hagyományos" növényvédelemben több hatóanyag használható ...
Vitorla, levél meg a fonákok. Egyébként finom, sokkal jobb mint az othello, de nem tagadhatja le a felmenőit, benne van a labrusca íz rendesen. A Jupiter USA sokkal finomabb, a labrusca is háttérben van. Eddig aki nálam szőlőt kóstolt, annak nagyon bejött (Jupiter), pedig a séta végén szoktam adni, amikorra már 20-30-40 fajta kóstolásra került.
apám ha kék kell ez aztán az..héj nélkül is..csak simán kinyomod a mustját és héjon áztatás nélkül megfogja festeni a botteni öblöt 3 fürt muscat bleu ... de ha épületharcászaton veszel részt és nincs nálad egy fürt muscat bleu akkor a paintball is megteszi ..közel se lesz olyan de jobb híján elmegy
ja olyasmi ..lehet nem bolyhos csak a tapintása olyasmi de világosabb a fonákja..nem tudod lefotózni hogy megnyugodjak hogy tényleg vénuszom van és nem vadszőlőm?
Ha kék és muskotály, akkor a hamburgi muskotály verhetetlen. Nem egyszerü fajta, mert nagyon érzékeny a magnéziumhiányra és a foltosszárnyú muslica is mimádja, meg rövidcsapon nem szeret teremni, de brutálisan ténylegesen muskotályos az íze relatív nagy szemekkel és laza fürttel.
Kocsánybotritisz, magnéziumhiány miatt, ami lehet relatív magnéziumhiány is káliumtúladagolás miatt. Jövö évtöl kezdve 8mert idén már nem tudsz ellene tenni semmit) virágzás után (kötödéstöl kezdve) 3 alkalommal 5%-os keserüsóval (hektáronként 30 kg keserüsó 600 l permetlében) permetezz és meg fog szünni, feltéve, hogy nem mütrágyázol ész nélkül káliumtartalmú mütrágyával, mert akkor pipafüst az egész...
Ami minden egyes évben hozza a formáját és kék az nálam az Eszter. De én lugasra inkább a kicsivel érzékenyebb fajtákat tettem mert sokat segít. Pl a Favorit olyan szépen elvan ott hogy elképesztő.