Én imádom, a káposztát is ezen reszelem, nem lesz az egész konyha tele káposztadarabokkal (csak a fele :))) ). Meg a fasírtot ezzel kevertetem össze, egyneműbb lesz a massza, mintha kézzel gyúrogatnám. Zsemlemorzsát is lehet vele csinálni, már ha akad egy kis száraz kenyér, mert nálunk még az se nagyon (itthon sütött kenyér általában teljesen elfogy). Meg még egy csomó dologra szoktam használni.
Az enyém jó 10 éves, és még működik, igaz néha itt-ott oldalba kell bökni, hogy elinduljon :D. (A tetejébe beépített mikrokapcsoló izéke engedte el egy kicsit magát.)
*Ilyen szavakat, mint mikrokapcsoló, csak pasik használnak. :DDD
"Pedig ez még megvan, kicsit továbbfejlesztve-átalakítva"
És valószínűleg gyengébb minőségű és rövidebb élettartamú alkatrészekből valahol a távolkeleten összerakva...
Már csak azért, hogy a garancia lejárta után újat kelljen venni, mivel vagy nem javítható, vagy az alkatrész többe kerül, mint egy komplett gép, vagy már nincs is alkatrész, mert évente "továbbfejlesztik", és az újabb verzió alkatrészei nem csereszabatosak a korábbiéval...
Pedig ez még megvan, kicsit továbbfejlesztve-átalakítva, és persze most sem olcsó: Moulinex ovatio néven. Természetesen minden kütyüt nem adnak hozzá, külön kell megvásárolni.
A passzírozást nagyszülőktől örökölt, ezer sebből vérző, de még mindig nagyon jó paradicsompasszírozón (mechanikus, kézi hajtányos) szoktuk megejteni.
Úgy látom a paszírozástól sehogy nem menekülhetek. Nekem is van egy csodamasínám 1990-ben 45 rugóért vettem a Kátai áruházba Pesten csak sajnálom a paszírozóját, macerás a megfőtt alapléből a nagyobb csontokat kiszedegetni .3 rostélyféle van hozzá.
hát már Tintus kaptál válaszokat a halászlére mire én válaszolok, mi már tegnap délután fogyasztottunk is belőle nem keveset
szívesen elmondom, hogy én miként készítem ez csak az én reszortom a párom nem szereti azt a sok piszkot amivel jár
olvastam milyen recepteket tettek fel ide tegnap, nyilván ízlések és pofonok különbözőek
az már nem újdonség, ha az alaplevet több halból készítjük, sőt axioma :)
jó nagy fazék, apró hal+ fejek, uszonyok, farokvégek stb. esetleg a kifilézett hal gerince, ezt felrakjuk
én nem apróztam volr benn 6 db nem kicsi húsos fej is, rengeteg hagyma, nem kell nagyon feldarabolni, hiszen majd passzírozzuk. ezt már így főzhetjük lassú tűzön fűszerek nélkül(is)
ha megfőtt, ami azt jelenti, hogy a csontok szépen kicsusszantak a fejből, vagy inkábba hús lefőtt a csontról, akkor levesszük a tűzről, picit várjunk a passzírozással, mert ez még forró és abban a masszában nyúlkálni elég kelemetlen sot forró :)
és hát innen nem egyszerű a dolog, a passzírozás kérdése, a nagyobb csontokat, szálkákat kiszedjük, és kidobjuk
és......nekünk van egy régi robotgépünk, ez még nem Kínában készült, szuper jó dolgokat tud, pl. passzírozni is
na meg ezer mást is
behelyezem a megfelelő méretű rostélyt, aztán hajrá, nekem így pár perc az egész procedúra, kézzel több órányi munka
van egy viszonylag színtelen, nem túl ízes szálka nélküli masszám, ennek egy része ment a gayóba azonnal, a többi bele egy másik fazékba, ízlés szerint vízzel hígízva, de azért sűrű maradjon, só, porpaprika, házi paprikakrém, aztán főzzük össze, dobok bele 2 friss parit 1 paprikát, és ennyi lenne de mive mi kohelyesen szeretjük, teszek bele babérlevelet, szemesborsot, később még citromkarikát is a véhgén tejföl
csodálatos, de ez már ízlés dolga, hiszen a tegnapi vendégeink nem is ismerték a korhely halászlét, most megszerették
Évek óta járok szálkamentes halászléfőző-versenyre Akasztóra, mint írtam, ott sem passzíroznak, csak szűrőn áttörik. Nem ugyanaz, mint a passzírozott.
De most már tudom, mire gondolsz. A dunaiba nem raknak apróhalat, csak a nagy halat felszeletelve, annak hígabb a leve, csak hagymás-paprikás alaplé+a haldarabok+gyufatészta (biztos azért eszik tésztával, hogy sűrűbb legyen :) ).
kedves kolléga halászlét így már nagyon sokszor csináltam én a bográcsos szegedire vagy bajaira vagyok kíváncsi, ott nem szűrögetnek -paszírozgatnak csak azt nem értem hogyan szednek a kész bográcsból, hogy az a sok vacak gerinc kopoltyú meg egyéb szálka ne kerüljön bele. Lehet, hogy nem törődnek vele jut ami jut a szedőkanálra??
Halászlé: zsíron megdinszteljük a hagymát (halkilónként 1 nagyobb fej), beletesszük az apróhalat, vagy fejet-farkat, amit egyébként nem eszünk meg, kevés vízzel 1-1 1/2 órát főzzük, hogy a hús meg a szálka jól szétváljon. Ha nincs passzírozó, szűrőn (a hagyományos fém szűrőre gondolok) kell átvakargatni a masszát, utána visszatenni a tűzre, felönteni vízzel, fűszerek (só, paprika), felforralni, mehet bele az előzőleg lesózott halszelet.
Már vége van a ballagási időszaknak vagy valaki diplomát kapott?
Milyen halakból készül a halászlé?
Apropó Hogyan kell készíteni azt a halászlét aminél nem paszírozunk. Az aggaszt, hogy az apró halak sok szálkájával mi lesz ilyenkor. Bográcsos halászlére gondolok.
Eddig annyit tudok -ha jól tudom-, hogy alulra a hagymát és az apróhalat és alaposan rongyá főzzük (na itt mi lesz a halcsonttokkal?) de itt már benne van a pirospaprika? Aztán gondolom megy bele a só erőspaprika (zöldpaprika??) és az irdalt nemes hal egy kevés időre. Ti hogyan csináljátok?
Talán ösméred Benke Lacibácsit a mesterszakácsot. Ő szokott főzőcskézni az ATV-n .Egy időben felvettem videóra persze megszerkesztettem és kivágtam a borkostolós részeket. Lett vagy 7.5 giga nagyságú anyag 2 dvd lemezen. Levesek, főételek, ünnepi kaják, tészták, édességek......
Nézz meg egy adást kb 20 perc tetszik-e.
Fiatal házasoknak is ajánlanám mert jól magyarázza az öreg, mindent látni, összetevők is fel vannak sorolva.