Keresés

Részletes keresés

-balu28- Creative Commons License 2014.07.08 0 0 1483

Én imádom, a káposztát is ezen reszelem, nem lesz az egész konyha tele káposztadarabokkal (csak a fele :))) ). Meg a fasírtot ezzel kevertetem össze, egyneműbb lesz a massza, mintha kézzel gyúrogatnám. Zsemlemorzsát is lehet vele csinálni, már ha akad egy kis száraz kenyér, mert nálunk még az se nagyon (itthon sütött kenyér általában teljesen elfogy). Meg még egy csomó dologra szoktam használni.

Előzmény: -balu28- (1482)
-balu28- Creative Commons License 2014.07.08 0 0 1482

Az enyém jó 10 éves, és még működik, igaz néha itt-ott oldalba kell bökni, hogy elinduljon :D. (A tetejébe beépített mikrokapcsoló izéke engedte el egy kicsit magát.)

 

*Ilyen szavakat, mint mikrokapcsoló, csak pasik használnak. :DDD

Előzmény: neduddgi(én) (1480)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.08 0 0 1481

Hű....

Azt hiszem jobban gépesítve vagytok, mint én....

:-(

 

:-)

Előzmény: TINTUS (1476)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.07.08 0 0 1480

"Pedig ez még megvan, kicsit továbbfejlesztve-átalakítva"

 

És valószínűleg gyengébb minőségű és rövidebb élettartamú alkatrészekből valahol a távolkeleten összerakva...

Már csak azért, hogy a garancia lejárta után újat kelljen venni, mivel vagy nem javítható, vagy az alkatrész többe kerül, mint egy komplett gép, vagy már nincs is alkatrész, mert évente "továbbfejlesztik", és az újabb verzió alkatrészei nem csereszabatosak a korábbiéval...

Előzmény: -balu28- (1477)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.08 0 0 1479

így van ez moulinex, a mienk annyira eredeti, hogy Franciaországban vásárolta a párom :)

vagy ezer évvel ezelőtt, igen 3 rostély van hozzá, és ezer más funkció, szuper

Előzmény: TINTUS (1474)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.08 0 0 1478

na nekünk pontosan ilyen masina van

Előzmény: TINTUS (1476)
-balu28- Creative Commons License 2014.07.08 0 0 1477

Pedig ez még megvan, kicsit továbbfejlesztve-átalakítva, és persze most sem olcsó: Moulinex ovatio néven. Természetesen minden kütyüt nem adnak hozzá, külön kell megvásárolni.

 

A passzírozást nagyszülőktől örökölt, ezer sebből vérző, de még mindig nagyon jó paradicsompasszírozón (mechanikus, kézi hajtányos) szoktuk megejteni.

Előzmény: TINTUS (1476)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.08 0 0 1476

Itt a szerkentyű:

 

  

 

és még működik.

 

Volt egy kisebb kávé és egyéb darálója is  de az az " egyéb"  darálásakor megadta magát sajnos.

 

Ilyen komplex kis háztartási robotgépet manapság nem látni. Főleg a passzírozó hiányzik belőlük.

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.08 0 0 1475

'90-ben 45 rugó még két-három havi fizetés lehetett!

(Ha jól emlékezem? ) Király gép lehet.

Előzmény: TINTUS (1474)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.08 0 0 1474

Úgy látom a paszírozástól sehogy nem menekülhetek. Nekem is van egy csodamasínám 1990-ben 45 rugóért vettem a Kátai áruházba Pesten csak sajnálom a paszírozóját, macerás a megfőtt alapléből a nagyobb csontokat kiszedegetni .3 rostélyféle van hozzá.

Előzmény: Törölt nick (1470)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.07 0 0 1473

én valami mackóra gondoltam :).........

Előzmény: Törölt nick (1471)
-balu28- Creative Commons License 2014.07.07 0 0 1472

Igazán sajnálom, uraim.... :DDDDDDDD De azért tegeződhetünk ám továbbra is! :)

Előzmény: Törölt nick (1471)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.07 0 0 1471

Ezt a niknévből én sem tudtem volna, hölgyem....

:-)

Előzmény: -balu28- (1468)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.07 0 0 1470

hát már Tintus kaptál válaszokat a halászlére mire én válaszolok, mi már tegnap délután fogyasztottunk is belőle nem keveset

szívesen elmondom, hogy én miként készítem ez csak az én reszortom a párom nem szereti azt a sok piszkot amivel jár

olvastam milyen recepteket tettek fel ide tegnap, nyilván ízlések és pofonok különbözőek

az már nem újdonség, ha az alaplevet több halból készítjük, sőt axioma :)

jó nagy fazék, apró hal+ fejek, uszonyok, farokvégek stb. esetleg a kifilézett hal gerince, ezt felrakjuk

én nem apróztam volr benn  6 db nem kicsi húsos fej is, rengeteg hagyma, nem kell nagyon feldarabolni, hiszen majd passzírozzuk. ezt már így főzhetjük lassú tűzön fűszerek nélkül(is)

ha megfőtt, ami azt jelenti, hogy a csontok szépen kicsusszantak a fejből, vagy inkábba hús lefőtt a csontról, akkor levesszük a tűzről, picit várjunk a passzírozással, mert ez még forró és abban a masszában nyúlkálni elég kelemetlen sot forró :)

és hát innen nem egyszerű a dolog, a passzírozás kérdése, a nagyobb csontokat, szálkákat kiszedjük, és kidobjuk

és......nekünk van egy régi robotgépünk, ez még nem Kínában készült, szuper jó dolgokat tud, pl. passzírozni is

na meg ezer mást is

behelyezem a megfelelő méretű rostélyt, aztán hajrá, nekem így pár perc az egész procedúra, kézzel több órányi munka

van egy viszonylag színtelen, nem túl ízes szálka nélküli masszám, ennek egy része ment a gayóba azonnal, a többi bele egy másik fazékba, ízlés szerint vízzel hígízva, de azért sűrű maradjon, só, porpaprika, házi paprikakrém, aztán főzzük össze, dobok bele 2 friss parit 1 paprikát, és ennyi lenne de mive mi kohelyesen szeretjük, teszek bele babérlevelet, szemesborsot, később még citromkarikát is a véhgén tejföl

csodálatos, de ez már ízlés dolga, hiszen a tegnapi vendégeink nem is ismerték a korhely halászlét, most megszerették

Előzmény: TINTUS (1459)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.07 0 0 1469

megkövetem tisztelt kolleganő....... idős agyammal igyekszem megjegyezni :)

 

Azt hiszem az én halászlém ha nekiállok akkor valahol a dunai -tiszai középúton lesz. Néztem videókat megoldható egy arany közép út.

Előzmény: -balu28- (1468)
-balu28- Creative Commons License 2014.07.06 0 0 1468

Egyébként kolléga vónék.... vagy mi. :D

Előzmény: TINTUS (1465)
-balu28- Creative Commons License 2014.07.06 0 0 1467

Évek óta járok szálkamentes halászléfőző-versenyre Akasztóra, mint írtam, ott sem passzíroznak, csak szűrőn áttörik. Nem ugyanaz, mint a passzírozott. 

 

De most már tudom, mire gondolsz. A dunaiba nem raknak apróhalat, csak a nagy halat felszeletelve, annak hígabb a leve, csak hagymás-paprikás alaplé+a haldarabok+gyufatészta (biztos azért eszik tésztával, hogy sűrűbb legyen :) ).

Előzmény: TINTUS (1465)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.06 0 0 1466

mindenben időben fény derül, alighanem pénteken fogom csinálni utánna lesz sok kép vagy video.

 

 

Előzmény: rzsoka (1463)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.06 0 0 1465

kedves kolléga halászlét így már nagyon sokszor csináltam én a bográcsos szegedire vagy bajaira vagyok kíváncsi, ott nem szűrögetnek -paszírozgatnak csak azt nem értem hogyan szednek a kész bográcsból, hogy az a sok vacak gerinc kopoltyú meg egyéb szálka ne kerüljön bele. Lehet, hogy nem törődnek vele jut ami jut a szedőkanálra??

Előzmény: -balu28- (1461)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.06 0 0 1464

A sütemények ugyan a feleségem reszortja, de meg fogom neki mutatni ezt az oldalt....

Előzmény: TINTUS (1460)
rzsoka Creative Commons License 2014.07.06 0 0 1463

Nagyon jól néz ki, biztos fincsi is, milyen tésztát használsz?

Előzmény: TINTUS (1460)
Rhéman Creative Commons License 2014.07.06 0 0 1462

Jó étvágyat! :))

Előzmény: Törölt nick (1458)
-balu28- Creative Commons License 2014.07.06 0 0 1461

Halászlé: zsíron megdinszteljük a hagymát (halkilónként 1 nagyobb fej), beletesszük az apróhalat, vagy fejet-farkat, amit egyébként nem eszünk meg, kevés vízzel 1-1 1/2 órát főzzük, hogy a hús meg a szálka jól szétváljon. Ha nincs passzírozó, szűrőn (a hagyományos fém szűrőre gondolok) kell átvakargatni a masszát, utána visszatenni a tűzre, felönteni vízzel, fűszerek (só, paprika), felforralni, mehet bele az előzőleg lesózott halszelet.

 

Másfajta elkészítési módot nem tudok.

Előzmény: TINTUS (1459)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.06 0 0 1460

Cserébe, ha van rá igény bemutatom hogyan csinálom a tökös mákos rétesem.

 

Étvágy gerjesztőnek  túrós-meggyes és almás változat.

 

 

Jó étvágyat.

 

 

Előzmény: TINTUS (1459)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.06 0 0 1459

Már vége van a ballagási időszaknak vagy valaki diplomát kapott?

Milyen halakból készül a halászlé?

 

Apropó Hogyan kell készíteni azt a halászlét aminél nem paszírozunk. Az aggaszt, hogy az apró halak sok szálkájával mi lesz ilyenkor. Bográcsos halászlére gondolok.

 

Eddig annyit tudok -ha jól tudom-, hogy alulra a hagymát és az apróhalat és alaposan rongyá főzzük (na itt mi lesz a halcsonttokkal?) de itt már benne van a pirospaprika? Aztán gondolom megy bele a só erőspaprika (zöldpaprika??)  és az irdalt nemes hal egy kevés időre.  Ti hogyan csináljátok?

Előzmény: Törölt nick (1458)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.06 0 0 1458

jó ez az oldal, majd benézeget ide is, ha éppen nem kell a kertben gürizni :)

de ma lazaság, délban halászlé, ezzel még küzdenem kell

este grillezés, itt meg még húst kell pácolnom, gombát beszerezni és önteteket készíteni, ja meg valami grilleznji való kolbászt szerezni :)

kellemes gondok :)

Előzmény: Rhéman (1456)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.05 0 0 1457

Talán ösméred Benke Lacibácsit a mesterszakácsot. Ő szokott főzőcskézni az ATV-n .Egy időben felvettem videóra persze megszerkesztettem és kivágtam a borkostolós részeket. Lett vagy 7.5 giga nagyságú anyag 2 dvd lemezen. Levesek, főételek, ünnepi kaják, tészták, édességek......

 

Nézz meg egy adást kb 20 perc tetszik-e.

Fiatal házasoknak is ajánlanám mert jól magyarázza az öreg, mindent látni, összetevők is fel vannak sorolva.

Előzmény: Törölt nick (1453)
Rhéman Creative Commons License 2014.07.05 0 0 1456
Előzmény: Törölt nick (1455)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.05 0 0 1455

Azért ha van valakinek még egy-két jó receptje ami beillene a tündérkonyhába, akkor felteheti!

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.05 0 0 1454

úgy legyen, és kívánom ezt mindenkinek

Előzmény: Törölt nick (1453)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!