Ez a topic olyan nőkről,házaspárokról,élettársi viszonyban élőkről szól akik TUDATOSAN nem/vagy még nem/vállalnak gyereket.Hogyan élnek,mit szól hozzá a környezetük,eddig miért nem vállaltak?A késői gyerekvállalás előnyei és hátrányai.Véleményeket,hozzászólásokat,tapasztalatokat várok.
Ugye nem szándékosan keverted össze a két fogalmat?
Ha valaki komolyan nem akar gyereket, annak nem lesz gyereke..
Ha pedig valaki "úgy maradt", az és a párja hitt a gondolat erejében.., de semmiképpen sem "komolyan nem akart gyereket", mert különben védekeztek volna..
"Védekeztem én doktor úr, de a férjem sokkal erősebb.."
Ami a stílusomat illeti.. Nos, lehetné még színesebb, még sokkal jobban érzelemtükröző.. Még nem tökéletes, de törekszem rá..
Különben nem értem, miért ne lehetne nekem is saját véleményem??
Azért mert neked az nem tetszik?
Azt pedig végképp nem tudom hova tenni, hogy:
"és eszerint a kedvesség és a megkülönböztetett udvariasság nem_azonos_a_gügyögéssel, kedvesenk lenni lehet lenézően is és lehet tisztelettel is, és a szóhasználaton sok múlik."
Azért mert a babát váró kismama hasára "pocit" mertem mondani??
Nocsak, már itt tart a diktatúra?? Na, nem azért, csak még nem tudtam..
Köszönöm, hogy szóltál!
Különben akkor ha itt tartunk, még milyen szavakat tíltottak be ?
Gondolom, hogy az "anyácskám, apácskám, fiacskám,..stb." közöttük lehet..
Gézoo, próbáld meg erősen koncentrálva elképzelni, hogy van olyan vélemény, ami nem egyezik a tiéddel és mégse eleve hülyeség, és eszerint a kedvesség és a megkülönböztetett udvariasság nem_azonos_a_gügyögéssel, kedvesenk lenni lehet lenézően is és lehet tisztelettel is, és a szóhasználaton sok múlik.
on
gratulálok hogy neked ennyire tetszik a saját stílusod (eszerint igaz, hogy a boldogság titka a megingathatatlan önbizalom :-)))
komolyan gondolod, hogy ha valakinek a szülei úgy gondolkoztak volna, hogy nem akarnak gyereket, akkor ő meg se született volna? te még életedbe sose hallottál olyat hogy valaki nem akart gyereket, oszt' mégis lett neki? :-)))))))
Rettenetesen sajnálom, hogy úgy érzed, hogy a kedvesség, a megkülönböztetett udvariasság, amit egy kismamának adnak, az azért van, mert olyannak hiszik, mint
amilyennek leírtad..
A magam részéről még nem tapasztaltam, hogy a kismama korszak agylágyulással járna.. Így természetesen meg sem fordult a fejemben, hogy esetleg akadnak olyanok
akik úgy hihetik..
Végigküzdöttem néhány veszélyeztetett terhességet, a kisfiamnak sikerült megszületnie.. Így természetesnek tartom, hogy a kismamát óvni kell, mert
az a kicsiny élet, akit a szíve alatt hordoz, rendkívűl érzékeny-sérülékeny,
ezért feltétlen védelem illeti meg.
A rendes beszéd.. A kisfiam nem rég azt mondta: "Az anyám..." egyébként
"anya", de ha akar valamit akkor "anyácskám".. amikor pici volt "am"..
A szóhasználata a korával változott.. és változik most is.. Pedig ő még kicsi.., de már most szépen, színesen beszél..
Sajnálom, hogy téged irritál, hogy valaki a stílustárában a mondanivalójához, vagy a leírt időszakhoz, korhoz-helyzethez illő változatossággal ír le szavakat..
Te ráérsz, ha a párod még fiatalabb. A késői gyermekvállalás egyik előnye pl. hogy a szülők már lenyugodtak,kibulizták magukat, :-) megtapasztalták a világot, határozott értékrendük van, kiforrott személyiségük,és több türelmük a gyerekhez. Általában.
Nekem Veled semmi bajom nincsen, sőt, furcsállottam a kérdést, mivel én csak és kizárólag Gézoo topictársunk hozzászólására reagáltam, mert ő egyszerűen csak (le)sajnálja a gyermekteleneket.
Nem Neked szólt a bejegyzés :-)
(Talán Te sem nekem szántad 2418-as hsz-t, mert nem ismerek magamra belőle.)
Én sem személyeskedtem vagy hasonló.
Annyit hadd tegyek ide be, hogy idén áprilisban leszek 35 éves (pasas vok), 9 éve vagyunk együtt a párommal, ebből 6,5év együttéléssel.
Nincs gyerekünk. Mert eddig nem akartunk.
Egyébként is herótom van az ilyen "benne vagy már a korban" meg "ideje lenne már" típusú környezetbéli megnyilvánulásoktól, amikor más akarja megmondani a frankót, hogy mi a jó nekem.
Gézoo-t tisztelem a gyermekvállalássalkapcsolatos elhivatottságáért, de azt nem tudom elfogadni, hogy sajnálni kell a gyermekteleneket, mert önzők, sivár lelkületűek, meg mindenek, csak nem jó emberek. De ez sem Neked volt adresszálva.
Jáj, én már nagyon unom, hogy kizárólag a nőkre testálják a felelősséget a széthulló családokért, a szeretetlenségért és a nemzethalálért, úgyhogy asszem, kihagyom... Bár alapvetően szeretek háborogni :))
Hát persze, hogy én vagyok. Én nem írhatom le, hogy te mit érzel és gondolsz, mert akkor te lennék.
Azt viszont leírhatom, hogy mit éreztem előtte és utána. ÉS aki gyerektelen az elgondolkodhat rajta, ha akar. Ha meg nem, akkor átugorhatja.
Mert van ( létezhet) olyan, aki a másik, gyerekes oldal véleményére is kíváncsi. Lehet olyan, aki ennek hatására dönt úgy, hogy kipróbálja, milyen az, ha van gyereke. És hidd el, én tudom ( persze csak magamról beszélhetek) boldogabb lesz általa, ha lesz gyereke, ha ő akarta. De lehet, hogy még akkor is, ha csak becsúszott.
Mellesleg jó tippeket adtál, benézek a többi topicba.
En (mi) ugy eltuk meg, hogy a gyerekesek jottek ide es eloszor finoman, majd egyre durvabban bizonygattak, hogy az o altaluk hozott dontes (marmint hogy legyen gyerek) az egyeduli udvozito megoldas.
Azért tegyük hozzá, hogy nem "a" gyerekesek ilyenek, hanem bizonyos emberek. Attól függetlenül, hogy szülők vagy sem.
Egyébként engem is nagyon bosszant az a lesajnáló ítélkezés, amiről írsz, de nem gondolom, hogy "az" itt előforduló anyukák ilyenek.
En sem akartam tamadni, csak elmondtam, hogy mit gondolok errol a topikrol. (Nem mindig szeretem a smiley-kat hasznalni - a nyelvnek vannak megfelelo retorikai es stilisztikai fordulatai, amikkel lehetne erzelmeket is kifejezni. Lehet, hogy ez nem volt nyilvanvalo. Bocs.)
Tehat megegyszer - ma este belepek a forumra es korbekukkantok. Ebben a reg elfeledett topikban ujra mozgas van. Nosza belenez - es mit lat?! A sajat nickemet hozzak fel - megint- mint valami rossz peldat: a gonosz, onzo, masokat a velemenyevel elnyomo, torteto 30-as not, aki nem kepes felfogni, hogy 'mi az elet ertelme/rendje!' Es meg le is szolja szegeny jolelku kisgyerekes anyakat, meg apakat, akik csak fel akarjak vilagositani….
Ezzel szemben en hogy lattam ezt az _egy evvel ezelotti!!!_ vitat? Itt olyanok kezdtek eleg higgadtnak beszelgetni, akik nem vagy meg nem akarnak gyereket. En (mi) ugy eltuk meg, hogy a gyerekesek jottek ide es eloszor finoman, majd egyre durvabban bizonygattak, hogy az o altaluk hozott dontes (marmint hogy legyen gyerek) az egyeduli udvozito megoldas. (‘Ez az elet rendje…, majd meglatod ha szulsz milyen jo lesz … mindig van kifogas, hogy miert ne szuljunk stb stb) Igen, ez a topik olyasmi lehetett volna, hogy a gyereket nem vallalok beszelgetnek. Ehelyett atcsapott a dolog szemelyeskedesbe, kotozkodesbe, allando vitaba egy olyan kerdesrol, ami egyszeruen egy erzes meglete vagy hianya: ‘akarok gyereket?! Igen/nem’ Itt egy paran elkezdtek meselni, hogy miert nem, amit altalaban leszoltatok azzal, hogy felszines, gyerekes, onzo indokok stb (Lehet, hogy nem te, de ez volt az alaphang.)
Valoban ertelmetlen ebben a formaban ez a ‘beszelgetes’…. Meg hogy ‘kihaltunk mint a dinok’ … halt a frasz! ;) (tessek, igy jo!?;) ) Egyszeruen unalmassa valt az egesz. Egyebkent tele van a forum ilyen es ehhez hasonlo topikokkal (Nok, karrier, kihalunk…, Anyaba menekulo nok …, Nok es a tarsadalom…Gyerektelensegi ado …) Meg soha nem jutottak dulore ebben a kerdesben. (Marmint hogy vannak (es lesznek) olyan nok es parok, akik nem vagy csak keson vallalnak gyereket. Tehat tolem leirhatod, hogy te hogy erzel/ereztel a gyerekeid kapcsan … dehat akkor is az ‘csak’ te vagy.)
Azért érdekes, hogy a gyerekesek kíváncsiak a gyermektelenek érveire- én pl. komolyan az voltam, és nem emlészem hogy valaha személyeskedtem, vagy fikáztam volna- de a gyermektelenek nem kíváncsiak a gyermekesekére.
Ne általánosíts, kérlek. Az ilyesmi szokta kivágni a biztosítékot.
Mindkét oldalon van ilyen is, olyan is. Ha jól emlékszem, jópár gyerekes és gyermektelen képes volt itt normális stílusban eszmét cserélni egymással. (Szerintem mi ketten sem akasztottuk össze a bajszunkat.)
Azért olyan is előfordul, hogy a nő szeretne gyereket, a férfinak pedig még esze ágában sincs apukát játszani; ezzel (a nő reménykedik, a férfi hárít) elvannak 5-6 évig, aztán mire végre rájön a nő, hogy rossz lóra tett, már túl van a harmincon. Vagy egyszerűen csak végetér a kapcsolat - valami más miatt húny ki a tűz -, a férfi fölszedi a következő huszonpáréves fruskát és éli világát, a nő pedig "kapálózik", hiszen azt hallja és tapasztalja mindenütt, hogy ha eddig nem kelt el, akkor már nem is fog kelleni senkinek.
Nem biztos, hogy azok a nők, akik úgymond kapálóznak harminconvalahány évesen, így képzelték az életüket. Egyszerűen így alakult. Nem?
Front van? Vagy mi bajod? Nem támadtalak, a smiley ott volt.
Ugye itt meg mindig csak a sajat eletunkrol es donteseinrol van szo....
Igen. Csak az én érzéseimet tudom megírni, meg az én gondolataimat.
Asszem annak idejen mondtam is, hogy ha en meg akarom tudni, hogy milyen az szulonek lenni ..... akkor szulok egyet es megtudom. Kesz. De hogy barki is 'elmeselje', hogy milyen lenne az en eletem gyerekekel az eleg nagy keptelenseg. Ezert nem is vagyok kivancsi a sem a szelid elmeselesre, sem a kioktatasra
Talán nem olvastad a topicnyitót? Késői gyermekvállalás előnyei, hátrányai, vagy valami ilyesmi. Eszerint beleférek. Vagy a 29 nem elég késő?
Lehetne 35 is, bár van akinek olyankor már nem jön össze, és akkor nem késői, hanem sohanapjai.
Azt nem tudom neked elmesélni milyenek lennének a napjaid gyerekkel- hogyan is mesélném. Azt viszont el tudom, az enyém milyen volt gyerek előtt és gyerek után milyen lett.
Ha nem vagy rá kíváncsi sorry, nem muszáj olvasni. Volt, aki kíváncsi volt rá. Ha meg csak gyermektelenek szeretnétek egymás közt beszélgetni- bár szerintem itt egy hszem sem volt off,- akor nyissatok egy zárt topicot oszt vitassátok ott meg.
Azért érdekes, hogy a gyerekesek kíváncsiak a gyermektelenek érveire- én pl. komolyan az voltam, és nem emlészem hogy valaha személyeskedtem, vagy fikáztam volna- de a gyermektelenek nem kíváncsiak a gyermekesekére.
Nem neked szolt a hsz. Csak benne voltal az eredeti idezetben.
"gondoltam van egy kis rálátásom mindkét oldalra és esetleg hasznos lehet olyanonak, akinek még csak az egyik oldalt tapasztalták"
Tehat te tudod, hogy milyen lenne _nekem_ gyereket szulni? Vagy barki masnak, aki meg nem szult. (Megjegyzem, a ma ide bemasolt hszm a gyerekneveles 'technikai' reszerol es nem a gyerekvallalas erzelmi oldalarol irtam. Termeszetesen.) Ugye itt meg mindig csak a sajat eletunkrol es donteseinrol van szo.... Asszem annak idejen mondtam is, hogy ha en meg akarom tudni, hogy milyen az szulonek lenni ..... akkor szulok egyet es megtudom. Kesz. De hogy barki is 'elmeselje', hogy milyen lenne az en eletem gyerekekel az eleg nagy keptelenseg. Ezert nem is vagyok kivancsi a sem a szelid elmeselesre, sem a kioktatasra. Gezoo fele lesajnalasra meg plane nem. Gondolom, a tobbiek is valahogy igy ereztek es sajat vermesekletuknek megfeleloen reagaltak le a dolgot.
En legalabb is igy lattam ezt a topikot. Amugy nincs tovabb mint mondani szerintem.
Ugyhogy jo lenne, ha nem latnam a nikkemet itt meg egyszer. Plane nem valaki mas hsz-ben! A szemelyeskesest es provokalast hagyjuk meg a poli-dilinek, jo!?
Azért szóltam hozzá- jelzem nem offoltam- mert ugyan nem 30, csak 29 éves voltam, amikor szültem, gondoltam van egy kis rálátásom mindkét oldalra és esetleg hasznos lehet olyanonak, akinek még csak az egyik oldalt tapasztalták.
Nem hiszem, hogy sértőn, vagy személyesedőn beszéltem volna veled, enm így emlékszem. Olyanokra emlékszem, akik a kutyatartáshoz hasonlították, és a kutyát istenítették pl. és kikérték maguknak ha én mást gondoltam. ( nem te voltál)
Gezoo - legyszives! Szallj mar le rolam! Soha nem vontam ketsegbe senkinek a sajat gyerekevel kapcsolatban erzett boldogsagat. Nem nezem le a gyerekes szuloket. (Meg akkor sem, ha nem hagynak beken!) EN nem akarok masok lelkeben vajlakni, a sajat eletukre vonatkozo alapveto es _maganjellegu_ donteseikbe beleutni az orrom. Ez a te reszortod.
Egyaltalan minek hozod fel ezt a topikot allandoan? Minek jarsz ide ha nem azert, hogy valamit "bebizonyits"? Marmint hogy aki nem akar gyereket az lelketlen, onzo stb. Miert van tele az index forum a hozzad hasonlo erkolcscsoszokkel, magzatvedokkel, nemzetfeltokkel? Miert nem a sajat eleteddel, gyerekeddel vagy elfoglalva?
Meg csak annyit, hogy az elso kifejezetten neked szolo hsz-em igy szolt:
"Gezoo es Eleon Nora, bar szivesen olvasom a hsz-eiteket, de egyikotok sincs igazan abban a helyezetben, amirol ez a topic szol. Vagy igen? Nem akarom tovabb huzni ezt a gyerek nelkul/vagy gyerekkel problemat, mert ugysem fogunk egyeterteni."
Mindezt azutan, hogy napokig azt 'hallgattam', hogy nem tudom mit beszelek, mivel nincs gyerekem. Hat persze. De nem is egy vadidegen embertol varom el, hogy az interneten magyarazza el mi az _en_ eletem ertelme?! Ezt kene mar valahogy megerteni szerintem! Az elso pillanattol tul.kep 'szet-offoltatok' ezt a topikot.
A gyerekekkel sem muszáj mindig gügyögve társalogni. Amikor még nagyon kicsik, élvezik; de szerintem főleg a játékos, vidám hangsúly az, ami tetszik nekik, nem maga a szó, amit használunk.
a 'poci' szó általában két esetben használatos: hat év alatt és terhes nőknél. hat év alatt érthető és indokolt -bár én ezt sem helyeselem, lehetőleg az első naptól kezdve rendes beszédre szoktam nevelni őket. :-)
terhes nőknél viszont szvsz roppant furcsa, tekintve, hogy egy terhes nő általában érti a hosszabb, kicsinyítőképzőtől mentes szavakat is, és a gyerekekkel ellentétben többnyire nem gondol úgy a testrészeire/tárgyaira mint poci, kobakocska, "doktor úr mostanában fájdogál a lábikócskám" "hol a fogkefécském, ruhácskám" stb.
ez még nem a túlfűtött 'így is erős ember vagyok' reakció, csak az 'ácsi, nem én változtam csecsemővé, hanem várok egyet' jellegű -szvsz megalapozott- rosszallás. :-)))
nem udvariasság kérdése, ez a beszédmód szerintem épp az a legnagyobb (rejtett) udvariatlanság, hiszen lényegében azt jelenti, hogy azért, mert várandós, rögtön infantilis, gügyögő együgyűként kezelik. vajon miért?
na jó, abbahagyom az offolást, nem ez a topic témája, szóval bocs.