Huh hát nőből avgyok.. páratartalom, meg ilyenek fog.sincs.. a tetőt már legyapotoztattuk pluszban, az volt az első. Most úgy néz ki, hogy a lábazat szívja a vizet fel, a jofene tudja miért.. Elvilegjönnek és adnak neki szurit.. az sezrintetek használ?
Ha felújítás volt, akkor a pára egy része még csak most távozik a falakból, aljzatból, stb. Ezt ki kell várni, nincs mese (ld feljebb a tanmesét) !
Másik ! Mi van a mennyezet felett ? Padlás vagy még egy szint, ha padlás, akkor a födém lett-e hőszigetelve és a tetővel mi a helyzet. Tippem szerint a födémen nincs (vagy nem elég) szigetelés, ott hideg van (hidegebb mint a falakon) és egyből rácsapódik a pára, aztán jön a penész... Megoldás hogy a födémet is szigetelni kell. A padló kapott víz és hőszigetelést, ha igen, akkor nagyjából lett méretezve vagy csak ami 'belefért' ?
Összeépítésnél még bonyolultabb lehet a helyzet, lehet az is magyarázat a jelenségre...
Rövid írásod alapján, a magas páratartalom lehet a gond. Ilyenkor ősszel a szellőztetés nem sokat ér. Legalább is felénk biztosan nem, reggel 89% most 96% van kint. Vagy gépi vagy kémiai párátlanítással kéne átvészelni ezt a pár hónapot.
Szia! Esetleg tudnál páratartalom értéket megadni? Itt egy táblázat érdekes adatokat tartalmaz.http://www.datapress.hu/dokumentumok/dir8/118_9_peltier_dewpoint_new.pdf üdv:doki
2003-ban költöztünk nyáron épült házunkba.. (120nm)
Kiszáradásra nem volt idő - és a 2003-2004 tél hideg volt - természetesen az északi szobák külső falának felső sarkaiban penész indult. (A lakásban 95% páratartalom volt) Penészgátló... pár hétig megoldás, de utánna visszajött. Magyarázat...a falakba több liter víz van így a hőszigetelése lényegesen rosszabb mint egy kiszáradt falé. (nekem 38 NF téglám van külső hőszigetelés nélkül.)
Jött a nyár és száradtunk..
2004-2005 tél jól telt penész sehol.. érdemes volt várni.... és kezelni
2005 nyarán kívülről festettük (meszeltük) a házat. Mivel a legnagyobb melegben tettük ezért slaggal kellett locsolni, hogy szép legyen (most ezt nem részletezem, hogy miért). Lányeg, hogy RENGETEG vizet vett fel a fal. Ráadásul egy igen csapadékos nyarat tudhatunk mögöttünk.
Most ismét penészedünk.. de tanulva a 2003 télből, most egyből egy egész üvek BREF penészgátlót locsoltam rá a hét lelején
Biztos, hogy 1 hónapig nyugtunk van. Akkor esetleg megismétlem.
Lényeg , hogy aki felújítás, vagy építés után talál penészt a falon az biz bosszantó, de nem tragikus. A rengetek falban lévő víz ezt hozza ki. Érdemes várni. 2 év és megoldódnak a gondok (ez nem túl biztató, de ez van).
Aki kívűlről beborította szigetelővel a falat, az bentről is kezelje, mert a hungarocell erőssen gátolja a párolgást. Itt igazán csak belülről fog kiszáradni, nyáron, vagy páramentestővel. Ő boztos, hogy jobban pemészedik mint aki nem szigetelt pluszként.
Egyébként nem hiába állítják, hogy - húzd fel a falakat összel, (télen bemozogja magát a ház, és késöbb nem lesznek repedések) - tavasszal csináld a belső szerelést aljazbetont és vakolást - nyáron hagyd száradni - ősszel rakj ablakot - télen próbafűtés és szellőztetás (pénzkidobás de hát házatépítünk,nem?) - Tavasszal költözz külső hungyrocell (ha kell) és vakolás ... - Költözz be tavasszal - Nyáron szellőztess és élvezd a házat......
Ezzel sem teljesen garantát a penész elkerülése... dehát a 2 év nem van..
Csaknát (mint nekünk is) költöznikell.. így 2 évig együtt élünk a penésszel..
Ja most 60% a pára bent, de a fal kívülről vizes, igy a höszigetelés elég rossz......
Üdv! Látom itt vannak "hozzáértők". Remélem tudtok segíteni, ellentétben azokkal a "hozzáértőkkel" akikkel két éve kínlódunk.. Megint itt a tél, és a kis lakásunkban két ház összeépítve, egyik régebbi, másik pár éves) megjelent alul a sarkakban illetve a plafonon a kedves penész. Rend és tisztaságmániákus emberek lévéna sírógörcs kerülget minket, ugyanis állítólag egy csomó pénzt elköltöttünk a különböző tanácsokra, hogy miért jön elő, és gondoltunk végleg megszabadultunk ettől, erre most mgé rosszabb a helyzet... Szóval volt aljzat szigetelés, a ház alját lebetonozták, a nyilászárókat kicseréltük, szellőztetünk, egyszerűen képtelenség megfejteni mitől lehet... Ha tudna valaki valami bíztatót mondani...
Emlékeim szerint nagyon régóta léteznek. Kézzel fogható "bizonyíték" a 2000. évi L G katalógus. Akkor már árultuk biztosan.
K.K.
ui: Kérem nézzétek el ami most következik egy kis szolgálati közlemény. 9:15 körül hívott egy hölgy és félre tájékoztattam a 2db L G-vel kapcsolatban, megjött egy felmentő szállítmány. (A nagyker szerint még maradt szabad készlet egy pár, ez általában az Ő virágnyelvükön max. 5db szokott lenni.) Kérem ha aktuális a dolog jelentkezzen újra.
ui2: A "reklámtól" továbbiakban tartózkodom, tudom nem illik a fórumhoz, de az előző pár sorért még egyszer elnézést.
Szia! Szivesen , de nem reklámozni akartam csak egyszerüen megvagyok elégedve a termékkel és első tapasztalatom, ami már önmagáért beszél ,reggelente nem azzal kezdem a napot ,hogy ablokokat törlök mert szakad róla a pára. Nemsokat műküdik csak napi 1-2 órát de már így is érezni előnyét hisz ennyi működést követően közel fél liter víz gyűlik össze. Egyébként csak egy kérdésem lenne hozzád ,mióta van forgalomban a termék ? Sok helyen mikor érdeklődtem mobil páramentesítő után kérkedve néztek rám és viszont kérdést tettek fel"Nem párásítót keres?" Tehát még nemigazán ismert termék pedig szerintem egy re több agyonszigetelt lakásban lesz majd rá szükség. Üdv :doki
Bármely ofotért vagy olyan üzletben ahol hőmérőket árulnak általában van páratartalom mérő is . Sokkal olcsobban megtudod venni .Nekem anno úgy 1000 Ft körül volt.(úgy emlékszem)
Hi! Páratartalmat én még sajnos nem mértem, szóval nem tudom, mire számítsak. Mivel érdemes mérni? (újra a 'piszkosanyagiak', de a neten talált műszerekért sokallom a 8000-t)
Szia! Működik a tablettás is csak sokkal kisebb hatásfokkal. Például nálam a legveszélyeztetett helyiségben a leghűvösebb sarokba állítva az ugynevezett tablettás csak 1.5 dl(most mértem meg) gyüjtött össze . A lakás másik részében fél órája kapcsoltam le a gépet ami ismét egy órát üzemelt kb 2.5 dl jött össze. Működés előtt a páratartalom 80-82% volt lekapcsolást követően 74% mutat a páratartalom mérő. Nem azt mondom,hogy sity -suty lehozza akár 50-60%-ra de csökkenti és nem engedi máshol kicsapódni.Végül is csak egy órát megy. Tudom drága de nálam is tavaly 3db volt beállítva ami fűtés szezon felinél elfogyott és így összesen 6 db fogyott összesen.
Sziasztok! Itt vagyok ismét, a készülék 20 kg súlyú mérete kb 60x25x30cm. Hordozható mivel a tetején van egy ki-be hajtható fül és gurulós kerekei is vannak. Az ALFA klima nevü cégnél sem volt még a múlt héten a kisebbik fajta. Gondolom ők a a Pesti cégtől kapják az árut. Egyébként létezik még LG és Fagor tipusu is csak azok még drágábbak. Egyébként nem kell félni, hogy működés közben lehül a szoba levegője mivel a hűtőbordákon áthaladt levegő a kondenzátoron is átmegy ami fel is melegíti egyben . Talán egy picit frissebbnek érezni a légkört. Ha gondoljátok teszek majd fel képeket róla, melyen talán még a kicsapódó vízpára cseppeket is látni. üdv:doki
Fizikailag mekkora a keszulek? Nagyon nem tudom beloni... de hogy kerekeken kell guruljon az mar valami kis ejjeliszekreny meretet sugall. Esetleg ha a kb. centiken tul kb. sulyt is tudnal mondani...
Szia! Megfelezve fél órát használom a két penészveszélyes helységben. De volt mikor beállítottam a lakás közepére. A lakás mérete 65 nm. Bővebben itt találsz információt-Tekno Point Kft. 1211 Bp., Gyepsor u. 1 www.teknopoint.com- Általam vásárolt gép tipusa: AIRD20E A kisebb tipust sajnos nem kapni mivel állítólag hiány van belőle. Üdv:doki
Ha jol ertelek van valami elektromos keszuleked. Mi a neve, honnan, es mennyiert? Nalunk meg nincs penesz es remelem nem is lesz, de vadiuj lakas viszonylag gyors epitkezessel es mennenk bele, jo lenne a parat legalabb az elso idoben nagy intenzitassal osszeszedni (tudom, szelloztetes stb. de azon kivul).
A humi-no oldalon most egy masik, tablettas ize van, csak gyerekektol tavol tartando, ezert lenne nekem jobb a masik megoldas.
Sziasztok! Tapasztalatom szeretném megosztani sorstársaimmal. Nálam is vendégeskedik a penész az évnek ezen szakaszában megérkezett. Eddig HUMI-NO volt az egyetlen megoldás.Egy téli szezonban három négy csomagot használtam el. Sajnos még mindíg kevés volt a hatásfoka,mivel egy hét is eltelt mire 1 L víz összegyült. Reggelente megfigyelésem alapján szinte minden ablakomon 1-2 cm páracsík jelent meg. Nemrég vásároltam egy szobai hordozható páramentesítő gépet. Eddig csak jó tapasztalataim vannak. Reggelente száraz minden ablakom és nem változtattam sem fűtési sem szellőztetési szokásomon. Napi 1 órát működtetem és a levegőből 2-3 dl -re való vízpárát szed össze mindez kb 10Ft áram ráfordítással. Megvásárlást követően 3 órán keresztül használtam és meglepődtem mikor a megmért vízmennyiség elérta az 5-6 dl-t Azóta a lakásban sem érezni azt a nyirkos szagot, nembeszélve az állandó frásztól mert mindíg a sarkokat és szekrény mögötti részeket figyeltem. Utolsó hipós műveletemnél sikerült véresre dörzsölni az ujjaimat,nahát ekkor lett elegem és vásároltam meg a gépet. Üdv:doki
Na hát én a hétvégén nekiestem a penészes falnak egy vödör tiszta vizzel meg szivaccsal és egyszerűen lemostam. Szépen lejött. Persze kérdés, hogy mikor jön vissza újra...
Köszönöm a helyesbítést, valóban a relatív páratartalom nem attól nő, hogy emelkedik a hőmérséklet, azt szerettem volna mondani, hogy a szellőztetéssel kedvezőtlen esetben akár nővekedhet is a levegő nedvességtartalma, így az eredeti állapothoz képest a relatív páratartalom is, de valóban rosszul írtam. Még egyszer köszönöm.