Keresés

Részletes keresés

Műhód Creative Commons License 2006.06.07 0 0 1827
Mindig irígyeltem azokat, akiknek sikerült a vízesésekkel bővízű állapotukban találkozni. De ahogy a képeket elnézem, ennek megvan az ára is...
kvte Creative Commons License 2006.06.06 0 0 1826

7vége

Morcsi Creative Commons License 2006.06.06 0 0 1825
Pontosítok: itt már szemmel látható a különbség :)
Előzmény: Mazso8 (1824)
Mazso8 Creative Commons License 2006.06.06 0 0 1824

A "száraz" völgy:

Morcsi Creative Commons License 2006.06.06 0 0 1823
A Kéktúra topikba nemrég került fel pár fotó. A Hernád színe tényleg ijesztő a magasság nem tűnik annak, nálunk nagyobb gondokat okozott... A Sucha Bela képet összehasonlítottam az én tavalyi fotóimmal, ott sem olyan rettenetes a különbség...
tutajos_g Creative Commons License 2006.06.06 0 0 1822
jaja, fotókat akarunk!
Előzmény: Műhód (1821)
Műhód Creative Commons License 2006.06.06 0 0 1821

Igazán benyomhatnátok néhány hétvégi fotót az áradó Hernádról és a bővízű kanyonokról!

csengeho Creative Commons License 2006.06.06 0 0 1820

Jó sok helyre elvittétek már a kis Csengét!!!! De az a jó szeresse is a természetet mint a szülei!!
Mi még külföldön nem voltunk vele, még túl pici volt és az útlevele is most lett kész.
A Bükkbe szoktunk menni kirándulgatni, hozzánk az van nagyon közel. Tavaly a Mátrába voltunk, igaz még csak 5. hónapos volt, de nagyon jól viselte. A hátihordozót nagyon élvezi, jó nagyokat alszik benne! :-)))))

Előzmény: RKata (1819)
RKata Creative Commons License 2006.06.06 0 0 1819

Mi a Börzsönyhöz lakunk viszonylag közel (kb. 40 perc), ott szoktunk, de Csengével még nem voltunk. Jártunk vele kétszer Csehországban, Ausztriában a werfeni jégbarlangnál és a krimml-i vízesésnél és vasárnap jöttünk meg Szlovéniából (sajnos ott is pocsék idő volt, úgyhogy most kimaradt a Vintgar-szurdok, illetve csak a párom ment az egyik barátunkkal.) Bírja nagyon a hordozót, csak énekelni kell neki, ha elfárad. :)))

Szállás: valahol korábban írtam, mi a Hotel Slovensky Raj-ban szálltunk meg Hrabusicében, de Cingovban a Hotel Flóra is esélyes volt, ezek szerint nem bántuk volna meg azt sem.

Előzmény: csengeho (1818)
csengeho Creative Commons License 2006.06.06 0 0 1818

Szia RKata!!

Igen nekünk is Csengénk van! :-))) A kérdésedből itélve Nektek is!!
Ő is 15 hónapos lesz amikor megyünk....kb. egy hónap múlva tervezzük.
De nem is baj...hátha rendeződik akkora egy kicsit az időjárás.
Ti merre jártok még kirándulni?? Mi a Bükkbe szoktunk járni. De már ott is régen voltunk...állandóan csak esik az eső. Ez szörnyű.
huricano Creative Commons License 2006.06.06 0 0 1817
üdv
Gondolom sokan tudjátok, de talán annak aki nem...
szóval gigászi méretben fel vannak duzzadva a patakok a Szlovák Karsztban ( meg persze a Bükkben és a Zemplénben is ).
Szádelői völgyben néhol a kiépitett köves út szintjéig ér, ill rá is folyik ( de attól még teljesen és könnyedén járható )...szvl néhol olyan vad és tomboló mintha a Tarpatak lenne a Tátrában.
Lenyűgöző...
( bár ez annak, akinek fontos ingósága van arrafelé csak hatalmas probléma...a Hernád ot még sohasem láttam ilyennek...)
( ...bocs a Szlovák Karszt nem a Paradicsom, de nincs messzire tőle )
Műhód Creative Commons License 2006.06.06 0 0 1816

Szerintem igaza van Gyöngyhajúnak abban, hogy az edzőcipő erre a tájra nem alkalmas, pláne felázott terepen.

Egyébként akár mezitláb is végig lehet menni, csak nem nagy élmény...

A nőmnek két pár edzőcipője fogyott el első alkalommal, két nap alatt.

A harmadik napon vettünk neki Poprádon vízes terepre való túrabakancsot.

Legutóbb az unokahugom dobott egy hátast a NagySólyomban, kb. harminc centis vízben. Utána ugrottam segíteni. A bakancsom felülről beglugyglugyolt...

Nem vittem tartalékot.

Megváltás volt délután levenni a lábamról az átázott bakancsban összegyűrődött, vízes zoknimat.

Előzmény: Pepin (1813)
Mazso8 Creative Commons License 2006.06.06 0 0 1815

Sziasztok!

Mi is most voltunk elűször, szombattól hétfőig. Nagyon szép volt a Paradicsom, minden várakozásunkat felülmúlta! Szombaton a Sucha Belat másztuk meg, majd a sárgán és a piroson vissza Podlesokba. Tényleg magas volt a vízállás, de normális túracuccban /bakancs,kamásli,vízálló nadrág/ nem okozott problémát. Még tetszett is, mert így szebbek voltak a vízesések. Vasárnap délelőtt a dobsinai jégbarlangot néztük meg, délután pedig a tátrában túráztunk. Hétfőn podlesokból indultunk a hernád áttörésen, aztán fel a Klastoriská Roklinán.Innen a kéken le a Kyselhez, megnéztük az óriás vízesést, aztán a zöldön fel a Velky Kyselen, és vissza podlesokba. Szép kis 7 órás túra lett. Klastorisko után nem találkoztunk senkivel. Mi is láttunk embereket sportcipőben, sőt még félcipőben is! Pedig sokszor még túrabakancsban is nehéz volt a terep. A Sucha Belában is ment előttünk egy szlovák család edzőcipőben, térdig vizesen. Biztos nem a szép táj látványa marad meg bennük a túra után! Szerintem is kell legalább egy normális bakancs ahhoz, hogy ott túrázzon az ember. Biztosan végig lehet menni edzőcipőben is, de elég egy csúszós fatörzs, és már ki is ment a bokád!

gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.06.06 0 0 1814
Ebben a vízállásban, ami most volt, szinte lehetetlen. DE mi csak most jártunk először, és csak a Klastorska Roklinában, a többi szurdokot nem ismerem. Itt a nagyobb köveket szinte teljesen ellepte a víz, csak úgy tudtál néha átkelni, hogy a talpad a vízben volt, de mivel a bokáig nem ért fel, így nem ázott be a túrabakancs. (Találkoztunk turistákkal a szakadékban, edzőcipőben jöttek, ami láthatólag csurom víz volt. A másik "véglet" pedig 2 military cuccos srác volt, katonai surranóban, a patakban gázoltak végig a szurdokon.)

Elismerem, hogy nem lehetetlen végigmenni, de sokkal valószínűbb, hogy megcsúszol, és beleesel a patakba. Aki ilyen túrákat tervez magának, jobb, ha beújít egy túracipőt az alkalomra, gondolom ki fogja használni a későbbiekben is.

Az előttem írt élménybeszámolót megerősítve: pénteken kora délutántól másnap hajnalig szakadt az eső, azután szombat estétől vasárnap reggelig (reggel még szemerkélt). Vasárnap néhány heves zápor volt csak napközben, hétfőn kisütött a nap, de elkaptunk még néhány záport hazaútban.

A Hernád zúgott-bőgött rendesen, minden tiszta sár volt, és bizony nagyon csúsztak a gyökerek. Még a kiépített, létrás-tálcás-fadorongos szakaszok voltak a legjobban járhatók.

Előzmény: Pepin (1813)
Pepin Creative Commons License 2006.06.06 0 0 1813
Edzőcipőben nem lehet végigmenni a szurdokokon, pláne ilyen vízállás mellett.

Helyesbítenék. Mi eddig kétszer mentünk fel ott, mindkétszer hideg volt és elég sok víz. Simán fel tudtunk menni edzőcipőben, átázás nélkül. Köveken, fatörzseken jártunk.
Nyilván a túrabakancs sokkal jobb, de anélkül sem lehetetlen.
Előzmény: gyongyhaju lany (1812)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.06.06 0 0 1812
Bocsi, kicsit pontosítok. Szóval patakmeder = Klastorska Roklina. A Hernád nem volt gáz, az első tálcás rész kicsit ijesztő volt, mert nagyon kilógtunk a szikláról a patak fölé, de a többi rendben volt. Még a függőhíd előtt az utolsónál volt egy átkelős rész kicsit szédítő sziklaoldalon. A Klastoriska Roklinához képest könnyű sétaút.

Azért egy tanács a SZP-ba elsőként indulóknak: esőkabát és megbízható (magas szárú) túrabakancs nélkül ne induljatok útnak. Edzőcipőben nem lehet végigmenni a szurdokokon, pláne ilyen vízállás mellett. Első alkalommal inkább rövidebb túrán kezdjetek. Mi azért választottuk a Hernádot kezdésnek, mert nem túrázunk túl gyakran, így nem akartunk fáradtan, a túra végén egyensúlyozni a tálcákon. Levezetésnek pont jó volt a kényelmes, sóderozott sétaút le a Klastoriskotól Podlesokba.
Előzmény: gyongyhaju lany (1810)
Tökmag01 Creative Commons License 2006.06.06 0 0 1811

Sziasztok,

hétvégén voltunk a Paradicsomban...Szállásunk Csingón a Flóra Hotel, csak jót tudok róla mondani nagyon meg voltunk elégedve vele, és még engedményt is kaptunk a Limbás árakhoz képest (ami külön jólesett:) )

Műhód instrukciói szerint mentünk a Csingó-Csingó útvonalon, vasárnap csináltuk meg..

A Hernád piszok magas volt, akkora sodrással hogy nem igaz..., minden iszonyatosan vizes, csúszós volt, fel van ázva minden, a gyökerek csúsznak minden gödörben áll a víz, de azért megcsináltuk.

Igaz hogy a menetidő kissé megnövekedett, mert állandóan arra kellett figyelni hogy hová is tegyük a lábunkat. A SZP nagyon szép, a Fehér-patak nagyon tetszett..:))

Nem is fizikailag terhelt meg minket ez a túra, hanem inkább a megfeszített idegeink, hogy "itt nem lehet  rontani", mert iszonyatosan csúszott minden. Mire leértünk vissza a parkolóba úgy néztünk ki mint a kismalacok, de mindent egybevetve örülök hogy meg tudtam csinálni. Elhangzott itt a fórumon hogy aki a Rám-ot megcsinálja, akkor ez sem gond,....hááát a Rám-ot már megszámlálhatatlanul sokszor megmásztuk rekord idő alatt (is), de legközelebb ha megyünk tuti csak egy hónapos "szárazság" után..:)

Kraszna-Horkai várban voltunk odafelé, Dedinki-tó körül voltunk, (szeles idő volt, háborgott rendesen)

A Dobsinai jégbarlangot is megkerestük...nem tudom hogy volt-e szó róla hogy a Dobsinai jégbarlang nem Dobsinán van, hanem Stratenán...Dobsina után kb. 7-8 km-re.

Nekünk (először voltunk) meglepetés volt, mert Dobsinát bejártuk mire egy kisfiútól megkérdeztük hogy merre van, és ő mondta hogy menjünk még Poprád felé majd meg fogjuk találni. Háát meg is lett..:)

Biztos hogy visszamegyünk még a nyáron, az idő sem tudta elrontani a hétvégénket, jól éreztük magunkat, nehéz volt a terep de megérte...:)

Köszi mindenkinek...:)

gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.06.06 0 0 1810
Sziasztok, megjöttünk!!! Balesetmentesen :) :)

Röviden beszámolva a túra nagyon izgi volt. 2 nap kirándultunk, egyik nap Tamásfalvi kilátóhoz a hegyoldalban fel (sárga), majd vissza Csingóba a Hernád mellett (kék) (kb. f2-f6-ig). Másik nap Podlesok - Hernád-áttörés - Klastoriska Roklina - Klastorisko - (zöld-sárga-piros) - Podlesok (kb. f12-f7).

Nekünk mászásból a Hernád + Klastoriska Roklina egy napra éppen elég volt. Lehet, h. a megnövekedett vízállás miatt, de hasonlóan a Sokolina Dolinás élményekhez, a patakmeder szélén (benne) kőről kőre (kidőlt farönkökön) egyensúlyozva, sziklába kapaszkodva, ugráltunk létrától-létráig. De jó volt. Egy 8 éves kisfiú jött velünk, nagyon élvezte, őt folyamatosan segítettük, egyébként mindnyájan vízálló bakancsban voltunk, a patakba esést megúsztuk azért :)

Írok majd részletesebben a tapasztalatokról, de most estem be melóba, először termelnem kell :)

Addig megköszönöm a topic eddigi élménybeszámolóit és a tanácsokat, amiket tőletek kaptunk.
Műhód Creative Commons License 2006.06.06 0 0 1809

Jobbulást!

Én is félek a ficamoktól.

Most is 10 napra készülünk.

Még belegondolni is rossz, milyen lenne a nyaralásunk, ha egyikünk megsérülne.(

Előzmény: Holdanyó (1808)
Holdanyó Creative Commons License 2006.06.05 0 0 1808

Hétvégén voltunk :-(

Suha Bela felé indultunk felfelé a patak..khm medrében..

Minden totál vizes, az utak gyakorlatilag járhatatlanok, soxor a patak medrében levő ingatag köveken és kidőlt farönkökön kellett ugrálni.. néha a bokáig érő vízben..

Eredmény.. kb. másfél óra akrobatika és egy csúszós farönk után jókora bokaficam.. és visszasántikálás a célhoz, és hazajövetel :-(

Most itthon jegelek és fáslizok..

Mondjuk szlovák testvéreink, amikor a jónép veszi a belépőt szólhatnának, h. magas a vízállás, nincs helyreállítva a túristaút és 4-5 éves gyerekekkel ne nagyon induljanak útnak, mert ha nekem soxor percekbe tellt amíg a csúszós sziklafalakon az egyik lábam után a másiknak is találtam valami biztos támpontot, akkor egy jóval alacsonyabb kisgyereknek ez még bonyolultabb lehet..

NNa most jól elment az életkedvem is...

És piszokul sajog a bokám.. Meg a lelkem is az elb...szott hétvége miatt...

Előzmény: hoppaaa (1804)
RKata Creative Commons License 2006.06.05 0 0 1807

Szia!

Mi októberben voltunk, akkor volt a kislányunk 15 hónapos. :) Tamáshegyi-kilátóhoz, Havrania Skalához, Hernád áttörés egy szakaszán (Podlesoktól), hátihordozóval semmi gondunk nem volt. (Szintén Csengétek van? :) A nickedből ítélve...)

Előzmény: csengeho (1802)
Műhód Creative Commons License 2006.06.05 0 0 1806

Én kempingezem, mást nem ismerek.

Gyermekhordóval szerintem jáható a Hernád Csingótól a Fehér patakig.

(Az gyerekkocsival is)

A Fehér Patak a Klauzi tóig és vissza.

A kanyonok közül a kis- és a nagyKysel, és a Zejmár szakadék.

Felsétálhattok a Dobsinai jégbarlanghoz is. (A barlangban hideg van.)

Gyerekkocsival végig lehet sétálni oda-vissza a Sztracenai kanyonon is.

Előzmény: csengeho (1805)
csengeho Creative Commons License 2006.06.05 0 0 1805
Háti gyermekhordóval megyünk. Tudtok javasolni valami jó szállást is?
hoppaaa Creative Commons License 2006.06.05 0 0 1804
Most hallottam, hogy a völgyek eléggé nehezen járhatók. Tönkrementek a hidak, a falétrák, és még nem volt idő rendbehozni őket.
Műhód Creative Commons License 2006.06.05 0 0 1803
Babakocsival vagy háti gyermekhordozóval?
Előzmény: csengeho (1802)
csengeho Creative Commons License 2006.06.04 0 0 1802

SZIASZTOK!!!!

MOST MENNÉNK ELŐSZÖR A SZLOVÁK PARADICSOMBA. VINNÉNK MAGUNKKAL A 14 HÓNAPOS KISLÁNYUNKAT IS. MILYEN TÚRAÚTVONALAKAT TUDNÁTOK AJÁNLANI???
ELŐRE IS KÖSZI!!!
Műhód Creative Commons License 2006.06.04 0 0 1801

Napi 700 forint körüli koronáért lehet a sátorhoz áramot bérelni, ami csak a lakókocsisoknak éri meg.

Egyébként le lehet adni a töltendőt a portán, vagy keresel egy faházat bérlő magyart, de akkor jó ha van nálad egy olyan elosztó, ami bedugható a pöckös szlovák aljzatba.

A fürdőben is van konnektor és a külső csatlakozók sincsenek lezárva, de ki hagyja ott az akkuit, vagy a telefonját?

Előzmény: joxy (1799)
n.lac Creative Commons License 2006.06.04 0 0 1800
Podlesok kempingben a faházakban van áram egész nap, csak a melegvíz van korlátozva a reggeli és az esti órákra (napközben nincsen).
Persze, ha sátorral mentek akkor ahhoz nem jár áram.
Talán a recepción? Vagy kerestek egy magyart aki faházban lakik... :)
Előzmény: joxy (1799)
joxy Creative Commons License 2006.06.04 0 0 1799
Ha a podlesoki kempingben leszünk az elektromos ketyeréinket hol tudjuk feltölteni?
Műhód Creative Commons License 2006.06.03 0 0 1798

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!