Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Teljes árnyékban, lefedve 2 db 120 literes víztároló. Folyamatosan fogyasztom és szerencsére (mint mai nap is) folyamatosan jön az utánpótlás. Két-három hét alatt azért nem fogy el.
Ha nem baj követnélek a kétféle Agriplant kombinációval.
Nálam csak áprilisban kezdtek nőni igazán a virágbimbók, nem szoktam túl melegben tartani február-márciusban a citrusokat, elég ha csak később virágoznak. Most már állok át N túlsúlyra, most párszor 1/3-1/4 Agriplant 1-et kap a többi része még 4-es, aztán már fele-fele stb... (a 0,5g/l-t persze együttesen tartom)
Lehet hogy hülyeség de most tesztelem ezt is. Vasat most 2-3x kapott, most nem fogok adni egy ideig, ennek ellenére van ami nem zöldül eléggé, úgyhogy egy pH 4,5-5-ös öntözést kapott pár citrus, most meglátjuk mit mond erre. Mikroelemek ezekben a komplex trágyákban vannak, alapban nem kell nagyon mellé, ha igen akkor szoktam egy kevés Libremix B-t, nem tudom mennyit használ pluszban.
Tehát, ha jól értelek, a virágbimbók fakadásától (azért nem mondom a virágbimbók megjelenését, mert februárban van már ami bimbózik), a gyümölcskötés befejezéséig Agriplant 4, majd a kis gyümölcsök megjelenésétől őszig Agriplant 1.
A keverés alatt gondolom azt érted, hogy néhány hétig Agriplant 4 és Agriplant 1 -t kevered egyforma arányban.
De gondolom vasat (vagy/és más microelem tápot) is adsz.
Universol elvileg jó volt nálam is, de inkább a növekedés volt látványos, Igaz kevésbé figyeltem a K túlsúlyra mikor az kellett volna. Illetve a karbamidtartalma engem nem győzött meg, nyár végére nekem is sárgult pár dolog, sztem amiatt.
Csoer sztem N hiányod is lehet, de nem csinálod rosszul, csak még vmi nem klappol. Intenzív növekedés optimális esetben nem tavasszal van, inkább tavasz végétől sztem, így én most úgy csinálom hogy március végétől kap K túlsúlyost (Agriplant 4), majd most fokozatosan átváltok N túlsúlyosra, hogy növekedjen. Az első rész jól sikerült, igen sok gyümi megkötött, sok virág volt, most óvatosnak kell lenni, hogy ne legyen hirtelen N bomba, így ilyenkor lassan átmenetben keverem Agriplant 1-el.
Ha tényleg mikroelemhiány van nem biztos hogy a sok lötyi működni fog, mivel a talaj pH-ja is fontos, lehet hogy ez van már elcsúszva. (esetleg lombtrágya jó ilyenkor, Wuxal-t kipróbáltam, nem rossz citrusra sem)
Milyen vízzel locsolsz, Csoer? (emlékem szerint esővíz..)
Az Universol használatát valóban abbahagytam. Mint írtam, a nyár végén jelentkező hiánytünetek miatt próbálkozom jobb megoldással.
Fertiplust a talajba keverve kaptak, amiket átültettem, de nem mindet ültettem át. Fognak kapni, kicsit később a talajra, ahogy tavaly beszéltünk róla.
A Pursha nekem sem volt a kedvencem, ahhoz képest, hogy édes lime, elég savanyú. Már nincs meg.
Köszönöm, végül is nem túl bonyolítani szeretném, hanem a közel 30 fajta és nem is tudom hány darab citrusnak akarnám a lehető legoptimálisabb tápszert. Ha hosszú távon (például ezen évben ) nem tápoznám, szerintem őszre már mutatkoznának durván a hiánybetegségek.
A Agriplant 4 esetén írtátok, hogy nitrogén hiányt okozhat ennek az egyoldalú használata.
A citrusaim több mint háromnegyede virágzásban illetve terméskötés időszakában van. Tehát nem akarnám próbaként megvonni a tápszert.
Most jöttem a gazdaboltból és vettem zöldítő vitamint és mikromix G kerti multivitamin tápot.
Ahogy látom, a mikromix 6,9 % vasat tartalmaz, így továbbiakban Agriplant 4+mikromix keveréket adok az egyik és universol green +zöldítő vitamint a másik öntözésnél és majd meglátjuk.
Nem én vagyok a szakértő ebben a témában, én mindig a problémáimat hozom, aztán valaki segít.
Tavaly az Agriplant 4 kapcsán olvastam a gyártónál a tápellátásról, azt írja:
- az Agriplant 4 (8-14-25) a virágzás, terméskötés időszakban javasolt,
- az Agriplant 1 (20-5-10) az intenzív zöld tömeg növelésre,
- az Agriplant 7 (6-12-36) a tenyészidőszak második felére, minőségjavításra való.
Tavaly a 4-est és 1-est vettem, 7-est nem, de ha valamelyik kifogy, beszerzem. Mivel ennek az összetételéhez a 4-es viszonylag közel áll, ezért helyette a 4-est használom idén.
Az Universol nálam nagyon bevált, de a feljegyzéseim szerint mindegyik évben, amikor használtam, augusztus végére hiánytünetek jelentek meg, több év után pedig a tavaszi virágzás mennyiségével sem voltam elégedett.
Az idei évre a tervem:
- tavasszal a 4-et kapták,
- a növendékek, nem virágzók 1-et kapnak folyamatosan, virágzás, kötés után a többi is,
- augusztustól ismét a 4-et adom mindegyiknek.
Aztán majd ősszel, vagy tavasszal, vagy egyszer kiderül, hogy kellett volna csinálni.
Figyu, szerintem nem kellene ezt ennyire túlpörögni. :)
Van baja a növényeidnek?
Sárgulnak, hullatják a levelüket, nem nőnek, nem kötnek, stb....
Ha látszik valami hiánytünet, akkor azt orvosolni kell, ha nem látszik, akkor békén kell hagyni, különben meg egy kiegyenlített tápanyagellátást biztosítani.
Több kárt tudsz okozni a túlzott gondoskodással, mint ami haszon lenne rajta.
Valami, amit eleinte észre sem veszel, az feldúsul a cserépben, és annak rossz vége szokott lenni.
Egyébként meg tapasztalat, hogy ha egy növénynek kicsit spártaibban a körülményei az optimálisnál, akkor inkább a generatív dolgokra fog koncentrálni, míg ha mindent megadsz neki, akkor fejlődik mint állat, de nem nagyon szeret teremni.
Köszönöm a választ. Még a mai nap megveszem a zöldítő komplexet.
Egyébként folyamatosan (minden öntözésnél) agriplant IV. -t használok 0,5 gr/l töménységgel, ehhez keverem a fitohorm vasat és ehhez szeretném még + a zöldítő komplexet.
Akkor vagy a talaj nem elég savanyú, vagy inkább Mg hiány van, illetve érdemes komplexen adni a vashoz N is kell a jó felszívódáshoz. Vasgálic nem ér sokat itt, az a koncentráció elég soknak is tűnik. Vaskelátból sem szabad 0,1-0,3%-nál többet kikeverni.
En is ezt hasznalom, nalam eddig bevalt ... olyankor amikor citrustappal ontozom a fakat ebbol is mindig lottyintek egy keveset az ontozovizbe, annak ellenere, hogy eleve a citrustapban is van egy keves vas-kelat.
A tapozason kivul vegetacioban evente 1 vagy 2 alkalommal beontozom olyan folyadekkal,ami a fold ph erteket feljavitja, vagyis savanyitja, sajnos a nevet magyarul nem tudom, szlovakiaban lehet ilyet kapni, kimondottan ajanljak rhododendronokra,afonyara,stb.
Nem mindegy, hogy a vas milyen kémiai kötésben van. Nem egyformán szívódnak fel.
Ezen kívül szükség van bizonyos határok közötti pH-ra, és segédanyagra is. A magnézium nélkül szinte biztosan nem tud hasznosulni, de lehet van más is.