Hat, hogy miert csinaljak azzal tisztaban vagyok, de ettol meg nagyon morbid latvany... mar legalabbis nekem :D (de mivel nem fogtam meg a kezemben, ezert nem is tudtam mibol van, koszi az infot!)
A gyertya égetőbe dobják, hitük szerint, vagy mert azon testrészük beteg és isteni gyógyulásban bíznak, vagy mert azon testrészük megygyógyúlt, és így köszönik meg az úrnak.
Néhány hete voltam az állatkertben a lányommal. Sok időt el lehet tölteni ott, pedig nem nagy terület. Több helyen tartanak bemutatókat, ezeket érdemes megnézni! A madár show-t ki ne hagyjátok!
Ha a bejárattól balra kezded a sétát, akkor felszállhatsz egy drótkötélpályás kosár-szerű valamire és az körbevisz a teljes állatkertben. A jegy árában ez is benne van. Felülről megnézheted, hogy melyik állat merre van, mit érdemes alaposabban megnézni.
Még valami: ne autóval menjetek, mert szinte lehetetlen a környéken parkolót találni.
Sajna en sem vagyok otthon Lisboaban, mi eszakon lakunk, igy a kozlekedest nem nagyon ismerem. De voltunk lenn ugy 3 hete kb, es nekunk (ket felnott ket gyerek) a penztarban a 7. colinas kartyat adtak, nem volt extran gyerekjegy. (itt Portoban sincsen, a gyerekert ugyanannyit fizetek a metron mint magamert).
A meki tenyleg stimmel, akad boven mindenfele.
Allatkertet sajna nem lattuk bar tervben volt, viszont annyit tudok rola lentlako magyar ismerosoktol, hogy meg a kamaszkoru gyerekek is nagyon elveik, a szulokrol nem beszelve, allitolag egesznapos programnak is jo, interaktiv az egesz es meg delfinshowt is lehet nezni. Szoval amit en hallottamrola az mind pozitiv.
Fatimahoz sem volt szerencsem meg, atutazoban igen de nem lattam csak teveben. Haaat nekem eleg morbidnak tunt a mindenfele muanyag szervek vasarlasa majd tuzbe hajitasa, pont annyira hogy en is nagyon meg akarom nezni egyszer :D Portugal baratnom valamifele ottani barlangokrol is regelt (talan cseppko? nem emlekszem pontosan) Parom szerint, aki idevalosi (es nem igazan erzi magaenak Fatimat es az azt ovezo dolgokat, szoval nagy ivben igyexik elkerulnie a sorsat, hogy odavigyen :DD) az egesz latnivalo max a nagy ter es a templom. Na, hat nalam autentikusabb infot is fogsz talalni utikonyvben vagy ha erre teved valaki aki jart mar ott, az is tobbet fog tudni, mint en .)
A régi bejegyzéseket olvasgatva kiderült, hogy gyerekekkel kapcsolatban vannak ismereteid. Azt nem tudod, hogy pl. több napra érvényes tömegközlekedési kártyát ( Liszabonban pl. heti jegyet, vagy ötnaposat ) diákjegy változatban is adnak ?
Másik "fontos kérdés" : milyen a meki ellátottság , ugyanis a kislányom külföldön nagyon kevés ételt hajlandó megenni, de a hamburger az mindig bejön. :)
A férjemmel együtt szerettünk volna menni , de sajnos neki közbejött valami ( természetesen ő sokkal kevésbé aggódó, mint én ), így ketten megyünk a kislányommal, és szó-mi -szó , azért kissé félek a közlekedésünk miatt.
Van szállásunk foglalva Liszabonban és Ericeirában. Tehát az első, hogy bejussunk a reptérről a liszaboni szállásra ( ez egy metrovonal közelében van ), aztán onnan négy nap múlva Ericeirába, ahol pár napot nyaralunk a tengerparton.Majd onnan ki a repülőtérre.
Meg tudod még esetleg mondani, hogy Liszabonból Ericeirába hogy tudunk kijutni ?
Van busz a központi buszállomásról, ami az állatkertnél van. Mondjuk Fatima szerintem a legkevésbé érdekes látnivaló Lisszabon környékén, de ez csak az én véleményem.
A reptértől 40km-re van a szálloda? Az még Lisszabonon belül van? A reptérnél sok busz megáll. A hivatalos reptérbuszra drágább a jegy, de a napijegy érvényes rá. A többi buszra a sima "vonaljegy" jó. A taxi nem drága, de előre meg kell állapodni a taxissal, különben lehúz.
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy tudnék Liszabonból ) eljutni Fatimába és vissza ( egy napos látogatás ), de autó nélkül. Mivel érdemes utazni ( vonat, busz , stb ) , honnan lehet indulni stb. ?
Ha valakinek van arról információja , hogy a liszaboni repülőtérről milyen a transzferszolgáltatás( kb 40 km-re levő szálláshoz szeretnék eljutni , de nem csoportosan, hanem egyénileg utazok 10 éves kislányommal ), annak is nagyon örülnék.
Fordulj kérlek bizalommal a Fogadó a Fapados Utazóhoz (szállásokról) topikhoz, de mielőtt kérdeznél olvasd vissza az oldalról a lényegeseket, összesen van 107, tehát nem tart sokáig.
Köszi a gondolatokat! Azért,ha rátudsz keresni valamilyen portoi autókereskedő website-ra,valamilyen portugál keresőn keresztül,azt megköszönném. Tudsz ilyen oldalról? Nekem nem sikerült az angolon semmit találni. Jó állapotú használt autó érdekelne,normális áron...csak azt sem tudom mi számít Portugáliában normálisnak,ezért kérdeztem! Előre is köszi! :-)
Halvany lila fogalmam nincsen az autok arairol, milyensegerol es fentarthatosagarol sem sajnos. Van egy darab mar lassan 9 eves jolszuperalo peugeot-unk, azt vezetetm (egnek all a hajam, az elobb is gondolatban legalabb harom ebert teptem meg hazajovet :DD) de hogy hol erdemes es mennyiert, nos erre nem tolem fogs sajna infot kapni :(
A magyar jogsi tokeletes, es nem adnak am ujat, miert is tennek? Nekem is a magyar kartyaalapum van, egyszer be kellett menni az illetekes szervhez, egy fel delelottot sorbanallani es utana ok regisztraltak a magyar jogsimat az itteni rendszerben (juheee, ez olyan valami ami egy ideje ingyenes szorakozas, csak a sorbanallasba kerul) es mas tennivalom nincs a dologgal. Na most ha nem kartyaalapu akkor nem tudom... van meg olyan odahaza egyaltalan? :)
Ja egen, hat pont ezt reklamaltam, hogy a habos finom dolgok, mint amit en ismerek otthonrol, a diplomata, a kremes... szoval annyira itt nem jellemzoek. Ami van, az sarga tojasos krem, minden azzal toltve, na en pl nagyon nem szeretem, nekem tomeny.
de amit te emlegettel, azt meg en nem ismerem tapasztalatbol, igy nem tudom jol osszehasonlitani :)
Az alabb emlitett liszaboni cukraszdat nem ismerem, itt nalunk (ez Porto) meg inkabb csak a kavezok kinalatat, azokbol van minden sarkon akar tobb is. Itt foleg leveles tesztas falatok, amolyan toltott taskak husos, halas toltelekekkel, croissant hegyek, de ezek nekem nem a sutemeny kategoria hanem inkabb uzsonna vagy tizorai tema. Ja ogen, dounats is szokott lenni. De jellemzoen ezek a leveles vagy toltott tesztas dolgok. Tenyleg finomak, csak nem feltetlenul edesseg kategoria.
Amit viszont nagyon erdemes kiprobalni, az a szinte minden kavezoban kaphato (reggelire szoktuk) torradas, vagyis piritos, de speci ketujjnyi vastag pihe-puha szeletekbol csinaljak es vajjal van atkenve, es piritas utan is puha, omlos es ropogos. Egy adagban ket nagy szelet van, egyenkent 3-3 csikra vagva. Szoval reggelinek kivalo adag, melle egy isteni tejeskave (jook a kavek mindenfele es nem is dragak, en itthon keptelen vagyok leutanozni az izeket) es meg is van a barati es gyors reggeli.
Cukrászdákban egyébként amolyan habos-babos jellegű sütik vannak, vagy inkább aprósütemények? Ami nekünk pl. nagyon bejött külföldön, azok a tunéziai patisserie-k voltak...szóval vmi hasonló van esetleg?
Hat cukraszdanak tunot mar en is lattam Portoban is, de nekem valahogy nem kelti fel az erdeklodesemet itt... na de nem vagyunk egyformak. Ellenben a pekaruikert oda vagyok, illlyen finom kenyerek meg odahaza nincsenek! :) na meg a halak... szoval jo hely ez itt, nem is panasznak szantam a sutis reszt, csak hat az en listamon ebben a temaban sem jutottak a top 10-be :oD
Vannak hagyományos cukrászdák Portugáliában, például az egyik leghíresebb a lisszaboni A Brasileira, igen széles választékkal. Az egyik süti az "isten ujja" névre hallgat.
Vannak azert finomak, de egy kezem eleg a megszamolasukhoz, es nekem azok nem a kifejezett sutemenyes kategoria, hanem inkabb olyan felig pekaruk (croissantok tenyleg jok pl) meg aprosuti... mint a baboskremmel toltott pici tolcserek, meg a pastel de natas is jo, de az is amolyan kave melle valo. Igazi sutemeny (mit sutemeny, cukraszda!!) nincs is. A szulinapi tortakrol meg mar emlitest sem merek tenni, szerencsere van kibuvom, hogy miert nem kerek sosem :)
Nekem a sutemeny az a kremes meg a diplomata, meg a puncs es dobostorta.
Itt felnovo gyerekem eddig nagyon szerette a dinnyet. Ket hete odahaza voltunk es evett magyart. Azota itt szarad a hutoben az itteni, mert megallapitotta 7 evesen egyszeri eves utan, hogy a magyar dinnye jobb :DD (azert en megeszem az itteni epret es dinnyet is, mert ugye az jut ide nekunk csak es beleszokik az ember, meg ha tudja is, hogy nem az igazi)
Egyezik az ízlésünk, nekem sem ízlett, pedig nagyon szépek, többfélét megkóstoltam. Ugyancsak csalódtam az ottani gyümölcsökben, az íztelen barackok, eper, stb. nem az én ízvilágomnak valók.