Volt régen egy iszonyú kövér szumós, Konishiki, bár én akkor még nem éltem (vagy nagyon kicsi voltam), amikor ő volt porondon, de utólag megfigyelve a meccseit, ő volt az, aki végül túltolta a hízást. Amíg 200-230 kiló környékén volt, elég jó eredményeket ért el, Ozeki rangban is volt sok ideig, de aztán mégtovább hízott. Végül 280 kiló fölé ment, és az már valóban a harci tudás rovására ment. Nem volt más mögötte, csak a súly. Alig bírta felvonszolni magát a dohjo-ra. Vissza is csúszott Maegashira 10-es körüli szintekre. Tehát, nem az a lényeg, hogy valaki minél kövérebb legyen, de valamennyi súly mindenképp kell. Szerintem 130 kiló alatt csak kivételes esetben érhet el valaki hosszú távon sikereket. Chiyonofuji volt az a kivételes eset.
Hát igen, érdekes fórumozási stílus, hogy valaki bedob egy igazából egyértelműen nem megválaszolható kérdést, veszed magadnak az időt és fáradságot, és leírod a véleményedet róla, erre leszúr, hogy minek hordasz össze fűt-fát.
Maga a kérdés egyébként nem érdektelen, nekem - szigorúan laikus szumókedvelőként és nem szakemberként - a következő a meglátásom:
Hakuhónak a technikai tudása és fizikai ereje mellett a legnagyobb erénye szerintem a rendkívüli stabilitása - az is ritka, hogy egy jól sikerült tachiai után kibillentsék a stabil pozíciójából, az pedig szökőévenként egyszer fordul elő, hogy abból egyből győzelmet arassanak ellene, mert nagyon gyorsan visszanyeri a stabil helyzetét. A stabilitásnak pedig lényeges eleme a nagy tömeg. Kicsit hasonló a helyzet, mint egy másik kedvenc sportomnál, a dartsnál. Akik nem ismerik, rendszeresen szoktak gúnyolódni rajta, hogy az nem sport, pocakos kocsmatöltelékek időtöltése stb., pedig nem véletlen, hogy a legjobbak szinte kivétel nélkül testes figurák, kell a nagy tömeg tehetetlensége ahhoz, hogy stabilan ellentartson a kilendített kar mozgásának. Amából sem lett volna soha Harumafudzsi, azaz ozeki majd jokozuna, ha nem szedett volna magára 25-30 kg-ot. Visszatérve tehát az eredeti kérdésre: Szerintem, ha Hakuho 20 kg-mal könnyebb lenne, attól a fizikai ereje és technikai tudása megmaradna, viszont sokkal könnyebb lenne egy jól sikerült tachiajjal legyőzni őt. A nagyobb robbanékonysággal meg túlzottan sokat nem nyerne, hiszen most is elképesztő győzelmi százalékot tud felmutatni, legfeljebb akkor más technikákkal aratná a győzelmei egy részét.
basszus te pont a sumo alapvető értelmét nem vágod. leadhat egy rikishi a kilóiból, de amit nyer a réven, elvesztheti a vámon. lehet, hogy hakuho robbanékonyabb lenne -20 kg-mal de szart se ér vele, ha kisebb tömege okán könnyebben tolják ki a dohyoból, könnyebben dobják meg, könnyebben nyomják le.
amire korábban is utaltam, tömeg, erő, technika kombinációját kell az adott rikishire optimalizálni, hakuho esetében ez a jelenlegi kondíciókkal alsóhangon is elképesztően eredményes, működik.
Valószínűleg sokkal több sovány birkózó lenne, ha az kifizetődőbb lenne. 100-120 kiló fölé nem mennének, ha nem lenne rá szükségük. Nem tradícióból kövérek, hanem a tömeg erő, és lendület is egyben, nem feltétlenül kell lomhának lenni mellé. Asashoryu rá a példa, milyen robbanékony volt, és nem 100 kiló.
Egyebkent ez az 500 ev tapasztalata a letezö legrosszabb erv a sportban, pl. sielni az öskortol sielnek emberek, versenysportkent is üztek eleg szeles körben (nem csak szük körben, egy orszagban), jol bevalt több ezer eves technikaval, mig a 70-es evekben ki nem talaltak a korcsolyazo lepest, amiröl aztan hamar kiderült hogy sokkal jobb, hatekonyabb mint az ösidök ota ismert klasszikus stilus.
Vagy a magasugrast tenyleg a fel vilag üzte es gyakorolta Argentinatol a Szovjetunioig, mig 1968-ban egy bizonyos Fosbury be nem mutatta radikalisan uj technikajat, pont olimpiat nyerve vele, aki mit sem törödött a fel vilag evszazados tapasztalataval.
Es van meg jo par hasonlo pelda, amikor megkerdöjelezve a korabbi tapasztalatot, a jol bevalt, mindig igy csinaltak modszereket, ugrasszerü valtozast sikerült elerni- termeszetesen ez nem csak a sportra igaz.
szerintem biztosan nem lenne jobb hakuho -20 kg-mal. semmilyen szempontból. ez egy ilyen "sport" chiyonofuji a kivétel volt, ami erősítette a szabályt.
Akkor maskent, direktebb formaban kerdezem: ha nem emelkedne ki ennyire a mezönyböl, es törekednie kellene az elerhetö legjobb formara, es nem az lenne a szempont hogy igy is ö minden teren a rekorder, az all time best, akkor jobb lenne-e Hakuho -20 kilo hájjal vagy nem?
Oh, kár hogy nem láttam ezt a tornát élőben végig, 10 napos nyaralás közben, csak különféle ingyenes wifi pontokon, vagy szórakozóhelyeken tudtam 1-1 napot megnézni, de tényleg voltak jó meccsek, és utólag most sikerült bepótolnom az egész tornát.
Csalódás volt számomra, hogy mennyien léptek vissza, Kise, Teruno, Kakuryu mind lesérült, utóbbi kettőnek ez már kezd tendencia lenni, de Kise is igencsak leengedett azóta, hogy azt a kegyetlen párharcot megnyerte Teruno ellen. Takayasu is kicsit csalódás volt, egy ilyen "megcsonkult" mezőnyből több győzelmet is lehetett volna aratni, Ura jól kezdett, de utána hatalmas vereségsorozatot halmozott fel, kár érte.
Vicces, de ha nem lett volna Aoiyama, akkor az izgalmak nagyon hamar véget értek volna :) Persze, kellett hozzá némi bírói jóindulat is (legalábbis szerintem), két olyan meccse is volt, amit szerintem nem neki kellett volna megnyernie, bár ki tudja, nekem már a halott test effektus is túl sok volt, lehet hogy vannak még ilyen hasonlóan szubjektív szabályok is, amik jelen esetben pont Aoiyama-nak kedveztek. Mindezek ellenére örülök hogy szoros maradt a vége, és nagyon szívesen megnéztem volna az Aoiyama-Hakuho play-off-ot. Lett volna e szemernyi esélye is a bolgárnak?
Tochiozant említeném még meg, mint meglepetés, Kaio rekordját pedig sajnálom, hogy megdőlt, (1047 győzelem) de ez bizony sajnos törvényszerű volt. Egy ilyen rombológépet, mint Hakuho, nem lehet megállítani. Eddig azt hittem, 40 yusho után majd vissza fog vonulni, főleg hogy a tavalyi nyár óta volt egy olyan sorozat, ahol majdnem egy évig nem nyert tornát, de most az utóbbi két basho-t látva ismét a régi, legyőzhetetlen Hakuho-t láthattuk. Nem tudom, hogy eddig sérült volt e, vagy a többiek voltak jobb formában, de Hakuho ismét egyeduralkodónak látszik.
Azert enm teszi a mongol mert nem tudna ennyit leadni, vagy mert kevesebbet jelentene a gyorsasag, robbanekonysag, ügyessegnövekedes, mint amekkora hatranyt jelent - 20 testsulykilo?
szerintem azért nem teszi, mert ezzel a súllyal is minden idők legnagyobb yokozunája tudott lenni. akkor meg minek?
majd ha visszavonul, akkor leadhatja, mint Takanohana.
Pedig sportolokinezete volt, nyilvan nem mint egy futonak, hanem mint amilyet egy erös es massziv nyugati nehezatletatol lehet varni/latni, meg palyafutasanak felen is tul is igy nezett ki:
Ehhez Ishiura kinezete se nagyon hasonlit, csak könnyebb mint a többiek.
De pont az a kerdesem, Chiyonofuji aki akkora bajnok volt a 70-80-as evekben mint ma Hakuho, ha felszedett volna 20-25 kilo hajat, akkor ugy nezne ki mint a ma egyeduralkodo mongol. Vagy megforditva: Ha hakuho leadna 20-25 kilo zsirt, ugy nezne ki mint Chiyonofuji.
Azert enm teszi a mongol mert nem tudna ennyit leadni, vagy mert kevesebbet jelentene a gyorsasag, robbanekonysag, ügyessegnövekedes, mint amekkora hatranyt jelent - 20 testsulykilo?
a tamawashi takakeisho meccset ki ne hagyjátok, de lesznek meglepetések, hakuho is lassan megdönti a legtöbb győzelem rekordját, már csak hármat kell nyernie.
a youtube-on MISELET csatornáján minden nap reggel van élő közvetítés (juryoro és makonuchi) amit még délelőtt fel is rak teljes egészében.
Tegnap kerültem nyaralásból haza (átmenetileg) és az eddigi 7 napot egy ültő helyben nézten végig a Youtube - on felrakott linkeken.
Amiket az eddigi érdekességekről - furcsaságokról (elég sok visszalépés etc.) leírtatok, az mind ül.
Emellett még két dolog is feltűnt.
Az egyik : Takayasu betlije a legelső napon (mintha elfelejtette volna a másfél hónapos szünet utáni
visszatérést követően, hogy sumo versenyen vesz részt, ahol küzdenie (is) kell. Hervasztó volt, ám
az ezt követő napokon mintha nagyon is ráébredt volna arra, hogy miért is jött ide.
A másik (és ez lehet, hogy csak nekem ilyen necces) : Hakuho - nak nem egy és nem két meccse folyt / folyik le úgy, hogy az ellenfele rövid tünődést követően szinte kimenekül előle a dohyu - ról.
ja, az tényleg furcsa volt :-) vagy a 3. napon shodai ellen, a tachi-aiból indított piszok nagy saller, eléggé TKO gyanús volt.
jó ez a torna, rettentő hullámzó teljesítményekkel, kivéve hakuhót, (aki vélhetően meg is nyeri ezt a tornát is) illetve terunofujit, aki egyenletesen hozza rossz formáját.
nem tudom hogyan éli meg kotoshogiku, hogy kb. fél év alatt ozekiből szinte egészen biztosan maegashira lesz. szerintem érdemes lenne visszavonulnia, nincs már helye a sanyakuk között és látva a tényleg nagyreményű tehetséges fiatalokat max maegashira 5 néz ki neki hosszútávon.
ezt meg csak úgy, ez is itt a nagoyan történt, de gőzöm sincs melyik osztályban, minden esetre a gyoji szépet homorított :-)
Hakuho mai meccse (4. nap) igencsak látványos volt, ilyet még nem is láttam szumóba, max boxmeccseken :D Mintha játszottak volna a ringben mint a gyerekek, aztán a végén, mint a nagy gyerek a kicsit, úgy teszi higgadtan helyre Hakuho az ellenfelét.
Csak azért gondoltam, mert Takayasunak ez az eredeti neve, míg a többiek már korábban új shikonát kaptak. Ilyen szinten viszonylag ritka jelenség, hogy valaki megtartsa a valódi nevét. Kitao volt ilyen, de neki meg yokozunaként "kellett" új nevet felvenni. Tudtommal Wajima volt az egyetlen, aki még yokozunaként is megtarthatta eredeti nevét.