Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.09.16 0 0 644
Elnézést az elnézésért! Akkor ezek szerint mégsem fizettem rá a béketábor feloszlására?!
Előzmény: aiol19 (643)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 643
Az ár a fidzsoára vonatkozott, de a káki is meglehetősen drága volt természetesen. Viszont azt szemmel láthatóan vették, ők már régóta ismerik.
Előzmény: ninovarga (642)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.15 0 0 642
Milyen rettentő nagy kár, hogy nem a béketáborban érhettük meg ezt az időt. Most a kákimat a Szovjetúnióba exportálnám és egy kis csúszópénzzel megkenve a külkerest elérném, hogy egy ezresért megvegye tőlem kilóját és ott a kereskedelem beérje egy csekély 1200 %-os haszonnal. Ők is jól járnának, meg én is! De hol vannak már a régi szép idők!
Előzmény: aiol19 (634)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.15 0 0 641
Bakonyi Károly bácsi zsenialitását még az intézményes státusza sem tudta elrontani! Jó lenne, ha az intézményekben mind ilyen tehetséges emberek működnének!
Előzmény: aiol19 (631)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.15 0 0 640
Igen, most még kinn lehet hagyni az első gyenge fagyokig, aztán benn kell teleltetni, mert a tél teljes vegetációban akarna rátörni. Az udvaron látható nagy fákat dézsában vettük Olaszországban előnevelve 2005-ben. Nyáron lettek kiültetve a szabadföldbe és úgy viselkedtek, hogy így őszre kezdtek belelendülni a vegetációba, egy csomó új, zsenge zöld hajtással, levéllel. Ősszel a fagy leszedte róluk a levelet és a szabadban maradtak 2005-2006 telére. A tűnyi vékonyságú kis új, éretlen hajtásokon kívül minden ép maradt rajtuk és még termést is hoztak abban az évben. Azóta természetesen, bajuk nem történhetett, ha még akkor sem. Ennek ellenére a Te kis fád esetében az óvatosságot ajánlom. Mindenesetre mindkét eset bizonyítja, hogy a káki is, a fügéhez és a kivihez hasonlóan a túlélés bajnoka.
Előzmény: tomajiandi (633)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 639
Köszönöm és örülök ennek az információnak! Majd azért lehet, hogy be fogok szerezni egy másik nagyobb példányt is, úgy mégis biztosab. Én most ettem először a gyümölcsből, az igaz, hogy nagyon aromás, nagyon különleges, de abszolút nem édes. Azért abban bízom, hogy a megfelelő időben leszedett saját termés majd jobb lesz, na meg valóban a virágok miatt is érdeklődöm iránta. Nem tudom, érdemes lenne-e vele szabadföldben kísérletezni, -12 fokot írnak határként és valahol olvastam is egy beszámolót, miszerint -8-9 foknál tövig fagyott. Én biztos nem ültetem ki, mert egyszer nem 'A' földbe ültettem át és azonnal száradni kezdett, ezt korrigálva rendbejött. Na meg egyébként sem erős növésű, ideális a dézsás tartáshoz.
Előzmény: jozso48 (638)
jozso48 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 638

Nem feltétlen kell két tő fidzsoa ahhoz,hogy teremjen,nekem volt olyan tő amely

egyedül is kötött és szép terméseket nevelt.Az idén viszont még virágot sem hozott

ugyanaz a növény.Volt olyan év,hogy kétszer is virágzott,az első gyümölcsök

augusztusra értek,a második virágzásból csak egy szem gyümölcs lett a tél folya-

mán,ez viszont íztelen volt.Bizonyára tudod,hogy a virágja nemcsak gyönyörű,de

ehető is.Még dézsában is érdemes vele bíbelődni.

Előzmény: aiol19 (634)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 637
Ez a híres klubfajta, az új-zélandi Zespri Gold kiwi, amelyikhez nem lehet hozzájutni (mármint szaporítóanyaghoz). Pedig az íze leírhatatlan, remélem, hogy a Zuccherelli prof. fajtái is hasonlóak.
Előzmény: aiol19 (636)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 636

Ilyen fügét is árultak, a felirat szerint spanyol származással. Jó lenne megtudni, milyen néven futhat a fajta.

Előzmény: aiol19 (635)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 635

Áfonya

Előzmény: aiol19 (634)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 634
Hát ehhez is Moszkvába kellett mennem, hogy ilyet lássak. Fidzsoa, vagy feidzsoa(Acca sellowiana), a boltban kitett felirat szerint oroszul fejhua. Nekem is van dézsában, de még nem virágzott és ha termést akarok, kénytelen leszek beszerezni egy másik példányt, csak keresztporzással terem. Most ebből magokat ültettem, általánosan magról szaporítják. -12 fokig fagytűrőnek mondják, viszont nagyon későn, november-december körül érik, így nem igazán tartom ígéretesnek magyarországi meghonosítását. Ráadásul a meszes talajt nem bírja. Nagyon érdekes íze van, bár ezek nem voltak túl édesek, de ez lehet, hogy csak ezekre a gyümölcsökre volt igaz, mert vettem kákit is ugyanott és annak is a megszokottól eltérő, tompa íze volt, így lehet, hogy a tárolással, vagy a szedés időpontjával volt gond. Egyébként 13000 forint kilója, igaz, a Cum áruházban, amely a híres Gum áruházhoz hasonlóan elegáns, na ott viszont már az árak sem voltak sehol kiírva... Bár Moszkvában alig van gyümölcs, ami egyáltalán megmarad, szinte csak nyírfát és vörösfenyőt láttam, viszont a Kaukázusi-térség Fekete-tenger melléki területei igazi mediterrán éghajlatúak, így országszerte számos egzotikus gyümölcsöt árulnak, származási országként "Rosszija" megjelöléssel. Na meg Oroszországban már száz éve kísérleteznek mindenféle növénnyel, még minikivi fajtáik is vannak, ezeket Micsurin nemesítette. Az utcán üzbég dinnyeárusok árultak egy megtermett görögdinnye méretéhez hasonlítható hosszúkás sárgadinnyéket.
tomajiandi Creative Commons License 2008.09.15 0 0 633

 Kedves Ninovarga!

 Tavasszal két fityeházi kákifát ültettem. Az egyik szépen hajtott, nem volt vele gond, a másik azonban nem akart megindulni egészen mostanáig. Gyakrabban locsoltam, egyszer újraültettem, illetve háromszor lecsíptem a tetejéből, hogy megtudjam, él-e még. (Cserszegtomaj, hasonlóan aszályos év, mint Lenti környékén.) Most zöldül.

 Hagyjam a helyén vagy találjak megoldást a benti teleltetésére?

aiol19 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 632
Még ez a 100 eurós ár is egytizede a pesti kiállításon 245 ezerért árusított bokorénak!
Előzmény: ninovarga (616)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 631
Bár lenne is ebből valami! Egy újabb lehetőség, amiben kitűnhetne a magyar mezőgazdaság! Úgy lehetne temelni, mint a kivinél a gold kiwi klubfajtát. A mazsolaborral is meg lehetne próbálkozni. Én figyelni fogok, hogy vajon ezt a lehetőséget is el fogjuk-e halasztani, vagy ezúttal kivétel történik. "Minek nekünk magyar mazsola, amikor itt az olcsó import". Ez annyira jellemző. Rendben, akkor ne csináljunk semmit. Olcsó import gabona is van, tehát azt se termesszünk. Pláne nem kéne az Extremee és Ninovarga fényképein is látott dombokat kukoricával, repcével, napraforgóval bevetni! Csak így tovább, Bakonyi Károly, mi szurkolunk!
Előzmény: Papa360 (608)
Papa360 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 630

Természetesen csak bemutató jelleggel. Olyan emberek számára akiknek

gondot okozna a nagytermetű fák mérete, a nagymennyiségű gyümölcs hasznosítása és az extém formákat is előnyben részesítik. 

Előzmény: aiol19 (624)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 629
Ez teljesen igaz, és azt sem tudjuk, hogy ezt a változást egyáltalán milyen rendszerben lássuk. Azért az is igaz, hogy a Kárpát-medence éghajlatában nagyon benne van a szélsőség. Az általad említett ciklonok hiánya ellenére más országrészekben véleményem szerint nagyon kiugró csapadékhiány azért nem volt, ha az elmúlt 5 évet nézzük. De természetesen ezzel sem igazán foglalkozik senki.
Előzmény: Floo2 (607)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 628
Teljesen egyetértek a szubjektív véleményeddel, pláne a mostani időjárást elnézve! Rendkívül tud idegesíteni az is, ha egyesek arról beszélnek, hogy az elmúlt évtizedben szerintük végig enyhe telek voltak és bezzeg régen azok az "igazi" telek, "de jó is volt"... Igazi télként a '85-ös és '87-es rekordhidegeket tekintik és szinte sóvárognak egy újabb ilyen után! (lásd: metnet fórum) Sötét egy dolog! Ha januárban 12 fok van, akkor már sipítoznak, hogy ez borzasztó, de h -25 van, az teljesen normális, ilyennek kell az igazi télnek lennie!
Előzmény: Taxus (606)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 627
Bizony, van mit tanulnunk! Ez a rövid hivatkozás is nagyon hasznos. Nem tudok sokat a gombák biológiájáról, de úgy tudom, hogy talán a legkevésbé felfedezett élőlények. Az emberiség számára sok titkot rejtenek még, jó lenne, ha ebben egy szakértő is megerősítene, esetleg bővítené az ismereteinket. Ebből a cikkből világosan kiderül, hogy a további kutatásokkal  számos problémát oldhatunk meg! Magyarázatot adhat arra is, hogy sokszor miért nem marad meg egy adott helyen egy növényfaj annak ellenére, hogy minden környezeti igénye biztosított. Ismét felteszem a kérdést, hogy az "új" gyümölcsfajokkal miért nem folyik hasonlóan szakszerű kísérlet?
Előzmény: Papa360 (605)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 626
Erre ismét csak azt tudom mondani, hogy végre! Ez a kezdeményezés hibapont nélküli! Miért nem tudják ezt lemásolni a gyümölcsök esetében?
Előzmény: Papa360 (604)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 625
jav.: volna
Előzmény: aiol19 (622)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 624
Ez lehetséges, de amennyire én emlékszem, ez a módszer arról szól, hogy a szél, vagy az elfagyás miatt ilyen metszéssel könnyen takarhatóvá teszik a növényeket, ezzel helyet spórolva. Gyakorlatilag kétdimenzióssá teszik a fügenevelést, ugyanúgy, mint a "falifügék" esetében. Az erős metszéssel viszont lemonanak az első termésről és a másodtermés mennyiségét is redukálják. A magyarországi fügetermesztés épp arról szól, hogy a termőhely megfelelő kiválasztásával takarás, metszés nélkül is lehetne ültetvényeket létrehozni, így felesleges lenne az első termésről való lemondás. Egy szükségmegoldást fölösleges alkalmazni ott, ahol ez nem szükséges. A megfelelően kiválasztott termőhelyen nálunk erre nem lenne szükség, legfeljebb 5-10 évente egyszer kiesne az első termés, vagy annak egy része. Ha belegondolunk az egyéb gyümölcseinket síksági ültetvényen érő rendszeres tavaszi fagykár veszélyébe, akkor még így is jól jövünk ki. Érdemes legalább hozzávetőlegesen költségkalkulációt végezni. A japán-módszernek a nem egészen jó mikroklimatikus viszonyokkal rendelkező termőhelyen van létjogosultsága, azonban szerintem nálunk ez túlzottan nagy mértékű ráfordítást igényelne, pláne ha azt nézzük, hogy a dombokon ezeket a költségeket megspóroljuk. Japánban sokkal magasabb a gyümölcsök árszínvonala is, így nekik így is megéri. Tele vannak a boltok egyenként díszesen becsomagolt gyümölcsökkel, meg már kocka alakú dinnye is van. Néhány szem bonsai-füge helyett nem célszerű a több mázsát választani?
Előzmény: Papa360 (603)
Papa360 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 623

Örülök, hogy ugyanaz a véleményünk és mégegyszer bocsi, hogy rosszúl fogalmaztam.

aiol19 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 622

Kedves Papa360!

Természetesen a cikk írójára gondoltam, de hozzá is tettem, hogy még ő és az iterjúalany sem szándékosan publikált tévinformációkat. Egyszerűen nem meglepő, ismerve a magyar gyümölcsermesztési szakma, a média és általában az emberek hozzáállását. Honnan is hallottak vona mást? Egy ilyen cikk feltétele éppen ellenkezőleg, nagyon is hasznos és rendkívül örültem, hogy legább itt korrigálhatjuk a benne leírtakat, ráadásul épp az ilyen cikkek generálnak érdekes vitát! Szerencsére Ninovarga a távollétemben ugyanezt elmondta.

Előzmény: Papa360 (602)
Papa360 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 621

Találtam egy cikket a minikiwiről /Actinidia arguta/. Nem értek angolul, de aki ismeri Ninovarga utmutatásait a szőröskiwi /Actinidia chinensis/ termesztéséről annak elég beszédesek lehetnek a képek.

Az 5. oldaltól!

http://www.nysaes.cornell.edu/pp/extension/tfabp/newslett/nybn312b.pdf

 

Egyben szeretnék megkérni egy jó angolost, hogy a lényeget ossza meg velünk magyarul. Köszönöm! 

ninovarga Creative Commons License 2008.09.13 0 0 620
Érzékelhető, hogy lassan közeledünk az érési idő felé, mert a sérülések már érési folyamatokat indítanak el.
ninovarga Creative Commons License 2008.09.13 0 0 619
A két későnérő most van a csúcson: ujjas óriás és szivar
jozso48 Creative Commons License 2008.09.12 0 0 618

Ha nem gond,akkor én válaszolok.Most már elmondhatom,hogy jópár japánnaspo-

lyám van,sok kicsi és két termő fa.Így van némi tapasztalatom velük kapcsolatosan.

Szabadban elvben átteleltethető,de szinte nincs esélyed,hogy termést is hozzon,

ugyanis az a gond vele,hogy télen álltalában januárban virágzik és esélye sincs,

hogy termést kössön,viszont fagypont fölött,pár fokon ez már működik.Én azt javaslom,ha nem csak diszfának szántad,akkor marad a dézsás nevelés és a fagy-

pont feletti teleltetés.Sötét szinte világosság nélküli helyen is áttelel,de sajnos akkor nem virágzik,tehát ráadásul világos hely is kell a sikerhez.

 

 

 

Előzmény: biznissz (617)
biznissz Creative Commons License 2008.09.12 0 0 617

Tisztelt Ninovarga!

 

Van e tapasztalatod Japánnaspolya teleltetésével kapcsolatban?

Az idén tavaszal vettem kb 2-3 éves példányt és ki lett ültetve kb. derékig ér elég sokat nőtt a nyáron.

Hogyan kell takarni az ilyen növényeket?

 

üdv:biznissz

ninovarga Creative Commons License 2008.09.12 0 0 616
Itt a Brogiotto nero, 100 euróért egy kész fa. Termő gránátalmák, mérettől függően 27-től 45 euróig. Mindez egy olasz lerakatban, tegnap ilyenkor.
ninovarga Creative Commons License 2008.09.12 0 0 615
Egyre több, eddig ismeretlen fajta fügét fedezek föl a környéken.
Látható, hogy a beszerzési források mennyire változatosak lehetnek, ennek megfelelően a fajták száma is nagy.Szinte ahány, annyi féle.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!