Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2004.04.23 0 0 493
Értem.
Ezt tölem kérdezed hogy miért nem ment neked az átállás?
Előzmény: Törölt nick (492)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.23 0 0 491
Nekem abben semmi ellentmondás nincs.
Tudod a jo dolgokat is szokni kell...
Ez nem győzködés, hanem segitség és könnyités, mivel minden változtatás megterheli a lelket.

Amint végigcsinálod az átszokást, rögvest megérted, addig nincs miről beszélni... Olyan dologról beszélek amit én megtapasztaltam, te viszont még nem. Nincs közös élményalap.:))) Itt nem nagyon létezik elmélet.

Előzmény: kalvenault (490)
kalvenault Creative Commons License 2004.04.23 0 0 490
Nekem itt elég erős az ellentmondás. Azt mondjátok, hogy a vega életmód, étrend fantasztikus, csodálatos, csak jó oldala van. Mégis illuziókat alkalmaztok - marketing címszó alatt. Ha valami ennyire jó, amennyire ti mondjátok, akkor szerintem az átszokni kívánókat nem kell ilyen eszközökkel győzködni. Ha pedig olyan gyengelelkű, hogy erre van szüksége, akkor nem biztos, hogy átszokik. Ha egy húsevő vega éttermbe megy önszántából, akkor fogadja el, hogy nem lesz somlói galuska.
Szóval jól hangzik, csak nagyon gyenge az érv. Ilyen sok a gyengelelkű vega? Ez engem nem győzött meg. Szóval miért is kellenek az ugyanolyan nevek?
Előzmény: Törölt nick (488)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.23 0 0 488
Elmondom hogy miért...
Azért mert az éppen átszokó gyengelelkű:) husevőknek szükségük van az illuziokra...
Ha bemegy egy husevő egy vega étterembe akkor ragaszkodik az ismert izek illuziójához, és az ismert nevekhez... Az Éva halmai nevű sütit elég kevés husevő ismeri :(
Ez marketing.
Előzmény: kalvenault (487)
kalvenault Creative Commons License 2004.04.23 0 0 487
Kedves Adept!

Azért maradjunk annyiban, hogy a somlói galuska elkészítésének vannak bizonyos alapfeltételei, ez alatt a hozzávalókat értem. Lehet, hogy azt amit te ott ettél somlóinak hívták, és az is lehet, hogy neked ízlett, de az nem somlói volt. Mint ahogyan a szójafasírt sem olyan mint a húsból készült, csak úgy hívják. És a gabonakolbász is nevében és formájában hasonlít leginkább a valódi kolbászhoz. Bizonyos szinten utánzat, illuziókergetés.
De még egyszer leírom, nem vonom kétségbe, hogy ezek finomak is lehetnek, mert bizony van köztük jó ízű akármi is. Én csak azt nem értem, hogy mi szükség van ezen ételek például somlóinak történő elnevezésére? Miért nem hívjátok őket akármi másnak? Miért kellenek ugyanazok a nevek? A kérdésem nagyon komoly!

Előzmény: Törölt nick (482)
saultestvér Creative Commons License 2004.04.23 0 0 484
Kedves Kalvenault!

Miután átálltam a vega kajálásra kerestem a régi ízeket, és olyan hurka ízű ételeket csináltam, hogy még a böfi is olyan volt, mint az igazi után. Csak tudni kell, hogy csinálja az ember (a fűszerezésen pl. sok múlik). A Coca Colát meg a Pepsit most is meg tudnám különböztetni, pedig már évek óta nem ittam (az ízük most is a számban van).

üdv:saultestvér

ui: Az említett somlóiból kedden ettem, mesés volt, bár azt nem tudom megállapítani, mennyire hasonlít az eredetire, mert húsevő korszakomban nemigen futottam vele össze.

Előzmény: kalvenault (476)
kalvenault Creative Commons License 2004.04.23 0 0 483
Nekem is voltak emlékeim, aztán jól meglepődtem:-)))))))))))))
Előzmény: Törölt nick (481)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.23 0 0 482
Sőt nincsen somlói galuska sem
Hát igen, ezt a kijelentésedet télleg kétségbevontam...
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.23 0 0 481
Azért még emlékeim vannak...
Előzmény: kalvenault (479)
kalvenault Creative Commons License 2004.04.23 0 0 479
Nem gondoltam, hogy rögtön vega lettél. Attól, hogy te 21 évig húst ettél, attól mostanra már más az ízlelőérzésed. Konkrét példa erre. Ha elmész valamilyen németajkú terület felé mondjuk, akkor megdöbbenve tapasztalhatod (persze te nem:-)), hogy a paradicsomnak, vagy a felvágottnak nincsen íze. Ha viszont kint élsz egy ideig, akkor egy idő után megérzed az ízét, hozzászoksz. Ha hazajössz, akkor túl fűszeresnek, fokhagymásnak érezheted azt, amit korábban gond nélkül megettél.

">De pontosan tudom miről beszélek, és mi alapján >teszek kijelentéseket.
Ezzel én is igy vagyok ;)"

Ezt nem én nem is állítottam, te vontad kétségbe az én kijelentéseim megalapozottságát.

Előzmény: Törölt nick (478)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.23 0 0 478
MIért, gondolod, hogy én rögtön vega lettem?? Nekem is megvolt a magam 21 éve amig nyomtam a hust...

Ezért hangsulyoztam ki hogy mások sem érzik a különbséget, ha jol van elkészitve a kaja.

>De pontosan tudom miről beszélek, és mi alapján >teszek kijelentéseket.
Ezzel én is igy vagyok ;)

Előzmény: kalvenault (476)
saultestvér Creative Commons License 2004.04.23 0 0 477
Csak egy kis megjegyzés még a vas és a B12-vitamin hiányának ügyében: "Szigorú vegetáriánusok körében végzett kutatások kimutatták: annak ellenére, hogy sem algát sem sörélesztőt nem fogyasztanak, nagyon nehéz közöttük olyat találni, aki B12-vitamin-hiányban szenved. A szegényes, teljesen vegetáriánus ázsiai étrend napi 0,5 mikrogrammot biztosít naponta. Néhány szerző szerint ez elégséges mennyiség. Hinduk milliói követik ezt az étrendet és nem szenvednek sem vészes vérszegénységben, sem más B12-vitamin hiánya által okozott tünetben. A vegetáriánus étrend Nyugaton, még ha szigorú is, sokkal bőségesebb, mint a szegény hinduk étrendje. A B12-vitamin mennyisége biztosan meghaladja ezt a 0,5 mikrogrammot."
Az idézet dr. J. D. Pamplona Roger Új életforma Könyv az egészséges táplálkozáshoz (Advent Kiadó, Budapest, 2001) című művéből van (tartalmát dr Pere Llorca, a Loma Linda Egyetem egészsénevelés és táplálkozástan professzora vetette össze az egészségügy területén elért legújabb tudományos eredményekkel).
Amúgy, hogy mért nem szenvednek a hinduk hiánybetegségekben, még az orvosok sem tudják, a kutatások mostanában folynak (egyesek a bélbacikra gyanakszanak).

kalvenault Creative Commons License 2004.04.23 0 0 476
Korábban leírtam, hogy évekig ettünk tojásmentesen. Felismertem akkor is, hogy miben nincsen tojás. Elhiszem, hogy hozzá lehet szokni egy idő után a másfajta ízekhez, és azt is elhiszem, hogy neked már nincsen különbség, mert totálisan elszoktál tőle. De pontosan tudom miről beszélek, és mi alapján teszek kijelentéseket.

Inkább a te előítéleteid jöttek most elő belőled a nem vegákkal kapcsolatosan:-)

Előzmény: Törölt nick (475)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.23 0 0 475
Kedves Kalvenault

Tegnap előtt este, a Napfényes Izek vegetáriánus éttremben somlói galuskát ettem tejszinhabbal desszertnek... Természetesen semmi állati eredetű.
Elmész oda végignyomod az étlapot, aztán visszatérünk arra, hogy mi izetlen és mi nem... Valszeg fel se ismernéd (általában nem szokták), hoyg nincs hus a kajádban...

Ne tégy hamar kijelentéseket...

Előzmény: kalvenault (474)
kalvenault Creative Commons License 2004.04.23 0 0 474
Akkor viszont nincsen piskótatorta sok pudinggal, és gyümölcsökkel a tetején.:-) Sőt nincsen somlói galuska sem. Ez így már nekem nem élvezet.
Bocs, de a tojásmentes sütik javarésze a számomra túl száraz, ezáltal ehetetlen. Van köztük finom is, de ritka.
Előzmény: saultestvér (473)
saultestvér Creative Commons License 2004.04.23 0 0 473
Kedves Kalvenault!

A vegák nem használnak tojáspótló port, egyszerűen máshogy készítik a dolgokat. Azért nyugodtan kóstolgathatod a vega sütiket is, hátha találsz fogad alá valót. Sose lehet tudni...
Sütit enni amúgy szerintem mindig élvezet, ha netán kevésbé hízlal (bár a vega sütikben is van anyag), akkor meg pláne.

Előzmény: kalvenault (461)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.23 0 0 472
Az ember szinte nem is tudja mind végigpróbálni a külöböző kombinációkat.
Azért probálkozom...:))
Előzmény: Thulya (471)
Thulya Creative Commons License 2004.04.23 0 0 471
A csiras etkezes nem a vegan, hanem a makrobiotikus. A veganok megfozik az elelmiszereiket.

Elég kavar van, ahogy használjuk a fogalmakat.

Javaslom, használjuk ahogy a vegetáriánusok használják maguk, lásd Nemzetközi Vegetáriánus Unió.

röviden:
- vegetáriánus (magyarban még használatos a vegetárius forma): nem fogyaszt húst (de lehet, hogy tojást illetve tejerméket igen)
- vegán: nem fogyaszt állati eredetűt (egyes vegánok kerülik az állati eredetű használati tárgyakat is: gyapjú, bőrcipő, bőrülés, enyves dolgok stb.)
- lakto-vegetáriánus: mint vegán, csak fogyaszt tejet vagy tejterméket
- lakto-ovo-vegetáriánus: mint lakto, csak fogyaszt tojást vagy tojástartalmút

Tehát a vegán simán fogyaszthat csírát. Sőt. Az, hogy valaki főz vagy nem főz, az másik dimenzió. Vannak a hústevők között is "nyersevők".

A makrobiotikus táplálkozás illetve életszemlélet egy kicsit más megközelítés, bár eredetileg ici-picit megengedett a hús, hal fogyasztása, bár ahogy én tudom a haladóknak nem ajánlják. Lásd itt.

(Gondolom mekkora elmeny lehet otthon vegannak lenni.)
Mint gyakorló vegán, azt kell mondanom, hogy nem nehéz.
Gabonából (vagy közel hasonló) ami kapható: búza, rozs, zab, árpa, köles, kukorica, barnarizs, hajdina, tönköly, amarant, quinoa, kamut, bulgur, kusz-kusz és még pár más.
Zöldség, gyümölcs, hüvelyesek: ezt inkább nem sorolnám, szinte minden kapható inggombtól a kanárimadárig
Fűszer: dettó
Hús- és állatikaja-utánzatok, aki ilyet szeret: virsli, kolbász, szalámi, fasírt, burger, sülthús, sok-sok féle ízesítéssel, májkrémek, zsírok, pástétomok, tej, joghurt, gyümölcsjoghurt, fagyi stb.
Persze készételek is (tortellini, tésztára való mártások, pizzák ...).

Az ember szinte nem is tudja mind végigpróbálni a külöböző kombinációkat.

Előzmény: Törölt nick (462)
kalvenault Creative Commons License 2004.04.23 0 0 470
Nem gondolnám, hogy ez akárcsak hasonló lenne. A tojásallergiások jó része igenis szereti a tojást, pontosabban nem utálja azokat az ételeket, amiben van. Lehet, hogy rántottára nem vágyik, de attól még a tésztaféléket megeszik.

Cukorról meg annyit, nekem nem ez életem legfőbb élvezete, de nem esem kétségbe ha valamiben van. Szívesen használok édesítésre például mézet vagy barnacukrot is. Általában azt gondolom, hogy mindent lehet, de csak mértékkel. Ettől még sok mindent én sem eszem meg, mert nem kívánom, nem szeretem az ízét.

Előzmény: Törölt nick (469)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.23 0 0 469
Aha. Ez picit olyan, mitha valaki pl. tojasallergias es nem eszik tojast. De lehet, hogy ezt csak a kereszteny kulturkorbol valo neveltetesem mondatja velem.
Előzmény: kalvenault (468)
kalvenault Creative Commons License 2004.04.23 0 0 468
Van olyan ember az ismerettségi körömben, aki világéletében utálta a húst. Nem szereti és kész, nem is eszi meg. Mondjuk ő eszik tojást és tejtermékeket.
Előzmény: Törölt nick (467)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.23 0 0 467
Azt azert aruld mar el, hogyan valik valaki "termeszetesen" vegava?
Előzmény: kalvenault (464)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.23 0 0 466
nektek semmi sem jelent semmit... Mindenre ezt mondjátok...
Szerintem meg igenis számit hogy az ember találkozik egy nagyobb csoport emberrel, akik tudományosan nem is léteznek...
Előzmény: Rorimack (448)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.23 0 0 465
En a cukorrol lemondasnak eddig csak pozitiv oldalat eszleltem, az energiaszintem magasabb, nem vagyok faradekony. Bar ez lehet (sot valosznu) a koffeinrol leszokasnak is koszonheto.

De nem akarlak en lebeszelni eleted fo oromerol :)

Előzmény: kalvenault (464)
kalvenault Creative Commons License 2004.04.23 0 0 464
Számomra fontos az egészésges életmód, de csak addig, ameddig ez nem párosul mazochizmussal. A cukor teljes száműzése piskótatortástul pl. idetartozik. A lemondás mindenáron, és önmagam életének a megnehezítése szerintem ugyanolyan stresszes és ezáltal káros lehet, mint tojást enni. Ha valakinek ez önmagától és könnyedén megy az persze csinálja, de a megrögzöttség az nekem ellenszenves. Szerintem aki úgy lesz vega, hogy természetesen válik azzá, abból soha nem lesz ilyen ellenséges valaki.
Előzmény: Törölt nick (462)
Rorimack Creative Commons License 2004.04.23 0 0 463
Budapesten a Horvát utcában van egy nagyon jó, "mindenmentes" cukrászda. Szerintem látogass el oda, lehet, hogy van piskóta is. (A krémesük finom)
Előzmény: kalvenault (461)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.23 0 0 462
A csiras etkezes nem a vegan, hanem a makrobiotikus. A veganok megfozik az elelmiszereiket. Csirat enni, amugy nem valami szektasag kerdese, az ablakparkanyomon ott a csiraztato. A vegan letben a legnehezebb nem a husrol valo lemondas, hanem a kielegito alternativ elelmiszerek fellelese (a vegansagot azert mar tenyleg esszel kell csinalni, nem eleg beesni az elso mekibe). Egy vegan ismerosom panaszkodott, hogy itt (London) tizedakkora valasztekot sem talal ezekbol mint otthon Kanadaban. (Gondolom mekkora elmeny lehet otthon vegannak lenni.) Ugyhogy fel is kellett adnia reszben a dolgot, bar a husevesig azert nem jutott el.

Egy evig ultunk egymas mellett es egyszer nem tett megjegyzest az etkezesi szokasaimra, a nem husalapu eteleket meg is kostolta, sot vendegsegben is jart nalam. Vannak nem bunko es vaskalapos veganok is. Mint a husevok kozott is szep szammal, az itteni negativ peldak ellenere.

Előzmény: kalvenault (454)
kalvenault Creative Commons License 2004.04.23 0 0 461
Kedves saultestvér!

Jómagam kényszerűségből évekig főztem tojás nélkül. Helyette tojáspótló port használtam, ami nagyon jó volt addig, ameddig az adott tészta maximum 1 vagy 2 tojást kívánt meg, de a piskótatorta semmivel nem pótolható. Hiába vannak finom tojás és tej nélküli sütik, mégsem ugyanaz. Nem véletlenül beszélek ezekről és nem a hús elhagyásáról:-)

Előzmény: saultestvér (457)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.23 0 0 460
"Valaki próbáljon meggyőzni engem arról, hogy kibírja piskótatorta és palacsinta nélkül:-) mert nem a hús a legnehezebb szerintem:-)"
En ezekrol nem vegakent siman lemondtam/lemondok, a hozzaadott cukor miatt. A cukor igen addiktiv.
saultestvér Creative Commons License 2004.04.23 0 0 457
Kedves Kalvenault!

Nekem se a hús volt a legnehezebb. De lehet piskótát, palacsintát tojás és tej nélkül is készíteni (és finom). Múlt héten voltam egy palacsintázós buliban (csak vegák voltak), és az ízek orgiáját éltük át. Régebben a kedvencem a Rigó Jancsi volt, múlt pénteken kaptam egy vegától (cukrász volt régebben) egy karobos, krémes sütit, a Rigó Jancsi mellette elbújhat (de nagyon).

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!