Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.09.28 0 0 787
Tavaly többször is beszélgettünk ilyenről, főleg a fügével kapcsolatban. Tegnap Papa360-nal egy olyan "gerilla-akciót" terveltünk ki, hogy jövőre sok fügedugványt csinálunk és azokat majd ajándékként osztogatjuk a jó fekvésű területek tulajdonosainak.
Micsoda gyanús alakok leszünk! Ezek után aztán, hogy elültetik-e...?!
Előzmény: ninovarga (785)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.28 0 0 786
Ezek szerint öt éve, még annál is jobb helyen voltál, mint most. Kivi nélkül nem élet az élet...
Előzmény: Béla1007 (783)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.28 0 0 785
Tavaly elmeséltem, hogy egy hegyi kápolnánál "gerilláskodtam" egy fügepalántával, amit aztán a "megcélzottak" eltávolítottak, amikor "rendbetették" a kápolna környékét. Így aztán elmondhatom, hogy az akcióm sikeres volt, mindössze a füge szerepel a veszteséglistán.
Előzmény: Béla1007 (784)
Béla1007 Creative Commons License 2008.09.28 0 0 784

Sziasztok !!

Ven egy új stílus !! A neve : Gerilla kertészkedés!! A lényege az hogy főleg elhanyagolt ,gondozatlan köztereken bejelentés és engedélyek nélkül virágokat , növényeket ültetnek az elkövetök ezzel hívják fel az emberek figyelmét a szép környezetre.

A kivit is így kellene népszerűsíteni!!!

Üdv

BÉla 

Béla1007 Creative Commons License 2008.09.28 0 0 783

Jó reggelt !!

Nyaralás volt :))

5 évvel ezelőtt is voltam Zadarban egy magánháznál nyaralni ott akkor nagy megdöbbenéssel láttam hogy a kocsibeálló tetejére lett felfuttatva a kivi úgy mint ahogy magyarországon szokás egy lugast megcsinálni.Akkor még nem foglalkoztatott ennyire a növényekkel való foglalatosság.

Üdv

Béla

ninovarga Creative Commons License 2008.09.27 0 0 781
Nem láttál kivit? Akkor miért mentél el olyan messzire és ilyen hosszan, ha még kivit sem láttál?
Előzmény: Béla1007 (779)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.27 0 0 780
Most értettem csak meg az eredeti kérdésedet (ha jól értelmeztem). Természetesen az olasz hibridekből olthatsz a magyar magoncokba.
Az olasz hibrid mikroszaporított?
Egyébként amiről én kezdtem beszélni, azt a következőképp tudnám elképzelni:
Betegség miatt kipusztult és kivágott fák egészséges sarjai terméseinek minősége szerint kellene szelekciót végezni. Az ilyen alapon kiválogatott egyedekből mikroszaporítani és az így létrehozott növényeket megfertőzni, a túlélőket pedig nagy számban, telepítési célból szaporítani.
Előzmény: Arth_ur (770)
Béla1007 Creative Commons License 2008.09.27 0 0 779

Szia Ninovarga !

Ha a kérdés hozzám szól akkor a válaszom nem . Szőlő lugas kivit nem láttam

Üdv

Béla

ninovarga Creative Commons License 2008.09.27 0 0 778
Az utolsó előtti képen kivilugas van?
Előzmény: Béla1007 (774)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.27 0 0 777
Az ázsiai-európai hibridek jelentenék a megoldást, mikroszaporítással sajátgyökerűként, vagy lehetne hipovirulens kórokozó hatására immunizálódott, bevált hazai fajtákat szelektálni és in vitro szaporítani. De ehhez a szakmának valamit tennie kellene. Ha nincs olyan szakember, akinek lennének ehhez ötletei, akkor vállald fel Te ezt a szerepet, aki a szakmában, vagy a szakma közelében vagy. Ez mikrobiológiai vizsgálatokkal támogatott empírikus módszerekkel végigjárható lenne.
Előzmény: Arth_ur (770)
Béla1007 Creative Commons License 2008.09.27 0 0 776

A végére egy kis nyár a kabóca hült helyével

Üdv

BÉla

Béla1007 Creative Commons License 2008.09.27 0 0 775

A fügét fának hagyják meg jó erős metszéssel

Béla1007 Creative Commons License 2008.09.27 0 0 774

Ez a lugas már Nin-ben van ott is készülődnk a szürethez :) Nekem nem jött be az ottani házi bor savanyú mint az ecet :(

Béla1007 Creative Commons License 2008.09.27 0 0 773

Béla1007 Creative Commons License 2008.09.27 0 0 772

Sziasztok !!

Ma vette észre a feleség hogy virágzik a Goji bogyó !!!

Szept 13-20-ig horvátországban Zadar mellett Zatonban voltam a családdal nagyon szép volt rengeteg szép növényt láttam. Hatalmas fügék főleg lila de volt sok fehér is ja és a fügepálinka és fügelikőr ,boltban gyári fügelekvár .El is határoztam ha nyerek a lottón akkor veszek ott egy nagy házat.Az idő jó volt kaptunk sms-eket hogy magyarországon zima van de mi még tudtunk fürdeni a tengerben is.

Üdv

Béla

Arth_ur Creative Commons License 2008.09.27 0 0 771
A földicseresznyéink még mindig virágoznak.
Próbált már valamelyikőtök földlabdával kiemelni ilyen nagy, másfél méteres töveket, és továbbnevelni azokat télikertben?
Arth_ur Creative Commons License 2008.09.27 0 0 770
"Többször megemlítettem már a szelídgesztenyét, mint az egyik, a rá fordítottnál sokkal nagyobb figyelmet érdemlő fajt."

Szerinted érdemes-e a - jó ellenálló-képességű - marróni-japán hibrideket egyszerű, magról kelt hazai alanyokra oltani, vagy valamilyen kéregelhalásnak ellenálló alany is kell hozzá?

(A kérdés gyakorlati oldala: röviddel azelőtt, hogy véletlenül ráleltem erre az olaszországi hibridre, vettem három magoncot, amik így persze feleslegessé váltak. Kultúrnövényt nincs szívem kidobni, így most edényben cseperednek. Tavasszal próbálhatnám oltani őket, a kérdés hogy szól-e ez ellen valami?)
Előzmény: ninovarga (762)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.27 0 0 769
Az általad felsorolt fajok közül van, amelyik korlátozottan téltűrő (káki). A korlátozottan téltűrőket ajánlatos tavasszal ültetni, így még egy telet biztonságban tölthetnek "anyjuk kebelén", a következőt pedig már egy évet kinn töltött, fejlettebb, kiszoktatottabb növényként vészelhetik majd át a szabadban. A többit ültetheted ősszel is.
Előzmény: DorkaDorka (752)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.27 0 0 768
FÖL A DOMBRA, AKI TEHETI!
ninovarga Creative Commons License 2008.09.27 0 0 767
Kár, hogy itt a csúcson csak egy "szokványos" méretű, fiatal kis fügére leltünk, ami magában még semmire nem lenne bizonyíték. Találtunk ellenben perui földicseresznyét. Ez is több a semminél.
ninovarga Creative Commons License 2008.09.27 0 0 766
Ez még az előzőhöz tartozik:
ninovarga Creative Commons License 2008.09.27 0 0 765
Ezek a szőlők itt 300 méter fölötti magasságban vannak. A jelenleg 20 körüli, egyes fajtáknál afölötti cukorfokok azt jelzik, hogy ez a tengerszint feletti magasság még kiválóan alkalmas nagy hőigényű gyümölcsfajok termesztésére a téli minimumoknál és a tavaszi fagyoknál tapasztalható előnyökről nem is szólva! A tulajdonos szerint itt még novemberben bőven paradicsomszezon van. A növények jelenlegi állapotát nézve és a hely fagylefolyási sajátosságait tekintve ez minden további nélkül hihető. (Vége az eddigi bajnoknak, ha beneveznek az országos paprikalegtovábbépenmaradási versenybe!)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.27 0 0 764
Íme a hegycsúcs, a torony előtti egészséges gesztenyével:
ninovarga Creative Commons License 2008.09.27 0 0 763
Elszúrtam a beszúrást
ninovarga Creative Commons License 2008.09.27 0 0 762
Többször megemlítettem már a szelídgesztenyét, mint az egyik, a rá fordítottnál sokkal nagyobb figyelmet érdemlő fajt.
Ma Papa360-nal bebarangoltuk a Rédicstől délre eső Tenke-hegy környékét és nagy örömmel konstatáltuk, hogy az endotia okozta pusztulás megszűnőben van. Sok öreg egyed túlélte a legveszedelmesebb időszakot. A kipusztult példányok tősarjaiból fejlődött növények teljesen egészségesek. Rengeteg közepes méretű fa is hibátlannak látszik.
Itt az ideje, hogy bővítsük az állományt a legszebb gyümölcsű marrónikkal!
ninovarga Creative Commons License 2008.09.27 0 0 761
Ez a fügefaméret általános most már Magyarországon, az utóbbi telek kegyelméből. Ahol még ilyen kaliberű bokrok sincsenek az utóbbi éveknek köszönhetően, ott takarás nélkül végképp nem érdemes fügével kísérletezni. Ez a növény Lenti egyik háza előtt áll, de a város tele van ilyen méretű bokrokkal szabad területeken is. Tudni kell hozzá, hogy Lenti közvetlenül a Kerka folyó partján fekszik, a terep mindenhonnan ide lejt, egy tipikus fagyzug.
Floo2 Creative Commons License 2008.09.27 0 0 760
Bp-en vagyok napok óta, érdekes, hogy a várostól távol, néhány km-re lévő sík területeken, ahol azt gondolnánk, hogy a városi hő nem érvényesül már, ott is szép nagy fügefák vannak, olyan terepen, ahol el kellene fagyniuk!
Amiért nem fagynak el, az az lehet, hogy a városi hőszennyezés mégiscsak odáig is kihat!
A városban elég sok óriási levelű példány van, amiken nincs egy darab gyümölcs sem!
atrego Creative Commons License 2008.09.27 0 0 759
Sziasztok!Ezt a   papaut  hol tudnám beszerezni?Mennyire édes ez?Sehol nem hirdetik---állítolag nagyon  fini....tényleg az?
Arth_ur Creative Commons License 2008.09.27 0 0 758
"Találtam Bólyban fekete berkenyét, bár az is inkább semleges kémhatású talajt szeret, de azért kipróbálom. Van valakinek termesztési tapasztalata?"

Aronia melanocarpám nekem úgy 7-8 éve van, mérsékelten, de meszes talajon, és soha semmi gondom nem volt vele, úgy látom igénytelen növény. Elég jó napos helyen van, szereti, metszésként csak a földre hajló, elöregedett ágait szoktam kivágni.

Kifejezetten bő termést ad, kb. méteres, félgömb bokor, és idén is öt kilót szüreteltünk róla. Kissé fanyar, erősen festő levű, húsos, centis bogyói vannak bogernyőben, akár 20-30 is együtt. A termésből vagy dzsemet csinálunk, többnyire szederrel vegyesen, vagy csak ledarálva eltesszük mélyhűtve, gyümölcsleves alapnak.
Levéltetvek szoktak megjelenni rajta, ha egyéb növényeket (pl rózsát) kezelek tetvek ellen, adok ennek is, de külön miatta soha nem permetezek.
Előzmény: DorkaDorka (752)
DorkaDorka Creative Commons License 2008.09.26 0 0 757
Akkor inkább maradok a borbolyánál - az is szúr, de legalább hasznos a termése. Legalábbis találtam recepteket a terbessnél.
Előzmény: mergez (756)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!