Keresés

Részletes keresés

Zsuzsuci Creative Commons License 2008.09.30 0 0 859

Visszaolvasva, észrevettem a földicseresznyés kérdésedet, Arth úr!

A késői kiültetés miatt nem csak hogy még virágzik nálam a földicseresznye,de még be se érlelt egy szem gyümölcsöt se.Ezért is gondolkozom én is azon, hogy valahogy meghosszabbítsam a vegetáviós időszakot.Talán annyival vagyok előnyösebb helyzetben, hogy nekem vannak eleve nagy cserépbe ültetett növényeim.Viszont nincs télikertem.Most azon gondolkozom, milyen megoldást találjak.Gondolom, a lakás túl meleg neki, a kerti házban meg nincs fűtés, ott megfagyna.

Emlékszem hogy volt ez téma a fagytűrős topikon valamikor, talán visszakeresem.

Jozsó a nagy szakértője.

Előzmény: Arth_ur (771)
Freddy56 Creative Commons License 2008.09.30 0 0 858
Köszi a linket!
Az egyik hobbym a nálunk is termő új gyümölcsök beszerzése, nevelése (meg ami nem terem a szabadban, mint citrom, narancs, ananász, stb.), a másik meg a főz(őcskéz)és.
Előzmény: Béla1007 (855)
Freddy56 Creative Commons License 2008.09.30 0 0 857
Ez így igaz!
Engem is nagy szeretettel fogadott, mindent elmesélt, és a férje is szívesen jött velem "kivi-kirándulásra" a környező helyeken. Persze "füge-túra" is volt ez egyben, meg mindenféle nálunk is termő új gyümölcsök kirándulás!
Élvezetes volt, nagyon sok új infót felszedtem, tapasztaltam.
Előzmény: ninovarga (845)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.30 0 0 856
Guzal Kara, kétszeri permetezéssel, utoljára július 21-én
Béla1007 Creative Commons License 2008.09.30 0 0 855

Sziasztok !

Még egyk kis fügetan

http://mindmegette.hu/index.php?apps=cikk&cikk=40705

Üdv

BÉla

ninovarga Creative Commons License 2008.09.30 0 0 854
A gyümölcstermesztési szakmának egy soha meg nem bocsájtható bűne, hogy a harmadik évezred elején Magyarország még mindig nem kivitermelő ország. Nekünk, civileknek kell mindent elkövetnünk, hogy azzá válhasson.
ninovarga Creative Commons License 2008.09.30 0 0 852
Gyerekek, ültetvényben a kivivel fantasztikus dolgokat lehet(ne) produkálni!
ninovarga Creative Commons License 2008.09.30 0 0 851
Nagyon jó és érzékletes példák arra, amit mi már mindannyian tudunk és elhiszünk. Innen már azt gondolná az ember, hogy lehetetlen, hogy valaki ezek után ne győződjön meg ennek igazáról, érvényességéről és még ezek után is kétségei legyenek.
Az általunk nyomon követett példák olyan megerősítést adnak, hogy ha nem ismerném a bibliából a következő történetet, el sem tudnám képzelni, hogy a kivivel kapcsolatban legyen még "tamáskodó". De nem feledkezhetünk meg róla, hogy ilyen embertársaink is vannak:
"Tamás pedig, egy a tizenkettõ közül, a kit Kettõsnek [Ikernek] hívtak, nem vala õ velök, a mikor eljött vala Jézus. Mondának azért néki a többi tanítványok: Láttuk az Urat. Õ pedig monda nékik: Ha nem látom az õ kezein a szegek helyeit, és be nem bocsátom az ujjaimat a szegek helyébe, és az én kezemet be nem bocsátom az õ oldalába, semmiképen el nem hiszem. És nyolcz nap múlva ismét benn valának az õ tanítványai, Tamás is õ velök. Noha az ajtó zárva vala, beméne Jézus, és megálla a középen és monda: Békesség néktek! Azután monda Tamásnak: Hozd ide a te ujjadat és nézd meg az én kezeimet; és hozd ide a te kezedet, és bocsássad az én oldalamba: és ne légy hitetlen, hanem hívõ."
Előzmény: Floo2 (849)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.30 0 0 850
Az is "valami".
Előzmény: Papa360 (846)
Floo2 Creative Commons License 2008.09.30 0 0 849
Ez pedig maga a döbbenet!
A tulajdonos néni férje 2 évvel ezelőtt a lekvárkészítéskor visszamaradt, feleslegessé vált maszatot kiszórta az udvarba!
És erre a kiszórt maradékból kinőtt egy kiwi....a betonból ! ! !
Talaj nem sok van mellette, nem igazán idális körülmény egy növénynek, de ez onnan is kimászott, előtört, nem érdekelte sem az árnyék, sem a beton, sem az hogy mekkora a gyökere, meg bírja-e a szárazságot, nem érdekelte semmi!
Öntözve nem volt!
Floo2 Creative Commons License 2008.09.30 0 0 848
A következő példány is idősebb 10 évnél, lassan az egész udvart benövi, minden évben a tulajdonos egész rokonságát ellátja egyrészt gyümölccsel, másrészt kiwilekvárt főznek belőle, amit az egész család imád, 10-15 kiló lekvárt tesznek el minden éven, azt mondják, fantasztikusan finom!
Ezt nekem is lesz alkalmam megtapasztalni, mert kapok egy üveggel még a héten, nagyon várom, kiváncsi vagyok milyen :)
Amin meglepődtem, az pedig, hogy a múlt év októberében leszedett gyümölcsök közül az utolsók most augusztusban fogytak el, vagyis sikerült 10 hónapon át tárolni őket úgy, hogy most is fogyaszthatóak és jóízűek voltak!
Ennek a fajtának nem olyan nagy a gyümölcse, mint az egerszeginek, de ez sem kicsi, és rengeteg van rajta!
Floo2 Creative Commons License 2008.09.30 0 0 847
Ez az óriási kiwi Zalaegerszeg belvárosában található, méretéből és törzse vastagságából ítélve biztosan 10 évnél idősebb példány!
A gyümölcse is hatalmas méretű, vázszerkezete szakszerűen van kialakítva, majd kicsattan az egészségtől!
Papa360 Creative Commons License 2008.09.30 0 0 846

A hétvégén kérdeztem ismerősöket. Nem gondoltak-e arra, hogy fügét ültessenek a hegyre. A válasz: fügére nem, de kiwit azt lehetne.

Előzmény: ninovarga (845)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.30 0 0 845
A fészerkivi gazdája elmondta, hogy udvara zarándokhellyé vált. Őt azonban ez nem zavarja, nyugdíjas lévén, nagyon készségesen és örömmel fogadja az érdeklődőket és megmondta őszintén, hogy nagyon büszke rá és minden egyes látogatás sikerélményt jelent neki. Mindenkinek elmeséli a történetét, azt is, hogy a kivágástól csak a férje válltörése mentette meg, na meg természetesen a metszés "fortélyait", amelyeknél egyszerűbb és kézenfekvőbb dolog a világon nincs.
Előzmény: ninovarga (844)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.30 0 0 844
Csak kitartás kérdése és lassan-lassan megtörik a jég!
A letenyei "fészerkivi" (aki nem tudná még, agyonmetszett idős, nem termő kivitő helyes metszéssel helyrehozva, idei várható ternése egy mázsa fölött) gazdájától kaptam némi sajtóanyagot. Az egyik az internetről valahonnan letöltött és kinyomtatott útmutató, a másik az egyik legnagyobb országos napilap nemrégiben megjelent cikke.
Az internetes anyag még egy kicsit "régivágású", de a még korábbiakhoz képest már pozitív elemeket is felmutató leírás. A metszésnél megjegyzi ugyan, hogy az "speciális", de amit ír róla, az "neszesemmifogdmegjól".
Nem így a cikk, amelyik abból az anyagból merít, amit tavaly a fészerkivi alatt állva lediktáltam a megyei lap újságírójának, miközben az itt látható fotót készítette róla. Kár, hogy a hímivarú növény metszésére vonatkozó leírásban a többszöri átvétel miatt valami "összekutyulódott", mert ugye Ti már tudjátok, hogy éppen az az, amit erőteljesebben is metszhetünk, mert ott a tőhöz közelebb is differenciálódnak virágrügyek. Sőt, okos metszéssel olyan méreten belül kell tartanunk, hogy a lugason belül ne foglaljon sok helyet a termő kárára.
Ennek ellenére nagyon elégedett vagyok, a fenét érdekli, hogy az én tudományom van-e benne, vagy nem, a lényeg az, hogy végre hasznavehető ismeretek is forgalomba kerülnek és talán lassan sikerül kiszorítaniuk a marhaságokat. Remélem, hogy a folyamat önműködővé és megállíthatatlanná válik.
Előzmény: ninovarga (843)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.30 0 0 843
Az a bizonyos június-júliusban érő a "nulladik" termés, azaz a telet átvészelt, a mi megelőző évi másodtermésünknek megfelelő nemzedék. Szerintem a mi első termésünknek megfelelő nemzedékből mostanában kellene lennie érő gyümölcsöknek. Minden vegetációs időszakban egy fázissal maradnak le.
Előzmény: mergez (838)
Floo2 Creative Commons License 2008.09.30 0 0 842
Majd ha olyan 50 éves leszel, akkor lesz kb. annyi annyi kész tény, bizonyíték a kezedben :)
Bár mi előnyösebb helyzetben vagyunk, annyival, hogy nem nekünk kell mindenre rájönnünk!

Ma "kirándulok" Zala megye északibb részébe, fényképezőgéppel.... :)
Képek délután vagy este!
Előzmény: aiol19 (841)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.29 0 0 841
Köszönöm a biztatást és dicséretet, csak nekem sajnos nincs annyi kész tény, bizonyíték sem a kezemben, mint Ninovargának, nincsen kísérleti ültetvényem sem, nem értek olyan mélyen a gyümölcstermesztési szakmához. Eleinte csak nem termő kivim és lassú növekedésű fügém miatt merültem el ebben a témában, bár a télálló pálmák, yukkák, kaktuszok is elég régen érdekelnek és gránátalmát, kákit, jujubát is szerettem volna beszerezni. Aztán rájöttem, hogy ezeknek a gyümölcsöknek pedig el kell terjedniük, rengeteget töröm a fejem, hogy ehhez milyen lehetőségeim vannak hozzájárulni.
Előzmény: valila (825)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.29 0 0 840
Szerintem jó a meglátásod, azért hoztuk csak elő ketten a történetet, mert elég jól érzékelteti, mekkora az ellenállás. De valóban nem kellett volna.
Előzmény: valila (823)
aiol19 Creative Commons License 2008.09.29 0 0 839
Hát ez valóban új! Az is lehet, hogy nálunk is termeszthető (mint ahogyan a topik címét eredetileg terveztem, csak bizonyos karakterszámnál nem lehetett hosszabb). Érdemes lenne valakinek először az ízét megtapasztalnia, sokan mondják, hogy a mézbogyó sem túl jó ízű, de ennek ellenkezőjét is állítják. Bár az ízlések is különböznek, viszont fontosnak tartanék egy olyan racionális szelekciós szemléletet, ami alapján a valóban "piacos", népszerűvé tehető gyümölcsök termesztését segítenénk elő elsősorban. Kép alapján ennek mérete ehhez megfelelőnek tűnik, ízéről még nem tudunk semmit, valamint a tárolhatóságáról sem, ez utóbbi szempont az esetleges kereskedelmi méretekben történő termesztés miatt számít.
Előzmény: mergez (820)
mergez Creative Commons License 2008.09.29 0 0 838
Itt a füge érdekes módon viselkedik. Az áttelelt termések június végén, július elején beérnek, de az sem mindegyik, a többinek meg már nincs lehetősége a rossz idő miatt (kevés napsütés, hűvös nyár). De láttam fát, amin egyáltalán nem tudott beérni egyetlen termés sem. A tél nagyon enyhe, -4-5 foknál nincs hidegebb (tengerparton).

A magokat ebay-ről veszem.
Előzmény: ninovarga (834)
groowe Creative Commons License 2008.09.29 0 0 837

Nashi körte ültetésén én is elkezdtem gondolkozni.mekkora helyet foglal el egy nashi körtefa?

Dorka miért nem akarod Vilmos körtével poroztatni?

apropó a 2 körtefa max mekkora távolságra lehet egymástól?

ninovarga Creative Commons License 2008.09.29 0 0 836
A "dead man's finger" még a "Chinesische Blaugurke"-nél is gusztusosabb elnevezés, pedig egyik sem kutya.
Előzmény: DorkaDorka (835)
DorkaDorka Creative Commons License 2008.09.29 0 0 835
Az angolok kék kolbász gyümölcsnek hívják, vagy "halott ember ujjának" a németek meg kínai kék uborkának.

Honnan rendeled a magot?
Előzmény: mergez (820)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.29 0 0 834
Angliában jópár fügefával kell találkoznod, amiken kb. most érik az "első" termés, a második pedig jövőre fog "nulladik" termésként beérni, ha épségben sikerül zölden áttelelnie.
Előzmény: mergez (832)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.29 0 0 833
E-mail-ben válaszoltam.
Előzmény: DorkaDorka (830)
mergez Creative Commons License 2008.09.29 0 0 832
Ezt a gyümölcsöt a minap fedeztem fel a neten, szinte semmit nem tudok róla, pláne nem az ízét. Valószínű, hogy nem jelentős "mezőgazdaságilag", különben megjelent volna az áruházak polcain, tőlünk nyugatabbra. Egyébként a földicsresznyét látom a leggyakrabban az üzletekben a kiwi, a káki és a füge után. Legalábbis itt, Angliában. Egy csomag kb. 220-230 forint és van benne kb. 20 szem.
Előzmény: valila (827)
ninovarga Creative Commons License 2008.09.29 0 0 831
Természetesen, az általam olyan sokszor leírt negatív körülmények ellenére sem kétséges, hogy a kivi és a káki legkésőbb 20 éven belül ismert és elterjedt fajok lesznek hazánkban.
Előzmény: mergez (824)
DorkaDorka Creative Commons License 2008.09.29 0 0 830
Kedves Ninovarga!
Ezek szerint most Nashi körtét és jujubát tudnék ültetni - a kivinek a helyét még ki kell találni, az a kaki-szilvával együtt marad tavaszra. S persze megint felvetődik a kérdés. hogy hol lehet ezeket beszerezni?

A kivit már kerestem a kedvenc kereskedőmnél itt Pécsett, de azt mondta, hogy nem tartanak, mert annyiszor becsapták őket a magyar faiskolák, ő maga is elültette és nem hozott virágot. Most megbízták a szombathelyi erdészetet, hogy mikroszaporítással állítsanak elő kivit, s jövőre ígérték, hogy lesz. Persze ez nem biztos.

A Nashi körtéből jó lenne több fajta, mert nem akarom vilmoskörtével poroztatni, de van helyem két fának is.

Jujubából pedig fogalmam sincs, hogy van-e fajtaválaszték.
Előre is közsönöm az infókat.

Előzmény: ninovarga (769)
mergez Creative Commons License 2008.09.29 0 0 829
Akinek van kedve és sok ideje, végezhet egy kis kutatást, milyen új gyümölcsöknek van esélye meghonosodniuk nálunk. Itt a nagy lista:

http://www.pfaf.org/leaflets/top20.php

Azt hiszem, a lehetőségek kimeríthetetlenek...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!