Keresés

Részletes keresés

aiol19 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 922
Ha már klímáról, meg OMSZ-ről beszélünk: Az alábbi két képen egy hitelesként elismert budapesti meteorológiai állomás és környezete látszik. Kérdésem lenne, hogy vajon Ninovargán és Floo-n kívül meg tudja-e valaki mondani, hogy a képen látható állomás alkalmas-e reprezentatív középhőmérsékletek, minimumhőmérsékletek, napfénytartam, szélerősség és szélirány mérésére?
aiol19 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 921
Persze, én is erre gondoltam, csak azért kérdeztem, hátha van valamilyen tényező, amit nem vettem számításba. De ez még így is fényévekkel jobb a magyar klímaatlaszoknál. Olaszországról vannak ilyen térképek? Mert én még nem találtam, de Horvátországról sem.
Előzmény: ninovarga (916)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 920
Mit lehetne várni egy olyan "országtól", ahol Budaörs a "nyugat" és Pestlőrinc a "kelet", a birodalom távoli részeit pedig nem is látták.
Előzmény: Floo2 (918)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 919
Milyen szerencséjük, hogy nem magyar fennhatóság alatt vannak, a hűvös, csapadékos klímára való hivatkozással a szőlő helyett kötelezöen akácot kellene termelniük.
Előzmény: Floo2 (913)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 918
Miközben a szakma klímaleírásai alapján a jeruzalemi dombvidéken már füvet sem lehetne termeszteni az örök fagy köd eső és ború birodalmában!
Előzmény: Floo2 (913)
aiol19 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 917
Ezek alapján pedig Celje a "szlovén Szeged", hiába 10 fok fölötti az évi középhőmérséklet, ha a minimumok eléggé alacsonyak.
Előzmény: ninovarga (907)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 916
Úgy gondolom, hogy bár a szlovén klimatológusokat tíz világ választja el magyar kollégáiktól, nyilván ott sem volt megfelelő számú és megfelelő helyre telepített állomás. De a maga nemében azért ez egy értékelhető munka, amivel lehet mit kezdeni. A magyar klímaatlasz még röhej tárgyának is gyenge.
Előzmény: aiol19 (912)
aiol19 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 915
Pontosítok: mint a térkép alapján látom, a 300 m tszfm. dombok semmivel nem képviselnek alacsonyabb évi középhőmérsékletet, nyilvánvalóan egy bizonyos magassági szinten még ez az érték is magasabb egy síksági, pláne völgyi értéknél. Legfeljebb a napi maximumokban van elhanyagolható és lényegtelen lemaradás.
Előzmény: aiol19 (914)
aiol19 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 914
A legérdekesebb, hogy a Triglav, Szlovénia legmagasabb hegye "csupán" éppen olyan hideg értéket képvisel, mint mondjuk a Mura medencéje. Pedig előbbi helyen az évi középhőmérséklet 0-2 fok közötti a másik térkép szerint. Ezért kell megtalálni az optimális magassági és domborzati szinteket, ahol az egyik tényező már pont az ideális tartományban van, míg a másik is még nagyon kevéssel marad le a síkságoktól. Ilyen a jeruzalemi domb, mert a középhő térkép szerint még ott is 10 fok fölötti az évi középhőmérséklet és az abszolút minimum is a lehető legjobb tartományban van.
Előzmény: ninovarga (903)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 913
850 mm éves csapadékátlag mellett a jeruzalemi világhírű borvidék borai is a térség kivételes adottságairól árulkodnak!
Bele sem merek gondolni, mennyi hatalmas fügefát lehetne találni ott
Előzmény: ninovarga (911)
aiol19 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 912
Próbáltam ilyen térképeket Olaszországról és Horvátországról is szerezni, de eddig nem találtam. Magyaországról meg természetesen nem is lenne érdemes, bár léteznek hasonlók, de azok meg mehetnének a kukába, USDA-térképet is nekem kellett szerkesztenem. Ezen a szlovén térképen nekem az a furcsa, hogy a Muraszombattól északkeletre található dombok (Vendvidék) nem esik bele a -21-nél magasabb hőmérsékletű kategórába, pedig ott is vannak 300 m körüli dombok. Mégsem tökéletes a térkép, vagy nincs ott állomásuk, esetleg azok a dombok mégis lecsúsztak volna -21 alá 1985-ben?
Előzmény: ninovarga (903)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 911
Ehhez képest Zala megyében van néhány völgytapra b@szott állomásunk, amiből az omsz megállapítja, hogy milyen sz@r klímánk van. (Elnézést a kukacokért!)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 910
Akkor most nézzünk mindezekhez hozzá egy olasz klímaosztályozást:

Clima temperato subcontinentale
(Regione padano veneta, alto adriatica e peninsulare interna)

Interessa tutta la pianura padana e quella veneta, la pianura friulana, la fascia costiera dell'alto adriatico e la peninsulare interna

Media annua da 10°C a 14°C
Media del mese più freddo da -1 a 3.9°C
2 mesi con temperatura > 20°C

Szubkontinentális mérsékelt éghajlat
(Venetói Pó térség, felső adriai térség és a félsziget belső részei

Ide tartozik az egész Pó-síkság és a venét alföld, a friuli síkság, a felső adriai parti sáv és félsziget-menti parti sáv

Évi középhőmérséklet 10 - 14 Celsius fok
A leghidegebb hónap középhőmérséklete -1 és 3,9 Celsius fok között
Két 20 fokot meghaladó középhőmérsékletű hónap

EZEK UTÁN A VÉLEMÉNYETEKRE BÍZOM, HOGY VAN-E LÉTJOGOSULTSÁGA A KORLÁTOZOTTAN TÉLTŰRŐ GYÜMÖLCSFAJOK AKÁR ÜZEMI MÉRETEKBEN TÖRTÉNŐ TERMESZTÉSÉNEK A DOMBVIDÉKEINKEN.

ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 909
Rendkívül figyelemreméltó a jeruzalemi 345 méteres domb -0,2 fokos januári középhőmérséklete is egy 1985-ös és azt közelítő telekkel megtüzdelt időszakban.
Előzmény: ninovarga (908)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 908
Előzmény: ninovarga (906)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 907
Ha most még idetesszük az évi középhőmérsékleteket reprezentáló térképet is, akkor azt láthatjuk, hogy az alpesi Szlovéniának meghatározóan két melegebb éghajlatú része van (atengermelléki nyugat és a pannon kelet), ami a tenyészidőszak hőösszegei szempontjából fontos tényező. Látható, hogy a Muraközi és Lendvai dombvidék a +10 és +12 fokos tartományba esik még egy szerényebb hőmérsékletekkel jellemezhető (1970-2000) időszakban is. (Pécs 1960-tól 1990-ig 10,3 fokos évi középhőmérséklettel érdemelte ki a "szubmediterrán" jelzőt)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 906
A jeruzalemi domb ezzel az ABSZOLÚT értékkel fél fokkal "lóg ki" csupán a 7-es USDA zóna minimumÁTLAGOKKAL meghatározott sávjából. (Feltételezem, hogy gondos kereséssel lehetett volna ott olyan pontokat találni, amelyeket még egy évszázad egy, vagy A legzordabb telén mért ABSZOLÚT minimummal is be lehetett volna még oda szorítani.)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 905
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 904
Jól látható, hogy a legalacsonyabb minimumértékek a medencékben, a legeslegalacsonyabbak a hegyekkel teljesen körbezárt mély medencékben vannak. A szárazföldi területeket a viszonylag enyhébb (-18 - -24 fokos tartományba tartozó részeket) a dombvidékek és a magasabb hegységek képviselik.
Bekarikáztam két olyan területet, amellyel érzékeltetni tudom azt, amire nekünk figyelnünk kell.
A tengermelléken egy 10 kilométer átmérőjű kör majdnem a teljes skálát átfogja. Érdekes módon az isztriai térségben a parti sáv a tenger közvetlen közelségének és a folyamatosan fújó bórának köszönhetően abszolút értékben ahhoz foghatóan jól teljesített, mint Olaszország legenyhébb déli részei.
A számunkra legérdekesebb a szlovén-horvát-magyar hármashatár közelében lévő térség. Itt a Muraközi-dombvidék 345 méteres tszf. pontjára telepített jeruzalemi állomás -18,5 fokos abszolút minimumot hozott 1985 telén. Az egyértelműen hideg muraszombati medence peremén lévő dombok töve, például Lendva 190 méter tszf. magasságban már két osztállyal feljebb teljesít. A Magyarországon folytatódó lendvai domvidék magyar részei 320-330 méter fölé magasodnak.
Anélkül, hogy a magyar szolgálat, vagy bármely hitelesített műszerrel rendelkező intézmény ezeken a helyeken méréseket végzett volna és azok klímadatokként értékelésre kerültek volna, egyszerű logikával belátható, hogy a jeruzalemi dombtól 25-30 kilométerre lévő, hasonló magasságú , hasonló alakú domboknak az ottaniakhoz nagyon közeli minimumértékeket kellett produkálniuk.
Ez nem kevesebbet jelent, mint hogy 6-7 egész Celsius fokkal kedvezőbb minimumaik voltak, mint Észak-Olaszország legnagyobb részének. Ebből nem nehéz addig a következtetésig is eljutni, hogy Magyarország dombvidékeinek nagy része is hasonlót teljesített. AZ ÉVSZÁZAD EGYIK, HA NEM A LEGZORDABB TELÉN!
Folyt. köv.
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 903
EGY KIS KLIMATOLÓGIA a lendvai képek mellé:

Olyan szerencsés vagyok, hogy egy olyan ország tőszomszédságában van a közvetlen érdekeltségem, amelynek klímaadataira lehet támaszkodni. Akik korábban is követték már a klímamagyarázataimat, azok az alább felsorakoztatott térképek alapján pontosan fogják érteni, hogy miért mondom ezt.
Íme, a múlt század második felének és a harmadik évezred első öt évének szlovén abszolút minimum térképe. Ez már számomra kielégítően "párducfoltos" ahhoz, hogy kielégítően értékelhető legyen. A feltüntetett minimumértékek kivétel nélkül az 1985-ös télhez tartoznak, ezért úgy is felfoghatnánk, mint több mint fél évszázad kivételes telének szélsőséges minimumai. Ezt a telet néhány olaszországi eseménnyel lehet igazán érzékletessé tenni:
1985. januárjában befagyott a velencei öböl a parttól jelentős távolságig. Genovában a városi ivóvízszolgáltatás földalatti víznyomócsövei befagytak, nagy zavarokat okozva a szolgáltatásban. A Pó-alföldön és a romagnai síkságon, Toszkánában és Umbriában a mediterrán növényzet legnagyobb szinte teljesen kifagyott, Emilia-Romagnában és a Pó mentén a mérsékelt övi növényzet is komoly károsodást szenvedett: őszibarackban 100%-ot közelítő rügyfagyás, vesszőfagyás, szőlőültetvények kifagyása a jellemzően -25 fok körüli hőmérsékleten.
A szlovén térképen jól érzékelhető, hogy a minimumhőmérsékletek egyértelműen a domborzatot követik. Azért sikerült a szlovénoknak ilyen térképet szerkeszteni, mert nyilvánvalóan mérnek különböző magasságú tereppontokon és az ott mért értékeket, tudják, hogy felszíni formákhoz kell rendelni.
(Egyelőre ennyi, folytatás következik)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 902
Kákiból Tipo-t és Rojo brillantét találtunk.
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 901
Nem tudom, milyen alanyon lehetnek itt a mandulafák, de láthatóan sikerült megoldaniuk a teljesen mészhiányos zalai talaj és a mandula összeférhetetlenségi problémáját.
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 900
Itt van aki ért a kivihez, de itt is van olyan, aki nem. Az utolsó képeken egy jópáréves porzós példány "szoliterként".
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 899
Flooval Lendván volt dolgunk és körülnéztünk egy kicsit "déligyümölcs ügyben". Újdonságként belebotlottunk egy nagyon jó fajta zöld fügébe, aminek most van a fő másodtermés érési ideje. A múltkori esős idő egy kis barna foltosságot előidézett ugyan, de a gyümölcsök nagyon édesek és kellemes állagúak. Számomra eddig ismeretlen, új fajta.A növény méretéről annyit, hogy Floo kereken két méter magas.
krobi75 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 898

Terveztem, hogy a banánról teszek fel képet, de azt hiszem majd a "Fagytûrõ banánok" címû topikba.

Egyébként már párszor voltam növényvadász fedõnevû kerékpározáson a régi falurészen, de mind idáig az utcáról nem vettem észre fagytûrõ déligyümölcsöt. Bocfölde új részén (2-3 éve épült házak) rengeteg növényt ültettek, de mindenhol csak a szoliter dísznövények tömkelege található. Minden esetre én már kijelöltem a nashik, kivik és a káki helyét. Már alig várom, hogy foghassan az ásó végét! Igaz, az "U" alakú domborzat legalján lakom(167m), de ha mégis sikerrel járok lehet, hogy lesz pár helyi követõm. Az egyik ismerõsöm szintén itt lakik, neki van kivije, de panaszkodott, hogy nem megy semmire. Megnéztem és egy pergola lábára úgy volt úsztatva, mint a japán loncom. Hm... Vagy például anyósom 10-15 éves kivi lugasa, amin még soha sem volt termés, pedig van mind a két ivarú növénybõl. Következtetés: Sok hobbykertész az agyonszínezett katalógusokból rendel növényeket, elkaparja és ha az nem lesz olyan, mint a képen, akkor teljes a kudarc! Nem tudom, én pont fordítva vagyok bekötve, mert ha találok egy szimpatikus növényt mielött elültetném vagy megvásárolnám A-Z -ig kivesézem az igényeit. Nem vagyunk egyformák. (Bocsi, ha egy kicsit hosszúra sikerült.)

Előzmény: Floo2 (882)
tomajiandi Creative Commons License 2008.10.03 0 0 897
 Nashit vettem én is boltban, csalódás volt, de volt szerencsém fáról, éretten szedve is kóstolni. Édesnek, nedvdúsnak, aromákban gazdagnak találtuk. A pártatlan közönség(kiskorúak) és én. A fajtáját majd megtudakolom.
Előzmény: Dusi59 (888)
Béla1007 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 896

Sziasztok !!

Ki ismeri a következő növényt és esetleg nálunk is teremhet gyümölcsöt ??  :

Somtermésű ezüstfa (Elaeagnus multiflora) Rendszertan

Rend: Bengevirágúak (Rhamnales) Család: Ezüstfafélék (Elaeagnaceae) Nemzetség: Ezüstfa (Elaeagnus) Faj: Somtermésű ezüstfa (Elaeagnus multiflora)

Általános leírás Kétszikű fa.

Élőhely, származás Őshazája Kelet-Ázsia, Kína és Japán.

Szár / Törzs Fásszárú növény.

Termés Termése tojásdad alakú vagy ovális alakú bogyó, piros színű. Az érett gyümölcs kellemesen lédús, savanykás.

Gondozás A növény dugvánnyal szaporítható. Általában a negyedik évtől terem. hajtásai könnyen törnek, ezért szedése körültekintést igényel.

Felhasználás Japánban lekvárt, bort készítenek belőle. Süteményekbe is rakják.

Üdv

BÉla

Papa360 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 895

A Spar-ban vásárolt fügének az íze sem közelítette meg a csörnyeföldiét.

Ha össze akarjuk hasonlítani a bolti és házikerti gyümölcsöket nézzük a barackot.

A szezon elejen behozott barack íze meg sem közelíti a hazaiét.

Ha jól emlékszem Jozso48 írta, hogy szokni kell a déligyümölcsök ízvilágát. A megítéléshez viszont jó minőségű terméket kell választanunk. Ez egyenlőre nem egyszerű, mert nincs viszonyítási alapunk. Új gyümölcsfajta termesztése bizonyos fokig rizikó is, de ne ítéljünk elhamarkodottan. Kiwiből is lehet olyat vásárolni szezonban ami összefonnyad és soha nem érik be, íztelen száraz lesz.

Előzmény: aiol19 (892)
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.10.03 0 0 894

Nekem most érik a perui földicseresznyém.A csészelevelek sárgák, de nem pattantak szét.Ezért nem látom, milyen színű benne a termés.Azt nem tudom, hogy a bokron kell nekik teljesen beérni, vagy leszedjem most az elszíneződötteket, és hagyjam őket utóérni.

Ki tud ebben segíteni?

Jozsó biztosan tudna, de őt régen "láttuk".

Előzmény: Zsuzsuci (893)
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.10.03 0 0 893

Szerintem kellett volna még várnod a káki elfogyasztásával.Én tavaly nagyon rákaptam, a Plusz volt a fő forrásom, de a vásárlás után mindig kellett várnom pár napot, hogy beérjen. Amikor olyan opálos a héja alatt, akkor van itt az ideje.

Leginkább az édesség jellemzi, de de különböző ismert gyümölcsökre emlékeztető zamatok is felfedezhetők benne.

A teszt nálam az, hogy a nagyon kényes ízlésű leszármazottaimnak is ízlett, várják, hogy termőre forduljon a fám.:)

Próbáld meg újra, úgy hogy hagyod érni.

Előzmény: groowe (885)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!