Keresés

Részletes keresés

aiol19 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 930
Mindkettő Budapest-Lágymányos. A második képen látható, hogy az egyetem új épületei L alakban közrefogják az állomásnak elkerített területet. Az egész a Duna partján van, látszik is a híd a háttérben. A kerítés mellett növő fák majdnem a tizedik emeletig érnek! A fényképeket augusztusban készítettem. Külön érdekesség, hogy ezen az állomáson mérték a legnagyobb széllökést Budapesten, azon a bizonyos augusztus 20.-án. Szerintem a hatalmas épületek áramlásmódosító hatását nem hanyagolhatjuk el ebből a szempontból.
Előzmény: Floo2 (926)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 929
Sajnos, ezektől a szagmáktól semmit sem lehet várni. A hozzértés hiányán túl a hozzáállás teljes hiánya is pontosan érzékelhető.
Floo2 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 928
Közben eleredt az eső (a radarképek és a legújabb modellfutásból következően lesz 10-15 mm legalább), remélem holnap estétől jövő hét végéig nem lesz egy szemse, és tovább érik a füge!
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 927
Ezt nagyon kevés választja el attól, mintha egy zárt helyiségben mérnének. (De mit és minek?)
Előzmény: aiol19 (922)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 926
Ez még viccnek is rossz!
Az első az pontosan melyik mérőhely?
Még szerencse, hogy a hőszennyezés miatt még a fa árnyékában is magasabb a középhőmérséklete Rómáénál!
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 925
Az omsz teljes tevékenysége kabarétréfának is rendkívül gyenge.
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 924
...a magyar szagma...
Előzmény: Floo2 (918)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 923
Olaszországról nem találkoztam ilyennel, csupán egy két éve tartó vitát zártam le egy "Giardinaggio" nevű olasz fórumban egy kielégítőnek mutatkozó klíma-mikroklíma magyarázattal az USDA térképek értelmezéséről és használhat(ó)(atlan)ságukről.
Előzmény: aiol19 (921)
aiol19 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 922
Ha már klímáról, meg OMSZ-ről beszélünk: Az alábbi két képen egy hitelesként elismert budapesti meteorológiai állomás és környezete látszik. Kérdésem lenne, hogy vajon Ninovargán és Floo-n kívül meg tudja-e valaki mondani, hogy a képen látható állomás alkalmas-e reprezentatív középhőmérsékletek, minimumhőmérsékletek, napfénytartam, szélerősség és szélirány mérésére?
aiol19 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 921
Persze, én is erre gondoltam, csak azért kérdeztem, hátha van valamilyen tényező, amit nem vettem számításba. De ez még így is fényévekkel jobb a magyar klímaatlaszoknál. Olaszországról vannak ilyen térképek? Mert én még nem találtam, de Horvátországról sem.
Előzmény: ninovarga (916)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 920
Mit lehetne várni egy olyan "országtól", ahol Budaörs a "nyugat" és Pestlőrinc a "kelet", a birodalom távoli részeit pedig nem is látták.
Előzmény: Floo2 (918)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 919
Milyen szerencséjük, hogy nem magyar fennhatóság alatt vannak, a hűvös, csapadékos klímára való hivatkozással a szőlő helyett kötelezöen akácot kellene termelniük.
Előzmény: Floo2 (913)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 918
Miközben a szakma klímaleírásai alapján a jeruzalemi dombvidéken már füvet sem lehetne termeszteni az örök fagy köd eső és ború birodalmában!
Előzmény: Floo2 (913)
aiol19 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 917
Ezek alapján pedig Celje a "szlovén Szeged", hiába 10 fok fölötti az évi középhőmérséklet, ha a minimumok eléggé alacsonyak.
Előzmény: ninovarga (907)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 916
Úgy gondolom, hogy bár a szlovén klimatológusokat tíz világ választja el magyar kollégáiktól, nyilván ott sem volt megfelelő számú és megfelelő helyre telepített állomás. De a maga nemében azért ez egy értékelhető munka, amivel lehet mit kezdeni. A magyar klímaatlasz még röhej tárgyának is gyenge.
Előzmény: aiol19 (912)
aiol19 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 915
Pontosítok: mint a térkép alapján látom, a 300 m tszfm. dombok semmivel nem képviselnek alacsonyabb évi középhőmérsékletet, nyilvánvalóan egy bizonyos magassági szinten még ez az érték is magasabb egy síksági, pláne völgyi értéknél. Legfeljebb a napi maximumokban van elhanyagolható és lényegtelen lemaradás.
Előzmény: aiol19 (914)
aiol19 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 914
A legérdekesebb, hogy a Triglav, Szlovénia legmagasabb hegye "csupán" éppen olyan hideg értéket képvisel, mint mondjuk a Mura medencéje. Pedig előbbi helyen az évi középhőmérséklet 0-2 fok közötti a másik térkép szerint. Ezért kell megtalálni az optimális magassági és domborzati szinteket, ahol az egyik tényező már pont az ideális tartományban van, míg a másik is még nagyon kevéssel marad le a síkságoktól. Ilyen a jeruzalemi domb, mert a középhő térkép szerint még ott is 10 fok fölötti az évi középhőmérséklet és az abszolút minimum is a lehető legjobb tartományban van.
Előzmény: ninovarga (903)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 913
850 mm éves csapadékátlag mellett a jeruzalemi világhírű borvidék borai is a térség kivételes adottságairól árulkodnak!
Bele sem merek gondolni, mennyi hatalmas fügefát lehetne találni ott
Előzmény: ninovarga (911)
aiol19 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 912
Próbáltam ilyen térképeket Olaszországról és Horvátországról is szerezni, de eddig nem találtam. Magyaországról meg természetesen nem is lenne érdemes, bár léteznek hasonlók, de azok meg mehetnének a kukába, USDA-térképet is nekem kellett szerkesztenem. Ezen a szlovén térképen nekem az a furcsa, hogy a Muraszombattól északkeletre található dombok (Vendvidék) nem esik bele a -21-nél magasabb hőmérsékletű kategórába, pedig ott is vannak 300 m körüli dombok. Mégsem tökéletes a térkép, vagy nincs ott állomásuk, esetleg azok a dombok mégis lecsúsztak volna -21 alá 1985-ben?
Előzmény: ninovarga (903)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 911
Ehhez képest Zala megyében van néhány völgytapra b@szott állomásunk, amiből az omsz megállapítja, hogy milyen sz@r klímánk van. (Elnézést a kukacokért!)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 910
Akkor most nézzünk mindezekhez hozzá egy olasz klímaosztályozást:

Clima temperato subcontinentale
(Regione padano veneta, alto adriatica e peninsulare interna)

Interessa tutta la pianura padana e quella veneta, la pianura friulana, la fascia costiera dell'alto adriatico e la peninsulare interna

Media annua da 10°C a 14°C
Media del mese più freddo da -1 a 3.9°C
2 mesi con temperatura > 20°C

Szubkontinentális mérsékelt éghajlat
(Venetói Pó térség, felső adriai térség és a félsziget belső részei

Ide tartozik az egész Pó-síkság és a venét alföld, a friuli síkság, a felső adriai parti sáv és félsziget-menti parti sáv

Évi középhőmérséklet 10 - 14 Celsius fok
A leghidegebb hónap középhőmérséklete -1 és 3,9 Celsius fok között
Két 20 fokot meghaladó középhőmérsékletű hónap

EZEK UTÁN A VÉLEMÉNYETEKRE BÍZOM, HOGY VAN-E LÉTJOGOSULTSÁGA A KORLÁTOZOTTAN TÉLTŰRŐ GYÜMÖLCSFAJOK AKÁR ÜZEMI MÉRETEKBEN TÖRTÉNŐ TERMESZTÉSÉNEK A DOMBVIDÉKEINKEN.

ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 909
Rendkívül figyelemreméltó a jeruzalemi 345 méteres domb -0,2 fokos januári középhőmérséklete is egy 1985-ös és azt közelítő telekkel megtüzdelt időszakban.
Előzmény: ninovarga (908)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 908
Előzmény: ninovarga (906)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 907
Ha most még idetesszük az évi középhőmérsékleteket reprezentáló térképet is, akkor azt láthatjuk, hogy az alpesi Szlovéniának meghatározóan két melegebb éghajlatú része van (atengermelléki nyugat és a pannon kelet), ami a tenyészidőszak hőösszegei szempontjából fontos tényező. Látható, hogy a Muraközi és Lendvai dombvidék a +10 és +12 fokos tartományba esik még egy szerényebb hőmérsékletekkel jellemezhető (1970-2000) időszakban is. (Pécs 1960-tól 1990-ig 10,3 fokos évi középhőmérséklettel érdemelte ki a "szubmediterrán" jelzőt)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 906
A jeruzalemi domb ezzel az ABSZOLÚT értékkel fél fokkal "lóg ki" csupán a 7-es USDA zóna minimumÁTLAGOKKAL meghatározott sávjából. (Feltételezem, hogy gondos kereséssel lehetett volna ott olyan pontokat találni, amelyeket még egy évszázad egy, vagy A legzordabb telén mért ABSZOLÚT minimummal is be lehetett volna még oda szorítani.)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 905
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 904
Jól látható, hogy a legalacsonyabb minimumértékek a medencékben, a legeslegalacsonyabbak a hegyekkel teljesen körbezárt mély medencékben vannak. A szárazföldi területeket a viszonylag enyhébb (-18 - -24 fokos tartományba tartozó részeket) a dombvidékek és a magasabb hegységek képviselik.
Bekarikáztam két olyan területet, amellyel érzékeltetni tudom azt, amire nekünk figyelnünk kell.
A tengermelléken egy 10 kilométer átmérőjű kör majdnem a teljes skálát átfogja. Érdekes módon az isztriai térségben a parti sáv a tenger közvetlen közelségének és a folyamatosan fújó bórának köszönhetően abszolút értékben ahhoz foghatóan jól teljesített, mint Olaszország legenyhébb déli részei.
A számunkra legérdekesebb a szlovén-horvát-magyar hármashatár közelében lévő térség. Itt a Muraközi-dombvidék 345 méteres tszf. pontjára telepített jeruzalemi állomás -18,5 fokos abszolút minimumot hozott 1985 telén. Az egyértelműen hideg muraszombati medence peremén lévő dombok töve, például Lendva 190 méter tszf. magasságban már két osztállyal feljebb teljesít. A Magyarországon folytatódó lendvai domvidék magyar részei 320-330 méter fölé magasodnak.
Anélkül, hogy a magyar szolgálat, vagy bármely hitelesített műszerrel rendelkező intézmény ezeken a helyeken méréseket végzett volna és azok klímadatokként értékelésre kerültek volna, egyszerű logikával belátható, hogy a jeruzalemi dombtól 25-30 kilométerre lévő, hasonló magasságú , hasonló alakú domboknak az ottaniakhoz nagyon közeli minimumértékeket kellett produkálniuk.
Ez nem kevesebbet jelent, mint hogy 6-7 egész Celsius fokkal kedvezőbb minimumaik voltak, mint Észak-Olaszország legnagyobb részének. Ebből nem nehéz addig a következtetésig is eljutni, hogy Magyarország dombvidékeinek nagy része is hasonlót teljesített. AZ ÉVSZÁZAD EGYIK, HA NEM A LEGZORDABB TELÉN!
Folyt. köv.
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 903
EGY KIS KLIMATOLÓGIA a lendvai képek mellé:

Olyan szerencsés vagyok, hogy egy olyan ország tőszomszédságában van a közvetlen érdekeltségem, amelynek klímaadataira lehet támaszkodni. Akik korábban is követték már a klímamagyarázataimat, azok az alább felsorakoztatott térképek alapján pontosan fogják érteni, hogy miért mondom ezt.
Íme, a múlt század második felének és a harmadik évezred első öt évének szlovén abszolút minimum térképe. Ez már számomra kielégítően "párducfoltos" ahhoz, hogy kielégítően értékelhető legyen. A feltüntetett minimumértékek kivétel nélkül az 1985-ös télhez tartoznak, ezért úgy is felfoghatnánk, mint több mint fél évszázad kivételes telének szélsőséges minimumai. Ezt a telet néhány olaszországi eseménnyel lehet igazán érzékletessé tenni:
1985. januárjában befagyott a velencei öböl a parttól jelentős távolságig. Genovában a városi ivóvízszolgáltatás földalatti víznyomócsövei befagytak, nagy zavarokat okozva a szolgáltatásban. A Pó-alföldön és a romagnai síkságon, Toszkánában és Umbriában a mediterrán növényzet legnagyobb szinte teljesen kifagyott, Emilia-Romagnában és a Pó mentén a mérsékelt övi növényzet is komoly károsodást szenvedett: őszibarackban 100%-ot közelítő rügyfagyás, vesszőfagyás, szőlőültetvények kifagyása a jellemzően -25 fok körüli hőmérsékleten.
A szlovén térképen jól érzékelhető, hogy a minimumhőmérsékletek egyértelműen a domborzatot követik. Azért sikerült a szlovénoknak ilyen térképet szerkeszteni, mert nyilvánvalóan mérnek különböző magasságú tereppontokon és az ott mért értékeket, tudják, hogy felszíni formákhoz kell rendelni.
(Egyelőre ennyi, folytatás következik)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 902
Kákiból Tipo-t és Rojo brillantét találtunk.
ninovarga Creative Commons License 2008.10.03 0 0 901
Nem tudom, milyen alanyon lehetnek itt a mandulafák, de láthatóan sikerült megoldaniuk a teljesen mészhiányos zalai talaj és a mandula összeférhetetlenségi problémáját.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!