Igazatok van ,felszivódó vasat és magnéziumot én is szoktam adni,mert nálam is meszes a talaj ,de két kivimet is leamortizáltam azzal, hogy a mellette levő növényeket trágyás lével beöntöztem ,teljesen kifehéredtek a levelei alig birom helyrehozni,minden baja lett ,majd teszek fel képet róla
Nem lehet rézérzékenység? Ahogy olvasom, a réztartalmú permetszereket csak mérsékelten bírja a kiwi.
Én kártevőt még csak lisztecskét láttam az enyémen. Azt is akkor, amikor átterjedt rá a gránátalmámról. A visszatelepülés elkerülésére a gránátalmával együtt permeteztem rovarölővel a kivit is, az nem okozott semmilyen problémát.
Sőt, a tápanyagpótlás időpontja is számít. Május vége-június eleje után már lehetőleg nem tanácsos neki adni, különösen nitrogént ne. Én azért a permetezést általában nem javasolnám, lévén eleve fölösleges is, még a levéltetvek sem támadják meg. Tény, hogy két tő kivim, ami rendszeres növényvédelemben részesülő meggyfák között van, szinte semmit nem fejlődik.
Bocs, hogy beleszólok, de a kép kicsit árnyaltabb:
Tápozni tényleg óvatosan szabad csak, a nitrogén az amit nem nagyon szabad adni neki, mert ha túlzottan hajtani kezd tőle, nem érnek be rendesen a hajtásai ősszel (elfagynak, elhalnak, nem telelnek át épségben).
Magnéziumot (pl. keserűsóként) a vegetációs időben érdemes adni neki, ha nem elég savanyú a talaj, illetve kicsit meszes. (Nálam pl. ez a helyzet.) A halvány, sárgás levelek bezöldülésével hálája meg. A vas és magnéziumhiány tünetei eléggé hasonlítanak, nem mindig lehet biztosan elkülöníteni egymástól.
Nem általában tilos a vegyszerezés/permetezés, hanem a gyomirtózás az ami tilos körülötte (glialka, medallon és társai), mert nagyon érzékeny rá (Ninóék tapasztalata). A rovarölő, gombaölő permetezés nem tilos (tavaszi lemosó permetezést pl. én rendszeresen csinálok rajtuk), de többnyire felesleges, mert kártevők, kórokozók nem szoktak megjelenni rajtuk.
A kivit vegetációs időben tilos tápozni,valamiért nem türi ,savanyitani kellene a talaját nagyon vashiányosnak látszik ,nem meszes a talajod vagy az öntözővized?Permetezni sem szabad vegyszerrel még mellette sem.
Úgy látszik senkinek nincs tapasztalata piros kivi terén ,én is vártam választ a kérdésedre ,mert hasonló a helyzet az én kivijeimmel is.De jó hír most már kezdik kiheverni és hajtanak ,én azt gondolom nem tetszett nekik a szeles esős ídő .
A kiviket (már amelyek eddig bírták a gyűrődést) átültettem nagyobb (kb. kétliteres) edénybe. Csak egy ikerpár maradt meg (az lesz a tiéd), a többiek - bár hajtást hoztak - elhervadtak. Remélem a megmaradt élelmesebbek az átültetéstől lendületbe jönnek, mert elég satnyák. Néró szőlőből is akad, amely megúszta a nagy viharokat (sokról egyszerűen leseperte a szél a levelet).
Segítséget szeretnék kérni hátha találkozott már valaki ilyennel v. van valami ötlete. A kopasz kivik új hajtásai megfeketednek. Hoz mindig új hajtásokat, de ezek is erre a sorsra jutnak.
mivel a szakirodalom szerint a magról kelt kivi 90-95%-a porzós növény,a maradék termős növény meg apró,ill.megbízhatatlan termésminőségű, így nem kell ezen törnöm a fejemet.kisérleti célzattal vetettem,de ha megmaradnak,és elérnek egy bizonyos kort,lehet beoltom őket termő kiviről vett oltóvesszővel,vagy ha nem lesz kedvem velük kínlódni egyszerűen megszabadulok tőlük.
Köszönöm! Közben rájöttem, elkerülte a figyelmem egy a keret fölött megjelenő figyelmeztetést "A feltöltött kép túl nagy! A kép mérete nem haladhatja meg a 512KByte-ot!" Vagyis: meg kell próbálnom "lecsupaszítani", akkor hátha fogja szeretni és magához veszi.
A feltöltre rákattintasz ,kis idő mulva az uj kép felirat mellett megjelenik a kép ,ott van a felirat alatta beszur, kattints 1 et ha lehet mert ahányat rákattintasz annyiszor megjelenik a felső ablakban a kép .
Köszi a részletes leírást,azthiszem valami hasonló lesz majd az enyém is.Már megvannak hozzá az oszlopaim,de csak jövőre tervezem az egészet realizálni.Kár,hogy nemsikerül a feltöltés,érdekelne vizuálisan is a project.:)
Ha jobb tanácsot nem kapsz, én megosztom veled (a mellékelt képen látható) az elképzelésem, amit kocsibeállónak tervezek (lugas). Félbe vágott (fűrészelt) akácrönkből, melynek a vékonyabb végén az átmérője 13 cm (lehéjazva). Az oszlopok (210-220 cm) kis beton lábakon (15x15 cm) állnak majd (így hosszú idő után sem süllyed a talajba a lugas a nagy teher miatt és a fa sem korhad olyan gyorsan), 4cm laposvashoz rögzítve (a vas természetesen a betonból áll ki). A lugas vízszintes keresztfái 4 m hosszúak (egyébként még dróthuzal is lesz rajta ritka-háló szerűen), mindkét végük kb. 40-50 cm-el túlér az oszlopokon (állítólag így pofásabb).
A lugas oldala erős lombozatú rezisztens csemegeszőlő (nem kell permetezni), a tetejére lesz felfuttatva (az egyik végében lévő tőről) egy termős (nőivarú) kivi (a közelben, néhány méterre van porzós is). A szőlőt (3 tő) már két éve, a kivit az idén telepítettem. A lugast szeptemberben tervezem megépíteni.