Hát ez az! Pontosan ettől a cégtől http://tropilab.com/cacao.html rendeltem Suriname -ből már többször, de utóljára elegem volt.
Cacaót, majd később breadfruit magokat rendeltem. Kaptam a magokhoz a mezőgazdasági minisztériumi fejléccel egy bizonyítványt. Leírták, hogy mikkel kezelték a magokat (nem besugárzás!!, hanem vegyszeres kezelés), eredménye bedöglött magok lettek.
Sehol nem találkoztam ilyennel.
Nem régen rendeltem Ecuador-ból cacaó magokat, semmi bajuk és semmiféle (sugárzó, vegyszeres) kezelést nem kaptak.
"Additional declaration
Seeds rensed in captan (5 GR/WW) or quatenairy amonium chloride and azadirachtin (0,3%) all are inspected free from soil, free from pests (fungal and insects pests)"
A bizonyítványt ők töltik ki, és a terményt azzal együtt postázzák.
"Theobroma cacao seedpod 1 seedpod (20/50 seeds) US$ 26.00 " - ezt érdemes rendelni. A kiszedett magokat meg azonnal kell elültetni. Magokat önmagukban meg nem érdemes rendelni, mert azok tönkre mennek, amíg megérkeznek.
A Vanília még feltekeredett állapotban van a cserepe körül... :-( még nem jutott idő foglalkozni vele.
Tavaly szeptemberben Teneriféről hoztam gyökeres Strelitziát és Banánt repülővel. Semmi probléma nem volt a vámon. Senki se kért semmilyen engedélyt, bizonyítbányt, stb... Élő növények voltak, nem is kicsik! Szóval akkor miről is beszélgetünk???
Nemzetközi megállapodáson alapuló növényegészségügyi bizonyítvánnyal érkező magokat, növényt, stb. simán beengednek az EU határain belülre - pl. a kakaó toktermésem is így jött Suriname-ból. Ha ilyen nincs, és úgy érkezik, akkor el tudom képzelni, hogy a kockázatok elkerülése miatt a hatóságok csírátlanítanak, pl. sugárkezelés.
Hali.Titkos reményem mondtad ki.Valahol/de lehet csak mert igy szeretném/mintha a dugványozhatóságról olvastam volna?Akkor be állnék a dugványt kuncsorgok közé.
Egyetlen egy hely volt, ahol a magokat is kezelték és leírták, hogy mivel. Irományt is kaptam róla, Kb 5 usd -ért. (ez a hely amúgy jó:TROPILAB INC, de pld. ano a cacaó magból egy sem csírázott).
Máshol ilyet (kezelés, besugárzás) nem tapasztaltam.
Igen ez a casimiora. tudtommal nem termett még, de már érettség szerint kéne lassan. Valszin főleg magról szaporítható, de majd utánanézek nem e dugványozható.
Az eu-ban hajtást növény magot, bármint mindenféle ellenörzés nélkül lehet rendelni. Eu-n kívül a vegetatív részek, növény általában növényegészségügyi procedurával hozható be, mag, ha pici, v normál akkor akadály nélkül, ha nagy akkor a postán kibontják, megnézegetik.... A besugárzás kamu, nekem Usából rendelt magok, Thaiföldről rendelt mind jó arányban kelt. De ha belegondolsz az Európában árusított magok nagyrésze is eu-n kivül jön igy, azt is be kéne sugározni mig a magárusokhoz elér. üdv
De amíg nem kapsz Diospyros digyna vagy Theobroma cacao magokat a vetőmagboltokban, így külföldről kell hozatni. Sajnos nincs más megoldás. Vajon kezelik-e valamivel az engedély nélkül bepostázott magokat? Ha kezelik, akkor csak az EU-n kívülről érkezőket, vagy az EU-n belülről postázottakat is? Ez a jogszabály az uniós csati előtt született, azóta biztos már nincs hatályba, pl. Németből simán bekocsikázok egy pár maggal, a kutya nem foglalkozik vele.
De amíg nem kapsz Diospyros digyna vagy Theobroma cacao magokat a vetőmagboltokban, így külföldről kell hozatni. Sajnos nincs más megoldás. Vajon kezelik-e valamivel az engedély nélkül bepostázott magokat? Ha kezelik, akkor csak az EU-n kívülről érkezőket, vagy az EU-n belülről postázottakat is?
"A vetőmagengedélyezésről szóló rendeletben szerintem ez pontosan le van írva. Megkeresem a számát. Egyébként valóban nem szabad behozni semmilyen növényi részt az országba engedély nélkül (autóban és repülőn sem), hiszen nem tudni, milyen eddig nem honos károsító jön be vele együtt. Esetleg karantén károsítók is lehetnek. Hiába magadnak rendelgeted, a levegővel igen jól terjednek ezek mind. Így került be a burgonyabogár, kukoricabogár pl. Aztán jó sok gyomnövény és más gombafajok is.
Szóval növényvédősként sem támogatom az ilyen-olyan növénymagok behozatalát... Hogy a VPOP vagy a posta mit csinál vele, azt nem tudom persze.
A jsz. száma: 2003. évi LII. tv.
Egyébként a karácsonyfának való fácskákat is az MgSZH engedélyével lehet csak behozni, pedig azt csak a lakásban fogod felállítani. De azzal is be tudnak hurcolni bármit is."
Köszönöm,nagyon tanulságos,el is mentettem a kedvencek közé.Ezek szerint,idén már lecsúsztam róla.Azért lehet,hogy még is megpróbálom,mert tartok a téltől.2 növénynek meg nagyobb az esélye,hogy megmarad,mint 1-nek.Átgondolom.
Cucurbia!Köszönöm,megmondom neki.Ellesz keseredve,nagyon bízott valami praktikában....
Huuuu de mérges vagyok.Írtam az elöbb és amikor elküldtem kiírta,hogy lejárt a weblap.Akkor előlről:-) 2 fajtája biztosan van,mert amikor vettem,megkérdezte,hogy a törpét vagy a nagyobbat kérem.Helytakarékosságból a törpét választottam.Voltam már náluk 2x is.Hozzánk nincs nagyon messze.Rengeteget tudnék náluk költeni:-)Személyesen nem ismerem,mert az unokaöccse volt otthon.Az 1 képen a náluk vásárolt a 2.képen meg az idei virágzó van.Szabadban vannak.D-K-i oldalon.Hajnaltól kb.11-ig süt oda a nap.Majd írj,hogy sikerült-e beszerezned a növényt.Ja a kis papírra heliconia olimpic dream van írva.Külön küldöm a képeket,hátha megint nem megy át egyszerre.
Azt hallottam, hogy az Unión kívülről érkező, postán rendelt (eBay és barátai) magokat az itteni vámosok sugárkezeléssel kinyírják, mert csak a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal fajtajegyzékében szereplő magokat lehet behozni, és az ebben a topikban tárgyalt fajok nem igazán vannak benne, és ilyenkor a Hivatal külön engedélyét kell kérni hónapokig tartó papírmunka és egy halom okmánybélyeg árán, és azzal az engedéllyel kell bemenni a VPOP-hoz, bejelenteni, hogy jön a mag, és úgy engedik be sugár nélkül.
Ezt az egyik ügyvéd ismerősöm mondta. Szerintetek?