Elnézést, hogy nem a témába vág a kérdésem, de tudna segíteni valaki? Van egy olyan rituálé szumó meccsek között, amikor valamiféle bíró (vagy nem tudom ki) egy legyezőt tart maga elé a küzdőtéren, közben lassan körbe forog, és énekel valamit. Ha jól tudom, akkor a rossz szellemeket zavarja el a küzdőtérről. Csak egyszerűen nem tudom, hogy keressek rá erre a jelenségre youtube-on. Próbálkoztam már mindent beírni, "sumo ghost ritual", meg "sumo monk singing" de egyszerűen nem találok rá ilyesmire. Tudna valaki segíteni, hogy találjak egy ilyen videót? Amikor az az ember jól hallhatóan énekel? Lehet hogy japán betűkkel kéne rákeresnem, de amíg nem tudom pontosan, hogyan is keressek rá, addig felesleges próbálkoznom. Előre is köszönöm.
Hát pont erről beszéltem... Ez a Kisenosato nem az, aki év elején volt. Nem hinném, hogy ez sérülés, inkáb kiégésnek tűnik. Ohh... Es a sok sorozatos gyenge teljesítmény a magas rangú birkózóktól kicsit frusztráló már.
Igen, Kaio egy különleges figura volt :) Még ha nem is érte el soha a Jokozuna címet, de minden idők legeredményesebb Ozeki-je volt. Maga volt a megtestesült Ozeki rang, több tornagyőzelemmel mint néhány korábbi Jokozuna (vagy épp Kakuryu, ha nem nyer már többet), rendkívül hosszú pályafutással, és olyan kisugárzása volt, amilyet nem tudok megmagyarázni, de senki mással össze nem hasonlítható. Örök kedvencem marad mindig :)
Lehet hogy hülyeségnek hangzik, de szerintem Terunofuji-nak most ki kéne hagynia egy-másfél évet mondjuk. Elvégezni a szükséges műtéteket, rehabilitációkat, szintrehozó edzéseket, és utána (ha lehetséges) teljesen egészségesen visszatérnie. Nem tudom, hogy lehet e ilyet szumóba, vagy egyből visszasorolnák valahova Szandanme osztályba ennyi kihagyás után, de még akkor is, ha hozná a csúcsformáját, akkor kb 28 éves korára visszakapaszkodhatna Ozeki rangba. Oké, lehet hogy őrült ötlet, de egy fokkal talán még mindig jobb, minthogy folytassa fél lábbal ezt a szélmalomharcot, és ráadásul még valami visszafordíthatatlan sérülést is beszerezzen, végleg megtörve ezzel a karrierjét.
Onosho nekem is nagyon szimpatikus. Benne tényleg van lehetőség. Takayasu viszont a jelenlegi mezőnyből az, akinek leginkább drukkolok, a második Kise, a harmadik Ura. Bár egy Onosho tornagyőzelemmel se lenne semmi kifogásom, sőt, állva tapsolnék.
aoyamát most én is sajnáltam, jó lett volna megnézni "csöcsit" kaisei ellen, két hegy ha összecsap! :-)
onosho bitang jól megy, simán nyert volna, ha nem csúszik meg a talpa a dohyón (és nem dohyu, bármilyen hülyeségeket is ír kintamayama:-) belőle még akár yokozuna is lehetne, ha nem lenne egyre több karriertörő sérülés a sumoban.
az általam linkelt beharangozóban ezt meg is említették, túl sok és főleg túl sok súlyos sérülés van mostanság a sumoban.
ennek okaként a következő dolgokat látták a szakértők:
sumo népszerűsége miatt sokkal több eseményen kell résztvenniük a rikishiknek, sokkal kevesebb idő jut rehabilitációra, pihenésre.
a rikishik átlagsúlya nő összevetve a korábbi időszakokkal
brutálisabbak a meccsek, mint korábban
ennek a levét isszák meg olyan rikishik, mint ura, vagy terunofuji. egy egészséges terunofuji már lassan yokozuna lenne, ebben biztos vagyok, hihetelen adottságai vannak, rettenetesen erős, de egy lábbal nem lehet sumozni.
ura épp hogy kezdett belelendülni, most legalább egy fél évet kihagy, ki tudja lesz-e visszaút a makushitából?
kérdésedre válazolva persze, hogy elveszíti a sekiwake rangot terunofuji, ebben a rangban már nincs védelem makekoshi esetén.
szomorú ezt látni, hogy ilyen fiatalon így ér véget a pályafutása...
Húh, hát igen. Számomra a nap meccse a Takayasu - Onosho összecsapás volt. Kicsit meg is állt bennem az ütő, amikor Takayasu teljesen vesztes helyzetbe került a dohjo szélén, aztán Onosho szerencsémre legyőzte magát :) Hakuho megint vért ivott a meccs előtt. Nem fogom fel, hogy van benne még ennyi Yusho után is ekkora motiváció? Úgy megy előre, mintha az élete múlna rajta. Aoiyama sérülését sajnálom. Valahogy élvezem nézni a meccseit, kicsit mindig komikusak, de mégis halálosan komoly Aoiyama arca közben. Csodálkoznék ha Teruno végigcsinálná a tornát. De ha ismét visszalép, akkor milyen besorolást kaphat? Elveszítheti még a Sekiwake rangját is?
Aoiyama is kiszállt (sérülés következtében). Szerintem rövidesen követi őt Harumafuji és Terunofuji is. Lassan előállhat az "Aki - effektus" és szinte a fele Sanyaku a partvonalról nézi majd a torna további küzdelmeit.
Mitakeumi simán legyűrte Kotoshogiku - t, aki megint csak megpróbálta leporolni a pocak - taszigálós
mutatványát. Persze megint simán kikapott, mert ezt a mutatványt lassan már a Makushita - ban sem
lehet eladni.
Yoshikaze simán verte Teunofuji -t, akin sajnos ismét látszott, hogy a sérült lába szinte teljesen küzdés
- képtelen helyzetbe hozza. Annyira szenvedés - számba megy minden mozdulat neki, hogy rossz még
nézni is. Szerintem néhány nap még és visszalépni kényszerül, mert ez csak önpusztítás, semmi más
(az a nyomorult bal térd nagyon fájhat neki).
Takayasu - Onosho : Onosho az összecsapás elején elővette azt a brutális kűzdő - modorát, ami oly -
annyira eredményes volt az AKi - alkalmával. Szinte vert helyzetbe hozta Takayasu - t, aki teljesen a
Dohyu peremére szorult, szinte kiszolgáltatott pozícióban. Ott azután megállt a tudomány. Még most
sem értem, hogy mi fogyott el Onosho - nál, de Takayasu csak kifordult előle és Onosho egyszer csak
elcsúszott és hasra esett. Szinte komikus volt a jelenet, ámde Onosho biztos nem élvezte. Látszott is
ez az ábrázatán, amikor a meghajlását végezte és amikor levonult.
Goeido ismét nagyon magabiztosan győzött - ezúttal Tochiouzan ellen. Sima, könnyű győzelem volt.
Harumafuji valóban követte Aoiyama-t, Ő is kiszállt sérülés miatt. Hakuho ismét elővette a megszokott
úthenger - módszert és könnyegén szerezte meg a 3. győzelmét. Eddig igencsak simán menetel. Kise
most valamivel kevesebbet problémázott, mint az első két versenynapon. Valamit még elő kell vennie
a hátizsákból, ha partiban szeretne maradni. A két Ozeki és Hakuho biztosan nem tesz neki semmiféle
Az a baj, hogy nekem egyik nagy kedvencem Kisenosato, de az év eleji formájához képest sehol sincs most. Emlékszem, akkoriban mindig úgy ültem le a japán meccsei elé, hogy "Na lássuk azt a zúzást Kise! Mutasd meg neki!" most meg úgy ülök le, hogy "ajjaj, ki az ellenfele? huh... ezt a maegashirát vajon le tudja győzni?..." Minden meccse előtt féltem a Jokozunát, hogy ki fog kapni...
Takayasu viszont jól kezdett. Ez a mostani győzelme maga volt a darálás! Remélem ezt a hozzáállást végig fogja vinni a tornán. Bár Hakuho is eléggé brutális formába van ahogy nézem, nehéz lesz őt legyőzni.
Hát, nem szeretnék messzemenő következtetéseket levonni, de lehet hogy Kise karrierje ennyi volt? Minden erejét és motivációját összeszedte, hogy végre Jokozuna legyen, egyszer megvédje a címét, és onnantól kész? Vége? Tudom, ez csak az első nap... De ugyan ezt az "esetlenséget", (vagy nem tudom hogy nevezzem a jenenséget) láttam tőle a múltkori tornákon is, ahol ugye nem volt eredményes. Mintha valamiféle karmát kapott volna Terunofuji oda-vissza legyőzése, és a tornagyőzelem megszerzése után.
De valóban, itt valószínűleg nagy változások lesznek a közeljövőben. Mind a négy Jokozuna olyan korban (per mentális fáradtságban per sérült állapotban) van már, hogy bármelyik pillalatban visszavonulhatna akármelyik. Mindegyik visszavonulás magyarázható lenne. Akár még az a "halálforgatókönyv" is létrejöhetne, hogy mind a négyen visszavonulnak, és még Teruno és befejezi karrierjét a sérülések miatt. Eléggé felhígulna a mezőny, és az azért lenne szörnyű, mert a legtöbb torna olyan lenne, mint a legutóbbi. Hogy 10-5-el, 11-4-el is nyerhetsz akár, mert annyira nincsenek kiemelkedő teljesítmények.
Terd keresztszalag szakadasa lett szegenynek szeptemberben. Focibol tudom, hogy az csak operacioval es legalabb fel eves gyogyulasi idovel jar. Ura kb majusban lesz bevetheto, ami azt jelenti hogy visszazuhan a makushitaba.
Nagyon jók a linkek, egyáltalában az egész egyben is nagyon jó. Úgyhogy nálam már megvan a kedv. Csak ne olyasmivel kezdődjön már a leg - elején, mint az Aki.