Keresés

Részletes keresés

bombaba Creative Commons License 2017.06.03 0 0 24568

Agriplant, Universol, Zöldítő, Fertiplus vagy más nevű, de granulált baromfitrágya.

Milyen talajban volt a kumkvatod átültetés előtt?

Ha jól sejtem, olasz beszerzés, sárgás, tömör, kemény hatású talaj, nem az itthon szokásos sok tőzeget tartalmazó keverék. 

Előzmény: BAttila1964 (24567)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.06.03 0 0 24567

Milyen tápot használsz?

Előzmény: bombaba (24564)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.06.03 0 1 24566

A fene se gondolta volna, hogy tulajdonképpen szomjaztattam, mert szerintem elég vizet kapott, mire alul kifolyt a feleslegnek hitt, de ezek szerint tévedtem... Mindenesetre 2 napja kapott vizet, igyekszem figyelni rá...

Előzmény: bombaba (24565)
bombaba Creative Commons License 2017.06.03 0 0 24565

Mellesleg az "oldalról felkunkorodott" levelek egyértelműen vízhiányt, míg a "lefelé kunkorodott" levelek túl sok vizet jeleznek.

Előzmény: BAttila1964 (24563)
bombaba Creative Commons License 2017.06.03 0 0 24564

Azt én honnan tudhatnám?

Általában azt tudom mondani a kumkvatról, hogy nem öntözöm télen egyáltalán, és természetesen nem is tápozom,  nem szokta ledobálni a leveleit, lassan indul, de utána nő, mint a gomba.

Öntözni úgy szoktam mindegyik citrust, hogy addig kap, amíg a dézsa alján kifolyik a víz.

Ja, és nem használok Osmocote vagy hasonló lassan lebomló tápot.

Előzmény: BAttila1964 (24563)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.06.03 0 0 24563

A kumkvatról jut eszembe... Valamikor március végén szüreteltük le a kb. 120 db termést, utána nem történt semmi... Sem növekedés, sem bimbózás, semmi... A napokban lehullott a levelek kb. 80%-a, erre átültettem, mert amúgy is esedékes volt, de tök száraznak találtam a földlabdát, a gyökerek pedig világos barnás színűek voltak. Átültetéskor kaptak Compo Sanat és jól beöntöztem, azóta várok... A fán maradt levélnyelek zöldek, az addig oldalról kissé felkunkorodott maradék levelek kisimultak, ezek szerint szomjaztattam a növényt??? Eddig azt hittem, rendesen öntöztem és nem látszott rajta semmi gubanc... :(

Rendbe jöhet még? (A citrusfa-tól származik.)

Előzmény: bombaba (24562)
bombaba Creative Commons License 2017.06.03 0 0 24562

Ha sok lesz esetleg, akkor lehet minőségi cserét csinálni.

Vagy erősebben metszeni. 

Pl. a limakvat, kumkvat ha egyszer elindul, képes 40 centis hajtásokat produkálni, és metszés nélkül következő évben is, aztán már el is foglalta  a teleltetőt.

Én majdnem így jártam a kumkvattal. Mindig problémás a metszés ideje, vagy virágzik, vagy terem, semmikor nem jó metszeni. Idén kihagytam a termést, csutkára vágtam tavasszal mindegyiket. Most kis helyen is elférnek :)

Előzmény: csoer (24561)
csoer Creative Commons License 2017.06.03 0 0 24561

A teleltető helyhiány a legnagyobb úr. Ezért nem mindegy, hogy mennyi az annyi. És még nem is beszélve, hogy ezek még talán? nagyobbra is nőnek.

Rosszat írtam a dátumra, 06.07.-én lesz a szállítás (úgy látszik egységes időpont).

Előzmény: bombaba (24554)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.06.03 0 0 24560

Kb. 1 hónapja jött meg onnan az Oroblancom és a Ruby Red piros grapefruitom, azóta szenvedek az Oroblanco "visszazöldítésével", mert egy kissé nyamvadtka volt a színe, kezeltem zöldítővel, vaskeláttal, savas esővízzel, de csak nagyon lassan zöldül vissza...

Előzmény: bombaba (24558)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.06.03 0 0 24559

Rendben!

Előzmény: bombaba (24558)
bombaba Creative Commons License 2017.06.03 0 0 24558

Majd rakjál fől fotókat, kíváncsi vagyok.

Előzmény: BAttila1964 (24557)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.06.03 0 0 24557

Palesztin/rangpur/washington navel/bergamott fantastico/limekvat eustis/sanguinello. :)

Előzmény: bombaba (24556)
bombaba Creative Commons License 2017.06.03 0 0 24556

Ha igaz, nekem is pár darab.

Miket rendeltél? 

Előzmény: BAttila1964 (24555)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.06.03 0 0 24555

Nekem szerdán (június 7.) jön a "hatos pakk"... ;)

Előzmény: bombaba (24554)
bombaba Creative Commons License 2017.06.03 0 0 24554

Pedig még vannak ötleteim (olcsó árakkal)!

A Miyagawa (2013-as oltás) nálam nagyon lassan nő, most virágzott, a termését még nem ettem, tavaly 1 szem érett meg, lecsapott rá az unokám. Idén talán több lesz.

Mikor szállít a Tátrai? (a dátum félrement.)

Sohase mondd, hogy vége :)

Én már vagy 5 éve leálltam a beszerzéssel, ehhez képest elég sokan besurrantak még a léc alatt.

Előzmény: csoer (24553)
csoer Creative Commons License 2017.06.03 0 0 24553

Én nem ismerem, de másra terelve a szót, remélem nem találsz mostanában újabb citrusos vételi helyet.

Először találtad mostanság a Tátraikert-et, erre rendeltem tangelo tompson-t és satsuma miyagawa-t (06.-án szállítják).

Majd utóbb említetted a DM kertet és én rendeltem Mapo tangelo -t és egy tea cserjét (teához citrom kell).

Na "könnyű a leányt táncba hívni" , lehet hogy rosszul idézem, de itt pont jó.

Egyébként köszi a tippeket, mert mindhárom általam most rendelt citrus ezidáig hazánkban nem volt számomra fellelhető és tényleg kiváló fajtáknak néz ki.

Na de itt a vége, ezzel befejeztem.

Még talán a tangelo minneola érdekelt kissé, de édes kesernyés íz megtoppantott. A gyümölcs látványa viszont szép.

Így most 28 fajta lett a vége (nem 28 db) meg az alanyok.

Előzmény: bombaba (24552)
bombaba Creative Commons License 2017.05.31 0 0 24552

Nem tudom, van-e valaki, aki ismeri a citrusok virágzási és termékenyülési szokásait.

Nem különösebben érdekelt, míg teremtek a citrusaim és bele nem futottam a Nápolyi lime-ba, ami 2011 óta állomásozik nálam, virágzik igen bőségesen, de nem terem. Első alkalommal még nem is tűnt föl, végülis fiatal volt, majd belejön - gondoltam. De 2-3 éve már gyanakvóan figyelem az összes citrust, melyik, hogy működik.

- Tavaly az óriás cédrát szépen virágzott, nem kötött. Idén ismét szépen indult, sok-sok virággal. Lassan a végére ér a virágzása. Amit észrevettem: fürtökben hozza a  termő és porzó virágokat, a fürtben kis számú termő virág nyílik, a többi porzós. A porzósak természetesen lehullanak, a termő többnyire - közel 100 %-ban - köt, ami kötött, elkezd fejlődni, és valószínű már nem potyog le. 

- A citrom valószínű nagyon hasonlóan működik, azaz két ivarú, egylaki, önporzó.

- A Nápolyi nagy kérdés. Az általam sterilnek nevezett virágok porzósok, viszont nincs a fán termő virág. A fajta a XVI. században a medici kertekből terjedt el, 1839-ben  a legkellemesebb citromként írta le Gallesio. Nem esik szó a virágzás körül bonyodalmakról, a fajta évszázadokon át fennmaradt, ez termés nélkül nem tötrént volna meg. (A  hivatkozás Oscar Tintori könyvéből származik.) 

- az általam ismert többi  lime partenokarp, azaz megtermékenyítés nélkül terem. A virág már a kinyíláskor tartalmazza a fejlődő kis termést. Ilyen a Máltai, Karibi, Sharbati. 
- a kumkvat, limakvat virágait még ilyen alaposan nem figyeltem meg, mert teremnek nélkülem.

- Miyagawa van még, az is partenokarpnak látszik.

gáborke Creative Commons License 2017.05.29 0 0 24551

Talán igen, még kumkvatot is lehetne rátenni. Ennek nemigen tudsz utánanézni, ezért mondtam hogy próba. Csak az ismertebb alany nemes kombinációk vannak meg a neten, lime-okat sztem nemigen próbáltak alanynak.

Előzmény: bombaba (24550)
bombaba Creative Commons License 2017.05.29 0 1 24550

Kösz a választ. Majd tavasszal kiderül, lesz-e hozzá bátorságom.

Igen, dugvány. 

Lime-okat nem sok értelmét látom, azok jól teremnek magukban is - már amelyik terem.

Miyagawa van, oltott, de nagyon lassan fejlődik, talán azzal próbálkozom majd. Úgyszintén a Fukushu is szóba jöhet próbaképp.

Hol lehetne utánanőzni az inkompatibilitásnak?

Egyéb: a Sharbati-t idén is próbáltam dugványozni, egy ideig fejlődött egy kis hajtáskezdemény, de leszáradt, egy fikarcnyi gyökere sem volt.  10 év alatt egy sem sikerült.

Előzmény: gáborke (24549)
gáborke Creative Commons License 2017.05.29 0 0 24549

Lehet már írtad, ez dugvány?

Sztem lime-okat, tangelo, microcitrus stb ilyen kisebb növekedésű citrusokat érdemes megpróbálni ráoltani. Elvileg működnie kell, aztán gyakorlatban kiderül van e inkompatibilitás stb.

Előzmény: bombaba (24548)
bombaba Creative Commons License 2017.05.28 0 0 24548

Igen, szép kis fa, mint írtam, az egyik legformásabb fám.

Szerintem is valami génhiba lehet.

Ettől még lehet rá oltani valamit? Mit? A meglevő többi fajtámból próbálkoznék, ha lehet és érdemes. 

Előzmény: gáborke (24547)
gáborke Creative Commons License 2017.05.28 0 0 24547

Az van hogy én előbb meguntam a Nápolyit, meg el kellett dönteni mi menjen, mivel igen kevés lett a hely ahogy növekszik minden. Így egy citrusosnak odaadtam néhány hete. Legutoljára tavaly sem volt még nálam se bibe.

A tied nagyon szép és nagy is, így ha ez sem fog teremni, akkor vmi gáz van vele, génhiba?? Mikroelem nem lehet, mert látszana, de szép a kis fa.

Előzmény: bombaba (24546)
bombaba Creative Commons License 2017.05.28 0 0 24546

Ahogy mondod. A hajtások végén szokta a csokor virágot hozni, egyébként is hajlamos alulról felkopaszodni a fa. 

A hidegtűrését én nem teszteltem. Nálam nem sárgult még akkor sem, amikor tavaly beszéltünk egyes sárguló növényekről, ez lehet az eltérő alany miatt.

Idén vettem észre, nem tudom, eddig is csinálta-e, de eddig nem tűnt föl: idén, miközben hajtja az új hajtásokat,  a  régi leveleit mind ledobja. A ledobott levelek mind minimum 2 évesek, ami tavaly nőtt, nagyon a hajtások végén volt, és tavasszal lemetszettem.

Alakítani, besűríteni a fa koronáját még nem sikerült, pedig más fajtáknál egész jól ment.

Most nyílik a Nápolyi. Nálad terem?

Rengeteg virágot hozott idén is, még az elején van a virágzásnak, de amit eddig láttam belőle, azok steril virágok, ismét.

Mellesleg az egyik legszebb, legformásabb citrusom:

Ha idén sem terem, akkor vége lesz, mint a botnak, a türelmem csak egy ideig végtelen, ezzel türelmes voltam 5 éven át.
Szerinted mit lehet rá oltani? Gondoltam, tavasszal ezen tanulok meg citrusokat oltani rá. De milyet lehet?

Egyébként a Máltai, amiről korábban azt hittem, teljesen kiszáradt a télen, és kipakoláskor csak úgy leraktam a ház mellé, elkezdett hajtani. Idő kell hozzá, de lehet belőle újra termő fa.  

Előzmény: gáborke (24545)
gáborke Creative Commons License 2017.05.28 0 0 24545

Komolyabb jövő előtt állhat ez a Sharbati. Most Wuxal, meg savanyítás hatására szép sötétzöld lett végre a levele. Sajnos kicsit hülye módon nem vágtam meg múltévben, így hosszú hajtás tetején van a fejlődő termés és ágrendszer, de most már mindegy, teszek karót mellé és törzses lesz:)

Na szóval, ami virág van rajta mind köt és mindet ki is akarja nevelni, bőtermőnek ígérkezik. A hidegtűrése még nem győzött meg, nem tudom télen miért halványult el a levelek, lehet inkább a hülye karbamid szólt bele a dologba, de most már azt száműztem.

Ősszel kötött termés:

És a frissen kötöttek:

Előzmény: bombaba (24544)
bombaba Creative Commons License 2017.05.27 0 0 24544
gáborke Creative Commons License 2017.05.24 0 0 24543

Véleményem szerint nem szükséges digi pH mérő, bőven elég +- 0,5pH-ra látni hogy mi a helyzet, esővizet nem is biztos hogy mindig pontosan lehet mérni vele. Lakmusz szépen mutatja hogy 5-6 vagy 7-8-as a pH ez elég a legtöbb esetben.

Előzmény: Pleurotus (24542)
Pleurotus Creative Commons License 2017.05.24 0 0 24542

Nekem is hasonló tapasztalatom van sajnos. Kíváncsiságból rámértem a hetek óta pangó esővízre és meglepődve konstatáltam hogy minimum 7es értéket mutatott a lakmuszpapír. Akinek van digitális ph mérője tud adni esetleg tippet, hogy hol érdemes ilyet megvenni illetve mennyit érdemes rá költeni, hogy használható is legyen?

Előzmény: gáborke (24539)
csoer Creative Commons License 2017.05.24 0 0 24541

Köszönöm gáborke, csak papír alapú ph mérőm van, de azért megnézem a ph-ját az esővizemnek.

Kíváncsi leszek az eredményre és ezt követően (vszínű kell) savanyítok.

sjohn Creative Commons License 2017.05.24 0 0 24540

...kipróbáltam, hogy 10 liter állott, 7-es esővízhez adtam 1/2 deci vasat...hagytam állni 2 órát és lement 6-ra... 

gáborke Creative Commons License 2017.05.24 0 0 24539

Sajna az esővíz csak frissen 5,5 pH-s gyorsan 7-esre visszamegy, illetve teszteltük már más csoportban, hogy 1-2 nap után a baktériumok, algák stb hatására 8-asig is felkúszhat a pH. Ezért talán érdemes lehet kicsit savanyítani ha már állt a víz és közvetlen felhasználás előtt, mert lebomlik a savanyítóanyag (persze ha hűvösben van és  esetleg vmi szaporodásgátlóval kezelve van a víz akkor gondolom nem megy úgy fel a pH). Múltévben egy időszakban én is csak esővízzel locsoltam, mert sokat esett, mégsem maradtak szép zöldek a táppal együtt sem mindig a növények. Néztem is mikor 2-3 nap után 7,5 pH-kat mértem az esővízben...

Előzmény: csoer (24536)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!