Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A fene se gondolta volna, hogy tulajdonképpen szomjaztattam, mert szerintem elég vizet kapott, mire alul kifolyt a feleslegnek hitt, de ezek szerint tévedtem... Mindenesetre 2 napja kapott vizet, igyekszem figyelni rá...
Általában azt tudom mondani a kumkvatról, hogy nem öntözöm télen egyáltalán, és természetesen nem is tápozom, nem szokta ledobálni a leveleit, lassan indul, de utána nő, mint a gomba.
Öntözni úgy szoktam mindegyik citrust, hogy addig kap, amíg a dézsa alján kifolyik a víz.
Ja, és nem használok Osmocote vagy hasonló lassan lebomló tápot.
A kumkvatról jut eszembe... Valamikor március végén szüreteltük le a kb. 120 db termést, utána nem történt semmi... Sem növekedés, sem bimbózás, semmi... A napokban lehullott a levelek kb. 80%-a, erre átültettem, mert amúgy is esedékes volt, de tök száraznak találtam a földlabdát, a gyökerek pedig világos barnás színűek voltak. Átültetéskor kaptak Compo Sanat és jól beöntöztem, azóta várok... A fán maradt levélnyelek zöldek, az addig oldalról kissé felkunkorodott maradék levelek kisimultak, ezek szerint szomjaztattam a növényt??? Eddig azt hittem, rendesen öntöztem és nem látszott rajta semmi gubanc... :(
Ha sok lesz esetleg, akkor lehet minőségi cserét csinálni.
Vagy erősebben metszeni.
Pl. a limakvat, kumkvat ha egyszer elindul, képes 40 centis hajtásokat produkálni, és metszés nélkül következő évben is, aztán már el is foglalta a teleltetőt.
Én majdnem így jártam a kumkvattal. Mindig problémás a metszés ideje, vagy virágzik, vagy terem, semmikor nem jó metszeni. Idén kihagytam a termést, csutkára vágtam tavasszal mindegyiket. Most kis helyen is elférnek :)
Kb. 1 hónapja jött meg onnan az Oroblancom és a Ruby Red piros grapefruitom, azóta szenvedek az Oroblanco "visszazöldítésével", mert egy kissé nyamvadtka volt a színe, kezeltem zöldítővel, vaskeláttal, savas esővízzel, de csak nagyon lassan zöldül vissza...
A Miyagawa (2013-as oltás) nálam nagyon lassan nő, most virágzott, a termését még nem ettem, tavaly 1 szem érett meg, lecsapott rá az unokám. Idén talán több lesz.
Mikor szállít a Tátrai? (a dátum félrement.)
Sohase mondd, hogy vége :)
Én már vagy 5 éve leálltam a beszerzéssel, ehhez képest elég sokan besurrantak még a léc alatt.
Én nem ismerem, de másra terelve a szót, remélem nem találsz mostanában újabb citrusos vételi helyet.
Először találtad mostanság a Tátraikert-et, erre rendeltem tangelo tompson-t és satsuma miyagawa-t (06.-án szállítják).
Majd utóbb említetted a DM kertet és én rendeltem Mapo tangelo -t és egy tea cserjét (teához citrom kell).
Na "könnyű a leányt táncba hívni" , lehet hogy rosszul idézem, de itt pont jó.
Egyébként köszi a tippeket, mert mindhárom általam most rendelt citrus ezidáig hazánkban nem volt számomra fellelhető és tényleg kiváló fajtáknak néz ki.
Na de itt a vége, ezzel befejeztem.
Még talán a tangelo minneola érdekelt kissé, de édes kesernyés íz megtoppantott. A gyümölcs látványa viszont szép.
Így most 28 fajta lett a vége (nem 28 db) meg az alanyok.
Nem tudom, van-e valaki, aki ismeri a citrusok virágzási és termékenyülési szokásait.
Nem különösebben érdekelt, míg teremtek a citrusaim és bele nem futottam a Nápolyi lime-ba, ami 2011 óta állomásozik nálam, virágzik igen bőségesen, de nem terem. Első alkalommal még nem is tűnt föl, végülis fiatal volt, majd belejön - gondoltam. De 2-3 éve már gyanakvóan figyelem az összes citrust, melyik, hogy működik.
- Tavaly az óriás cédrát szépen virágzott, nem kötött. Idén ismét szépen indult, sok-sok virággal. Lassan a végére ér a virágzása. Amit észrevettem: fürtökben hozza a termő és porzó virágokat, a fürtben kis számú termő virág nyílik, a többi porzós. A porzósak természetesen lehullanak, a termő többnyire - közel 100 %-ban - köt, ami kötött, elkezd fejlődni, és valószínű már nem potyog le.
- A citrom valószínű nagyon hasonlóan működik, azaz két ivarú, egylaki, önporzó.
- A Nápolyi nagy kérdés. Az általam sterilnek nevezett virágok porzósok, viszont nincs a fán termő virág. A fajta a XVI. században a medici kertekből terjedt el, 1839-ben a legkellemesebb citromként írta le Gallesio. Nem esik szó a virágzás körül bonyodalmakról, a fajta évszázadokon át fennmaradt, ez termés nélkül nem tötrént volna meg. (A hivatkozás Oscar Tintori könyvéből származik.)
- az általam ismert többi lime partenokarp, azaz megtermékenyítés nélkül terem. A virág már a kinyíláskor tartalmazza a fejlődő kis termést. Ilyen a Máltai, Karibi, Sharbati. - a kumkvat, limakvat virágait még ilyen alaposan nem figyeltem meg, mert teremnek nélkülem.
Talán igen, még kumkvatot is lehetne rátenni. Ennek nemigen tudsz utánanézni, ezért mondtam hogy próba. Csak az ismertebb alany nemes kombinációk vannak meg a neten, lime-okat sztem nemigen próbáltak alanynak.
Kösz a választ. Majd tavasszal kiderül, lesz-e hozzá bátorságom.
Igen, dugvány.
Lime-okat nem sok értelmét látom, azok jól teremnek magukban is - már amelyik terem.
Miyagawa van, oltott, de nagyon lassan fejlődik, talán azzal próbálkozom majd. Úgyszintén a Fukushu is szóba jöhet próbaképp.
Hol lehetne utánanőzni az inkompatibilitásnak?
Egyéb: a Sharbati-t idén is próbáltam dugványozni, egy ideig fejlődött egy kis hajtáskezdemény, de leszáradt, egy fikarcnyi gyökere sem volt. 10 év alatt egy sem sikerült.
Sztem lime-okat, tangelo, microcitrus stb ilyen kisebb növekedésű citrusokat érdemes megpróbálni ráoltani. Elvileg működnie kell, aztán gyakorlatban kiderül van e inkompatibilitás stb.
Az van hogy én előbb meguntam a Nápolyit, meg el kellett dönteni mi menjen, mivel igen kevés lett a hely ahogy növekszik minden. Így egy citrusosnak odaadtam néhány hete. Legutoljára tavaly sem volt még nálam se bibe.
A tied nagyon szép és nagy is, így ha ez sem fog teremni, akkor vmi gáz van vele, génhiba?? Mikroelem nem lehet, mert látszana, de szép a kis fa.
Ahogy mondod. A hajtások végén szokta a csokor virágot hozni, egyébként is hajlamos alulról felkopaszodni a fa.
A hidegtűrését én nem teszteltem. Nálam nem sárgult még akkor sem, amikor tavaly beszéltünk egyes sárguló növényekről, ez lehet az eltérő alany miatt.
Idén vettem észre, nem tudom, eddig is csinálta-e, de eddig nem tűnt föl: idén, miközben hajtja az új hajtásokat, a régi leveleit mind ledobja. A ledobott levelek mind minimum 2 évesek, ami tavaly nőtt, nagyon a hajtások végén volt, és tavasszal lemetszettem.
Alakítani, besűríteni a fa koronáját még nem sikerült, pedig más fajtáknál egész jól ment.
Most nyílik a Nápolyi. Nálad terem?
Rengeteg virágot hozott idén is, még az elején van a virágzásnak, de amit eddig láttam belőle, azok steril virágok, ismét.
Mellesleg az egyik legszebb, legformásabb citrusom:
Ha idén sem terem, akkor vége lesz, mint a botnak, a türelmem csak egy ideig végtelen, ezzel türelmes voltam 5 éven át. Szerinted mit lehet rá oltani? Gondoltam, tavasszal ezen tanulok meg citrusokat oltani rá. De milyet lehet?
Egyébként a Máltai, amiről korábban azt hittem, teljesen kiszáradt a télen, és kipakoláskor csak úgy leraktam a ház mellé, elkezdett hajtani. Idő kell hozzá, de lehet belőle újra termő fa.
Komolyabb jövő előtt állhat ez a Sharbati. Most Wuxal, meg savanyítás hatására szép sötétzöld lett végre a levele. Sajnos kicsit hülye módon nem vágtam meg múltévben, így hosszú hajtás tetején van a fejlődő termés és ágrendszer, de most már mindegy, teszek karót mellé és törzses lesz:)
Na szóval, ami virág van rajta mind köt és mindet ki is akarja nevelni, bőtermőnek ígérkezik. A hidegtűrése még nem győzött meg, nem tudom télen miért halványult el a levelek, lehet inkább a hülye karbamid szólt bele a dologba, de most már azt száműztem.
Véleményem szerint nem szükséges digi pH mérő, bőven elég +- 0,5pH-ra látni hogy mi a helyzet, esővizet nem is biztos hogy mindig pontosan lehet mérni vele. Lakmusz szépen mutatja hogy 5-6 vagy 7-8-as a pH ez elég a legtöbb esetben.
Nekem is hasonló tapasztalatom van sajnos. Kíváncsiságból rámértem a hetek óta pangó esővízre és meglepődve konstatáltam hogy minimum 7es értéket mutatott a lakmuszpapír. Akinek van digitális ph mérője tud adni esetleg tippet, hogy hol érdemes ilyet megvenni illetve mennyit érdemes rá költeni, hogy használható is legyen?
Sajna az esővíz csak frissen 5,5 pH-s gyorsan 7-esre visszamegy, illetve teszteltük már más csoportban, hogy 1-2 nap után a baktériumok, algák stb hatására 8-asig is felkúszhat a pH. Ezért talán érdemes lehet kicsit savanyítani ha már állt a víz és közvetlen felhasználás előtt, mert lebomlik a savanyítóanyag (persze ha hűvösben van és esetleg vmi szaporodásgátlóval kezelve van a víz akkor gondolom nem megy úgy fel a pH). Múltévben egy időszakban én is csak esővízzel locsoltam, mert sokat esett, mégsem maradtak szép zöldek a táppal együtt sem mindig a növények. Néztem is mikor 2-3 nap után 7,5 pH-kat mértem az esővízben...