Keresés

Részletes keresés

Pucros Mackó Creative Commons License 2002.06.03 0 0 29
Nem igazán látok tisztán, értelmeznétek ezt nekem?:

(forrás: http://www.gts.hu/ujdonsagok/hirek.html)

Budapest 2002. június 03 - A GTS Central Europe (GTS CE) csoport a közép-európai régió egyik vezető - helyi hozzáférést biztosító - alternatív szolgáltatója.

A csoport magába foglalja a magyar GTS-Datanet Távközlési Kft.- t, továbbá a GTS Czech AS, GTS Romania SRL, a lengyel Internet Partners és Pronet Communication SP Z.OO és a GTS Slovakia SRO. leányvállalatokat. A cégcsoporthoz tartozik még a KPNQwest Czechia SRO és a KPNQwest Romania SRL.

A GTS közép-európai csoport a továbbiakban stabil, önálló szolgáltatóként folytatja tevékenységét, szilárd, üzemi nyereséges (EBITDA pozitív) vállalati egységként működve.

A GTS CE minden szükséges intézkedést megtett annak érdekében, hogy a KPNQwest hálózatának részleges fennakadása esetén is, a KPNQwest európai hálózatától különálló hálózaton biztosítsa ügyfeleinek minőségi szolgáltatásait. A GTS CE létrehozott egy teljesen redundáns, a KPNQwest-től független, nemzetközi IP tartalék gerinchálózatot (backup), amely több nemzetközi IP hálózati szolgáltatóval áll kapcsolatban.

A cégcsoport magyar egysége, a GTS-Datanet a jelenleg is működő KPNQwest hálózati kapacitása mellett 2 további, KPNQwest-független STM-1 IP kapacitást helyezett üzembe.

shabbarulez Creative Commons License 2002.06.03 0 0 28
Szerintem te keversz Ge.eF:

1,2. A gerinc tényleg a miénk, erről szerencsére nincs vita, de a KA az arról való kiágazásoknál már csinált kábel cseréket, 2000 augusztusi "csillagpontosításnál", ezen kívül már most is vannak olyan épületek ahol már megcsinálta a teljes csillagpontos hálózatot. Az ilyen vitatott szakaszokon kell duplikálni, meg a lépcsőházban.

3. A 155 Mbps-os LAN hálózat(asszem STM-1-nek hívják becsületes nevén, de ennek estére utánna nézek) egy egész ltp.-et körgyűrűben behálózó teljes hálózat, amire minden kapcsolódó háztömb rácsatlakozik. Ez nem a fejállomásra csatlakozik. itt nem kábelnet lesz ahogy te gondolod, ez 100% LAN net.

4. A micruhullám csak backup rendszer, de ha nem lehet közvetlen optikai ez is lehet egy megoldás, de akkor több ilyen antenna kellene szerintem.

5. A meglévő gerincet azért nem kell cserélni mert csak a TV menne rajta, és azt még elbírja, minden mást a LAN venne át. A Netet nem vinné. Gondolj bele a fatáv is azért csinált új hálót, új 750Mhz jó minőségú rézvezetékekkel, hogy bírja a nagy adatforgalmat is. A 10 éves asszem 250Mhz régi elavult kábelek erre már nem lennének lépesek.

6. Az illetékesek szerint van cső amiben fut a vezeték és ennek jogi tualjdona sem kétséges, és ebben kellene megengedni hogy kihúzzák a LAN-t is.

7. A LAN az LAN nem kábelnet. Nincs kábelmodem az alagsorba, router lesz helyette.

8. Egyetértünk, és nem is lesz, csak egy új kábelt kell behúzni a vájúba. Az hogy az ásós beruházás drága az okés, de hogy a fatávkábel/UPC nem rabló banda azzal nem értek egyet. Ha ők is 10 évre kalkulálnák a befektetésük megtérülését nem lenne ilyen magas a díj(a kábelTV-s szolgáltatás hosszú távú befektetés), de ők már 1-2 év alatt viszont szeretnék látni a pénzük, és aztán annontól már tiszta haszon az egész.

Előzmény: ge.ef (26)
shabbarulez Creative Commons License 2002.06.03 0 0 27
chromax: ha figyelmesen elolvastad amit korábban írtam akkor láthatod hogy már abban is jóval több van leírva mint ebben a prezentációban. Az helyszinen történtek és az ott elmondottak természetesen nincsenek benne.

Azt mondod a mai világban kevés a 24 csatorna, de kérdem én te pl. hányat néznél belőle ha lenne 40 csatorna? Én és szerintem rajtam kívül a tübbség jó ha néz a jelenlegi 24-ből 8-10-et(főleg a magyar nyelvű csatornák a legnézetebbek). Azért lenne 24 csatorna mert jelenleg is ennyi van, és nagy valószínűséggel még ez a szám is igény feletti. A többi kábelszolgáltató a UPC és a fatávkábel is úgy szolgáltat 40 csatornát hogy abból 20-25 nézhetetlen adó, de ami a számukra a legfontosabb ingyenes, mert ezek más országok közszolgálati csatornái. Szerintem nállunk nem kellenének ezek a ballaszt csatornák, amikre a két szolgáltatónak is csak azért van szüksége hogy versenyezhessenek a ki tud nagyobb számot mondani játékban. A néző számára szerintem az a fontos hogy a számára kedves és érdeklődésére számott tartó műsorok meglegyenek. Azt azért kalkuláld bele hogy a kevés ember által igényelt csatorna nagy valószínűséggel nem fog felkerülni a palettára, pláne ha magas licence díjjal jár a sugárzása. Azért azt is vedd számításba hogy mi történt a UPC és fatávkábelnél. Amikor elindultak a csomagok tele voltak jó csatornákkal, amolyan nézőcsalogató és a csomag szétosztás is kedvező volt. Miután az emberek belementek a játékba a értékes, nézőcsalogató csatornák kezdtek sorra kihullani és helyüket értéktelen ingyenes külföldi közszolgálati csatornák vették át. Ez persze nem tettszett az embereknek, morgolódtak is, ezt pl. a helyi Indexes topicokban is nyomonkövetheted, de nem történt semmi, a jó csatornák csak fogytak ráadásul az összes többi mind átköltözött a 3-as csomagba. Ezzel szemben az árak viszont rohamosan nőttek, mindkét szolgáltató inflációt alig meghaladó áremelésekről papolt a médiában, de mindenki láthatta hogy azok 25-30%-osak voltak, és idáig minden évben megvoltak(fatávkábel 1200->1600->2100->2700). Az esetünkben, mivel nem egységes országos terítési rendszer van, hanem csak egy szűk közösséget szolgálnak ki, szerintem jobbak a lehetőségeink, pl. az általam korábban említet szavazás ahol eldőlhet mik lennének a "kedvenc" csatornák és amelyek ezekből beférnének a díjkeretbe azok lennének a palettán. Ez elől a Fort sem zárkózott el. Amit a perezentációban látsz az egy tervezet, nem pedig végleges állapot.

Azt mondod anno a UPC is reklámozott telefontól kezdve minden vackot a hálózatán. Ezt én is tudom és azt is tudom hogy nem reklámozott csak igért, de csak a levegőben, hisz nem voltak meg hozzá a törvényi feltételek. Gondolom az te is tudod hogy január 2x-ig a fatávnak monopol helyzete volt Budapesten, így ha akart volna sem tudott volna a UPC ilyent szolgáltatni. Igaz még most sincs verseny mint azt jól tudjuk, de papíron liberalizáció van és a törvényi lehetőségek adottak, aki akar ilyan szolgáltatást nyújtani az megteheti. Azt csak csendben jegyzem meg hogy az adatkommunikációs csatornákon folytatott beszédkommunikáció eddig sem volt tilos, ezért is voltak eddig pl. VoIP szolgáltatások(pl. a Datanetnek is van ilyenje). Szóval ez ma már egy kivitelezhető terv, az hogy új sem én sem a Datanet nem tagadja, mint a megbeszélésen mondták, aug. 1-el akarják bevezetni ezt a szolgáltatást a piacra.

A GaTeS Group Kft. egy fiatal cég, az ekormanyzat.hu szerint is még csak bejegyzés alatt van. Ennek vizsgálódását tudtommal a közösképviselők egyesületének jogi képviselői járnak utánna. Szerintem erre akkor éremes visszatérni ha többet tudunk. (ha csak arra gondolsz hogy pilótajáték áldozatai lehetünk, akkor szerintem megint nem olvastad el azt amit írtam, azt csak mellékesen jegyzem meg hogy a csóró szélhámosok nem bálna mercivel szoktak jönni, azzal a maffia közlekedik :D na jó ez csak poén volt)

Azt talán eddig még nem mondtam hogy a találkozón 4 fő jelenet meg a vállakozás részéről. Jött egy személy a GaTeS Grouptól és egy másik is aki a külföldi befektetőt képviselte. Jötte egy személy a Fort képviseletében és a Datanettől is jelen volt 1 fő.

Hogy a Datanet oldalán nincs utalás a GaTeS Groupra, azt elhiszem, elvégre ez egy friss érdekkapcsolat, jelenleg mi lennénk az első referenciájuk, ráadásul ez a szolgáltatás ha beindul egyedi igényeket elégít ki, nem értem miért kellene e miatt szerepelniük a Datanet oldalán. A www.gatesgroup.hu domain bejegyzése folyamatba, hamarosan lesz oldal is.

Van Fort Kft. ha megnézed az ekormanyzat.hu-n tényleg 91 óta be van jegyezeve egy ilyen cég, és tényleg kábelTV telepítéssel és üzemeltetéssel foglakoznak. Valóban nincs weblapjuk, ahogy szerintem ma a magyar cégek 80%-ának nincs. Például a Kis-AstraSatnak sincs, de a fatávkábel esete is jó példa, évekig csak egy HTML tákolmány volt a lapjuk helyén, amit egy webhez nem értő is fél óra alatt összedob az információ tartalma nulla volt. Semmi elérhetőség nem volt a fatávkábel weblapján, csak egy emil, de arra meg senki nem válaszolt gondolom egyből ment a kukába. Most csináltak egy új weblapot kb. 1.5 hónapja, ez már csicsás flashes, de info tartalma ennek is nulla, és a rajta lévő support is hagy kivánnivalókat maga után. Most akkor ezek után ítéljünk meg egy céget a weblapja alapján. Szerintem ha így tennénk mind elvérezne az első körben.

A prezentációban tényleg vannak szakmai megfogalmazások, amik egy hozzá nem értő számára tényleg kínai, ezért is kérték a közös képviselők hogy egy a nép nyelvén íródott írásos anyagot jutassanak el neki keddig. Egyébként ezeket a dolgokat elmagyarázták a helyszinen a hozzá nem értőknek, azt persze nem lehet tudni hogy meg is értették. Engedelmeddel azért válaszolnék a kérdésedre.

Az optikai beállás az a 155Mbps-es LAN-os vonal amit kiépítenek a ltp.-en. Ez fog közvetlenül rácsatlakozni a ltp. mellett futó(Nánási alatt) európai nagysebességű optikai gerinchálózatra. Ha ez a gerinc nem lenne itt(ez a mi nagy szerencsénk), akkor az egész vállakozás kivitelezgetetlen lenne ilyen "kis" befektetési költségből és ilyen alacsony havidíjakból. Ha ez nem lenne és ki kéne építeni az több száz millióba kerülne.

Idézőjelesen kvázi "bérelt vonali" szolgáltatás. Ez azért van mert az 512/512kbps-os sávszélességből 256/256kbps-ot garantálnak hogy mindig meglesz(persze csak a saját hálózatukon, de ennél többet senki sem vállahat, elvégre a célszervertől függ a kapcsolat valódi sebessége). Ezt jelenleg semelyik kapható szélessávú szolgáltatás nem nyújtja csak a bérelt vonal. A jelenleg piacon lévő szolgáltatások csak egy maximum értéket tüntetnek fel, de kevés szolgáltató vállal be minimum sebességet. Pl. ADSL 384/96kbps, Suxelero kábelnet 512/128kbps, ha jól tudom a Suxelero garantált minimumja 64/64kbps ezeknél a szolgáltatásoknál. Ha megfigyeled ezek a szolgáltatásokat akkor ezek a sebességek mind aszinkron sebességek(azaz a letöltés több mint a feltöltés). A nállunk kínált szolgáltatás ezzel szemben szinkron(ugyanannyi a letöltés és a feltöltés sebessége). Ezek a szolgáltatás jellemzők legközelebb a bérelt vonalhoz állnak, ezért írták hogy "kvázi bérelt" vonal. Azt azért meg kell jegyeznem hogy egy valódi bérelt vonalnál egy szolgáltató vállalásait halálos komolysággal nézik és annak szinte 99.9999%-ban mindig úgy is kell lenniek. A bérelt vonal a nagy cégek privilégiuma, és az árát is ennek megfelelően kérik meg, kvázi arany árban mérik, ez több százezer forintot jelent.

A "két médián" dolog megint csak a "kvázi bérelt" vonal jelleget erősíti. Arról van szó hogy az internet szolgáltatást a ltp. nem csak a melletünk lévő optikai gerincből kapja, hanem kiépítenek a ltp. két sarkán egy-egy microhullámon kommunikálló adó/vevő egységet, ami mint biztonsági útvonal szerepel. Ha esetleg pl. egy markoló megszakítja az optikára vezető utat, akkor ez veszi át az internet kiszolgálás szerepét(ez a két microhullámú átjátszó nagy valószínúséggel 5.2Ghz, 54Mbps-os rendszer lenne). Ez a biztonsági tartalék is a bérelt szolgáltatások jellemzője, ahol fontos a magas rendelkezésre állás. Gondolom te is olvastál már sok ADSL vagy kábelnet topicot itt az Indexen, és láthattad hogy egyes szolgáltatóknál soxor van szolgáltatás kimaradás, esetünkben ettől lennénk védve egy redundáns rendszer segítségével.

A telefonálás dolog szerintem is nagyon képlékeny. Még nagyon friss és igazán semmi biztosat nem tudunk. Nem tudjuk mennyi lenne az alapdíj, meg ilyenek. Az is hátráltató dolog hogy egyenlőre csak távolsági, mobil és országon kívüli hívásokra éri meg használni. Csak nagyon speciális telefonálási szokások esetén lenne meg az a -40%, ezzel egyetértek én is. De ez még változhat, ha te is figyelemmel kiséred, jelenleg az a kevés alternatív telefon szolgáltató aki bevállalja a versenyt a fatávval szemben még csak a ezekre a hívásokra koncentrál. Ezeken van a legnagyobb haszon, ez jár a legkisebb befektetéssel. Idővel talán majd a helyi hívás is bekerül ebbe a körbe és akkor a fatávot itt is lecserélhetjük. Azzal egyet értek hogy jelenleg nem ez lesz a legnépszerűbb szolgáltatásuk, szerintem az emberek 90%-a megmarad a fatávos telefonjánál, a maradék 10% aki csak internetre használta pedig kikötteti és mobilra helyezi át a telefonkommunikációját. Ezt lehet hogy ide még nem írtam, de már annyi felé írtam a hétvégén hogy már nem tudom kinek mit is mondtam el. :)

Helyesírás: szerintrem az emberek 50% hadilábon áll vele köztük én is de az ilyen emberek általában toleránsak, nem várnak el többet a másiktól mint amit ők is tudnak, persze mindig lesznek finnyásak. Tudom egy üzleti prezentáció legyen minden tekinteben tökéletes, ez így is lenne helyes. (Ez az egész bekezdés csak személyes megjegyzés volt, ezen ne ugorjuk egymásnak, szerintem nem Kazinczy versenyt tartottunk[szerintem biztos ezt is hibásan írtam le :D])

A hardware eszközök árusítása nekem sem 100% érthető, igazán ők is csak a szükségen LAN kártyákra és kábelekre tértek ki, ami ugye majd szükséges ahhoz hogy a fali UTP csatlakozóból internetet nyerj. Nekem itt még volt egy olyan kérdésem hogy ehhez a telefonáláshoz kellenek e spéci telefonok, de megnyugtattak, csak meg kell osztani a hálózatot egy kis adapterrel és a meglévő telefon dugót abban kell csatlakoztatlni. A kedveményes árú 5000-es hálókártyánál gondolom brand gyártó intel chipes darabjai gondoltak(azok úgy 10ezer körül kaphatók) és nem realtek-es olcsóbb kártyákra. Ahogy mondták igyekeznek minőségi termékekből összerakni a halót. Általában az ilyen nagy cégek együttműködéses szerződéseket szoktak kötni nagy hardware gyártókkal és azok termékeit protezsálják. Pl. a hálózati elemeknél a Datanet a Cisco eszközeit részesíti előnyben. Hogy mik azok a "gépek" nem tudom, talán ők is akarnak számítógép boltot nyitni a telepen. :) Nem hiszem, de az nekik is érdekük hogy a ltp. minnél több háztartásába kerüljön számítógép, és az felcsatlakozzon az internetre. Talán ebben az új kormányunk is segítheti őket, ha ennek a célnak érdekében eltörlik a számítástechnikai eszközök áfáját, de ez még úgy tudom csak egy terv.

Szerintem olyan hogy jószándékú ajánlat nincs minden mögött érdek van, ők is profitra törekednek nem karitatív cég ez. Hogy hol az üzlet benne, szerintem elég ha ők tudják, gondolom kozkázat felmérések nélkül nem is vágtak bele. Azt korábban már leírtam hogy a viszonylag alacsony befektetési összeg nagy szerepet játszik benne(az optikai gerinc közelsége, a meglévő kábelTV rendszer)

A Datanet ott volt és a cégek egymásért is garanciát vállanak. Aki volt a Datanettől arcra ismerős, több TV-s riportban találkozhattunk már vele. Azért persze utánna néz a közös képviselők egyesületének jogi személyzete, ez szerintem természetes. Az hogy mi van a cégekkel te is utánna nézhetsz, én is megtettem pénteken miután haza jöttem, nekem is ez volt az első. :)

Na a végére hagytam a fekete levest a GTS csődjét. Ezt is tudjuk péntek óta, de mivel ez még friss hír(szombaton jelentettek csődöt) és nem ismerem a Datanet álláspontját, nem akartam előre farkast kiáltani. Egymás között persze erősen téma volt és ment is a spekuláció ezerrel, de ezeket még egyenlőre nem írom be, nem akarok hamis rémképeket vázolni. Egyenlőre várom a Datanet hívatalos válaszát arról mennyiben érinti ez a beruházás kivitelezhetősét és mennyire hat ki az árakra. Szerintem ha ez akkora kockázatot jelentene hogy e miatt borulna bili, maga a befektető lépne vissza, elvégre az ő pénze bánná. Szerintem itt még várjuk meg mi lesz a helyzet. Jelenleg elég borús a jövőkép, de még semmi sem biztos.

Na szép hosszú lett, lehet hogy sokan már a terjedelme miatt elrettennek hogy elolvassák. :) A helyesírási hibákért és elgépelésekét meg utólag is elnézést.

Shabba Rulez

Előzmény: chromax (24)
ge.ef Creative Commons License 2002.06.03 0 0 26
Keversz pár dolgot.
1. a földben levő gerincet nem vitatja a KA, az a mienk
2. a KA csak az egyes házakban kiépített csillagpontos kábeleket vitatja: sajátjának tartja, mint ahogy a házak is. Ezért egyszerűbb most, ha az (Internet miatt amúgy is kiépítendő) UTP csatlakozások mellett behúznak új, csillagpontos tv kábeleket is a lakásokba. Azzal nincs vita. (Szvsz a régit nagyvonalúan rá kell hagyni a Matávra, ugyanis akkor tényleg verseny lesz.)
3. a 155 Mbps az nem a helyi LAN, hanem a fejállomásra történő „beállás” a GTS optikájáról. Ez csak a fejállomás és a GTS Nánási úton futó optikai kábele között épül ki.
4. e mellett, tartaléknak a fejállomás egy mikrohullámú vonalon is csatlakozna a GTS-hez. (2x35 M ?) Erre mondom én, hogy ha a KPNQwest csődje miatt a Nánási úton futó kábelt nem tudják használni, még mindig megmarad ez a mikrohullám, mint (egyetlen) lehetőség. Legfeljebb kisebb lesz a sávszél.
5. a meglevő gerincet sehol sem kell cserélni. Ha átmegy rajta 24 tv csatorna, akkor a net is át fog. (Tudom, hogy a cserére voltak homályos utalások, de itt inkább az a mondat irányadó, hogy ha kell, legfeljebb több erősítőt telepítenek.)
6. a meglevő gerinc mellé új kábelt behúzni NEM LEHET. Ugyanis nincs csatornája, a koax egyszerűen le van ásva a földbe.
7. a helyi LAN, az valójában a teljesen szokásos kábeltv net-et jelenti, azzal a módszerrel, hogy a kábelmodem lent van az alagsorban, a lakásba csak egy UTP jön fel. (Hogy ők ezen telefont is akarnak, az már csak hab a tortán.)
8. addig, és csak addig van lehetőség alacsony árakra, amíg nincs földmunka. A MKTV / UPC sem azért annyi, amennyi, mert gátlástalanul rabolnak, hanem mert a hatalmas beruházást ki kell termelni.
Előzmény: shabbarulez (21)
Pucros Mackó Creative Commons License 2002.06.03 0 0 25
Nem tudom, te hova dugod, nekem egy hálókártya önmagában kevés a netezéshez:-))

Ja, kicsit összecsapott a prezentáció, nyelvhelyességileg is, biztosan szakszerűségileg is. Az árösszehasonlítások szerintem megfelelnek a célnak, kivéve a telefontarifa szűkszavú 40%-os ígéretét, ami totál félrevezető.

Itt olvashatunk a GTS-Datanet DataPhone szolgáltatásáról.

chromax Creative Commons License 2002.06.03 0 0 24

Na megnéztem ezt a prezentációt, nekem kicsit gagyinak tűnik:

- GaTeS Kft -> ez kicsit olyan mint a Nika cipő. Szétnéztem a GTS Hungary weboldalán, de személy szerint egy szót sem találtam arról, hogy bármi közük lenne hozzájuk. Nem igazán találtam meg a cég oldalát a neten sem...

- Fort Kft -> szintén semmi weboldal...létezik egy Telecom-Fort Kft, Budakeszin, akire nagyjából ráillenek az adatok, de itt viszont nem igazán van szó arról, hogy ők valaha is kábel-tv építéssel foglalkoztak volna.

A prezentációban lévő 1-2 megfogalmazas is furcsa, pl: "optikai beállás", idézőjeles "bérelt vonal", "két médián" nyújtott internet szolgáltatás. Az árak összehasonlítása pedig hát kis csúsztatásokat tartalmaz, de nembaj.

A telefonszolgáltatásról csak annyit, hogy nagyon jól hangzik hogy 40%-os kedvezmény, de a GTS csak belföldi ill. távolsági viszonylatra tud szolgáltatni, helyire nem.

Az is furcsa, hogy szembetűnő helyesírási hibák bennmaradnak egy ilyen prezentációban (pl. faliajzat, vagy a slideon fennmaradt Click to add title :-)

Aztán ezt sem egészen értettem: "Hardware eszközök árusítása kedvezményesen. (gépek, a szolgáltatáshoz szükséges 5.000,- HUF-os hálózati kártyák, egyéb kellékek, melyek a telepen elérhetőek.)" A hálókártyán kívül még vajon milyen "gépek" kellenek a netezéshez....

Lehet hogy tényleg jószándékú az ajánlat (bár üzletileg nem tudom hol a haszon benne...), de nekem az egész prezi kicsit gyanúsnak tűnt. Én a helyetekben minimum rákérdeznék a GTS-nél, hogy ismerik-e őket, ill. hogy egyáltalán léteznek-e ilyen cégek....

Előzmény: shabbarulez (22)
chromax Creative Commons License 2002.06.03 0 0 23
Nem akarom lehűteni a lelkesedést, de a mai világban egy 24 csatornás kábeltévé meglehetősen gagyi... a UPC soros hálózatán több adás ment. Másrészt pedig a GTS meglehetősen szarban van, furcsa, hogy hirtelen ekkora beruházásra támadt kedvük, de hajrá. Anno a UPC is reklámozott telefontól kezdve minden vackot a saját hálózatán, amiből persze nem lett semmi.
Előzmény: shabbarulez (21)
shabbarulez Creative Commons License 2002.06.03 0 0 22
Ami információt még ma kaptam, az az hogy keddre kapják meg a közös képviselők az írásos anyagot, amit gondolom sokszorosítanak a lakók felé. Innentől írják ki a rendkívüli közgyűléseket, aminek 10 nap az átfutási ideje. Így szerintem jövő hét pénteken, vagy legkésőbb az azt követő héten eredmény is születhet arról mit akarnak az emberek.

Internet oldalról nézve én nem tartom valószínűnek hogy 2 hét alatt meg tudnák csinálni a ltp. LAN-osítását márpedig júl. 1 itt kopogtat a nyakunkon. :( Azért még lehetnek csodák, habár 2 csoda egymás után már túlzás lenne. :)

shabbarulez Creative Commons License 2002.06.03 0 0 21
Társasházanként értendő. Igen első nekifutásra és az infok alaján egyenlőre úgy néz ki csak a furkálást kell elviselni és ezért semmi belépési vagy egy összegben befizetett indulási díjat nem kérnek. Ők ezt hosszú távú beruházásként képzelik és a havidíjakból akarnak zsírosodni. Elmondásuk szerint 4000 ezer család van a ltp.-en ha ebből 3000 melléjük áll akkor belevágnak.

Furkálás az lesz, amit nem veszünk észre az az hogy a földben kicserélik a Kis-AstraSattal jogilag vitatot kábelszakaszokat(ebből kevés van), ahol kell mert nem megfelelő a kábel ott újítanak és erősítóket raknak oda ahova kell. A jelenlegi kábelTV vezeték mellé behúznak egy másikat, ez lesz a Ltp. lokális hálózatának(röviden LAN) a gerince(155Mbps-os hálózatot terveznek első körben). Ezen menne az internet és a telefon.

Fúrni kell a lépcsőházakban, mert a 2000 őszén a Kis-AstraSat által behúzott vezetékekkel könnyen jogi bonyodalom lehet, ezért érdemesebb egy újat behúzni, és persze a LAN-t is fel kell hozni a lakásokba.

Az elkötelezettség ideje jó kérdés, erre nem adtak konkrét választ, de gondolom lehet pár év(ha belegondolsz ez ma mindenütt így van, ha internetet vásárolsz akkor is(Axelero két év), ha kábelTV-t akkor is, ott asszem 1 év). Azt válaszolták ennek ideje attól függhet hány jelentkező akad, akik majd az ő szolgáltatásukat választják, és azzal érveltek ha ők egyszer befektettek, akkor a befektetésüket nem vehetik a hátukra, így nekik itt és ebből kell kitermelni a hasznukat. Ha belegondolsz, ők a fatávval ellentétben nem azzal nyitnak hogy csírájában kiírtanak minden lehetőséget amit egy konkurens cég megléphetne, ők meghagyják a fatáv vonalait és azt mondják legyen verseny. Mivel a fatáv nem valószínű hogy csökkenti az árait(elég furcsa lenne ha ezen a ltp.-en olcsóbban lehetne telefonálni, internetezni vagy TV-t nézni) és az fatáv ára elég magas, ők arra számítanak hogy az emberek az ő szolgáltatásukat választják.

Hogy a Datanetnek hogy éri meg ezen az áron az internet az nekem is kérdés. Jelenleg egy ilyen minőségű szolgálatás piaci ára 100ezer fölött van Mo.-on, nem pedig 7 ezer forint. Amit megtudtam az az hogy a költségek alacsonyan tartássában nagy szerepe van annk hogy olcsó a hálózat kiépítésének költsége, mivel a 2.5Gbps-os optikai gerinc itt megy el a ltp. mellett. Ha ez nem lenne így akkor több száz millió lenne egy ilyet kiépíteni. Szerintem még az is szerept játszik a dologban hogy mi leszünk a elsők és referenciának szánnak minket. Az árakra egyébként garanciát vállaltak és évente KSH-val akarják csak emelni(ez alól a telefont kivételnek tekintették, ott jelenleg nincs olyan ember ma Mo.-on aki biztosat tudna mondani)

Nincs "minden vagy semmit", szerncsére nem gondolkodnak úgy mint a fatáv. Első blikkre ami meg fogja érni mindenkinek az kábelTV mert 1 ezressel olcsóbb mint a fatávos, és az internet. Telefonnál nagy valószínűséggel az emberek továbbra is a fatáv mellett döntenek, igaz a Datanetes árakkal nem vagyok teljesen tisztában, de szerintem azok csak akkor érnék meg ha valaki sok mobil és vidéki hívást folytatna. De ez idővel változhat és akkor már ez is egy jó alternatíva lehet, váltani meg egyszerű.

A jelenlegi helyzet miatt 4 vezeték lenne a lakásodban és ahogy Ge.eF írta VERSENY lenne. A 4 közül azt választhatnád amelyiket akarod. Lehetne fatáv telefonod, amit használhatnál percdíj alapon akár internetre is, lehetne Kis-AstraSat(fatávkábel, 2700Ft/hó) kábelTV-d(ha végül hajlandóak lesznek bekötni a házakba, elvégre mi eddig is megengedtük, csak az volt a feltétel hogy a jelenlegi a házak saját tulajdonát képező régi kábelTV-s rendszer ne bántsák. Persze ők elsőre azt akarták volna gyökerestül kitépni ezzel is monopol helyzetüket kialakítani, eddig ennek intettek be a közös képviselők). Ha ezt bekötik akkor ezen akár lehetne Suxelero kábelnetet is rendelni(14000Ft/hó). És persze a két új vezetéken lehetne Datanet interneted 7000Ft/hó, és Port kábelTV-d(24 csatorna, a ltp. szavazhatná meg mit akar, akár lehet több csatorna is ha tömeges rá az igény, persze ekkor emelkedhetnek az árak) és lehetne a Datanet telefonszolgáltatását is igénybe venni. Szóval választékból lenne elég, senki nem lenne korlátozva, de a logika alapján az emberek az olcsóbbat választanák.

A szolgáltatás minőségéra vonatkozó garancia elég fogós kérdés, ilyent szerintem sehol ne tudsz szerezni. Pl. azt hogy az ADSL 50Kbyte/sec-el tud letölteni is csak onna tudod, hogy akiknek ilyen már van azok megírták fórumokba a saját tapasztalatukat. Na erről biztos senki nem fogja megírni. Az internetnél megadott paraméterek elég impozánsak, technikai oldalról "hozzáértő" szemmel nézve nem találok benne semmi csavart. Első körben max 300 netező várható a ltp.-en, ha ezt elosztod a ltp.i gerinc 155Mbps-ával akkor látod hogy szinte kong a kihasználatlanságtól a vezeték. A datanet telefonszolgáltatásáról nincs véleményem, még soha nem láttam még hasonlót sem(de mivel ez új dolog és aug. 1-től indulnak ez talán érthető is). A kábelTv esetén ugyan azt a rendszer, vezetéket fogjuk továbbra is használni, és Port Kft. fog kiépíteni egy új fejállomást a ltp.en, ahol gondolom új és minőségi parabolákat, átjátszókat és decodereket fognak használni(szerintem biztos újabb kütyüjeik lesznek mint a KA-nak). Ebből következtetve az adás minősége nem fog változni.(zárójelben megjegyzem a szomszédos ltp.-en Kaszáson azért pereskednek és itt az Indexes fatávkábel topicban azért zúgolódnak az emberek) hogy legalább olyan minőségű képű adást kapjanak mint amit a régi 10 éves soros rendszerú kábelTV-jük tudott. A fatáv ugyanis a csomaglopások és illegális HBO dekodolás védekezése címén direkt rossz minőségű jelet küld, ezzel indokolatlanul is büntetve a tisztességes TV-zőket.)

Előzmény: Pucros Mackó (16)
keton Creative Commons License 2002.06.03 0 0 20
Akinek esetleg nincs winace-e, annak meg itt a winace:)))
Előzmény: shabbarulez (19)
shabbarulez Creative Commons License 2002.06.02 0 0 19
Aki esetleg ugyan úgy járt mint én és ezzel a M$ Viewerel csak hibaüzenetet kap, annak itt egy html verzió.
shabbarulez Creative Commons License 2002.06.02 0 0 18
Valamiért hadilábon állok a linkekkel pedig bizisten minkettőnél ugyan úgy csináltam.

Na mégegyszer:

A prezentáció

shabbarulez Creative Commons License 2002.06.02 0 0 17
Megkaptam a pénteki prezentáció anyagát, amit nekünk bemutattak, erről folyt a vita. Szerintem hangfelvételt senki nem készített, úgyhogy azzal nem szolgálhatok. Most kaptam meg, még forró. :))

A pénteki Power Point prezentáció

Megtekintéséhez szükséges egy feltelepített M$ PowerPoint, ami általában az Office része, vagy bármilyen ilyen formátumot megjeleníteni képes eszköz.

Itt egy ilyen eszköz, ha valakinek gondja támadna:

Power Point Viewer

Pucros Mackó Creative Commons License 2002.06.02 0 0 16
Szerintem ez túl szépen hangzik. Ez az az érzés, amikor az ember rágerjed a kecsegtető lehetőségekre, és elhagyja a lába a szilárd talajt. Az előnyök és lehetőségek ismeretében hajlamosak lehetünk nem venni tudomást a hátrányokról és veszélyekről, amelyeket a dolog esetleg magában hordoz. A destruktív lakótársak és közös képviselők meg esetleg pont fordítva vannak vele, ők megorrontják és felfújják a változásban rejlő kockázatot, elbagatellizálhatják a pozitív jelentőségét.

Talán ha agyalnánk egy kicsit az akció esetleges hátulütőin is, akkor "visszakerülnénk a földre", biztosabbak lehetnénk a dolgunkban, kapnánk egy objektívebb képet, a pesszimizmus és optimizmus párbajában pedig nyerhetnénk pár lépés előnyt. Látnánk, hogy mi mindenre kell garanciát kapnunk.

Nekem egyelőre csak kérdéseim vannak. Mi az, összesen, amiről feltétlenül meg kell győznünk a környezetünket? Viseljenek el egy kis furkálást a verseny érdekében, ennyi? Ezt lépcsőházanként vagy társasházanként kell elérni?

Nekünk, akik szívesen váltanánk, milyen elkötelezettséget kell vállalnunk (lakásonként illetve társasházanként), hogy a GTS-nek megérje belefogni az akcióba?
Ha a három szolgáltatás-terület közül valamelyiken mégsem éri meg váltani, van-e "mindent vagy semmit" kapcsolat közöttük, és ha ez csak később derül ki, mennyire rögös a visszaút?

Milyen garanciák vannak a szolgáltatások minőségére? Milyen plusz költségeket kell vállalnunk? Milyen jelenlegi előnyök vesznek el, milyen korábbi beruházások mehetnek veszendőbe?

Előzmény: shabbarulez (4)
ge.ef Creative Commons License 2002.06.02 0 0 15
Nem a GTS nyakára kell járni, hanem a közös képviselőkére, szomszédokéra.
Az olyan hülyeségekre gondolok, mint „a házban még egyszer furkálás márpedig nem lesz”.
De igenis legyen, SŐT, utána a Matávkábel is fejezze be a saját beruházását.
Ha mindkét cégnek meglesz a csatlakozása minden lakáshoz, csak akkor lesz VERSENY.
Nem felülni kell a szép meséknek, és garanciákat követelni, hogy az újak majd betartják az olcsó árakra vonatkozó ígéreteiket. Erre csak egy garancia van: a verseny.
Arról kell meggyőzni mindenkit, hogy a verseny megér egy kis furkálást a lépcsőházban.
Előzmény: Hülyesamu (14)
Hülyesamu Creative Commons License 2002.06.01 0 0 14
Szerintem járjunk rá ennek a GTS-nek a nyakára (kezdjünk el szerződést kötni), mert a közös képviselők még képesek lesznek, s eluatsítják a cuccot. Nem lennék meglepve, sajna.
Pucros Mackó Creative Commons License 2002.06.01 0 0 13
Jéééé, ki hitte volna. Én a vízimolnár 33-ban.
Előzmény: paulinamartinez (10)
keton Creative Commons License 2002.05.31 0 0 12
Hali!

Én is ott voltam a mai tájékoztatón, és még mindig nem hiszem el! Nagyon örülnék neki, ha a fatáv most vesztene 4000 előfizetőt minden téren (a kis kárörvendő:), tv, telefon, no és a jövőbeli(?) kábelnet:)) Ez nem csoda, nem ámítás, tényleg így volt:) Bár végülis kisebbfajta csodának is vehetjük, az utolsó pillanatban bedobtak egy anyahajót mint mentőöv:)

ZoliG Creative Commons License 2002.05.31 0 0 11
Ez túl szép, hogy igaz legyen :) mindenesetre kiváncsian várom a fejleményeket, jó lenne már kiszabadulni a fatáv karmai közül és végre elrakni a szekrény aljára a modemet.
paulinamartinez Creative Commons License 2002.05.31 0 0 10
őrlő utca. tudod merre van? :) mert én csomó utcát nem ismerek. mondjuk varsát épp igen. nincs is messze :)
Előzmény: shabbarulez (9)
shabbarulez Creative Commons License 2002.05.31 0 0 9
paulinamartinez:

Ha nem titok te merre laksz? Én Varsa Street.

paulinamartinez Creative Commons License 2002.05.31 0 0 8
hát ez istenien hangzik, mi megszavazzuk :)
amiket meg ígérnek, hát úgy legyen.
Előzmény: shabbarulez (7)
shabbarulez Creative Commons License 2002.05.31 0 0 7
Jelenleg minden közös képviselő a jövő héten kap a egy komplett tájékoztató anygot, amit szétküld a lakóknak. Attól számítva 10 napon belül lesznek a renkívüli közgyűlések. Ha ott megszavazzák a lakók hogy beengedik a befektetőket(elég hülyék azok akik nem szavazzák meg, már bocsánat) akkor azonnal elkezdik a fejlesztést. A Netet már júl. 1 -ével igérik, a telefonálást aug. 1-ével, a KábelTV is rövid időn belül meglesz. Azt mondták hogy 2-3 hónap alatt cakum-pak az egész infrastruktúrát ki tudják telepíteni a ltp.-en.

Az ő elképzelésük szerint, tehát marad a régi fatáv telefon kábel, aki akarja azt használja tovább, és marad az új Kis-AstraSatos(fatávkábel) is így aki akar nézhet fatávkábelTV-t is. Ők nem zárkóznak el a versenytől, de az áraik elég meggyőzőek, akinek van esze az olcsóbbat választja. :)

paulinamartinez Creative Commons License 2002.05.31 0 0 6
mondjuk, hogy nagyjából értem, amit mondasz, hogy baromijó nagyonolcsón. de ennek tényleg van reális esélye?? és ha igen, hány év kell, amig ez megvalósul? :)(
Előzmény: shabbarulez (4)
shabbarulez Creative Commons License 2002.05.31 0 0 5
Én sem akarom belédfolytani a szót, de ez csak a Pók ltp.-re lesz érvényes, nem a kerületre, ezért nem oda írtam Természetesen tudok a másik topicról, benne van a kedvencekben. :)
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (2)
shabbarulez Creative Commons License 2002.05.31 0 0 4
Rövidem a fejlemények:

A lényeg jönne egy befektető csoport, aki piacot lát a ltp. 4-5 ezer családjában és el akarja adni nekik a szolgáltatásukat.

Amit kínálnak:

KábelTV: marad a régi kábelTV gerinc, és ahol kell kicserélik a nagyon régi és műszakilag nem megfelelő kábeleket(nem kell feltúrni a ltp.-et mint múltkor a fatáv tette, a régi vezeték föld alatti sínjébel történne a csere). Lenne másik kábel a lépcsőházban, így elkerülhető lenne a jogi perpatvar a Kis-Astrasatal(akik 2000 augusztusában behozták a lakásokba az új vezetéket), ezen jönne az régi/új kábelTV.

Szolgáltatni egy bizonyos Fort Kft. szolgáltatna, aki vállalnák a házózat feljavítását és üzemeltetését és a műsorsogárzást. Ugyanazok a csatornák maradnának mint most, de közösségi szavazással lehetséges lenne új műsorcsomag összeállítása.

A jelenleg fogható csatornákét 1700Ft-ot kérnének, ez ezerrel magasabb mint amit most fizetünk, de ezerrel olcsóbb mint amit a fatávkábel kér a csillagpontos rendszeréért. Márpedig a Kis-Astrasat ultimátumot intézett a ltp. felé, miszerint vagy minden ház átáll dec.31.-ig a csillagpontosra vagy hangyafoci lesz csak a TV-ben szilveszter után.

Ha szolgáltatót váltanánk akkor a fatávkábel több száz milliós befektetése továbbra is a földben rohadna, ami melegséggel töltené el a szívemet(ez csak személyes megjegyzés volt)

Telefónia,Internet: A jelenlegi kábelTV vájújában kihúznának a föld alatt egy LAN hálózatot is(számítógépes lokális hálózat), ezen keresztül menne a Net és a telefon. Mivel a Nánási alatt megy a GTS európai gerince ezért a csatlakozás a ütőérhez nagyon közeli és olcsó(ez eddig a legnagyobb hír hogy a 2.5Gbps-os gerinc itt megy melletünk 100méterre). A vájúban kihúzandó hálózat egy 155Mbps-os hálózat lenne, ez ágazna le minden háztömbhöz.

Internet: 512/512kbps, 256/256kbps garantált sávszélesség, nincs semmi korlátozás. Havidíj: 6000Ft+áfa, ha a kábelTV-t is egyszerre bekötteti az előfizető a LAN kábellel, akkor csak havi 5500+áfa. :))) Ennél olcsóbb és jobb szerintem nincs ma Mo.-on, mivel a GTS gerincét használjuk, a szolgáltató termésetesen a GTS-DataNet lenne.

Telefon: Ugyanezen a LAN hálózaton fog üzemelni a telefon, így a fatávtól is meg lehet szabadulni. A telefonálás díj távolsági hívás és mobil hívás esetén kb. 40%-al lenne alacsonyabb.

Röviden ennyi, hétvégére szerintem megkapom a GTS-DataNetes sráctól a perezentáció anyagát amit bemutattak, akkor is felrakom a netre.

paulinamartinez Creative Commons License 2002.05.31 0 0 3
OFF
hát ez mondjuk azért nem feltétlenül van így, az én családom 17 éve lakik itt, amikor ideköltöztünk, akkor épült a lakótelep, és egy putri volt az egész. 17 évvel ezelőtt otp kölcsönből vettük a lakást, és most, 17 évre rá, 1 hónapja fizettük vissza az utlsó részletét!!
az, hogy most mennyit érnek a lakások, még nem feltételezi azt, hogy gazdagok laknak benne. persze nagyon sok van olyan is, kétségkívül. de pl én, illetve a szüleim valóban nem képesek arra, hogy kifizessék az átalánydíj megszünése után a telefonszámlát, és tényleg nem lesz rá lehetőségem, hogy netezzek. mert bérből és fizetésből élünk. sőt. hadd ne ragozzam. nem kéne ennyire előítéletesnek lenni.
Előzmény: M. Valter (1)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.05.31 0 0 2
Nem akarom belédfojtani a szót, de itt van egy rég működő kerületi topic:
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9024695&uq=1011
M. Valter Creative Commons License 2002.05.31 0 0 1
Szegény gazdagok, gond nélkül veszik meg a 16-20 millás lakásokat, utána meg nyafognak pár ezer forint miatt. Azon sem tudnék meglepődni, ha kiderülne, hogy onnét képesek freestarton is nyomulni, hiszen az olcsóbbnál kevesebbe kerül az ingyért.
paulinamartinez Creative Commons License 2002.05.31 0 0 0
hát az nem lenne 0!
további részletek esetleg?
Előzmény: shabbarulez (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!