Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1030
Spataki Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1029
Bocs, előbb írtam s aztán olvastam, így elkerülte a figyelemem, hogy Nínó már válaszolt a kérdésre.
Előzmény: Spataki (1028)
Spataki Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1028

A képen látható füge nem a jégfüge. A jégfügénél most kép nem készült. A jégfüge nem bokornak van nevelve, hanem fának  s leginkább egy 20 év körüli diófához tudnám hasonlítani - ami a méretét illeti. Amennyiben a télkert a déli oldalon van, biztos hogy jó helyen lesz a füge, javaslatom az, hogy ameddig a mérete engedi, célszerű télen takarni.

Legyen sok örömötök benne!

Előzmény: kenyérbél (997)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1027
Hogy mit is jelent a fagyzugba telepített meteorológiai állomás (patak + úttöltés, patak + vasúti töltés): ma reggel felhőtlen ég mellett ott virít a két zalai fagyzugállomás az omsz hőtérképén a maga 4 fokjával, miközben az iklódbördőceitől légvonalban 12 km-re lévő szlovéniai Lendva állomásán 8 fokot mérnek egy teljesen átlagos helyen. Hangsúlyozom, ebben a térségben FELHŐTLEN az ég mindhárom állomás fölött. A magyar fagyzugállomási tapasztalatokra építve mára "délnyugatra" talajmenti fagyot adtak.

Podatki samodejnih postaj

Sreda, 8. oktobra 2008, med 6:00 in 6:30
Samodejna merilna postaja Temperatura Veter
°C smer hitrost sunki
Babno Polje 4 - -
Bilje pri Novi Gorici 11
Bohinjska Češnjica 5 - -
Bovec 8 SV 1
Boršt/Gorenja vas 10
Celje 6 S 1
Dobliče Črnomelj 10
Dolenje Ajdovščina 12
Hrastnik 8
Idrija 11 - -
Ilirska Bistrica 11 J 1
Koper Kapitanija 16 V 1
Luka Koper 15 V 1
Kraj. park Goričko 9
Krško - - -
Lendava 8
ninovarga Creative Commons License 2008.10.07 0 0 1026
Látod, amikor zavarban voltál a bőségtől (a bőség zavarában), Te még nem tudtad, hogy milyen spontán küldetésvállalást fogok Nálad ilyen jótékony eszközzel kiprovokálni. De remélem, nem haragszol ezért a kis csőbehúzásért.
Előzmény: Törölt nick (1025)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.07 0 0 1024
Amint már többször írtam, a fajták számossága hihetetlen. Nincs itt semmilyen kereszteződés (hacsak a tujával nem), egyszerűen ennyi változat van, akárcsak a cseresznyénél, vagy almánál. Csak Zala megyében össze lehetne állítani egy komoly fajtagyűjteményt.
Előzmény: Floo2 (1023)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.07 0 0 1023
Az első képen az a lila fajta az nagyon finom volt!
Egyébként, ezek a fügefajták nekem sem tiszták teljesen!
A fügefajták hogyan alakulnak ki?
Összemosódnak a fajták, vagy kereszteződnek egymásba?
Némelyik fajta olyan, mintha 3 másikból gyúrták volna össze!
Előzmény: ninovarga (1021)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.07 0 0 1022
ninovarga Creative Commons License 2008.10.07 0 0 1021
Előzmény: ninovarga (1019)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.07 0 0 1020
Ha már a máriabesenyői vasúti töltésről volt szó, ezen a képen a murakeresztúri vasúti töltés és az úttöltés közti kis mélyedés látszik, amit a relfektorok és a hold által megvilágított köd jelöl ki!
A környéken sehol nem volt köd, csak ebben a minifagyzugban!
ninovarga Creative Commons License 2008.10.07 0 0 1019
Minden relatív. Nem szabad azt hinni, hogy én már itt betöltöttem a küldetésemet, mert már eléggé elterjedtek ezek a növények, most már magától fog menni minden és én hátradőlhetek a fotelban. Azt tapasztalom, hogy tényleg működik már bizonyos automatizmus, szájhagyomány, divat, vagy nevezzük ahogy akarjuk. Az elmúlt években több újságcikket írtam, vagy írtak rólam és úgy gondolom, ezek is megtették a hatásukat. Nagyon sok új fügét lehet látni a környéken, láthatóan sikerült "divatba hozni". Szerencsére annyi mindig is volt, hogy van miből szaporítgatni és egymás között terjeszteni. Ma is tettünk Flooval egy kis "villámlátogatást" a helyi szőlőhegyen és elégedetten tapasztaltuk, hogy szaporodnak a fügék. Ma is találtunk egy számomra eddig ismeretlen fajtát, de abból több példányt is, érzékelhetően azonos volt a forrás. Most már várom, hogy a saját fajtáimból is viszontláthatok új példányokat olyanoknál, akiknek nem én adtam közvetlenül és talán nem is fogják tudni, hogy eredetileg tőlem való. A saját területem környéke már tele van ilyenekkel. A szomszédasszony egy ismerősnél lévén szüreten, fölismerte az én fajtámból származott immár ötméteres fát. Vannak olyan példák is, amelyek egy kicsit bosszantják az embert: ronda tuják javára rondán megcsonkított gyönyörű fák, "helyszűke" miatt kivágottak(!), stb.
Előzmény: Törölt nick (1018)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.07 0 0 1016
Kedves Kenyérkebél! A képen látható fa ún. "ujjas óriás" fajta, de a "jégfügéhez" képest egy pici fácska, mivel az az anyanövény, amelyektől a Te birtokodba került, mikroszaporított növénykék származnak, már egy 7 méteres magasságot ostromló fügemonstrum. Lacival odáig már nem mentünk el, még egy dombhát hiányzott hozzá, de ha arra járok, a kedvedért csinálok róla egy képet a mai állapotában.
Előzmény: kenyérbél (997)
Spataki Creative Commons License 2008.10.07 0 0 1015

Pontosan így van, ezek az általunk is oly igen óhajtott növények sokkal elterjedtebbek Letenye környékén, mint pl. Sárospatakon. Itt még kakival egyáltalán nem találkoztam - úgy vélem az enyém az első, termő kiviről egyről tudok, kivi tulajdonost többet ismerek, akik szép növényeket nevelgettek a termés legkisebb esélye nélkül - bele értve saját magamat is. Többen megunták, kivágták, van aki még reménykedik. Sok embernek van un. öntermékeny kivije, /nekem is/ sőt ilyet a csomagküldő szolgálatokon kívűl a helyi kertészetben is lehet kapni. Miután a fórumon "kiokosodtam", s elfogyott a türelmem, kerestem a megoldást, mely szerintem a megbízható szaporítóanyag. Miután Ninó révén ezt megtaláltam Fityeházán, próbáltam a helyi kertészeti árudánál is elhinteni a magot , nem sok eredménnyel. Volt olyan, amikor előttem adta el a kertész az önporzós kivit, a vevő az ellenpropagandám ellenér megvette azt - megpróbálja. Rámegy három éve rájön, hogy kudarcot vallott, de nem tud megbízható szaporító anyaghoz jutni - vagy ha igen csillagászati összegért. Próbáltam a kertésznek ajánlani a fityeházi beszerzést, nem érdekli - neki megvannak a saját csatornái.

Így nagyon nehéz.

Talán más lesz, ha meg tudom mutatni a termő ültetvényem - mind a 6 tövet, valamint a kakikat. Nálunk még csak egy multi van, de kakival még nem találkoztam nála, de ismerősi kör alapján mondhatom, sokan nem is tudják mi az. Letenyén  ismerik ezeket a növényeket - sőt láttam paw-paw-ot, japán naspolyát, citromot is.

Egy növény telepítésre valakit rábeszélni, aki még nem is látott ilyet, nagyon nehéz.

A telek szomszédom a kivimről azt kérdezte, hogy milyen babot ültettem amihez ilyen támberendezés kell.

Füge az előfordul a mi vidékünkön is, jómagam is több évtizede füge tulajdonos vagyok. A mi fügéink másodtermése most érik, míg Letenyén már csak elvétve lehet találni. Nyilván fajta kérdése is. De össze lehet hasonlítani a szántóföldi növényeket, kisebb a fajta eltérés valószínűsége - Letenye környékén napraforgó már nincs, a környékünkön még lehet napraforgó táblákat találni. Letenyén a kukorica betakarításra kész, nálunk még erre várni kell.

Amit Extrém feszegetsz, a füge esetében más az első és a másodtermés kinézzete, mérete - tapasztalatom szerint. Az első termés nagyobb, barázdáltabb, mint a másodtermés, bár lehet hogy ez is fajta kérdés?

Előzmény: ninovarga (1002)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.07 0 0 1014
Az éves növekményen fejlődő "másodtermések" megérleléséhez nem elég hőösszeget biztosító éghajlaton - amennyiben ugyanakkor a nyugalmi időszak hőmérsékletei enyhék - lehetséges, hogy az egészen fejlett, de éretlen zöld fügék átteleljenek (Anglia, Dánia) és megérjenek a következő év nyarán kb. akkor, amikor a kellő hőösszeget biztosító klímán az előző évi növekmény rügy alakban áttelelt terméskezdeményeiből fejlődött gyümölcsök érnek. Így lehet a "másodtermésekből" "első termés". A mi klímánkon is ritkán előfordul, hogy április végén, májusban megérnek az áttelelt "sarjfügék". Nálam is előfordult már.
Előzmény: Törölt nick (1010)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.07 0 0 1012
Ha a fügét részleges fagykár éri, azaz visszafagy a vesszőknek az a szakasza, amelyeken az ún. első termést adó alvórügyek vannak (vagy ha valaki ugyanezt a hatást /fölösleges/ metszéssel kiváltja), akkor már csak "másodtermést" produkálhat. A másodtermés érési idejét nagyban befolyásolja az új vesszők (amelyeken növekedés közben folyamatosan képződnek a "másodtermések") növekedése, másképp kifejezve, vegetációs hajlama. Azok a fiziológiai folyamatok, amelyek az erősen növekedő vesszőkben zajlanak, gátolják (késleltetik) azokat, amelyek az éréshez szükségesek. Ez a magyarázata annak, hogy a tövig visszafagyott, vagy levágott növény hatalmasra növő sarjain nem érik be a termés. Ugyanakkor az idős fákon az új, rövid ízközű csúcsnövekményeken képződő másodtermések korán beérnek, a gátolt vegetativitásnak köszönhetően. Ezt még módosítja az egyes fajták érési idejében mutatkozó különbség, illetve az adott év csapadék és egyéb klímaviszonyai, amelyek lehetnek inkább a generativitásnak, vagy inkább a vegetativitásnak kedvezőek.
Előzmény: Törölt nick (1010)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.07 0 0 1011
Be kell vallanom, hogy "értelmiségi" létemre tulajdonképpen értelmiségiellenes vagyok, amennyiben az értelmiségen azt értjük, amit a köznyelvben ez a szó jelent.
ninovarga Creative Commons License 2008.10.07 0 0 1009
Illúzió azt hinni, hogy az iskolázottsági mutatók javulásával növelni lehet a kollektív bölcsességet. Ha szabad ennyire merészen fogalmazni, ennek szinte a fordítottja igaz. A magyarban a "józan parasztész" érzékletesen utal a tevékenységét a természetben folytató emberre jellemző reális, tapasztalatokra alapozott ítélőképességre. Ugyanazt tudom ismételni itt, amit ma már az egyik hozzászólásomban az oktatással kapcsolatban fejtegettem. Nem szükséges abszolút értelemben vett, nagy mennyiségű ismeret, ahhoz, hogy valaki bölcs legyen, sokkal fontosabb, hogy a meglévővel jól tudjon bánni. Az általam oly sokat kritizált intézmények működtetői biztosan "sok ismerettel" rendelkeznek, de a végeredmények egyértelműen mutatják, hogy mindhiába.
ninovarga Creative Commons License 2008.10.07 0 0 1008
Északkeleten a tokaji hegy bizonyítja a szőlőn keresztül, hogy elképzelhetetlen olyan, Magyarország más részein termést érlelni képes növényfaj, amelynek a vegetációs időszakbeli hőigényét az ottani éghajlat ne elégítené ki. Ha ott a szőlőt a tökfejű okoskodóknak kelett volna meghonosítaniuk, még mindig nem lenne és úgy tudná mindenki, hogy ott nem termeszthető. Szerencsére meghonosodott még akkor, amikor az emberi tevékenységet a tapasztalat irányította , ennek megfelelően az ésszerű dolgok talpon maradtak, mert az emberek, "tanulatlanságuknak" köszönhetően, rendelkeztek még az empírikus megerősítések adta visszacsatolások szerint racionálisan viseltetni a dolgok iránt. Röviden: annak hittek, amit láttak, amit megtapasztaltak.
ninovarga Creative Commons License 2008.10.07 0 0 1007
Nagyon helyesen írod, hogy ilyen óriási fajtaváltozatosságban hogyan is lehet úgy általánosságban fügéről és fügeérésről beszélni. Vannak olyan fajtáim, amelyeknek a másodtermése szeptember első hetére leérett. Laci volt tegnap a tanúja, hogy az ilyen fán már egyetlen termés sincs (se harmad-, se negyed- se ötöd-...), a levelei pedig teljesen sárgák és hullanak, miközben a mellette lévő üdezöld és vannak még rajta érésben lévő termések.
Az iskolai tananyagban, talán mindenki emlékszik rá, hogy a "Mecsek vidékére" és a "Balaton-felvidékre" vonatkozóan olyan szörnyű klímajellemzések szerepeltek, amelyek szerint az ottani klímák "szubmediterrán" jellegét az bizonyítja, hogy még a "füge is beérik". Szerencsénk van, hogy megérhettük az az időt, amikor ezeknek a dolgoknak a hamisságát az általunk használt technikai vívmány segítségével ilyen könnyűszerrel leleplezhetjük és megadhatjuk ennek a helyes értelmezést, még ha nagy tömegek elbutítását utólagosan nem is tudjuk vele orvosolni.
Előzmény: Törölt nick (1006)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.07 0 0 1004
A lemenő nap vörösre festette annak a jó kis dombnak a tetejét.....kár hogy nem egy kiwi vagy káki ültetvényt festett vörösre....
Floo2 Creative Commons License 2008.10.07 0 0 1003
Amennyiben március-április körül járt volna erre, akkor másodsorban is érthette volna :))
Előzmény: ninovarga (1002)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.07 0 0 1002
Az én értelmezésem szerint, de Laci kijavít majd, ha nem így gondolta, elsősorban az elterjedtségre értette az "előrébb levést".
Előzmény: Törölt nick (999)
Spataki Creative Commons License 2008.10.07 0 0 998

Bár ilyen egyszerű lenne a füge beszerzése.

Szerencsém volt egy ismételt látogatást tenni Ninóvargánál. Tavasszal voltam először és most ősszel másodszor. Lenyűgöző a tavasszal látott növények fejlődése, akár a füge, akár a babér, vagy a kivi esetében. Nem utolsó szempont, hogy most kóstolni is lehetett.. Csodálatos a Busay doktor szőlő ültetvénye, mely Tokaj-hegyalján is megállná a helyét - nekem ez a viszonyítási alapom. Több magánházhoz is betértünk kivit, kakit, vagy éppen fügét szemlélni. Volt szerencsém találkozni a baromfiudvari kivi gazdájával, aki egy tövön jóval mázsán felüli termést fog ez évben leszüretelni. Több termő kakit láthattam, volt olyan aki díszfaként telepítette. És hát a fügék sokfélesége és mérete - gyönyörűséges látvány volt. Azt tapasztaltam ezen növények esetében a Letenye környékén élők jóval előrébb vannak, modjuk az északi országrészhez képest, a kedvezőbb  mikroklímán túlmenően nem utolsó sorban Ninovarga áldásos tevékenységének köszönhetően, mely a tanácsadáson, segítésen túlmenően a megbízható szaporítóanyag beszerzésben testesül meg. Fityeházán, mely nekem több mint ötszáz kilóméter utat jelentett sikerült megbízható szaporítóanyaghoz hozzá jutnunk, melyet csak  két észak-magyarországi hobbitárssal tudtam megosztani. Többszöri felhívásom ellenére sem jelentkezet több igény, amit azért nem értek, mert látszólag többen keresnek megbízható  szaporítóanyagot. Úgy vagyok vele, sok az ötszáz kilóméter, de még több az a három, vagy négy év amit egy olyan szaporítóanyagra áldoz az ember, amelyik végül nem adja a forgalmazó által hirdetett paramétereket    /pl.:öntermékeny kivi/. Remélem nem minősíti a moderátor reklámnak és nem törli ki: mindenkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani a fityeházi kertészetet, ahol szaporító anyagot, Nínónál pedig lelkesedést lehet találni.

Előzmény: Törölt nick (964)
kenyérbél Creative Commons License 2008.10.07 0 0 997
Kedves Topiktársak!
Innen, és ezennel szeretném megköszönni  spataki  topiktársunknak, hogy hozzásegített a kétféle kivi és egy jégfüge szaporítóanyagának  beszerzéséhez.
Valamint, meg szeretném kérdezni, hogy a képen látható gyönyörűséges füge nem-é az a jégfüge, aminek én is boldog tulajdonosa lettem?
A harmadik kép ötlettel is szolgált. a lányoméknál mostkészül a télikert, és ez előtt talán a fügének jó helye lenne.
Előzmény: ninovarga (963)
vitirama Creative Commons License 2008.10.07 0 0 995
Jól látod, lefolyási lehetőség van, de az nem más mint a völgyből kivezető keskeny folyosó, ami egy erős inverzió estén nem sokat segít. 2005 telén 210 m-en -20 alatt voltak a Tmin.-ok.
Előzmény: Törölt nick (991)
CBNora Creative Commons License 2008.10.07 0 0 990
Mégis sikerült.
Előzmény: CBNora (989)
CBNora Creative Commons License 2008.10.07 0 0 989
Nem sikerült átírni az E-mail címet. Holnap fogom olvasni a régin a leveleket.
Előzmény: CBNora (988)
CBNora Creative Commons License 2008.10.07 0 0 988
Szívesen meglátogatlak, a jujubát egyszer meg is kóstolnám, mert mert még sose ettem. Az itt olvasottak alapján az talán még nálunk is szóba jöhet, meg a paw banán. Fügét, kákit nálunk biztos, hogy nem érdemes ültetni, nem elég erősek ezekhez az idegeim, meg több takargatásra nem nagyon van már energiám. A veteményes így is tele van mindenféle fóliával.
Meg persze nálunk is körül lehet nézni.
Kérdeztem a vasútnál a pénztárosnőt, náluk mennyire volt hideg, ő még mélyebben lakik, egészen a pataknál. De nem nagyon foglalkozik a hőmérséklettel, mindent időben betesz a fagyasztóba.
Az adatlapon az E-mail címem mindjárt kijavítom, a munkahelyi van megadva, ami hamarosan változik, és nem minden nap nézem.
Előzmény: vitirama (983)
vitirama Creative Commons License 2008.10.07 0 0 987

Kb -3. Egyébként Gödöllő maga egy mikroklimatológiai állatorvosi ló. Hétfőn hajnalban a -3 és +6 között valószínűleg minden érték előfordult itt. Egy komoly gond van, mint általában a Pest környéki kertvárosokban mindenhol: Itt a legjobb fagylefolyású dombok is lakóövezeti részek már (legfeljebb erdők) tehát növénytermesztési célú hasznosításuk meglehetősen költséges lenne. Ha valaki szerencsés és ilyen helyen lakik, saját kertjében takaratlanul érik a füge. De ha szerencsénk lesz a következő telekkel is, jujubában, asiminában, kiviben, sőt még kákiban lenne fantázia a mi fagyos Máriabesnyőnkön is. 

Előzmény: ninovarga (985)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.07 0 0 986
Sajna nem az enyém, de lehet egyszer ellopom, annyira jó fajta :))
Előzmény: aiol19 (976)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!