Keresés

Részletes keresés

Floo2 Creative Commons License 2008.10.09 0 0 1061
16 helyen biztosan mérnek napfénytartamot!
Nem is egy fa van ott Kanizsán, hanem 60 éves fűzfasor!
Előzmény: Törölt nick (1059)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.09 0 0 1060
Floo2 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1058
Biza van ám :))

2001-ben a www.met.hu adatai szerint Magyarországon a legtöbb napfényes órát Kecskemét mérte, 2047 órával!
Ebben az évben Muraszombatban 2121 órát sütött a nap!
2002-ben ismét Kecskemét volt a magyar "napfénybajnok", 1978 órával!
Miközben Muraszombat 2059 óra napfényt mért!

Tehát ebben a 2 évben Muraszombatban 155 órával többet sütött a nap, mint Magyarországon bárhol ! !

Még izgalmasabb, ha a 2002-es évet tovább boncolgatjuk, mert abban az évben a legkevesebb napfényt Nagykanizsa mérte, 1740 órával ! !
Közben 60 km-re onnan Muraszombat többet mért, mint Magyarországon belül bármelyik állomás!
Ebből következőleg egy nyugat-zalai mérőállomás az országos csúcs közelében mért volna napfényt, miközben tőle néhány 10 km-re Nagykanizsa az abszolút utolsó lett!
Vagyis Zala megyében, néhány 10 km-en belül, ebben az évben a legtöbbet, és a legkevesebbet sütötte a nap, egyszerre!

A kérdés már csak az, hogy a muraszombati mért, vagy a nagykanizsai (fák árnyékában) becsült napfénytartamot tekintsük-e a térségre hitelesnek!?

Nem mellékesen, ebből az eredményből kikövetkeztetve, nem nehéz kitalálni, hogy az elmúlt 10 évben például Pécsen vagy Muraszombatban, illetve Szegeden vagy Muraszombatban sütött-e többet a nap??

Nyilván, ha esetleg Muraszombatban, akkor elég gyanus, hogy Nyugat-Zala sem maradt volna el sokkal Muraszombattól, mivel azért keletebbre van egy ráadásul "boldogabb" irányban, és ha nincs is ott állomás, ami mérte volna, a kákifák mindenesetre kellőképpen bizonyítják a 3 méternél jóval nagyobb "terebéllyel"!
Előzmény: ninovarga (1057)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1057
Ráadásul a "terebély" nem a magasságot, hanem a térfogatot jelenti. Ami a magasságot illeti, egy tisztességes, ültetésre váró suháng már a két métert kell, hogy közelítse. Onnan ezek szerint már csak egyet nőhetne egész életében. Nem nagy elvárás.

Úgy tudom a napfényes órákkal kapcsolatban van egy igen érdekfeszítő történeted.
Előzmény: Floo2 (1056)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1056
Azért sántít a dolog egy kicsit!

"A fája akár háromméteresre is terebélyesedhet."

"..mivel kedveli a sok napfényt.."

Ezek szerint, ha Szegeden csak 3 méteresre terebélyesedik, Cserszegtomajon meg van egy 55 éves, 15 méter magas fa, meg itt a környéken is ismerek 3 méteresnél jóval magasabbakat, akkor ez azt jelenti, hogy itt többet süt a nap....
Vagy az illető(fő)kertészmérnök asszony nem ért annyira hozzá!
Előzmény: ninovarga (1043)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1055
Laci (Spataki) hasonlóról számolt be: a faiskolában az eladó előtt próbálta lebeszélni a vevőt az "önporzós" kivi megvásárlásáról és korrektül tájékoztatta a kivivel kapcsolatos tudnivalókról. Higgyétek el, ha mindenki minden téren beoltható lenne ezzel a hasznos attitüddel, a civilek ereje egy hónap alatt helyrehozná ezt a tönkretett hazát.
Előzmény: Freddy56 (1054)
Freddy56 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1054

Amikor ott voltam, ezt a megszállottságot, ezt az erőt éreztem benned, és ez ragadt át rám is!
Akkor úgy éreztem, ezt kell követni itt is, hogy mindenki - akit érdekel, vagy érdekli az újdonság, és vevő lehet rá - álljon rá ezekre a növényekre, ill. termesztésükre.
A ma meglátogatott faiskola eladóját is ismeretlen infóval láttam el, mikor mondtam, hogy a kivit nem egészen szőlőként kell metszeni.
Hasonlóan, de nem ugyanúgy!!! Ha ugyanúgy teszi, akkor már a metszéskor szüretel is!
Nekem is még sokat kell tanulnom a helyes módszerekről, de amiről eddig tudom, hogy helytelen, arról a tulajt tájékoztatom.
Előzmény: ninovarga (1053)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1053
Úgy érzem, hogy itt, ebben a fórumban senkitől sem idegen ez a lelkület. Én fórumi ténykedésem kezdetétől ezt szerettem volna elérni. Most úgy tűnik, sikerül. Spataki ugyanilyen lelkes, de hasonlóan gondolkodik itt már Mindenki.

"...Amikor képes vagy arra, hogy segíts az embertársaidon, ez a képesség megszűnik csupán képesség lenni és felelősséggé válik..."

Adelle Davis
Előzmény: ninovarga (1052)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1052
Veled már mindenképpen nyertünk. (Értsd, minden lehetséges módon!)
Előzmény: Freddy56 (1050)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1051
Az embernek már megbotránkozni sincs ereje, akkora baromságokat írnak.
Előzmény: mergez (1049)
Freddy56 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1050
Igazad van!
Csak azért gondoltam, hogy..., mert ezt Te kezdted el, (mármint a nálunk is termő új gyümölcsök "népszerűsétését"), és úgy gondoltam, hogy ez itt, ebben a környezetben, ebben a városban, csak a Te szolgai utánzásod.
Viszont igazad van: ha először csak pár embert tudunk (tudok) meggyőzni, hogy próbálja ki ezeket (termeszteni), majd ezek sikerén felbuzdulva még mások is megpróbálják, akkor nyertünk!
Előzmény: ninovarga (1048)
mergez Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1049
Csak ne Olea europaea? Az lenne rendkívüli. De inkább álom marad csak, főleg Szegeden.
Előzmény: ninovarga (1046)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1048
Miért hangzana nagyképűnek, ha vállalsz egy nemes küldetést?
Előzmény: Freddy56 (1047)
Freddy56 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1047
Igen, ezt a cikket én is olvastam a múlt évben, ekkor kezdtem el felfigyelni az ilyen "extra" növényekre, melyek nem is igazán extrák, csak nem ismertek. Ezeknek az "extráknak" a megismertetését tűztem ki célomnak.
(kicsit nagyképűnek hangzik: mint Nino Zalában). Én is minden lehetséges helyen ezeket a növényeket (kivi, káki, jujuba, füge) említem, mint termeszthető növényeket.

Majd csinálok olyan képeket is, ahol a teljes fügefa rajta van, hiszen itt vannak a közelben.
Előzmény: Törölt nick (1039)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1046
Nem csupán olajfa, mert az úgy magában semmiség egy ilyen napfényes helyen, hanem nagy gyümölcsű is.
Előzmény: mergez (1040)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1045
Borzasztó, hogy minden szinten szinte minden népbutítás.
Előzmény: Törölt nick (1042)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1044
Jav.: irigylem
Előzmény: ninovarga (1043)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1043
rigylem a szegedieket azért a sok napfényért, ha nálam is olyan sok lenne, mint ott, lehet, hogy még itt is lehetne "datolyaszilvát" termeszteni, így viszont be kell érnem másfél mázsa kákival/fa.
ninovarga Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1041
Igen, ezek különböző fajták.
A két utolsó kegyes télnek köszönhetően egészen szép bokrok fejlődtek a legfagyzugabb helyeken is. Az egyetlen csúnyán összefagyott növényt Pécs mellett (a "Mecsektől délre"), Kozármislenyben láttam, lenn a falu alsó részén, de még annak is voltak viszonylag épségben maradt részei. Ezen kívül az összes többinek a haja szála sem görbült. Ha még egy ilyen tél bekövetkezne, az idáig is már eléggé fejlett növények szép méretet érhetnének el fagyzugi és alföldi körülmények között is. Reménykedjünk, hogy az idei tél a tavalyihoz és tavalyelőttihez hasonló lesz.
Előzmény: Freddy56 (1038)
mergez Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1040
E cikk végén vajon miféle nagy termésű olajfáról beszélnek? Én ilyenről még nem hallottam.
Freddy56 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1038
Kedves Nino!

Neked köszönhetem, hogy az elmúlt másfél hónapban másként szemlélem a környezetem. Addig nem foglalkoztam vele, hogy mi a helyzet: füge, füge - egynek vettem. Azóta tudom, mióta Nálad láttam a sok fajtát, hogy nem csak úgy kell nézni, hogy füge, füge.
Az első képen látható fa tőlem 135 m-re, a második 249 m-re, a két utolsó 404 m-re van (nem légvonalban, hanem közúton).
Mindhárom esetben 6-8 m-nyire vannak a házfaltól, azaz nem védett helyen (tudod: ez Alföld, nagy puszta, a legmagasabb hely a telken a vakondtúrás).
Nekem elsőre ez három különböző fajtának tűnik. Javíts ki légyszíves, ha tévedek!
Ma találtam egy helyet, az utolsó Hayward-Tomuri hármast találtam meg, mondtam a hölgynek, hogy holnap kocsival megyek értük (ma Babettával voltam ott), és elhozom, addig oda ne adja senkinek! Kicsit elkeseredve mondta, hogy nem is keresik!
A kákit, jujubát viszont Ő sem ismerte, meg a helyes kivimetszés sem volt ismerős a számára.

Szóval még itt is nagyon sok tennivaló van, hogy a szemléletet átformáljuk!
ninovarga Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1034
Elhagyatatott szőlő elhagyatott, iszalagtól fojtogatott fügével

... és egy kis vigasz
ninovarga Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1033
Rövidesen a legkiválóbb helyek maradnak gazda nélkül... vagy már gazda nélkül is vannak
ninovarga Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1032
Jav.: A végén a 'számára' törlendő
ninovarga Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1031
Flooval folytattuk a környék fico-diospyro-actinidio-szociológiai szempontú szemléjét. Az egyes települések közelében lévő szőlőhegyek természetes szociogrammok: pontosan mutatják a falu szinte összes szociológiai indexét. Látható, hogy hol van még némi remény újabb növények bevezetésére, meghonosítására és hol vannak azok a helyek, ahol, ki tudja meddig, jövőről egyáltalán nem lehet szó, múltról is csak szerényen. Pedig a talaj- és klímaadottságok fantasztikusak. Béla bácsi idős kora ellenére még jó egészségnek örvend és tudja gondozni kis birtokát, de ő is tudja, hogy utána folytatás itt nem lesz. Szőlője és fái egyértelműen bizonyítják, hogy kivételesen jó körülmények vannak a növények számára. De mi lesz itt a jövő? számára.
ninovarga Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1030
Spataki Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1029
Bocs, előbb írtam s aztán olvastam, így elkerülte a figyelemem, hogy Nínó már válaszolt a kérdésre.
Előzmény: Spataki (1028)
Spataki Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1028

A képen látható füge nem a jégfüge. A jégfügénél most kép nem készült. A jégfüge nem bokornak van nevelve, hanem fának  s leginkább egy 20 év körüli diófához tudnám hasonlítani - ami a méretét illeti. Amennyiben a télkert a déli oldalon van, biztos hogy jó helyen lesz a füge, javaslatom az, hogy ameddig a mérete engedi, célszerű télen takarni.

Legyen sok örömötök benne!

Előzmény: kenyérbél (997)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1027
Hogy mit is jelent a fagyzugba telepített meteorológiai állomás (patak + úttöltés, patak + vasúti töltés): ma reggel felhőtlen ég mellett ott virít a két zalai fagyzugállomás az omsz hőtérképén a maga 4 fokjával, miközben az iklódbördőceitől légvonalban 12 km-re lévő szlovéniai Lendva állomásán 8 fokot mérnek egy teljesen átlagos helyen. Hangsúlyozom, ebben a térségben FELHŐTLEN az ég mindhárom állomás fölött. A magyar fagyzugállomási tapasztalatokra építve mára "délnyugatra" talajmenti fagyot adtak.

Podatki samodejnih postaj

Sreda, 8. oktobra 2008, med 6:00 in 6:30
Samodejna merilna postaja Temperatura Veter
°C smer hitrost sunki
Babno Polje 4 - -
Bilje pri Novi Gorici 11
Bohinjska Češnjica 5 - -
Bovec 8 SV 1
Boršt/Gorenja vas 10
Celje 6 S 1
Dobliče Črnomelj 10
Dolenje Ajdovščina 12
Hrastnik 8
Idrija 11 - -
Ilirska Bistrica 11 J 1
Koper Kapitanija 16 V 1
Luka Koper 15 V 1
Kraj. park Goričko 9
Krško - - -
Lendava 8
ninovarga Creative Commons License 2008.10.07 0 0 1026
Látod, amikor zavarban voltál a bőségtől (a bőség zavarában), Te még nem tudtad, hogy milyen spontán küldetésvállalást fogok Nálad ilyen jótékony eszközzel kiprovokálni. De remélem, nem haragszol ezért a kis csőbehúzásért.
Előzmény: Törölt nick (1025)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!