Remelem izgalmas ez a par nap febr 1-ig! Igy igaz, a kiscsaj ezt mondta, valtozatlanul nem állítom persze h nem füllentett. Mindenesetre, ha megis lesz vizummentesseg, szeretettel megkérek minden magyar utlevéllel utazót, ha illegálisan is akar munkát vállalni, legalbb ne feltűnően, mert idegesítene, ha megint visszavonnák. Az afromagyarok fogják fel, h itt kell boldogulni, nem a "segíjjkéjért" kivándorolni, hogy utána ugyis visszabaszkodják őket, aki meg illegálisan akar letelepedni, attól érdezném előre: mi a faszra számít?? nem veszik észre? soha nem hagyhatja el Kanadát mert nem engedik vissza. Kanada befogadó állam, be lehet vándorolni legálisan, nem érdemes ottmaradni, "majd történik valami" alapon mint a terhes 16éves kislány, várja h "elmúljon" a dolog. Felelősségteljes, értelmes hozzáállás lenne célravezető, ne basszuk el amit már 1x sikerült, mert 3accor még ennél is óvatosabbak lesznek. hali
Koszonom a tolmacsolast:-))))Sajnalom,ha nem mindenkinek ertheto,amit irtunk.Csak gondoltunk mas is hallott mar rola.Mi is orulunk neki,mert igy konnyebben latogathatnak a csaladtagjaink es a barataink.....:-)))
Várj, majd én fordítok ! Leglábbis, megpróbálok ! :)
Szóval, ők - korhintas, meg gondolom a családja - Ottawaban (ahol gndolom élnek ) hallották, hogy ők ( magyar + kanadai diplomaták ) Geneva-ban ( magyarul : Genfben ) megállapodtak a vízummentességről.
Igazad van,latom figyelsz:-)Genevaban(Switzerland),mi itt ugy hallottuk,Ottawaban,hogy Genevaban megallapodtak,es februar 01-tol nem kell,csak a Bulgaroknak es a Romanoknak>Mi igy hallottuk,ezert kerdeztem,van-e masnak infoja..........Es nem felrevezetni akartam az embereket,elnezest a betutevesztesert:-)))))
Tegnap felhívtam a rokont hogy erősitse meg vagy cáfolja az itt felhozott eseteket...
Kanadai állampolgár 20-éve.Többször utazik Kanadán belül repülővel de itthon is volt nálunk tavaly.
Azt mondta, hogy szokott repülni más uniós országok polgáraival akik vizummentesek. Egyátalán nem jelemző hogy a rutin 3 perces formaságokon kivűl baszakodjanak velük, és nem látott a kezükbe óriási paksamétát az útlevelen kívül. Olyan esetet meg nem látott vagy hallot hogy vissza toloncoltak volna ezek közül valakit.
Egyszó mint száz... Én azt mondom,mindenki a saját börén fogja megtapasztalni a helyzetet. Addig meg még van vízum kár erröl beszélni! :)
Kulonben azert azt tudatnam veletek,sok mindenen a canadai magyar nagykovetseg is szemet huny,mivel engem ugy engedtek ki vizummal Canadaba,hogy kozben folyamatban volt a letelepedesem:-)Penteken at is vehetem a papirokat,az ugyvedunk hazhoz hozza.Elmeletileg tavaly nyaron azert nem kaptam vizumot,mert a letelepedesem folyamatban volt.........Ok mar nagyon jol tudtak nem megyek vissza Magyarorszagra,a konzulno gunyosan kozolte velem,milyen papirokra lesz szuksegem(amikor mar minden megvolt:-)))))),a kislanyunk amugy Magyarorszagon szuletett,es ket het mulva mar canadai utlevellel rendelkezett.
"A szokásos pár rutin kérdés lesz esetleg a belépésnél és ennyi.
Ezen kívül elképzelhető hogy szúrópróba szerüen kivesznek embereket egy alaposabb vizsgálatra, de szerintem ez egyátalán nem lesz jellemző."
Erre a feltetelezesedre irtam en valaszkent le az en tapasztalatomat(mindenkit kikerdeztek aki nem kanadai utlevellel rendelkezett).En nem latom, hogy hol forgattam ki a szavaidat,nem is allt szandekomban.
A papirokkal kapcsolatba en tovabbra is azt vallom, hogy minden olyan papirt erdemes kivinni bizonyitekkent majd a vizummentesseg idejen amit most bekernek a kanadai nagykovetsegen vizum igenylesekor(pl. munkaltatoi igazolas,igazolas ingatlanrol stb).Lehet, hogy belekerul par ezer forintba ezek leforditasa es lehet, hogy a hataron a hivatalnok akihez kerulsz ra sem fog bagozni de a cel mindig az, hogy minimalisra csokkentsd annak lehetoseget, hogy fogast talaljanak rajtad(megjegyzem, hogy egy kanadai turistaskodas arahoz kepest a forditas osszege elenyeszo).Egyebkent a hivatalos oldalakon talalhato leirasok csak kiindulasi pontnak jok, nagyon sok konkret informacio nincs fent.
Ez tény Europában szerencsére ez nem próbléma. Mondjuk amikor mentem Zágrábba megkérdezték tőlünk hova megyünk persze horvátul, néztünk mint borjú az újkapura, majd angolul kinyögte, hogy where ? majd mondtuk, hogy Zágráb és már engetek is. De az rutinosnak tűnt, Kanadában inkább éreztem, a na most megszívatlak stílust. Ami engem bosszantott, hogy visszafelé, bezzeg a kanadaik simán bejöttek megnézték az útlevelet és már mehettek is. Ők bezzeg mehetnek bárhová minden macera nélkül.
Az a helyzet, hogy nagyon hozzászoktunk itt Európában ám a kényelmes határátkelésekhez. Sajnos a világban nem ez az általános. Ezek hosszú, kényelmetlen procedúrák mindenhol. (most nem a schengeni egyezményre gondoltam európában, de azért emlékezzünk, osztrák meg német meg cseh határon nem geciztek sosem velünk, vagy nagyon ritkán) Amugy én voltam az USA-ban, és az itt elmondottaknak csak ha a negyede is igaz, akkor ott sokkal normálisabbak voltak. Nem volt semmi gecizés, normális standard keresztkérdések, tárgyilagos, de nem lekezelő hangnem. Jah, és színes illető engedett be minket. Valszeg náluk sokkal nagyobb a rutin a határátlépés során a nem kívánatos elemek kiszűrésére, és nem gecizéssel próbálják kompenzálni annak hiányát, úgy mint a kanadaiak. Azért ha eltörlik a vízumot, majd meglássuk mi lesz, viszont a "kanadai határátlépés" topic szimpatikusabb cím mint a "kanadai vízum".
Mondjuk az USAban nem voltam még, de Kanadában érdekes módon főleg az europaiakat szivatták, az irániak indiaiakat egyszer nem állitották meg, míg finneket, magyarokat, fére hívták. Nálunk nem volt mibe belekötni, sima turista vízumunk volt és a visszajegy megmutatása után elengedtek. De egy turista vizummal érkező magyar anyuka akinek a kisgyereke kanadai állampolgár úgy gondolom pláne indok a félrehívásra, vagy elbeszélgetésre (ezen nem voltam nem tudom mi történik ilyenkor ), mert igen nagy az esély, hogy kint marad az anyuka, ha már a gyerkőcnek megvan az állapolgárság. (most nem a forumra irt esetről van szó, hanem, hogyha a sima turistát is megszivatják akkor itt pláne nehéz meggyőzni, hogy igenis visszamegy az illető ).
Nekem nagyon úgy tünt, hogy pofára megy az egész ha szimpi vagy mehetsz ha nem akkor vacakolnak. Lehet, hogy nem így működik hivatalosan, de igenis van benne valami. (afrikai volt az első aki megnézte a gépből kijővő utasokat, és amig minket félreállitottak, egyetlen egy színesbőrű nem lett megállitva). Tudom, hogy ez egyszeri eset, de akkor ott azért ez igen szarul eset nekünk.
Amikor en legutobb kint voltam az osszes embert a repulorol aki nem kanadai utlevellel utazott automatikusan behajtottak a bevandorlasi hivatalhoz ahol mindenkivel legalabb 20 percet beszelgettek.Tudom,tudom ez is egyedi eset volt:)
"Én kérek meg minden hasonló hozzászolót hogy egyedi story-k leírásával ne tévesszétek meg az embereket!"
Te mirol beszelsz???
Mi legalabb sajat megtortent eseteket hozunk fel es azzal ervelunk.Mi legalabb leirjuk, hogy mi tortent velunk a hataron okulasul masoknak.Te mivel ervelsz?Te mivel probalsz meg segiteni a tobbieknek?A sajat otthon megalmodott elmeleteiddel?Es meg te kersz meg minket?Inkabb tedd ossze a ket kezed, hogy valaki beirja ide a tapasztalat es legy halas erte ha mar neked nincs ilyen.
Vakoszinuleg en megvarom itt az allampolgarsagi vizsga idejet,a letelepedesem tavaly augusztus ota folyamatban van,a ferjem fogadott akkor,egy ugyvedet,ebben a honapban valoszinu meglesz(tobb ezer dollar,rengeteg ket nyelvu diplomaciai felulhitelesitessel ellatott dokumentum,meg a ferjemnek 10 evre szolo eltartas),szovalo a nehezen,mi mar tul vagyunk:-)
En nem vagyok canadai allampolgar,hogy az lehessek,le kell telepednem Canadaban,es 3 ev mulva allampolgarsagi vizsgat kell tennem.Es a rezident kartyammal ki-be johetek ide,de tul hosszu ideig nem hagyhatom el az orszagot,pl.fel ev,vagy egy ev,mert akkor annyi idore kitolodik az allampolgarsagi vizsga,de pl.fel evnel rovidebb ido nem szamit.