Keresés

Részletes keresés

zounok7 Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1141

Sziasztok!

Olvasom egy ideje a fórumot, én is lelkesedek az itt tárgyalt gyümölcsökért. A kertünkben  - ami bár földrajzilag nem épp a legkedvezőbb helyen van (Szolnok=Alföld kellős közepe), de sokat segít, hogy belső udvarról van szó - évek óta nevelek gránátalmát, babért, kenderpálmát, japán naspolyát (ez utóbbit takarás nélkül, bár gyümölcsöt nyilván sosem látok rajta), illetve most tavasz óta egy káki csemetét is. Érdeklődnék viszont a fórumon többször említett "jégfüge" iránt. Mennyivel jobb ennek a fajtának a fagytűrése az általánosan elvárttól? Milyen típusú a gyümölcse? És vajon hol lehet szaporítóanyagot beszerezni?

Válaszotokat előre is köszönöm!

ninovarga Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1138
Azt az ujjas óriás gyanúsat is Romagnában találtad, Faenza környékén?
Előzmény: jozso48 (1137)
jozso48 Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1137

Voltam én is ennél a várnál,nem titkolom a fügék miatt.

Ezek a fák egy régi gyűjteményből származnak,amelyről már a másik fórumon

említést tettem és jól látta Nino a lapos az eredeti nevén a györöki lapos,a fórumon

a Nino révén jégfügeként vállt ismertté.Az újjas óriás is stimmel,a régi neve zöld

óriás és ami érdekes,hogy az ország legkülönbözőbb területeiről kaptam más és

más néven,de szinte 100 százalék ,hogy azonosak.Egy katalógusból pedig Brunswick néven lehet egy ehhez hasonlót látni.Tudtam,hogy új fajtát a várnál

nem fogok találni,de kiváncsi voltam a körülményekre és be kell vallanom tipikusan

az a hely amire én vágynék,a fügéim elhelyezésére.Fennt egy viszonylag magas

dombon a várfal déli oldalán/annak védelmében/.

Nem vitázni szeretnék Nino barátommal,de én Olaszországból is hoztam újjas

óriást név nélkül,de majd jövőre már talán el tudom dönteni,hogy tényleg ez is

azonos-e az itthoni elterjedt fajtával.Azt egy elhagyott ház mellett lévő fa alól

bányásztam ki.Roskadozott a terméstől egy hatalmas fa volt gaztengerben.

Előzmény: tomajiandi (1110)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1136
Az oltás tavasszal történik. Alany elvileg bármilyen diospyros lehetne, akár egy másik nemes fajta is, amit átoltanánk, például. A lotust azért használják, mert az egy kevésbé kényes, "rusztikus" faj.
Előzmény: Törölt nick (1135)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1131
Köszönjük a képeket, nagyon szépek, majd csak hétfőn tudok rájuk érdemben reagálni!
Előzmény: tomajiandi (1129)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1130
Szakszerű metszéssel el lehetne érni, hogy a növény hasonló tömegű gyümölcsöt NE INDÁKON, hanem VESSZŐKÖN produkáljon. Persze ez, az ilyen típusú "ridegtartás" a termés szempontjából még mindig előnyösebb, mint a virágrügyektől teljesen megfosztó agyonmetszés. A terjedelemben jelentkező hátránya mindkettőnek hasonló: a termő "ridegtartásban" a növény idősebb részeivel együtt alkot nehezen kezelhető terjedelmű tömeget, amíg az agyonmetszett a vegetációs időszak folyamán teszi meg ezt az új növekményeivel. Természetesen, ahogy mondtam, az "elhanyagolt, ridegtartott", vagy úgymond "szükség szerint" (de nem szakszerűen) metszett még mindig összehasonlíthatatlanul jobb eredményt ad, mint a terméstől megfosztott, agyonmetszett.
tomajiandi Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1129
 Nyáron cseresznye, ősszel kivi.
Előzmény: tomajiandi (1128)
tomajiandi Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1128
Előzmény: tomajiandi (1127)
tomajiandi Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1127
Előzmény: tomajiandi (1125)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1126
Az együttműködés elhalt, csak a növény nem. (Még a valóságot mindenáron meghamisítani igyekvő, kiviellenes manipulációk ellenére sem.)
Előzmény: tomajiandi (1121)
tomajiandi Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1125
Előzmény: tomajiandi (1123)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1124
Ha van még itt olyan, aki nincs beavatva a terminológiámba, akkor újra elmondom, hogy a "szagma" és a "szagember" szavak teljes alakja a "pénzszag-ma", illetve "pénzszag-ember", azaz a tudomány objektív szempontjait nélkülöző, vagy hiányosan figyelembe vevő, anyagi függőségben, vagy anyagiakért folytatott gyakorlat.
Az autodidaktáknak és amatőröknek erkölcsi kötelessége ennek a leleplezése!!!!!
tomajiandi Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1123
Előzmény: tomajiandi (1121)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1122
Az "ujjaslevelű" a legkésőbben érő fajta egyébként. Ez a fajta jól példázza azt, hogy mennyire téves felfogásra utal azt feltételezni, hogy a Magyarországon valamilyen történelmi véletlennek köszönhetően meghonosodott fajok, vagy fajták föltétlenül bizonyos akklimatizációt mutatnának, vagy megfelelőbbek lennének, mint más, még nem honos fajok, vagy fajták. Persze ezekhez a felismerésekhez szükséges némi elgondolkodás, egy pici logika, vagy valami hasonló, és bár "józan parasztésszel" könnyen belátható mindez, érzékelhetően a szagmáknak és szagembereknek ez nem éppen erőssége.
Előzmény: tomajiandi (1120)
tomajiandi Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1121

Amit pár hete ígértem: képek Keszthelyről. A háziak elmondása szerint a hetvenes években külföldön járva vásároltak kivi gyümölcsöt. A magot elültették, a növény évekig cserépben nevelkedett. Húsz éve ültették ki a ház mellé, praktikus okokból metszették vissza,  naponta 80-90 centit is növekedve felkúszott a mellette álló halódó cseresznyefára. Tavaly 2000-nél több gyümölcsöt szedtek le róla. A termése nem a legnagyobb, de saját.

A növényből juttattak Letenyére, ismerték az intézet akkori igazgatóját, de az együttműködés elhalt.

tomajiandi Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1120
 Csak   n é m i l e g  éretteknek.
Előzmény: tomajiandi (1117)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1119
Ez pedig az "ujjaslevelű".
Előzmény: tomajiandi (1117)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1118
Igen, a kép jobb felében látom a "jégfüge" jellegzetes leveleit és merev, felfelé törő ágait.
Előzmény: tomajiandi (1115)
tomajiandi Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1117
Előzmény: tomajiandi (1115)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1116
A harmadik évezred nyolcadik évének végéig a magyar éghajlattani szakma nem jutott el annak felismeréséig, hogy a leglényegesebb klímamutatók (hőmérséklet, légnedvesség, napfényes órák száma) szempontjából, változatos domborzatú térségekben olyan nagyságrendű különbségek mutatkoznak az egyes tereppontok között, amelyek értelmetlenné teszik a térségi összevetéseket, ha a mérések az egyes térségeken belül esetleges, nem gondosan kiválasztott, a másik térségével nem analóg pontokon történnek.
Előzmény: tomajiandi (1111)
tomajiandi Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1115
Előzmény: tomajiandi (1114)
tomajiandi Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1114
ninovarga Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1113
Most olyan időjárású napok sorozata következik, amikor UGYANAZON A FÖLDRAJZI HELYEN lévő völgy és domb közt egy hét alatt több tíz órás napfénytartam különbség fog jelentkezni. A miskolci állomás völgyből a dombra való áthelyezésével, a napfényes órák száma átlagosan évi 300(!!!!!!!!!!!!!!!!!) órával nőtt. Most könnyen lehet "pécspogánykodni".
Előzmény: tomajiandi (1111)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1112
Ezek szerint a várnál "ujjaslevelű" és "jégfüge" van. Ha jönne egy kritikus téli minimumhőmérséklet, a jégfüge maradna talpon, egészen biztos, hogy az ujjaslevelűek kicsit, vagy nagyon megrogynának. A sudarasabb alakja a jégfügének van, fává akar fejlődni, miközben az ujjas szanaszét bokrosodik.
Előzmény: tomajiandi (1110)
tomajiandi Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1111
 Most nem tudnám ezt az eső utáni képet elkészíteni, hatalmas a köd, kb. tíz méterig lehet ellátni.
tomajiandi Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1110
 A pogácsa és a barnás a várnál termett, a zöld nálam: alacsonyabban, de az ereszcsatorna nyílásánál. A nyári termés és a levelek alapján még úgy gondoltam, a két nagyobb ugyanaz a fajta.
tomajiandi Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1109
ninovarga Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1108
Az a bizonyos szeldelt levelű füge nagy valószínűséggel az a fajta, amit itt "ujjaslevelű óriás"-nak szoktunk nevezni. A gyerekkoromban a környékemen ez volt "a" füge. Érdekes, hogy a mostani meglehetősen gazdag fajtaválasztékon belül talán a LEGfagyérzékenyebbnek mutatkozik. Ugyanakkor ezzel pl. Olaszországban, vagy más igazán fügés országban sehol nem találkoztam, pedig ha valahol ez nem fagy meg, akkor a fajták többsége már biztosan nem fagy meg.
Előzmény: tomajiandi (1106)
tomajiandi Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1107
tomajiandi Creative Commons License 2008.10.11 0 0 1106
A cserszegtomaji vár déli oldala szeldelt levelű fügével végigültetve. A kaputól balra van egy szinte kereklevelű apró termésű pogácsafüge, mely azonos körülmények között jóval magasabbra nőtt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!