Keresés

Részletes keresés

Freddy56 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 1201
Szegény csuhások! Nem mondhatják ki a szaporodás népies elnevezésének felszólító alakját, ha a magas csersavtartalom miatt csókra áll a szájuk.
Előzmény: ninovarga (1200)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.13 0 0 1200
Az enyém is, amikor a képzeletemben lezajlott egy olyan jelenet, amelyben frissen szedett kákit kell fogyasztaniuk olyanoknak, akik nem tehetik meg, hogy gátlástalanul kifejezésre juttassák az élmény kiváltotta érzelmüket.
Előzmény: Freddy56 (1199)
Freddy56 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 1199
A könnyem is kicsordult, amikor a hozzászólásodat olvastam a jámborságról, meg a szerény termésről!
Előzmény: ninovarga (1198)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.13 0 0 1198
Ha rögtön a szüret után kapták, lehet, hogy csak a jámborságuknak köszönhető, hogy nem káromkodtak. Ha nem fogadják meg a tanácsodat és az idén is mindjárt szüret után kell fogyasztaniuk, nagy szerencséjük, hogy ilyen szerény termés van.
Előzmény: Freddy56 (1195)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.13 0 0 1197
Ezennel megrendeljük a fotókat (gondolom, mások nevében is mondhatom).
Előzmény: jozso48 (1194)
Freddy56 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 1196
"van a" helyesen: van-e
Előzmény: Freddy56 (1195)
Freddy56 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 1195

Felfedező úton voltam, a cikk csak egy pontos adatot adott, a papi-kertet, a másik adat egy utca neve volt (azért minden házhoz csak nem csöngethetek be, hogy van a "kaki" az udvarban).

Szóval az idén is csak három szem a termés. A gondnoknő mesélte, hogy szüret után az atyák egy-egy kis szeletet kaptak. Mondtam, hogy a szüret után várjanak jó pár hetet, amíg puha nem lesz a termés, és akkor érzik csak igazán, hogy milyen finom a gyümölcs!
Előzmény: Törölt nick (1039)
jozso48 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 1194

Reményeim szerint a hétvégén is lesz részem e csodálatos élményben,négy napot

ott töltünk ismét.

Előzmény: jozso48 (1193)
jozso48 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 1193

Most tudtam végigolvasni,így most válaszolok-igen ezt is Faensától nem messze,

egyik kirándulásunk alkalmával.Egy kacskaringós hegyi út mentén.Neked nem kell

mondani,ott mindenfelé vannak ilyen álltalunk dédelgetett kedvencek,néha szinte

minden különösebb törődés nélkül és virulnak,roskadoznak a termésektől.

Előzmény: ninovarga (1138)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.12 0 0 1192
Igen, de a víz segít konzerválni a talajközeli hidegpárnát és fönntartani az inverziót a magasban lévő nagyon meleg levegővel kontrasztálva.
Előzmény: aiol19 (1191)
aiol19 Creative Commons License 2008.10.12 0 0 1191
Éppen ezért mondtam. Viszont ma vízhőmérséklet alatt mért 2 fokkal, ezért feltételezem, hogy sűrű köd, vagy pára is közrejátszott.
Előzmény: ninovarga (1159)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.12 0 0 1190
Ezeket a kérdéseket kellene kutatnia az "INVERZIOLÓGIÁNAK". Milliárdszor több haszna lenne, mint az eddigi blőd agrometeorológiának, amelynek keretében egy hallgató annyit jegyzett meg a "legértékesebb" információból., hogy "fagyzugba gyümölcsöst nem telepítünk", de hogy mitől fagyzug a fagyzug és azt hol is kéne keresni, az már nem került megtárgyalásra. Közben a tundravidéktől a trópusokig változó térségi klímákat sugalltak számukra ezen a kis medencén belül, a legbarmabb helyekre telepített állomások adataira és benyomásokra épített ítéletek alapján.
Előzmény: aiol19 (1186)
aiol19 Creative Commons License 2008.10.12 0 0 1189
Akár Phoenix canariensist!
Előzmény: Törölt nick (1185)
aiol19 Creative Commons License 2008.10.12 0 0 1188
De már az is haladás lenne, ha legalább következetes lenne az állomástelepítés: rendben, Nagykanizsán fagyzugban mérünk, akkor mindenhol mérjünk a létező legnagyobb fagyzugban. Vagy rendben, mérjünk mindenhol lehetőség szerint olyan helyen, mint Pécs-Pogány. Vagy keressük meg a két végpontot, ha már képtelenek vagyunk egy előzőekben leírt szempont alapján reprezentatív helyet keresni.
Előzmény: Törölt nick (1180)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.12 0 0 1187
Budapest légtere kevés híján zárt helyiségnek minősíthető. Ilyen lég- és hőszennyezés mellett a földrajzi helyzetének szinte semmi jelentősége nincs.
Előzmény: Törölt nick (1185)
aiol19 Creative Commons License 2008.10.12 0 0 1186
Érdekes most az idokep.hu hőtérképét tanulmányozni: a 725 m magas Kendig-csúcs még mindig a legkedvezőbb inverziós pozícióban van 15 fokkal, míg az 1015 m-es Kékesen már 10 van az OMSZ szerint. Ez pillanatnyilag azonos az "enyhébb" fagyzugok, átlagosnál kissé rosszabb tereppontok adataival. Most a két csúcs között van az a bizonyos határ, persze ez biztos csak most van így. Meglátásom szerint nem húzható meg egyértelmű, mindig ugyanott elhelyezkedő, éles határ, ami fölött már nem érvényesül a kisugárzási inverzió kedvező hatása a ritkább levegő, az eleve kisebb nappali felmelegedés, a földfelszíntől való távolság és a szállított hideg levegő miatt. Most mondjuk 800 méterig felfelé egyre melegebb van, 1000 m körül megint lecsökken 10 fokra. Viszont már olyan 250-300 m körül is 15 van, tehát onnan 800 m-ig stagnál. Ebből is úgy tűnik, hogy a 300 méter lehet a a legjobb kontinentális viszonyok között. Ezt kellene az arra illetékeseknek kutatniuk. Vajon meddig növekszik a magassággal az évi középhőmérséklet és hőösszeg és mikortól csökken pontosan? Meddig nőnek a minimumhőmérsékletek és mikortól csökkennek? Mit jelent ez pl. a korlátozottan téltűrő füge esetében a mi viszonyaink között? Ezeket a kérdéseket elsősorban gondolkodtatásként teszem fel, de valóban nekem is csak hozzávetőleges sejtéseim vannak, mivel szerintem nem csak Magyarországon nem foglalkoznak ezzel különösebben. A pozsonyi repülőtéri állomás pedig már többedszerre romlik el, 0 fokot mutat, ez jelenleg képtelenség lenne.
zounok7 Creative Commons License 2008.10.12 0 0 1184
S ha már belső udvar, íme néhány kép az alábbi linken, milyen adottságai lehetnek egy régi budapest-belvárosi körfolyosós ház belső udvarának: (nem az én képeim, inkább csak linkelem)

http://www.photoblog.com/utazo/2008/10/29/

http://www.photoblog.com/utazo/2008/08/04/
Előzmény: zounok7 (1169)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.12 0 0 1183
ninovarga Creative Commons License 2008.10.12 0 0 1182
A "ka(ki)karácsonyfa" képét nem öncélú szellemeskedésnek szántam. Többször beszéltem már róla, hogy nagyon fontos a káki módszeres és célszerű metszése annak érdekében, hogy egyrészt nagyon masszív vázágakat alakítsunk ki rajta, másrészt folyamatosan ifjítsuk a veszzőket, hogy a termőrészek ne korcsosodjanak el és ne "csússzanak le" az ágak hegyére, és így elkerülhessük a "szomorúfűz-effektust". Az ésszerű metszés "karácsonyfa", szaknyelven "orsó" kialakulását eredményezi.
Előzmény: ninovarga (1176)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.12 0 0 1181
Ezért kellene az iskolában a sok séma helyett a lényeget tanítani, még ha ez itt most elképzelhetetlennek is tűnik, mert annyira megszoktuk, hogy az oktatást sematizmusok uralják.
A többi dilemmát pedig egy erre kifejlesztett szabadalom oldaná meg.
Előzmény: Törölt nick (1180)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.12 0 0 1179
Persze a szabadalmi leírása ennél jóval összetettebb és annyi ördög rejtőzködik még annak a részleteiben, hogy a motort mások még akkor sem fogják tudni elindítani, ha magát az elvet elárultuk.
Előzmény: ninovarga (1178)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.12 0 0 1178
Bravissimo!
Megcsináltuk a robbanómotort, ráadásul hagytam, hogy a karburátort már Te találd föl hozzá (igaz, hogy előtte ráutaló módon egy kicsit belefújtam a hajlakkszóróba), De a megoldásod zseniális.
Előzmény: Törölt nick (1177)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.12 0 0 1176

Ka(ki)rácsonyfa
ninovarga Creative Commons License 2008.10.12 0 0 1175
Az omsz klímatérképei, klímaelemzései, időszakos és évszakos elemzései, mind arról árulkodnak, hogy egyáltakán nincs tudomásuk ezekről a "nüanszokról", amelyek gyakran akár annál is többet nyomnak a latban, mint többszáz kilométeres térségi távolságok.
Előzmény: Törölt nick (1173)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.12 0 0 1172
Ha elvégeznénk egy terület számos, szakmai ismeretek birtokában kijelölt pontján megfelelő számú mobil mérést (mozgatható, de pontos műszerekkel), megfelelő időjárási helyzetekben és kiszámítanánk az eredmények átlagát...
Fejezd be a műveletsort a megbízhatóan reprezentatívnak tekinthető állomás számára meghatározható mérési pont kijelöléséhez szükséges utolsó lépés megtételével!
Előzmény: Törölt nick (1168)
zounok7 Creative Commons License 2008.10.12 0 0 1171
Ezt a hőmérsékletet nem a belvárosban, hanem a valahol a Keresztúri út kietlenebb szakaszán mértem. Gondolom a Kálvin téren jó pár fokkal melegebb lehetett ugyanekkor. Ami a felüljárót illeti, igazad van, néhány méter magasságkülönbség tényleg sokat számíthat egy asztallap simaságú terepen.

Ami a tea kérdést illeti, a neten találtam arról is infót, hogy a nyíregyházi botanikuskertben is van teacserje ( http://www.gazlap.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=28 ). Írtam is egy érdeklődő emailt akkoriban nekik, de nem is emlékszem pontosan, hogy egyáltalán nem válaszoltak, vagy lepattintottak. Aztán pedig helyhiány miatt nem forszíroztam a dolgot tovább, félmegoldásként vettem egy Camelia japonica-t :).
Előzmény: aiol19 (1152)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.12 0 0 1170
Igen, az Zalaegerszeget képviseli, bár tényleg jóval északabbra van tőle, 1 km-re a vasi megyehatártól, Nagykutason. Ez a légüres térben lévő állomás tényleg nem mér túl rossz minimumokat, annak köszönhetően, hogy nem völgytalpon van, nappali hőmérsékletei viszont a vegetációs időszakban csapnivalóak, mivel egy 180 hektáros intenzív gyümölcsültetvényben van, sűrű lombfelülettel teljesen leárnyékplt talajfelszín és folyamatosan működő esőztető és csepegtető öntözés kellős közepén, a hatalmas lombfelület és a talaj állandó párolgásában. Erről már nem is volt lelkierőm idáig szólni. A történelmi zalaegerszegi állomás viszont ugyanúgy katlan volt, mint a többiek, ahogy a nagykönyvbem meg van írva.
Előzmény: Törölt nick (1167)
zounok7 Creative Commons License 2008.10.12 0 0 1169
Igen, gondolom az épületek, meg a fal közelsége (bár fűtetlen) sokat segít rajta. Íme egy képsorozat a fejlődéséről (a fugázást nem kell nézni :) ):

2005. október

2006. január (most látom, a tövére csak húztam egy kis avart)

2008. január

2008. október (ma)

Bár termést nem várhatok tőle, de saját csíráztatás (a gyümölcsöt reggeliként ettem meg 2002-ben Barcelonában), így ragaszkodok hozzá.
Előzmény: aiol19 (1150)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.12 0 0 1164
Ha az omszot mi, amatőrök el tudnánk juttatni azon dolgok felismeréséhez, amelyek az alapot kellett volna, hogy képezzék ahhoz, hogy egyáltalán megalakuljon, akkor az első, megfelelő kritériumok szerint kijelölt mérési pontra telepített mérőállomás beüzemelésekor a sajtó nyugodtan adhatná az erről szóló tudósításnak azt a címet, hogy "Beüzemelték Magyarország első reprezentatív meteorológiai mérőállomását".
Előzmény: ninovarga (1162)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.12 0 0 1162
Jellemző, hogy az alföldi inverziós réteg viselkedését egy autodidakta amatőrnek kell leírnia közvetlen mérési és empírikus tapasztalatok nélkül (miközben a szakma nem is ismer ilyet), ahhoz hasonlóan, mint ahogy a periódusos rendszerben a még fel nem fedezett elemek helye is kijelölődött az elv alapján. Az "elterülős, ellaposodós" elmélet felépítésében nagy segítségemre szolgált a tavalyi év május második napján bekövetkezett pusztító fagy az Alföld keleti részén. A -5 - -7 fokos fagyokra utaló károk mellett lehet egy debreceni állomás +1(!) fokos ponton, a szolnoki egy +2 fokoson stb. Nyilvánvaló, hogy ezeknek az állomásoknak a minimum- és középhőmérsékleti értékei durván a térségre jellemzők fölött vannak, ha térségi szinten általános volt a fagy, sőt az erős fagy. Közben ezek majdnem mind 0 fok fölötti minimumokat produkáltak, aminél, magától értetődően a legkisebb károknak sem lett volna szabad bekövetkezniük. De sajnos, ezek mind ATIPIKUS pontokon vannak elhelyezve, ráadásul pozitív anomáliával. Nem úgy, mint például a zalaiak, a durván negatív anomáliájukkal.
Előzmény: Törölt nick (1160)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!