" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Mivel mindig a fák koronáját fényképezem, gondoltam mindig rá, hogy nem lehet érzékelni ezeknek a méreteit. Ez egy 23 éves növény, vastag törzzsel és soha nem fagyott el. Folyamatosan vagdalják vissza, mert másképp nem lehetne tőle elférni a présház előtt, illetve nem lehetne bemenni az ajtón. A képen a sok közül, közvetlenül a présház előtti.
A kezdő kertészkedők, vagy azok egyáltalán, akik ezt a "tanfolyamot" még nem járták ki, gyakran írnak, vagy mondanak olyat, hogy a korlátozottan tél-, vagy fagytűrő növényüket jó "védett, "meleg" helyre ültetik, ott biztosan jó helye lesz. Ez az anticiklonos helyzetet reprezentáló két (hajnali és délutáni) hőtérkép megadja a választ erre a kérdésre: Az éjszakai hőmérsékleteket eredményező körülményeknek nincs közük a nappali hőmérsékleteket befolyásolókhoz. A korlátozott tél-, vagy fagytűrés miatt nekünk (szinte csak) az előbbiekre kell figyelnünk.
Az én fáim 151 méteres völgy fölött vannak 220 méter környékén (kicsit alatta és kicsit fölötte, aljától a föléig), a leghidegebb télen a területem aljától a dombtetőig még újabb 6 fok különbség volt.
100 méter körüli völgyszint fölött nagyon jónak kell lennie a 210-nek. Tavaly a november elején még mindig abszolút ép dáliákat is csak 220 m környékén fényképeztük, 155(!) m-es völgyszint fölött.
Ez az a fajta. A kép múlt héten készült, akkor fel is tettem. Ott tettem föl azt a költői kérdést, hogy melyik fajta érése alapján osztották ki a "mediterrán" jelzőket.
Az omsznak megvan a maga sajátos következetessége: bizonyos térségbe szinte csupa ilyen, a másikba szinte csupa olyan állomást telepít. Vagy, ha nincs hely a hegy legtetején, leteszi a völgy legaljába, a lényeg, hogy valahol OTT legyen.
Hát, ha egy 203 m-es fennsíkon meg az egyetem épülete előtt (kishíján az aulában) mért hőmérsékletek alapján egész Baranya lehet szub- hiper- hipo- és transz-mediterrán, akkor más, miért kéne, hogy ettől az "elv"-től eltérjen?
Most még elég magas a napállás ahhoz, hogy a nappal néhány órájára a fagyzughátrány teljesen eltűnjön, sőt, ahogy tegnap is, Iklődbördőcéből a délutáni órákra az ország egyik legmelegebb pontja lett. De ha a nap 24 órájának hőmérsékleti átlagát kiszámítjuk, akkor a fagyzugok nagyon durván lemaradnak a jó fagylefolyású pontokhoz képest. (Abban reménykedem, hogy egyszer az omszból is valaki elolvassa ezt.)
A legnagyobb baj az, hogy nem tették föl Lenti szőlőhegyére, ott jól el lehetett volna pécspogánykodni, vagy elteveledni, de ha egy kicsivel odébb, a Nagy-Tenkére teszik, akkor meg elvihették volna minden idők pozitív minimumrekordjait.
Bizony, a Lenti állomás egy jóideig ennek a töltésnek a fagyzugjában helyezkedett el a patakparton, a maximumai ugyanazok voltak mint a kanizsaié, a minimumai pedig kissé tán jobbak, abból kiindulva, amennyit sikerült összevakarnom! Kár, hogy nem tették fel a töltés tetejére :))
Ez számomra is meglepő volt, nemhittem volna hogy tényleg ennyire egybemosódik az érés! Bár gondolom ez évről-évre változik, pl. múlt éven, gondolom a nagy nyári forróság miatt elég gyengus volt a termés, kisebb-nagyobb szünetekkel, de az idei meg a 2005-2006-os termés az fantasztikus volt! A probléma az hogy ennyi fügét nem lehet leenni! Ami még tanulságos volt az idei fügeszezonban a számomra, hogy amikor legelőször elkezdtem rendszeresen enni, néhány gyümölcs elfogyasztása után teljesen elaléltam, alig birtam levezetni a hegyről, annyira elteltem velük, viszont az idén már sokkal jobban bírtam, 15-20-25 db után is "képben voltam" :)
Milyen jó lenne oda le telepíteni egy újabb állomást és akkor végképp bizonyítást nyerne, hogy ez micsoda egy hideg "térség", sőt "megye". (Úgy tudom, volt is már valahol ott és meg is állapítottak belőle ehhez hasonlókat.)
Mint ahogy minden évben, az idén is megvalósult a négy hónapig megszakítás nélkül tartó fügeszezon. Melyik az a gyümölcsfaj a fügén kívül, amelyik friss gyümölcsből ezt tudja produkálni? Az év 1/3-ában friss gyümölcs ugyanabból a fajból, minden nap!
És egy kis inverziológia, a pár nappal ezelőtti máriabesenyői töltéstémához kapcsolódva, ma este naplemente környékén a legelőször megjelenő ködöt fényképeztem le egy közel sík területen, ahol csak a töltés, illetve a növényzet okoz fagyzughatást! A töltésről belesüllyedni a 1,5-2 méter "mély" ködbe olyan volt, mintha egy hűtőházba léptem volna be, onnan visszalépni a töltésre pedig mintha egy nyári langymeleg tengerparti este lett volna!
Hétvégén fügeszüret volt, amit eddig nem ettünk le, azt leszedtük és befőztük lekvárnak! Rettentő jó minőségű gyümölcsök voltak, a 95%-uk teljesen ép és egészséges volt, ráadásul nagyon édes, nagyon finom, a belsejül kocsonyás, nedvesség nagyon kevés volt bennük, meg voltak aszusodva! Pár napon belül a lekvárt is lefotózom :))