Keresés

Részletes keresés

mergez Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1263
A hétvégén Amszterdamban jártam és nagy meglepetésemre, az ottani botanikus kertben találtam két példányt a Decaisnea-ból. Elcsentem egy gyümölcsöt is, otthon kipróbáltam, de nem volt meggyőző az erdmény. A gyümölcsöt kinyitva sok mag között, enyhén édes, de kissé vízízű, áttetsző, kocsonyás gyümölcshús található. De lehet, hogy nálunk a gyümölcse finomabbra érik (Hollandiában a füge pl. nem tud beérni az ottani 40 éves, nagy fügefa alatti információs táblácska szerint). Szóval élvezeti értéke nem sok, inkább talán mókás megjelenése és újdonsága miatt érdemes ültetni. Minden esetre küldök haza belőle magokat, akinek kell. Illetve kérek valakit, hogy írja meg a címét emailben, neki elküldöm az összeset és ossza szét a topictársak között. Aki tud egy kis pénzt rászánni, az ebay-on lehet kapni fiatal, cserepes fácskát is belőle.

Floo2 Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1262
Találtam egy szakszerűnek tűnő kiwilugast is!
Floo2 Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1261
Kicsit körbenéztem a nagykanizsai szőlőhegyen, ami inkább egy dombi falura emlékeztet, templommal, és sok ott élő családdal!
2 gerincet néztem végig, 4 db fügét találtam, egyet tudtam ugy lefotózni, hogy látszódjon is valami, később besötétedett sajna!
Gondolom nem kell hozzáfűznöm semmit....
CBNora Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1260
A dió tényleg nem nagyon jelzi a klímát. Ugyebár már ismeritek a máriabesnyői völgyet. A mi diófánkon még majdnem az összes levél fönt van, eléggé zöldek is.
Az első komolyabb fagyok sokszor zöld levéllel érik, ilyenkor meg mintha ráfagyna a levél, elég nagy része tavaszig le se hullik. Tavaly is így volt.
Előzmény: ninovarga (1259)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1259
Semmivel nem kicsinyítve a domb feltételezhető értékeit, azért a diófasarjakkal vigyázni kell, mint fenológiai támponttal. A fügesarjakhoz hasonlóan, azzal, hogy jóval később kezdik a vegetációt, később is fejezik be, ezért tovább maradnak zöldek. Az első komolyabb fagyok után már majd szolgálhatnak "fagyreferenciaként".
Előzmény: Floo2 (1257)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1258
Fontos tudni, hogy szó sincs arról, hogy a környéken az én területem lenne a legkedvezőbb. Azért hivatkozom olyan sokszor teljesen kihasználatlan területekre, mert tudom, hogy azoknak a lehetőségei az enyémnél is jobbak. Rettenetesen fáj a szívem a rengeteg kihasználatlan, elgazosodott, elhagyott parcella miatt, ahol soha nem derült ki és talán ki sem fog derülni, hogy milyen csodákra lennének képesek. Flooval rengeteg kisérleti mérést végzünk a legkülönbözőbb fekvésekben és olyan adatokat tapasztalunk, amelyekről beszélni sem merünk, mert senki nem hinné el. Mindenesetre nem véletlen, hogy az indulataimat néha csak nagyon nehezen tudom fékezni.
Előzmény: Törölt nick (1252)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1257
Te!
Az a domb az extrém jó:) lesz, egyetértve Ninoval, klimabombasztikusan jónak kell lennie!
Az általad nagyon helyesen lefényképezett diófa totál ép levelei, a szinte nyáriasan zöld lomb elég bizonyíték!
Tessék végigjárni most a napokban az összes gerincet, utat, pincét, mindig azt a felét nézzed a pincéknek-házikóknak, amik dél vagy délnyugat felé van fordulva, azon a felén halálbiztosan találsz fügét!
Előzmény: Törölt nick (1225)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1256
Lassabbamá, ennyit nem bírok visszaolvasni! :))
ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1255
Én is emiatt használok olyan referenciákat, mint a "Bussay szintje", a "terület alja", a domb teteje", stb. Azt az egyet tudom biztosan, hogy Muraszemenye szintje 151 méteren van.
Előzmény: Törölt nick (1254)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1253
Nem látom jól a gyümölcsöket. Enyhén csúcsosak? A levél eléggé hosszúkás, úgy tűnik, mintha Costata lenne.
Előzmény: kardhal01 (1250)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1251
Az alja 200 környékén lehet. Sajnos, sem a Google, sem a GPS nem megbízható az abszolút magassági értékek vonatkozásában. Egy részletes térképre lenne szükség.
Előzmény: Törölt nick (1248)
kardhal01 Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1250
Sajnos nem tudom a fajtáját. Zombán vásároltam. Most már, így hogy mondod legalább sejtésem van a fajtájáról.
Előzmény: ninovarga (1240)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1249
A képen látható fák méretei jól tükrözik az általam leírtakat (persze nekem könnyű követnem ezt, a helyzet és az egyes növények ismeretének hiányában nyilván nehezebb). Ezért is próbáltam az elején egyszerűbben összefoglalni, de kiprovokáltál egy ilyen részletezőbb magyarázatot.
ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1247
"Elfagyottnak" minősítettem a már említett ujjas szabadon álló példányát és a legalsó szinten lévő fekete korait (ennek a törzse is megfagyott, (igaz hogy a legalsó szinten van és ez is sokat számított) és a kis jégfüge mellett lévő, hasonló méretű és korú nagy pogácsafügét, ami a hó szintjéig visszafagyott zsenge suhángként.
Előzmény: ninovarga (1245)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1246
Ami az ujjas óriást illeti, van a területen kettő: egyik a présház előtt, amiről az imént szó volt. Azon a falhoz közel és az eresz vonaláig nem keletkezett károsodás akkor, a vastag törzsnek értelemszerűen semmi baja nem esett, az épülettől hosszabban kinyúló ágvégek fagytak vissza kissé, tehát a növény maga nem fagyott el. Ezzel szemben a néhány méterrel alacsonyabban lévő másik ugyanilyen fajtájú példány sok helyen a törzsig visszafagyott, a közvetlenül mellette lévő zöld aszalódónak ugyanebben a fekvésben abszolút semmi baja nem lett. A barna gömbölydednek még méterekkel alacsonyabban sem számottevő.
Összehasonlításban azonban a légvonalban 250 méterre, hasonló szinten lévő jégfügén az ég-földön semmi nyoma nem volt semmilyen károsodásnak. A saját, most már szépecske jégfügepéldányom ekkor kb. 80 centiméteres volt és a legcsúcsán egy kb. 1-2 cm "pörkölődött meg", ami kissé éretlen maradt ősszel, de ez normális dolog, egy akár ennél enyhébb hőmérsékleten is. Az igazi referenciát az akkor már óriási, idős példány jelentette a szomszédos dombon. Csak akkor nem akartam ennyire belebonyolódni, mert követhetetlen lett volna.
Előzmény: Törölt nick (1243)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1245
Igen, helytálló, az alsó részen -18 fok volt, ez a területem abszolút minimuma. Onnan a Bussay doktor szintjéig 4 fokot emelkedett, ott volt -14, a tetőn -12. A Bussaynál már a sarjakon lévő alvórügyek sem és a csúcsrügyek sem károsodtak. A szomszéd hegyháton az én területem középmagassága környékén a jégfüge haja szála sem görbült.
Előzmény: Törölt nick (1243)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1242
A nagy fügefák innenső felén lévő, azok mentén húzódó ernyős művelésű szőlőlugas magassága képviseli a talajtól számított 2 méteres szintet.
ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1241
Mivel mindig a fák koronáját fényképezem, gondoltam mindig rá, hogy nem lehet érzékelni ezeknek a méreteit. Ez egy 23 éves növény, vastag törzzsel és soha nem fagyott el. Folyamatosan vagdalják vissza, mert másképp nem lehetne tőle elférni a présház előtt, illetve nem lehetne bemenni az ajtón. A képen a sok közül, közvetlenül a présház előtti.
Előzmény: Törölt nick (1239)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1240
Costata, ugye?
Előzmény: kardhal01 (1237)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1238
A kezdő kertészkedők, vagy azok egyáltalán, akik ezt a "tanfolyamot" még nem járták ki, gyakran írnak, vagy mondanak olyat, hogy a korlátozottan tél-, vagy fagytűrő növényüket jó "védett, "meleg" helyre ültetik, ott biztosan jó helye lesz. Ez az anticiklonos helyzetet reprezentáló két (hajnali és délutáni) hőtérkép megadja a választ erre a kérdésre: Az éjszakai hőmérsékleteket eredményező körülményeknek nincs közük a nappali hőmérsékleteket befolyásolókhoz. A korlátozott tél-, vagy fagytűrés miatt nekünk (szinte csak) az előbbiekre kell figyelnünk.
kardhal01 Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1237
Érik a datolyaszilva

ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1236
Az összevetés kedvéért:
ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1235
Így lesznek az éjszaka utolsóiból a nappal elsői:
ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1234
Ott a 210 méternek atombombaként kell működnie.
Előzmény: Törölt nick (1232)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1233
Az én fáim 151 méteres völgy fölött vannak 220 méter környékén (kicsit alatta és kicsit fölötte, aljától a föléig), a leghidegebb télen a területem aljától a dombtetőig még újabb 6 fok különbség volt.
Előzmény: Törölt nick (1232)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1231
100 méter körüli völgyszint fölött nagyon jónak kell lennie a 210-nek. Tavaly a november elején még mindig abszolút ép dáliákat is csak 220 m környékén fényképeztük, 155(!) m-es völgyszint fölött.
Előzmény: Törölt nick (1225)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1229
Ahogy ott is írtam, az egyik legkésőbbi érésű fajta, ha nem a "legesleg". Mostanra érett le teljesen.
ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1228
Ez az a fajta. A kép múlt héten készült, akkor fel is tettem. Ott tettem föl azt a költői kérdést, hogy melyik fajta érése alapján osztották ki a "mediterrán" jelzőket.
Előzmény: Törölt nick (1224)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1227
Az omsznak megvan a maga sajátos következetessége: bizonyos térségbe szinte csupa ilyen, a másikba szinte csupa olyan állomást telepít. Vagy, ha nincs hely a hegy legtetején, leteszi a völgy legaljába, a lényeg, hogy valahol OTT legyen.
Előzmény: Törölt nick (1223)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1226
Sajnos, ennek a legrosszabb a téltűrése az összes között.
Előzmény: Törölt nick (1224)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!