Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2021.04.28 0 0 17590

Vannak választékbővítő cikkek, amikből nemhogy haszonra, de leginkább bevételre sem számítanak. Az a szerepük, hogy a vásárlóval éreztessék, itt aztán minden is kapható.

Előzmény: diospyros (17589)
diospyros Creative Commons License 2021.04.28 0 0 17589

Na, itt van az első, 2021-es kajsziÁR.

Intersp*r, fél kilós kiszerelés.

1 kilóra vetített teljes ár: 4.000 Ft/kg,

40%-os akcióban 2400 Ft/kg.

Cirka 30 doboz volt betéve az akciós részre (szerintem a 99%-a :) :(

Szép sárga és zöld, kicsi "barackok", megy mind a kukába, cefrébe sem jó.

Csak 1 darab kérdés maradt: kinek éri ez meg???

diospyros Creative Commons License 2021.04.28 0 0 17588

na itt a jó cikk:

https://www.idokep.hu/hirek/a-21-szazad-leghuvosebb-aprilisat-eljuk

- ez az évszázad eddigi leghűvösebb áprilisa, 3 fokkal hidegebb a sokévi átlagnál

(7,9 fok átlag).

1901 óta 1929 áprilisa bizonyult a leghűvösebbnek, akkor 6,8 fok volt,

tehát ez nem új, (csak) klímaváltozós dolog... (bár belejátszhat...)

Előzmény: diospyros (17586)
diospyros Creative Commons License 2021.04.28 0 0 17587
Előzmény: diospyros (17586)
diospyros Creative Commons License 2021.04.28 0 0 17586
naivkezdo Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17585

Nézd, nem dokumentáltam, nem gondoltam, hogy ekkora port kavar, azt sem, hogy ezt megemlítem, csak beugrott, olvasva, amit.

Kb 2 ásónyom körül lehettek az oldalra menők, utána jött, ami lefelé. Még alászenvedtem 1 ásónyomot nagyjából aztán elvágtam.

Előzmény: Mozo66 (17579)
Mozo66 Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17584

Persze talán itt nem lesz fagy , de északon nem vennék rá mérget . Még ide is módosíthatják még , ahogy minden ilyen helyzetben pl. a hónap elején . Nem akarok vészmadárkodni de megy ez majd lejjebb is .  

Akkor bejönni látszik az 1 hónapos előrejelzés . 

Előzmény: Bubi504 (17583)
Bubi504 Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17583

Pontosan ezt mutatja a GFS modell : a hajnali hőmérséklet +5 fok körül várható majd (több várost is megnéztem a wetterzentrale.de -n) . A GEM szerint kicsit hűvösebb lesz, de fagyot nem jelez. 

Előzmény: Mozo66 (17575)
Mozo66 Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17582

Pár friss fotó a már említett Dombay tó és Pécsvárad közti tetőről . A kajszi itt sem jellemző de inkább a monília miatt ami már jól látszik a fákon . Nálunk a faluban orgona virág egyáltalán nincs itt teljes pompában . A mandulát is látszik , hogy nem úgy van , hogy maradt pár szem hanem nem fagyott pedig már februárban virágoztak . 

Az igaz ,hogy a terület nyáron nagyon száraz ahogy a fagy elöl leárnyékolja a Zengő úgy a csapadéktól is 

Mozo66 Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17581

Persze ahogy a szilvának is . 

Előzmény: beetee (17580)
beetee Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17580

Maradjunk annyiban, hogy minden fafajnak megvan a domináns gyökérformája.

A 10 m mélyre törőtől a 10+ méter széles tányérig.

És függ sok tényezőtől. Talajszerkezet, vízellátottság, sérülés (véletlen, vagy átültetéskori, vagy faiskolás), stb

Mozo66 Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17579

Akkor egy kérdés ... Milyen mélyen volt a kiásott fa gyökere , magyarul  milyen mélyre ástál hogy ki tudd szedni ? 

Előzmény: naivkezdo (17578)
naivkezdo Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17578

Igen, valószínűleg más a felfogásunk a fórumokról, de ez offtopic és nem kétsoros magyarázat, sajnálom hogy ez ennyire és így megmaradt, de beszélgethetünk erről, hátha árnyalja a képet. Egyébként akkor a biostimulátorok kapcsán hoztam elő ezt az álláspontot, valóban érdeklődve.

Itt most picit más a helyzet, a fórumon belül kerestem az amargerolra és abban volt az idézett rész tőled, aminek látszólag ellent mondott a pár hetes tapasztalatom. De a mostani leírásoddal inkább nem, tehát laikusként biztosan félreértettem.

Mondjuk azért, mert félre érthető volt minimum:))

"sem semmilyen ami mélyre hatolna a talajban , lapos elterülő gyökerük van"

De biztosan csak én laikus értettem félre.

Előzmény: Mozo66 (17576)
Mozo66 Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17577

akkor kefélés.  Micsoda baromságokat talál ki ez a program .... 

Akkor a szívgyökérnek már .....

Előzmény: Mozo66 (17576)
Mozo66 Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17576

A múltkor nem volt túl szimpatikus az az álláspontod ,hogy nem nézel utána mert egyszerűbb megkérdezni , de mégegyszer elmagyarázom .

Tehát , csírázáskor egy gyökér növekedik először ami nyilván lefelé fog haladni és ebből nőnek oldalra a többi gyökér . Ez a klasszikus fő vagy szív vagy káró gyökér és oldalgyökér forma .  Ennek van egy aránya pl. 20 cm lefelé 10 cm oldalra . Amíg el nem éri a kellő mélységet ez az arány kb így is marad . De miután elérte az 50 - 60 cm mélységet akkor e lefelé növekedés leáll és az oldalra növekedés gyorsul . Már megtámasztotta magát a fa ideje növekedni és teremni ehhez kell a tápanyag ezért minél nagyobb területet el akar foglalni . Képzeld el ha maradna a fiatalkori aránya a gyökérzetnek és oldalra már 3 métert elment ... kb 4 - 5 év .... akkor kefélés szívgyökérnek már 6 méteresnek kellene lennie . Nem annyi mert akkora már lefelé nem növekedik csak oldalra . 

Előzmény: naivkezdo (17568)
Mozo66 Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17575

jelenlegi állás szerint május 5-én érkezik az első hidegfront, majd 13. környékén a következő, ami még jelentősebb lehűlést és jelentős mennyiségű csapadékot szállít. Május első fele minden jel szerint átlag alatti hőmérsékletekkel és a megszokottnál több esővel telik majd.

Egyelőre kitart a múltkori előrejelzésénél .

24.hu cikke.  Már én is kíváncsi vagyok .

naivkezdo Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17574

Ok, csak akkor talán árnyalja azt a megállapítást, hogy gödör aljába nincs értelme tárgyának.

Előzmény: öreg_néne_b (17573)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17573

Természetesen a gyökerek arra nőnek, amerre tápanyagot találnak. De a főgyökere hiányzik ezeknek a fáknak.

Előzmény: naivkezdo (17571)
diospyros Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17572

2 gondolat még:

1. a nagyobb, trágyás gödröt nem is a kajsziknak csináltattam,

azok kicsi és kevés trágyás (kis granulátum alája, gyökértől jól elválasztva + föléje is + symbivit, stb.) gödröt kaptak, hanem a fügéknek, 

na annak híresen megy a gyökere lefelé, Kínáig meg sem áll :) ott van jelentősége.

(miközben oldalra is terjed, sekélyen is,

szóval elképesztő a stratégiája, mindent behálóz... ez is a titka.)

2. Dél-Baranya: ez sem egységesen "mediterráneum."

Ott van pl. dmkertes Miklós barátom Egerágon, ahol ki kellett vágatnia a kis fügeültetvényét,

mivel non-stop tövig fagyott, de az új területén a Tenkes oldalában már tényleg nagyon

príma a mikroklíma (rímel :), ott megél vidáman.

Nem túl sok km van a kettő között, de mondhatni ég és föld.

Ha az első helyet vesszük, akkor Dél-Baranya hideg, ha a másikat akkor meg mediterráneum... :)

...és egyik állítás sem igaz.

A rossz tavasz Magyarországon állítás sem igaz mindenkire, még így is lesz (védekezés nélkül)

kajszi egyes helyeken, de nagyon kevés területen, az országhoz képest.

Így lehet általánosítani, hogy nem volt jó az április, sőt a március sem, nem 1-2 napon ment el a termés, legtöbb helyen. A sok elkeseredett fórumtárs, szakcikkek, meteorológiai (visszatekintő, tehát "megbízható") hőtérképek igazolják, sajnos. 

Az persze rejtély, hogy sorozatos csapások ellenére is miért maradhat kajszi,

a vontatott virágzás, stb. talán egy kis magyarázat... és a hősziget, fagylefolyás, mikroklíma ahol volt ld. pl. Badacsony: Balaton temperáló és a hegy védő hatása... (+bazalt hőleadása...) 

Előzmény: diospyros (17565)
naivkezdo Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17571

Igen erről olvastam több helyen. De ne vigyük félre mindenkit kérek. Amatőr vagyok, nem értek a különféle gyökerekhez, sem. Erre reagáltam, hogy még egyértelműbb legyen:

"sem semmilyen ami mélyre hatolna a talajban , lapos elterülő gyökerük van"

Nálam meg ment szépen lefelé, ennyi.

Előzmény: öreg_néne_b (17570)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17570

Semmilyen faiskolai fának nincs ilyen gyökere, mert azt még magonc korában elvágják. Átültetéskor úgysem tudnák azt kiásni, ezért inkább ne is növesszen ilyent.

Előzmény: Mozo66 (17567)
diospyros Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17569

én is öregszem,

de gép ássa a gödröt, úhh mind1 :)

Előzmény: naivkezdo (17566)
naivkezdo Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17568

Milyen csírázás?:) 1-2 éves szabadgyökerű volt ültetéskor.

Gyorsan felejtek, így nem tudok biztosat, kb. 4 éve üteltettem.

Alapvetően nem rendít meg ha van, ha nincs ilyen gyökér, csak hát itt volt, elég arányosnak tűnt a többivel. Érdekességként jutott eszembe, amikor most szembe jött a hozzászólásod.

Előzmény: Mozo66 (17567)
Mozo66 Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17567

Hány éves volt az a Bergeron ... 15 , 20 vagy idősebb ? 

Nem a mag csírázás utáni állapotot kell figyelni hanem termőkorit , akkor van szüksége a nagy mennyiségű tápanyagra .  Áss ki egy 15 éves kajszifát és azon keresd meg a többi gyökérhez  képest arányos szív vagy katógyökeret .  

Nézz utána a szakirodalomban nem én mondom , hogy nincs karógyökér hanem a tudomány .

Előzmény: naivkezdo (17562)
naivkezdo Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17566

Én vicceltem már azzal itt, hogy a javasolt 40x40x40-es gödröt ásom a fáknak. Csak nem centiben, hanem colban:)

Mondjuk azóta ebből picit visszább vettem mélységben, mert öregszem:)

Előzmény: diospyros (17565)
diospyros Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17565

lefele ment a gyökér: "kiszimatolta" a trágyát :)

én nem is (csak) ezért teszek a gödörbe trágyát, hanem mert a giliszták így fel-alá ingáznak 

a trágya és a felszín között, mintegy "dréncsövezve", levegőztetve a talajt. (a gilisztákkal nem szoktunk számolni, pedig... én is tártam már fel ilyen gödört, tele volt gilisztával, ellentétben az "üres" gödörrel.)

ahol volt trágya rakva, ott nem folyt el az öntözővíz...

természetesen mint tápanyag, pár év alatt semmivé válik, de mint szerkezetjavító ott marad.

---

hátránya a betegségek bevitele, pajor, stb. lehet, ill. amit szoktak írni, h ha trágyázva van, akkor a gyökér nem terjed messzebb... viszont ha kellően nagy a gödör... illetve ha a sorköz kap utána is trágyát, akkor megvan a "gyökérterjedés" indukálása is...

Előzmény: naivkezdo (17562)
naivkezdo Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17564

Ezt az idei tavaszt nevezhetjük annak, adok nekik. Meg a sárga agyagos talajjal hátha csodát tesz, trágya mellett. Na ha pikk pakk helyrejönnek beszámolok:)

Előzmény: diospyros (17563)
diospyros Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17563

jó cucc, de mivel drága én csak különleges esetekben használom,

pl. ha vélteltenül rámegy a gyomirtó valamire, ez feltámasztja a holtat :)

Előzmény: naivkezdo (17561)
naivkezdo Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17562

"Azt is párszor megállapítottuk hogy a kajszifáknak ...szilva alanyon ... nincs karógyökerük sem szívgyökerük sem semmilyen ami mélyre hatolna a talajban , lapos elterülő gyökerük van ami a csapadék által oldott anyagokat szereti felvenni ."

Szóval emiatt nem tartottad semmi értelmét a gödör tragyazasanak. Régen az volt a szokás, hogy azért inkább tesznek, mert később már oda nehezen férnek:) én is szoktam, kárt nem teszek.

Na de a lényeg, pár hete vettem ki egy bergeront és adtam másnak aki elültette, megmarad. Ott bizony volt lefelé menő gyökér, más lett volna az alany? Utána nézek.

Előzmény: Mozo66 (11462)
naivkezdo Creative Commons License 2021.04.27 0 0 17561

Amalgerol-t is kapnak, ha már vettem. Használja valaki?

Előzmény: naivkezdo (17560)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!