Ez a topic azoknak van,akik nem tudnak/nem akarnak írni a zártkörű topicba.Ide jöhet a Hajdú volánról és a DKV-ról infó,kép,kérdés,egyszóval bármi:-)
Ha tetszik a topik akkor jó szórakozást,ha értelmetlen,akkor elnézést kérek,és tessék törölni nyugodtan.
Minden esetre jó szórakozást kívánok!:-)
A "keskeny" villamosoknak egyébként valóban csak az indokolja a létjogosultságát, hogy a meglévő hálózaton közlekedhessenek, de ennek nyilván ott van jelentősége, ahol van vagy 10-15 vonal, nem ott, ahol 2, ráadásul azon is csak egy pár száz méteres szakasz a necces, amit hamarosan úgyis újra kell építeni.
Nem vagyok debreceni, nem tudtam, hol van az Ajtó utca, és megtévesztett a "közös szakaszon nem jöhet szembe" szövegrész a 8413-ban. Úgy értettem, hogy a két villamosvonal közös szakaszáról van szó.
Ettől függetlenül én sok szempontból előnyösebbnek tartom a keskenyebb villamosokat. 15 cm nem nagy többlet a kényelem szempontjából, de akadálya lehet annak, hogy egy villamosszerelvény másik vonalon is járhasson.
Szerintem csak a Plaza és az Ajtó utca között indokolt a felújítás, onnantól kifelé a körútig eléggé korrekt a pálya. Szabad szemmel látható is egyébként, hogy a vágánytengely-távolság nagyobb az Ajtó utcától kifelé, mint a régi nagypaneles szakaszon.
Igen, és kurva szűkek belülről is. Szállj fel mondjuk egy ICS-re Budapesten, aztán egy KCSV-re Debrecenben, utóbbival garantáltan a "hú bazmeg, de tágas" érzés fog hatalmába keríteni. De valószínűleg ugyanez a helyzet Combino-CAF viszonylatban is.
A gyártó olyan széles villamost készít, amilyet a megrendelő akar, nem hinném, hogy ez különösebben befolyásolná az árat, de ha igen, akkor sem lefelé... A meglévő pályát meg nem kellett átépíteni, mivel az említett szakasz az 1-es vonalán van, mellesleg még valamikor a KCSV-k beszerzése előtt kapott komolyabb felújítást. Szóval az átépítés egyébként is ráfér(ne), ha meg már hozzányúlnak, akkor mindegy hogy x cm-rel távolabb helyezik egymástól a síneket.
Valamit nem értek. Miért kellett olyan széles villamost beszerezni, amihez át kell építeni a meglevő pályát? Annyira olcsó volt, hogy még így is megéri? A pesti Combino és a szegedi PESA 10 cm-rel karcsúbb. Debrecennél nagyobb városokban is járnak jóval keskenyebb villamosok, több városban 1000 mm nyomtávú pályán. Szűk, kanyargós belvárosi utcákon is lazán elférnek.
Ja, és a Csemete utcán a kimenő oldalon igen össze-vissza mutatott a tábla: hol 6, hol 1 percet, de nem volt kiírva hogy teszt üzemmódban (nem) működik.
Tényleg nem tudom, hogy ezek az "utasinformációsinformatikaiberuházások" mennyibe fájnak, de "annyit" sem ér, az biztos!
Ha nem - vagy rosszul - működik, akkor már nem ér egy kalap szamócát sem!
És azért tartósan nem igen láttam még jól működni.
Viszont az A/4-es nyomtatott kiírások hibátlanul működnek.:)
Ebben a szélben igen érdekes volt a váróhelyek vékony plexijének "működése"...
Az, hogy mocskosak, az egy dolog. De nagyon nekidőlni nem tanácsos, mert hártya vékony a cucc... viszont - ha jól emlékszem - a Kispiacnál tiszta volt a kalitka, és ahol nem volt pad, ott egy siető pasas bő nyállal felkenődött, mert túl tiszta volt!
Az érdekes lesz, ha ott majd a 40 fokban nyáron az alászorult melegben a tűző napon hogy fognak kókadozni az emberek... (árnyékot egy fa sem ad - mivel nincs is...)
Ebben az országban minden egyszerű, ez Nagy Attila szájából hangzott el, hogy további Cafot szeretnének vásárolni, a másik kérdés az lenne, hogy miből vásárolnak már ?
Igen 3-as villamos ami majd 2018-ra lesz kész :D, szerintem a KCSV-kat akarják selejtezni azért vesznek még Cafot majd, így villamosba is egységes járműpark lesz:), csak a trolikban marad némi változatosság.
510 helyett jött vésztartalék kén. mert 508 koccolásakor 510 másodjára ment volna visszafogva csak vezérlési hiba miatt jött ki, de még ma is kint van, 510 aznap vissza is állt csak nem volt tartalékos így jött 490.
Előbb utóbb az 1-esen is azok fognak közlekedni, mert 9 járművet akar még vásárolni a DKV. Így elkerülhetetlen lesz felújítani az Ajtó utca - Pláza szakaszt.
Egyébként ezt a "közös szakaszon nem jöhet szembe két CAF" dolgot hogy gondolták? A Bem téren bevárja majd egymást a két szerelvény, és a Kálvin / Bem téren ácsorog addig a villamos a megállóban? Elvégre "csak" 4 perces út.
Szvsz a Honvéd utcánál nagyon simán elférne a két CAF egymás mellett.
Mellesleg minek még kilenc jármű? 27 villamosa lenne a városnak. Akarnak 3-as villamost is? :D
Hát pedig ennek nagy hagyománya van a DKV-nál... Ugye a trolik se közlekedtek jó hosszú ideig se hétvégén, se csúcsidőn kívül, pedig azok se 2 fillérbe kerültek.
80-85%-os csúcsidei kihasználtság azt jelenti, hogy a járatokat be kell sűríteni. (Mindenféle körítés nélkül: egy járat bevezetésekor a max. kihasználtság 80% optimális maximum. Vidéken 70% se rossz)
48 perc fordulóidő? eddig 44-et mondtak a villamosra (menetrend) akkor 7 perc helyett csak 3 perccel gyorsabba villamos? Ugyebár 7 perc volt... 48 perc alaltt menetrend szerint megfordult a 31/32 is...
Hamarosan mind a 18 villamos megérkezik Debrecenbe, a DKV azt tervezi, hogy két szerelvényt tartalékállományba vesz, míg néhány megjelenik majd az egyes vonalon is.
Kicsit drága mulatságnak tűnik azért venni két db. félmillárdos járművet, hogy félreállítsák tartalékba.
Egyébként várható, hogy esetleg valamikor a közeljövőben beépül a 2-es pályájába egy vagy két plusz vágánykapcsolat? Elég gáz lesz, ha valami apró probléma miatt egészvonalas pótlást kell megszervezni a reggeli csúcsban így, hogy nincs elég autóbusz...
Az mellékes számukra.. minden esetre én csak úgy engednék Caf-ot az 1-es re ha már felújították ezt a szakaszt és kiszélesítették, mert az érdekes művelet lenne ha nem mehetne el egymás mellett két Caf, vagy csak 1 esetleg 2 kerül az 1-esre a két bengáli helyett és egymás után indítják őket akkor nem fognak találkozni az biztos...
Más téma: A cikkbe megemlíti Nagy Attila, hogy a 13, 22, 24, 44, 48 kapta meg a 31-32 csuklósait. Valamint ma reggel megtört a jég Ikarus közlekedett a 3-as trolivonalán