Nekem nem tűnt úgy, hogy békések lettek volna és úgy sem, hogy menekülnének. Ott áltak és kiabáltak. Rongáltak, kirakatokat törtek be, ilyesmi. Ez nem rendbontás? Akkor mi? Mit kellett volna csinálni? Megtapsolni őket és állami kitüntetésben részesíteni? (kézfogás kizárólag Sólyommal)
Ha azokat nevezed randalírozóknak, akik 23-án este at Astoriától elindulta a Deák tér felé, és szembe találták magukat a lovasrohammal, aztán könnygázt lőttek rájuk, pedig semmit sem csináltak, csak haza akartak menni, akkor igen, ott voltam, és utána már kiabáltam is a többiekkel, hogy ávósok, mert minden ok nélkül lődözték a fejünk fölé a könnygázgránátokat, bele a menekülő tömegbe.
Tudod, ha valaki hazudik, akkor azt le lehet írni. Vagy egyedül te írhatod le, hogy ki hazudik? A csőcselékezés miért bánt ennyire? Miért véded ilyen bőszen a tüntetőket? Csak nem kint voltál Te is este a randalírozók között?
A Fidesz hangsúlyozottan külön színpadon tartotta rendezvényeit. Nem támadta az alkotmányozókat, nem lőtte őket könnygázzal, de nem is csatlakozott hozzájuk. Mindenkinek joga van tiltakozni, nem kell(ett) senkinek eddig bátorítás. Most, a rendőrattak után elkél.
A legkisebb kormánypárt viszont sutba dobta liberális toleranciáját, és válogatás nélkül lecsőcselékeznek mindenkit, aki szembe jön.
Keresem az ügyes, ámde kissé durva rövidítést a szövegedben... Ha már hasonló dukál... ;-) A lényegre térve: nem tudom, hogy ügyesnek, avagy kissé durvának tartsam-e azt, hogy habár két hete kétségbeesetten keresik sokan - keresitek "a randalírozók és az őket nem is olyan titokban támogató Fidesz" "nyugati imperialisták által támogatott aknamunkájának"* a bizonyítékait, újabban tényként hivatkozol - hivatkoztok rá.
*ha nem tetszik az idézet, hát hagyd ki. Csak úgy eszembe jutott. Tán a hatalmi és sajtótúlsúly miatt - még ha a liberális véleményeket nem is efféleképp szokás alátámasztani a világ boldogabbik felében.
Majdnem, csakhogy ne feledkezzünk meg azokról, akik tudatosan idézték elő a helyzetet, tudták, hogy itt lesznek a vendégek, mégis 20-ig minden nap heccelték a tömeget. Az a pár alkotmányozó nem számított, de sajnos, a legnagyobb ellenzéki párt az utolsóelőtti pillanatig mellettük állt, így jóval nagyobb jelentőséget kaptak és veszélyt jelentettek.
Nagyon egyszerű. Egyrészt a rövidítés, bár ügyes, de kissé durva, erre csak hasonló válasz dukál. Másrészt határtalanul bosszant, hogy a randalírozók és az őket nem is olyan titokban támogató Fidesz tönkretették az ünnepet. Teljesen nyilvánvaló, hogy ezért támadják a rendőrséget, hogy ne az ő bűnükről legyen szó. De azért a fürdőszoba magányában belenézhetnének a tükörbe.
Ez nem okt. 22. éjszaka és nem 1 héttel előbb lett elszúrva, hanem sokkal korábban. Egyszerűen rossz volt a koncepció. Egy színjáték, amibe - mint később kiderült - nem osztottak lapot a statisztáknak, később mégis ők lettek a főszereplők.
Egyet értek, hogy ott lett volna a helyük az embereknek, csak ki vállalta volna annak a kockázatát, azok után, ami Pesten akkoriban volt, hogy ennyi "fontos" embert ilyen "veszélynek" kitegyen. Szerintem nem sokan. Elég egy őrült a tömegbe...
A paravános megoldásra azt mondták a tüntetők, hogy az olyan megalázó. Mi lett volna a garancia, hogy nem tör rájuk a szerepelhetnék és nem csináltak volna valami balhét? Bár igaz, felesleges a volnákkal foglalkozni...
Nem az ott táborozó emberekre gondoltam, hanem azokra, akik egyszerűen ünnepelni akartak. MINDENKI ki volt zárva a Kossuth térről azért, mert olyan állami vezetőket kellett védeni, akiktől ugyan nagyon szép gesztus volt, hogy személyesen eljöttek az 50. évfordulóra, és ezzel emelték az ünnep fényét, csak éppen sokkal kevesebb közük volt az egészhez, mint azoknak, akik emiatt ki lettek zárva az ünneplés egy részéből.
Ha abban maradtak volna, hogy paravánnal elrekesztik, aztán az ünnepség alatt szemmel tartják őket, a spontán odaérkező népet pedig odaengedik az állami ünnepség közelébe, szerintem 23-án elkerülhető lett volna az összecsapás. Nov. 4-én kiderült, hogy ha nem ingerlik a tüntetőket, ők sem támadnak. Attól meg, hogy kiabálnak és zászlókat lengetnek, még senkinek semmi baja sem lett. Kísérni kellett volna őket és kiemelni az esetleges randalírozókat.
Tudjuk, kik voltak kint a Kossuth téren, és hogyan viselkedtek. Ha már ide jöttek a világ minden részéről emlékezni(függetlenül attól, hogy személyesen ennek örülünk-e vagy nem), akkor talán mégse a tüntetők sátrainak van a helye a téren és nem őket kéne mutogatni a világon mindenhol. Bár este megcsinálták maguknak a hírverést...
Szerintem ott lett először elhibázva ez az egész "ünnep", hogy a Kossuth térről a külföldi delegációk miatt ki volt tiltva a nép. Nem a korábban ott tüntetőkre gondolok itt elsősorban, hanem úgy általában mindenkire, aki szívesen együtt ünnepelt volna. Ebben Boross Péternek szerintem igaza volt, nem kellett volna meghívni a külföldi állami vezetőket a nemzeti ünnepre, mert miattuk pont a nemzet nem tudott méltóképpen ünnepelni. Vagy legalábbis máshogy kellett volna ezt az egészet szervezni... (mármint az ünnep állami, hivatalos részét.)
Ha valóban úgy történne, ahogy írod, akkor remény lenne a kiegyensúlyozottságra és a párbeszédre - európai módon. De ha valaki kőbunkóval jön, rögtön belerondít ebbe.
Most az a valóság, hogy a ballib sajtóból csak a csőcselék jött át, míg a jobboldaliban és főleg a hírtévében mindkét oldalt lehetett látni, persze a brutalitást hangsúlyozva.
De azokra, akik 23-án (és máskor) csőcselék módjára viselkednek, had' lehessen ezt ki is mondani! Nem vonatkoztatva ezt azokra a megemlékezőkre, tüntetőkre, akik nem így viselkedtek.
Mint ahogyan a brutálisan, a törvényes mértéket meghaladóan erőszakosan fellépő rendőrökre is helyes kimondani a brutalitást, de nem állítva azt, hogy a rendőrség - általában - brutálisan lépett fel.
Ha lényegtelen a megnevezés, tekintsd úgy. Azt hiszem, a megnevezéseket tekintve a "balosok" az utóbbi ötven évben úgyis dömpingben voltak. Akkor nincs csőcselékezés? ;-)
Nem abban keresném a kompromiszzumot, hogy ki kit hogyan nevez, mert az teljesen lényegtelen. Nyilván nem esik jól egy ilyen mondat, de kibírom. Egyébként megnyugtatlak, a hazaáruló, kommunista bitangot egy jobbos írta általában az MSZP-sekről. Nem itt a fórumon, ne keresd! Nem azt mondtam, hogy Te így neveztél engem, azokról írtam, akik így gondolják és véleményüknek nyilvánosan is hangot adnak. Kérlek ne értsd félre a szavaim!