Tavasszal ültetett szőlők most kezdenek virágozni. Mivel segíthetem a vesszők beérését ha rajta hagyom, vagy ha lecsipkedem? (Egyik másik nem túl fejlett.)
Jupiter kizárható, az érési idő meg a kocsány színe alapján. A Moldova késői fajta, nálam már az is szinte teljesen piros, így érdekes lesz megtalálni, milyen fajta ez. Egyébként meg sok adat kéne ahhoz, hogy valamit rá lehessen mondani.
Nekem is van hasonló tőkém 2 fajta is! Nem tudom milyenek. Brutálisan erős növekedés,vastag vessző,hatalmas levelek. 1 évben simán nőne 8 métert is,ha hagynám.
1 cm vagy az alatti bogyómérete leginkább az alanyfajtáknak van, ha lenne fényképed, az segíthetne (levélről, vitorláról is persze, nem csak a fürtről). Bár általában ezek vad ízűek. Miért nem olyan helyről veszel szőlőt, ahol tudják is, hogy mi az? Állandóan látom a hirdetéseket, utoljára Cserszegi, Sárgamuskotály, Kékfrankos ajánlatok voltak.
Ma volt nálunk a növényvédelmi felelös, elötte megkérdezte, hogy vehet-e fürtmintát permetszermaradvány-analizálásra, mondtam, nyugodtan. Adtam neki 5 fürtöt a pátriából, majd dobtam egy hátast, amikor az 5 fürtöt összesen 1,7 kilónak mérte (legalább 1 kiló 25 deka kellett neki 5 fürtböl, vagy 10 fürt, ha a fürtátlag kisebb, mint 25 deka). Ezek szerint idén nagyon tömöttek és nehezek lesznek a fürtök, hiába van kevesebb fürt, mint tavaly.
van 4 sor szőlőm kb 30-40 méter hosszan a masodik sor eleje kiveszett ide feher delovarit bujtattam tavasszal.S csak erdekelt mikor bujtathatom tovabb de amugy raér.
itt mindig hasznos tanacsokat kapok neten mashol meg nem talaltam.
Én "vagy nem"-et nem szeretek ajánlani, (nem is szoktam), a beérett vesszövel és nyugalmi állapotban egy egészséges tökénél a bujtásnak sikerülnie kell. Meg minek a sietség most, amikor semmivel se lesz elöbbre, mint a novemberi/márciusi bujtással...