Az a baj, hogy nekem egyik nagy kedvencem Kisenosato, de az év eleji formájához képest sehol sincs most. Emlékszem, akkoriban mindig úgy ültem le a japán meccsei elé, hogy "Na lássuk azt a zúzást Kise! Mutasd meg neki!" most meg úgy ülök le, hogy "ajjaj, ki az ellenfele? huh... ezt a maegashirát vajon le tudja győzni?..." Minden meccse előtt féltem a Jokozunát, hogy ki fog kapni...
Takayasu viszont jól kezdett. Ez a mostani győzelme maga volt a darálás! Remélem ezt a hozzáállást végig fogja vinni a tornán. Bár Hakuho is eléggé brutális formába van ahogy nézem, nehéz lesz őt legyőzni.
Hát, nem szeretnék messzemenő következtetéseket levonni, de lehet hogy Kise karrierje ennyi volt? Minden erejét és motivációját összeszedte, hogy végre Jokozuna legyen, egyszer megvédje a címét, és onnantól kész? Vége? Tudom, ez csak az első nap... De ugyan ezt az "esetlenséget", (vagy nem tudom hogy nevezzem a jenenséget) láttam tőle a múltkori tornákon is, ahol ugye nem volt eredményes. Mintha valamiféle karmát kapott volna Terunofuji oda-vissza legyőzése, és a tornagyőzelem megszerzése után.
De valóban, itt valószínűleg nagy változások lesznek a közeljövőben. Mind a négy Jokozuna olyan korban (per mentális fáradtságban per sérült állapotban) van már, hogy bármelyik pillalatban visszavonulhatna akármelyik. Mindegyik visszavonulás magyarázható lenne. Akár még az a "halálforgatókönyv" is létrejöhetne, hogy mind a négyen visszavonulnak, és még Teruno és befejezi karrierjét a sérülések miatt. Eléggé felhígulna a mezőny, és az azért lenne szörnyű, mert a legtöbb torna olyan lenne, mint a legutóbbi. Hogy 10-5-el, 11-4-el is nyerhetsz akár, mert annyira nincsenek kiemelkedő teljesítmények.
Terd keresztszalag szakadasa lett szegenynek szeptemberben. Focibol tudom, hogy az csak operacioval es legalabb fel eves gyogyulasi idovel jar. Ura kb majusban lesz bevetheto, ami azt jelenti hogy visszazuhan a makushitaba.
Nagyon jók a linkek, egyáltalában az egész egyben is nagyon jó. Úgyhogy nálam már megvan a kedv. Csak ne olyasmivel kezdődjön már a leg - elején, mint az Aki.
A tornák ranglistáinak megjelenési dátumai egy évre előre meg vannak határozva, és azok "kőbe vannak vésve". Azokon a napokon a ranglista nyilvánosságra is kerül. Más kérdés, hogy nem a youtube-on teszi közzé a szövetség (az valakinek a magánakciója lehet, amit akkor csinál meg, mikor kedve és ideje van rá), hanem a saját hivatalos honlapján: http://sumo.or.jp/EnHonbashoBanzuke/index/
terunofuji ahogy az várható volt elvesztette az ozeki rangját, most legalább 10 győzelem kell neki, hogy visszakapja. folyamatos térdsérüléssel küszködik, meg is operálták, de az állapota nem igazán javult. érdekes, hogy a szeptemberi torna előtti erőfelmérőn nagyon jól szerepelt, de a tornán újra rásérült a térdére, innentől elég bizonytalan a jövője.
szerintem már nem sokáig lesz 4 yokozuna. ha tippelni kellene azt mondanám kakuryu fog elsőként visszavonulni, de haruma is folyamatosan sérült és a kvázi ellenfél nélküli tornagyőzelme ellenére nem hiszem hogy sokáig tudja már a legmagasabb szinten folytatni. kisenosato már nem fiatal, (könnyen jöhet egy makacs sérülés, lehet, hogy a márciusi (?) vállsérülése pont ilyen) kíváncsi vagyok mire lesz képest most.
hakuhoban viszont még mindig van lehetőség, kérdés, hogy van-e még elég motivációja, miután szinte minden rekordot megdöntött.
a "trónkövetelők" közül egyelőre takayasut tartom a legesélyesebbnek a yokozuna címre, de ahhoz, hogy elkezdjen tornákat nyerni, kevesebb komoly ellenfél kell. idővel meglesz neki a cím, úgy vélem.
talán egy kicsit erősnek érzem, hogy urát a visszadobták a m16 rangba, sérülés miatt lépett vissza és addig nagyon szépen ment előre. érdekes torna lesz ez is, remélem ezúttal nem fog hiányozni a sanyaku kétharmada.
Való igaz, de tényleg csak a végére jött össze. Amúgy meg mind a két tényező kellett, mármint ahhoz, hogy Harumafuji képes legyen elhinni, hogy a végén két vereség - többlete mellett is van esélye egy play - off - ra menteni, majd ezután két ízben is képes legyen szinte lesöpörni Gorido - t a küzdőtérről, másrészt hogy a bánatban esett az Ozeki küzdőkedve az utolsó napokra ennyire össze. Ez is megérne egy misét.
Másrészt meg végig gondolva azt, hogy három Yokozuna is be kellett dobja a törülközőt még a kezdés előtt, illetőleg, hogy két Ozeki is kiszállt pár nappal a kezdést követően és emellett még többen is le - lazsálták a torna elejét - közepét (hogy azután némelyek meggondolták magukat és visszajöttek), na ez is egy nagy kérdőjel. Most majd a Kyushu - n lehet egy kicsit ki - köszörülni a csorbát, legalábbis ebben reménykedek.