Épp pár hete végeztem hasonló műtétet túl nagyra nőtt Yuccámon. A levéltelen, gyökeres maradék törzs, a szintén levéltelen középső törzsdarab és a leveles hajtás is él ill. rügyeket hoz. A hajtás vastagságától függően akár fűrésszel levágott törzsdarab gyökereztető keverékben, enyhén nedvesen tartva, lehetőleg párás helyen elég hamar kihajt.
Jó rég jártam már erre, de most rakok fel néhány képet. Elős kép: a nagy korallvirág Második kép: az egyik meggyökereztetett és elültetett oldalhajtás Harmadik kép: az azálea hozza a sok hajtást :-D
Sziasztok. Egy kollégám kérdését tolmácsolom felétek: a yukkájának nagyon megnőtt a hajtása és már nem szép. Azt kérdezné, hogy ha levágja, akkor van esély új hajtásra? ... és a levágott hajtást valami módon (vízben, földben) lehet gyökereztetni? Előre is köszönöm a válasz(oka)t.
A kis-nagy betűért nem haragszom, itt is csak véletlenül vagyok nagybetűvel regisztrálva :)) Ehun vannak-e a magok, remélem így, ebben a nagy hőségben ügyesen megerednek :) Mangót ültettem már, de az (annak ellenére, hogy már meg volt kicsit nyílva a mag) nem hajtott ki (nem is tudom, hogy mi lehet abban a nagy maghéjban: egy nagy mag? vagy sok kicsi?), meg nekem a licsi (vagymi, olyan rózsaillatú nyálkás furagyümölcs) se lepett meg hajtással... ha legközelebb veszek még azért kipróbálom, hátha ;)
Egyszer nővérem hozott külföldről, így kb 4 hét után kaptam meg, eltettem földbe, folyton nedvesen tartottam, aztán meg is untam a várakozást, el is felejtkeztem róla. Mikor ki akartam önteni a cserépből a földet, mert már teljesne kiszáradt, láttam, hogy már pont felrepedtek a magok és kibújt a gyököcske...Szívesen próbálkoznék vele újra, meg a mangóval is, csak mi itthon nem nagyon eszünk iylen egzotikumokat.
Most nem hagynám kiszáradni. Mostmár tudom, hogy nem fölösleges, emrt megered!
Tévedsz. Még a programozott sejthalál is másképpen működik. ha egy a genetokai anyaga valaminek az nem azt jelenti, hogy egyszerre pusztul el. PL ez oylan, mintha azt mondtad voltna, hogy a Dollival egyszerre "készült" megtermékenyített petét, amit hűtőbe tettek 2 évre, és később használták fel, ugyanakkor kellett volna meghalnia, mint Dollinak, holott két évvel fiatalabbnak született...
Egyszerűen nem tudom, mi történt, mert normálisak voltak a gumók, amikor elültettem őket.
Ha nem maradtak meg a sauromatumaid, annak nem lehet az az oka, hogy nem virágporzással/magról történt a szaporítás, hanem vegetatív úton (asszem így hívják), és ezért pusztultak el egyszerre? Ugye ha egy adott növényt pl. a szár vagdalásával szaporítasz akkor, ha egyéb betegségek, szárazság, stb nem éri őket akkor egyszerre pusztulnak el, mert a génjeik megegyeznek, így a beporgramozott élettartam is megegyezik, ráadásnak egyszerre születtek (azaz az ősük egyszer megszületett vagymi). Lásd még ebben a témában a telepített bambuszerdők egyszerre történő kipusztulása... bár lehet tévedek :)