A 91-ről nem tudok, viszont a 2-es busz a reptértől és átszállás a 44-re, az a szálloda mögötti utcában áll meg. Mi csak távoztunk repülővel, nem érkeztünk, így a szállodától
az oda utat tudom. Feljetsd el azt a VII.Eduardo parkot, mert ha azt gondolod közel van, tévedsz! Onnan indultunk a szállodához, 35 C meleg, 8-9 kg gurisbőrönd, emelkedős-lejtős utcák, időigényes gyaloglás, ettől szeretnélek óvni, hogy annak a 24 órának több részét arra fordithasd amit látni szeretnél.
Most találtam egy metro térképet, annak a hátoldalán van egy 6x8 cm térkép. Annak alapján a 91-ről még át kell szállni a sárga metróra 1 megállót a Picoas megállóig, onnan gyalog kb 1 km a szálloda. A lisszaboni tömegközlekedési hálózat összehasonlíthatatlanul jobb mint a budapesti, a 3 napért nem vettem meg a térképet.
amit én láttam, tavalyhoz képest üzletek zártak be, de a strandokon nem voltak kevesebben, talán még többen is (főleg aug 1 után). Nem volt üres napernyő a strandon, nem volt kihasználatlan asztal a reggelinél...
Haaat azert Portugalia nem egy mediterran strandparadicsom, egyebirant meg elegge ki is esik a fo csapasvonalakbol Europaban, ugyhogy miert is lenne tele? Szerintem legalabbis ez nem feltelenul a valsag miatt van, bar biztos Algarveban ereznek belole. Annyira, mint az Adria, Spanyolorszag es tarsai nem is lesz tele sosem szerintem. (ellenben minden kulhonba szakad portugal itt van ilyenkor, ugyhogy a latszat azt mutatja, hogy tele van minden kulfoldiekkel :D)
Én már írtam a Cais do Sodre vasútat, amely egy végállomás is.Onnan elérhető nemcsak Belém hanem kb egy jó fél óra alatt Estoril is vagy Cascais, ez a két híres Atlanti-óceán partján lévő üdülőhely.Estorilban élt vitéz Nagybányai Horthy Miklós őexelenciája, Magyarország kormányzója a II. Világháború után egészen 1957-ben bekövetkezett haláláig.Itt található Európa legnagyobb kaszinója egy nagy,gyönyörű park mellett. Itt tehát nyugodtan kaszinózhatsz is és nyerhesz. Cascais is nagyon szép hely és nagyon felkapott üdülőhely.
Lisszabonban a reptéren az érkezési oldalon találod az információ pultot, ahol megkérdezheted a beszerzési helyet. Én csak a visszaváltást tudom, hogy az ottani postán lehet. Nincs szükséged taxira, sem a reptéri buszra. Semmivel sem jobb mint a városi közlekedés, legfeljebb drágább. Az érkezési oldalról át lehet menni az indulásira, annak bejáratával-
kijáratával szemben kb 20 m. ott van az 5, és a 22. busz végállomása. A buszvezetők készségesek, kérdezd meg, hol lehet átszállni a 790 buszra, annak az északi végállomásához van legközelebb a szállodád, kb 5 perc gyalog, nem azonos vonalon jár oda-vissza. A szálloda elől délre a Praca do Comercio-hoz utazhatsz, ott van a Belém felé a Cais do Sodre vasút, de onnan van villamos is, de ott találod a híres 28-as villamost is a közelben, amivel a Szt.György várat megközelítheted. Bocs, hogy ennyire részletes voltam, de talán segít.
Félre értettél. A 24 órás napi jegy 3,70+0,5O a kártya ára, vagyis 4,20-t fizetsz.(A vétel időpontjától ketyeg az óra). Kapsz róla részletes számlát, ami tartalmazza a kártyád számát. Vannak helyek ahol csak ezzel a számlával + a kártya, fizetik vissza az 50 centet.
Meg előétellel is jól lehet lakni, ha nem vagy finnyás, az 1 EUR körüli. (4-5 szelet kenyér, nagy tál olajbogyó, sajt vagy sajtkrém vagy egy nagy tál szardinia). Nekem volt hogy nem kellett már más.
Nem akkora nyeremeny, hogy megerje nekem ertemenni, igy elkuldom a szelvenyt, te meg kivaltod, es vagy visszaforgatod,vagy fagyiztok egyet a csaladdal. Nekem nincs szivem karbaveszni hagyni.
Barmelyik "jogos"-nal ki lehet valtani,kp-ban fizetik.
Pedig ez igaz!! Es nem kell minimumra jatszani, nagyjabol rendes ebedet lehet kapni (legalabbis Portoban tuti) belvarosi kisvendegloben, ha nem is 2-3 de 4 euro korul mar mindenkeppen. Az itteni nepek, a dolgozok is ebedelnek am igyen, mint peldaul az enyim parom :)
Szerencsére többé-kevésbé el tudom dönteni, hogy utazzak -e, vagy sem, főleg ha segítő szándékú hozzászólásokkal támogatják az embert. Igaz, eddig Nyugat-Európát hanyagoltuk, helyette bejártuk Jordániát, Szíriát, Törökországot stb. A kérdés komoly volt, mert vki. más írt erről egy korrektnek tűnő hozzászólást. Szóval a válasz lehet hasonlóan korrekt, még ha nem is túl kedvező. Köszönöm mindenkinek.
Nem bántásból írom, hidd el kérlek, de ha ezt komolyan kérdezted, akkor ne utazz!
Egyszer tettem hasonlót, egy hetet éltem túl Belgiumban két kiló, diákcsemegének nevezett magokon. A végén az összes 10 eurómat elköltöttem egy török büfében, mert majd' meghaltam az éhségtől és bezabáltam falafelből. Na, akkor tényleg nem sok kellett, hogy kinyiffanjak.
Nem éri meg a minimumra játszani, mert vagy nem fog menni, vagy nyomorultnak érzi magát az ember.
Más OFF: van két nyertes -3 találatosak, 2 szám és egy estrada- portugál eurolotto szelvényem (minimális találattal), ha valaki megírná nekem emailen a címét postáznám oda, sajnos annyi nincs rajtk hogy megérje kimenni -30 euro a kettő- és máshol nem lehet beváltani. De sajnálnám, ha kárba veszne, meg ki tudja, hátha szerencsét hozok vele valakinek. Nem tudom mi a bebáltási határidő, az internetről nem derül ki.
Sziasztok kedves topiclátogatók! Két napra, 2009 szept 5,6-ra keresek valakit, aki kicsit elnavigálna Lisszabonban. Utánna már nem leszek egyedül,Coimbratól nem messze megyek, önkéntestáborba, az Utilapu (SCI) szervezésében. De mivel csak így tudtam megoldani az oda repülőutat és nem szeretnék totál egyedül lenni, remélem akad valaki aki megszán. :) A mail címem: ladym@vipmail.hu
Köszönettel és hálával előre is minden jelentkezőnek!
Még egy, aztán abbahagyom, mert nagyon tele lett velem ez a topic. :)
Amiért érdemes (ismét csak szerintem) Madeirára elmenni, azok a hegyek! Ahogy az előzőben is írtam, egy séta a felhők felett, valami felejthetetlen élmény! A Pico Aireiro-n azért volt bennem egy adag frász, mert nagyon erős volt a szél. A gyerek szószerint csak guggolva mert jönni. Ujjbegynyi kövek röpültek mellettünk, a fényképezőgépemet is féltettem, ezért csak néhány fotó készült.
Én nem, de egy lány a csónakból kiment a delfinek közé. Néhány perc az egész, de azt mondta, megérte.
Igen, a madeira-i repülőtér leszállópályájának egy része lábakon áll az óceánban. A másik fele egy autópályából "nyílik". Az autópálya elkanyarodik, és a folytatása kicsit feljebb egy küszöbjel a leszálló gépeknek. Érdekes és nagyon frappáns megoldás!
Autóval is hasonlót élhetsz át, a hegyi utak gyakran vezetnek a felhők felett. A nyugati túrán valószínű, hogy hasonlót fogsz látni, mint a képen.
- Jardim Botanico, és a Jardim Orquidea egymás mellett vannak, egy napba belefér mindkettő. Az utóbbi orchídea termesztéssel (hogy kell ezt mondani?) foglalkozik, egy kicsit olyan, mint egy nagy kertészet. Nagy része fedett. Az érdekes, hogy itt a legdrágább az orchídea gumója. (Legolcsóbban a piacon lehet venni.) Hatalmas méretű virágok vannak, a végére beteszek majd egy képet, amin összehasonlíthatod egy kéz méretével.
- Monte Palace és kert, ez nagyon szép, egy teljes napot el lehet tölteni benne. Onnan indul a szánkópálya, azzal le lehet jönni egy darabon a Funchal felé vezető úton. A legviccesebb, amikor a szánkó mögött/előtt autók is mennek! Akkor olyan szürreális lesz a világ. :) A beszállás után lefényképeznek és az érkezéskor megveheted a fotódat. De ha mondod, hogy neked van géped, akkor odaadhatod a fotósnak, az megcsinálja a képet és ingyen van. Itt sem a turisták kifosztása a cél.
De bármerre jársz, más sem lesz, csak virág. Nézd meg pl egy étterem bejáratát. :)
Minden évben lezuhan két hölgy. Lehet, hogy ugyanazok. :) Ez elrettent mindenkit a gyalogtúrától és befizetnek egy irodában egy közös sétára. Így jó ez mindenkinek. :)
A 6 éves lányom mindenesetre nem zuhant le, mert már járt máskor is aszfalton kívüli területen. :) Van függőleges sziklafalba bevésett levada is, de hát csak ismeri mindenki a saját képességét. Te is utaztál már sok felé és nem vagy túl a nyugdíjkorhatáron, úgyhogy -szerintem- nem kell annyira félni. :)
A keleti és nyugati túra jó dolog, mert egy-egy nap alatt bejárod a sziget felét és utána ha megtetszett valami, vissza tudsz menni.
A delfinekkel a csónak mellett lehet úszni. Ők persze majd lehagynak, de vissza-visszajönnek, mert kíváncsiak. Nem hagy a csónak vezetője egyedül, nyugodtan kipróbálhatod, mert nagy élmény!
Három "fő" hajóút van, ezeket fogod látni. Funchalból indulnak, a kikötőben mindegyikre lehet jelentkezni, kivéve az utolsót.
Az egyik a Santa Maria, ez a leglátványosabb kívülről és a legunalmasabb, legalábbis szerintem. Kalózhajó, műsorral és némi kajával. A sziget déli oldalán megy oda-vissza, nem messze a parttól.
A másik a Seaborn, egy katamarán. Ezen találták fel valószínűleg a turbó szoláriumot, mert árnyék alig van. A hajó egyik részén hálón lehet feküdni, alattad az óceán, feletted a nap, melletted 80 ember. 50 faktoros naptej kötelező, de ez igaz a többi hajóra is.
A harmadik és ezt ajánlom a Rota Dos Cetaceos. Gyors gumicsónakok, amivel kivisznek a nyílt vízre. Delfineket, tengeri teknősöket és bálnákat látsz, ha velük mész. A delfinekkel úszhatsz is, ezt előre meg kell mondani az iduláskor. Garantálják, hogy láthatsz bálnát, ha mégsem, akkor ingyenesen elvisznek ismét. Ha úszni akarsz, arra előre készülj fel, mert ha a csónakban öltözöl fürdőruhába, az nagy népszerűséget fog okozni, mert nem lehet elbújni. :) Erre az útra a kikötőtővel szemben, egy sarkon lévő bevásárló központ üzletében lehet befizetni, illetve a közvetítőknél több helyen a városban.
Ami a kontinensen a bacalhau, az Madeirán az espada. A bacalhauról már írtak néhányan itt, általában nem szeretik a magyarok. (Egyik kivétel én vagyok. :)) Ez egy főtt hal csicseriborsóval és salátával, krumplival.
Az espada egy kígyószerű, mélytengeri hal, 1000 méter alatt él a vízben. Na, ez pl nekem nem ízlik, mert szerintem semmilyen íze sincs., de persze ez ízlés kérdése. Azt találtam ki, hogy azért terjesztik a helyiek hogy ezt egyék a turisták, mert így nekik megmaradnak az ízletes tengeri halaik. :)
Kaja után sétálni lehet a vízgyűjtők mellett, ezeket levadáknak hívják, de már biztos olvastad valamelyik könyvben. Némelyik levada tényleg rettenetesen el van hanyagolva és életveszélyes járni mellette. Funchalból is indulnak, illetve érkeznek levadák, ezek mellett is fel lehet sétálni a hegyre.
Rengeteg a virág mindenfelé, találtunk az utcán növő és termő banánfát, amiről lehetett enni. Van kb 1500 orchídea fotóm, de ettől megkíméllek. :)
Ez most jó hosszú lett, de hátha van benne hasznos akár más számára is.
A leírás sorrendjében megpróbálok feltölteni fotókat.
oké, én nem arra reagáltam, ami a látványosságok meglátogatásával kapcsolatos, hanem az óceánpartra vonatkozik, bár ez szerintem kiolvasható a hozzászólásomból :) Jó városnézést!Ha már mész Belémbe a Pasteis de Belém-et mindenképp megéri meglátogatni, nagyon finom a sütijük...