Huh, Takayasu meccse nagyon necces volt, én a kiesés pillanatában teljesen meg voltam győződve, hogy Kotoshogiku nyert, már fogtam is a fejem, hogy egy ilyen rossz formában lévő birkózótól hogy a fenébe lehet kikapni, aztán viszont nagyon megörültem a Gyoji döntésének. És a visszalassításoknál is látszott, hogy bizony jó döntés volt. Komolyan mondom, lehetne néha a partjelzőknek is ilyen sasszeme, mint a szumó bíróknak. Mennyi győzelmet is kell szereznie Takayasunak, hogy megtartsa az Ozeki rangot? 10-et? Abban az esetben még a hátralévő öt meccséből hármat meg kéne nyernie. Törvényszerűen (gondolom) össze fog kerülni még Hakuho-val, és Goeido-val. Bár nem örülnék neki, de ott még hibázhat. Azokon a meccseken kívül viszont remélem lehozza a maradék hármat. Ichinoyo sem lesz épp egy könnyű skalp...
Ha jól tudom, abban az esetben, ha mondjuk néhány nap múlva visszatérne a versenybe (nem tudom, hogy volna - e erre
egyáltalában módja - lehetősége ?), úgy az eredményében ismételten az első és második helyen álló
számok módosulhatnak a napi eredményeinek megfelelően - ahogy jelen Basho torna során Aoiyama
esetében is ez így működik. Vagy a visszalépő Rikishi - nek előre tisztáznia kell a torna illetékeseivel,
hogy a kiválása csak átmeneti / ideiglenes és esetleg számolni kell a versenybe - visszatérésével ?
Jól tudod. Visszatérni természetesen van lehetőség és nem kell előre tisztázni semmit. De jokozunát még nem láttam/hallottam kjúdzsó után visszatérni a versenybe.
véresen komoly jelentősége van.
Van NÉMI jelentősége, de inkább makushitától lefelé. Ott ugyanis lényegében csak ezen múlik a "sorsolás". Ehhez annyit kell tudni, hogy ezek az osztályok jóval nagyobb létszámúak, a makushita 120 fős, a sandanme 200 fős, a jonidan létszáma változó, de 240-250 körül van, a jonokuchi is változó és 30-40 körüli. Ezekben az osztályokban nem 15, hanem csak 7 meccset vívnak egy tornán, két versenynap alatt játszik mindenki egyet, és az utolsó forduló 3 napos. Az első és a második napon a banzukén egymás mellett álló versenyzőket sorsolják össze A 3.-4. napon az 1-0 és a 0-1 eredményűeket úgy, hogy a banzukén hozzá legközelebb álló azonos eredményűt kapja. Az 5.-6. napon a 2-0, 0-2 és 1-1 eredményűek meccselnek a hozzájuk legközelebbi azonos eredményűvel és így tovább. A legvégén persze már lehet némi kavar, de a hatodik meccsig ez szinte mindig így megy.
A juryóban és a makuuchiban nem így megy a sorsolás, így ott a kelet-nyugatnak szinte semmi jelentősége, a rangnak nyilván van. Amit szerintem te félreértesz, az az, hogy míg a (juryóban és a) maegashirákon belül kb, minden "szám" egy-egy rang (tehát önálló rang a M1, M2, M15), addig a sanyaku esetében ez nem így van, ott négy önálló rang van: K, S, O, Y.
(és igen, a sanyaku szó "három rang"-ot jelent japánul, ami azért négy, mert régen a yokozuna nem volt önálló rang, hanem a nagy bajnokok ozekik voltak, különleges előjogokkal)
A harmadik szám azoknak a napoknak a száma, amikor a versenyző már a torikumiban (azaz a napi meccsrendben) sem szerepel. A visszalépés (azaz kyujo, kjúdzsó) napján a birkózó még ott van (ezért aztán hiába nem áll ki aznap, az ellenfelének meg KELL jelennie a küzdőtéren ahhoz, hogy megkapja a győzelmet (a fusensho-t, fuszensót): kimegy, meghajol, kihirdetik győztesnek, elmegy); ezért aztán ezt az egyéb vereségekkel együtt számolják, és majd csak a következő naptól írják a számokat a "harmadik oszlopba".
A keleti/nyugati oldal dolga egy évszázados hagyomány, a banzuke megrajzolásánál, az ünnepélyes bevonulásoknál, az utolsó napi sanyaku (szannyaku) "táncnál" van jelentősége, azon túl a szannyaku rangoknál nincs sok, különösen nem egy jokozunánál. Egy birkózót az elért rangja minősít, azon belül a kelet/nyugat nem számít és nem is jegyzik sehol, hogy ha egy rikisinek a legmagasabb rangja pl. komusubi volt, akkor azon belül melyik oldali. Még csak a mérkőzések összeállításánál sincs jelentősége, mert az azonos istállóbeli versenyzővel való küzdelem tilalmát leszámítva egy jokozunának egy tornán belül meg kell küzdenie minden jokozunával, ózekivel, szekivakéval, komuszubival és a maegasirák közül általában az M1-M4 közöttiek közül különböző számúval attól függően, hogy hány magasabb rangú versenyző van versenyben (itt pl. lehet pici jelentősége, hogy valaki M3e vagy M3w, mert rangsorrendben osztják be őket a jokozunák ellen, így ezen éppen múlhat, hogy meccsel-e bajnokkal vagy sem). Ezeket a szabályokat csak igen ritka esetben írják felül, az utolsónak említettet pl. jellemzően akkor, ha egy említettnél lejjebb rangsorolt maegasira az utolsó napokon még versenyben van a jusóért. Ilyenkor beoszt(hat)ják őt is erősebb ellenfél ellen.
Csak érdekességképpen megjegyzem, hogy a 15 napos érában mindössze kétszer fordult elő, hogy egy jokozuna makekosit (mindkét esetben 7-8-at) csináljon úgy, hogy nem lép vissza a tornától.
kisenosatonak lassan kinéz a makekoshi. már csak három vereség kell, hátra van 6 meccs, és innentől kezdve komolyabb ellenfelek jönnek. jelenleg kb. egy közepes maegashira szintjén van, tanácstalan, erőtlen, reménytelen a sumoja. az mondjuk adhat neki némi önbizalmat, hogy holnap a kissé fogalmatlan és ezen a tornán elég gyalázatosan szereplő chiyonokuni ellen meccsel.
közben ichinojo és arawashi is kikapott, innen ezt a tornát simán behúzza hakuho és megvan a 40.
a szeptemberi tornáról hittem, hogy uncsi lesz a sanyaku kétharmadának távolmaradása miatt, de az végül elég jó kis basho lett, ez meg...
holnap (ideiglenesen) ismét köszönhetjük ishiurát a makuuchiban, az első meccsen kotoyuki ellenfele lesz. egyébként elég gyengén kezdett a juryoban, 0-3 ról fordított, most 5-4-gyel áll.
Kise nem fogja befejezni a tornát. Rövidesen nyilvánvalóan nem lesz négy jokozuna. Esélyes, hogy Harumát "visszavonultatják"; Kakuryu tornák óta nem egészséges, így neki is kinéz az intai. Sajnos Kise sem néz túl hosszú pályafutás elé jokozunaként.
Lehet, hogy Kisenosató egészséges már, csak annyira nagy trauma volt neki a multkori sérülése, hogy amiatt örök kétségek közt lép mindig pályára? Emlékszem, volt egy kapus, Petr Čech, (talán még most is aktív) egyszer egy kivetődése során úgy fejberúgták nagy sebességgel, hogy súlyos koponyasérülést szenvedett, több hónapra kidőlt. Onnantól kezdve, miután felépült, SOHA többé nem mert fejvédő nélkül kapuba állni (pedig arra elég kevés esély van, hogy újra bekapjon egy ilyet). A karrierjét ez nem törte meg, mert véleményem szerint igazán a csúcson a fejvédős korszakában volt már, de ugye Kisenosato számára nincs ilyen biztos védelem. Ő lehetséges, hogy már örökké félteni fogja a tesét. És ez a féltés, mégha csak egy szikrányi is, ilyen magas szinten minden apróságnak nagy jelentősége lehet. Sokféle sportoló sokféle módon reagál a súlyos sérülésekre. Vannak olyan természetűek is persze, akik nyolc kéztörés után se féltenék magukat.
Hát, komolyan mondom, Kisenosato bármennyire is szimpatikus, és bármennyire és régen várt csoda volt újra egy Japán Jokozuna, ez a csoda egy tornán át tartott csak, és lehet hogy ezt itt most be kéne fejezni. Ha ez nem valami elhúzódó sérülés, (amit viszont ki kellett volna hevernie inkább, és pár tornáról visszalépni, mint annó Takanohana) akkor nem kéne tovább "égetni" a Jokozuna rangot. Ez vonatkozik amúgy Kakuryu-ra is. Nagyon sajnálom Kisenosato-t, és amúgy fel nem fogom mi történhetett, de addig kell még visszavonulni, amíg az ember teljesen le nem rombolja az imidzsét. Amit a Natsu Basho óta művel, azon csak sopánkodni lehet.
Kisenosato ma "kiadta" a harmadik kinboshit is. Annyira nem ritka dolog ez, és még a legnagyobbakkal is előfordult, Takanohana, Akebono, Musashimaru, Asashoryu, még korábban Wajima, Kitanoumi és mások is átestek ezen. Még csak nem is rekord, mert 5 kinboshit is többször csináltak már yokozuna ellen, például a már említett Musashimaru vagy Asashoryu is futott bele ilyen csúfságba.
Ami érdekesebb, hogy az utolsó 5 évben 8 ilyen vagy még rosszabb eset fordult elő, ami nagyon sok. Ebből 6 Harumafuji nevéhez fűződik... Aki egyébként a legutóbbi tornát szeptemberben úgy nyerte meg, hogy mind a négy veresége kinboshi volt.
Valaki említette itt korábban a "minőségi romlást", ez a gondolatsor onnan jutott eszembe.
És egyben visszautalnék egy januári hozzászólásomra, ahol a visszavonulásokról is írtam röviden.
Onosho szerencsétlen nagyon kemény vereségsorozatba van benne, de ez nem teljesen az ő hibája, egyszerűen elég rangos ellenfeleket kapott zsinórban. Ettől függetlenül lehet ez még kachi-koshi. Tochiozan viszont maga a boxzsák ezen a tornán. Ő tipikusan az a birkózó, akitől én valahogy mindig csak a vereségekre emlékszem. Őt folyamatosan csak veszteni látom, pedig a korábbi tornákon, ahogy nézem, nem mindig szerepelt rosszul. Nem tudom, miért nem maradnak meg bennem a győzelmei.
Ez eleg durva ugy, ezt nem fogja meguszni Harumafuji. A cikk szerint nem is a gyalazatos formaja, hanem a botrany napvilagra kerulese miatt lepett vissza a tornatol.
Kisenosato mai meccse kicsit visszahozta a reményeimet. Láttam benne ismét azt a küzdeni akarást, ami korábban a Jokozuna rangig vitte. Bár tény, hogy ha az ellenfele Hakuho lett volna, és őt sikerül így legyőznie, akkor az egy hatalmas siker lett volna, de így, hogy csak egy Maegashira-t győzött le, igazából a kötelezőt hozta.
Takayasu, ohh, miért bohóckodtad el ezt a meccset? Végig előnybe volt, és egyszer csak megfordul, aztán oldalasan állva már nem lehet mit csinálni az ellenféllel...
Amúgy most olvastam, bár már két napos a hír, nem tudom igaz e , de Harumafuji tényleg fejbevágta Takanoivát egy sörös üveggel? És a tornát nem is sérülés miatt hagyta abba, hanem kizárták emiatt? Nem tudom mi zajlik itt, de Asashoryu-t egy hasonló botrány miatt kényszerítették annó visszavonulásra. Mi lesz most?
aminishiki tegnapi meccse után (addig 4-ből 4 hatakikomi) azt gondoltam, hogy lehetett myogiryu annyira buta, hogy nem készült fel az addig látottakból, és a többiekhez ellentétben ahelyett hogy nekirontott volna aminishikinek, inkább a veterán sérült jobb lábát terhelve próbálta volna legyőzni.
erre az 5. napon daiamami pontosan ezt csinálta, mire válaszul aminishiki lenyomta egy sukuinageval.
Jó ég, mi zajlik itt. Miközben arról beszélünk, hogy a 31 éves Kisenosato már leszálló ágban van, a 32 éves Kakuryu már nagyon a végét járja, azalatt egy 39 éves (!) Maegashira, aki sérülése után lecsúszott a Juro-ba, aztán most visszaküzdötte magát a legfelsőbb osztályba, még micsoda teljesítményekre képes! Érdemes lesz megnézni Aminishiki mai meccsét.