Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.10.16 0 0 1333
Ezt írtam először, amikor az önporzós kivi témája felvetődött:
"Növények esetében az önmagukat megtermékenyíteni képes, virágport és bibét is tartalmazó virágú egyedekre vonatkozóan teljesen korrekt a "hermafroditizmus" kifejezés használata. Ez még akkor is igaz, ha létezik emellett a magyar "hímnős" jelző. A kivi nagyon jó példa a fogalmak tisztázásához. A Hayward termős növény virága is "hermafrodita", mivel rendelkezik hím ivarszervvel is, de a hermafroditizmus insufficiens (öntermékenységhez elégtelen) esetét valósítja meg azzal, hogy portokjaiban nincs megtermékenyítőképes pollen. Ugyanakkor a Tomuri nem hermafrodita, mert női ivarszerve nem csak funkcionálisan, de alaktani értelemben is hiányzik. A kivivel kapcsolatos óriási szerencsétlenségünk éppen abból ered, hogy az olyan, általában "elégtelenül hermafrodita" fajták esetében, mint a Hayward, magvetésből, rendkívül alacsony statisztikai arányban, kelhetnek öntermékeny, a "sufficiens hermafroditizmus" feltételeit kielégítő példányok. Ez lenne a híres-nevezetes "önporzós kivi". De milyen jót tett volna a természet, ha ilyen csodát nem produkál. Eggyel kevesebb sanszot kaptak volna a szélhámosok. Könnyen belátható ugyanis, hogy ez az igen kényes genetikai állapot, ami a hímnősséget eredményezi, a szaporításnak nem minden módszerével tartható fenn. Magvetéssel pedig egyáltalán nem..."

A kivinövényen csak a nemének megfelelő, azonos virágok vannak. Az öntermékeny kivin is.
A fentiekből következik, hogy az öntermékeny kivi virága alaktanilag teljesen azonos a nőivarújéval, köztük csak működésbeli különbség van: amíg a nőivarú portokjaiban nincs megtermékenyítőképes pollen, az öntermékenyében van. Az öntermékenyek jellemzően apróbb gyümölcsméretének az oka éppen az elégtelen beporzás. Ezek a "fiú-lányok" ugyanis inkább lányok és kevésbé fiúk.
Előzmény: sbubu (1317)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.16 0 0 1331
Tavaly néhányan arról tanakodtak, hogy vajon magyar viszonyok közt a Sharon nevű kákifajta megérik-e. A kísérleti ültetvény fiatal fácskáin lévő néhány szem gyümölcs tanúsága szerint semmi különbség nem mutatkozik a többi fajta és ennek az érése közt. Sőt, ez a jégtől sérült példány akár a mai napon puha, fogyasztható.
ninovarga Creative Commons License 2008.10.16 0 0 1330
Ma kíváncsiságból fölkerestem egy nagyon érdekes topicot, hogy megnézzem, hogyan halad a "kivi sikeres termesztése". Azt láttam, hogy tökéletesen követi a tervet, aminek a mottója: "minél rosszabb, annál jobb".
ninovarga Creative Commons License 2008.10.16 0 0 1329
Még egy gondolat: bár jobb későn, mint soha, mégis sajnálatos, hogy erre Ti csak most kezdtek rácsodálkozni. A meteorológiai és klimatológiai ismereteknek ezzel kellene kezdődniük (és még sokáig folytatódniuk).
Előzmény: ninovarga (1328)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.16 0 0 1328
..."Mindezek mellett is igen nagy volt a hőmérsékleti szórás az ország többi részén szinte mindenhol; a megszokottal ellentétben azonban most nem észak-déli, illetve nyugat-keleti irányban, hanem a mélyebben és magasabban fekvő területek között alakultak ki nagy különbségek. A melegedés az automaták grafikonjai szerint valamikor éjfél után kezdődött a csúcsokon, és várhatóan reggel áttevődik majd az alacsonyabban fekvő területekre is..."
Hát, Kedves Cikkírók, az a bizonyos melegedés az alacsonyabban fekvő területekre csak jóval napkelte után "tevődik át". Majd akkor, amikor minden egyes ilyen helyzetben, ami nagyon-nagyon gyakori jelenség. Ezt nevezzük mi itt a fagyzuggödörből való nappali, átmeneti kimászásnak.
Ez a bizonyos "hőmérsékleti szórás" sokkal gyakoribb annál, mint ahogy Ti erre fölfigyeltetek. Ezt nevezhetjük sokkal inkább "megszokottnak", mint azt az általatok emlegetett "észak-délit" és "nyugat-keletit". Szíveskedjetek ne keverni a fogalmakat: a nappali viszonyokat az éjszakaiakkal, az egyik országrész derült egét a másik borultjával, a megérkezett hidegfrontot a front előttivel!
Ez, Kedves Barátaim, a leggyakoribb éjszakai jelenség és sokkal nagyobb jelentősége van, mint azt hinnétek. Abszolút értelemben az elsőszámú meghatározó tényezője az éjszakai minimumokon túl a KÖZÉPHŐMÉRSÉKLETEKNEK is!
(Leírtam, hátha tényleg olvasnak bennünket.)
Előzmény: aiol19 (1326)
aiol19 Creative Commons License 2008.10.16 0 0 1326
Nocsak!
http://www.idokep.hu/?oldal=hirek&id=345
Talán már a cikk írói is olvasnak minket. Valamiért levették a "ritka jelenség" főcímet.
Floo2 Creative Commons License 2008.10.16 0 0 1324
Bizony, én is a szállított fagy miatt kérdeztem, majd este még visszatérünk rá, most megyek dolgozni!
Előzmény: Törölt nick (1323)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.16 0 0 1322
ÉS oda 380-400 köré akarod ültetni a fügéket?
Előzmény: Törölt nick (1321)
tomajiandi Creative Commons License 2008.10.16 0 0 1318
 2. kép: de jó kis vityilló!
Előzmény: Törölt nick (1304)
sbubu Creative Commons License 2008.10.16 0 0 1317

Sziasztok !

Az önporzós kiviről szeretnék érdeklődni. Az lenne a kérdésem, hogy a valódi önporzós kivin (ha van ilyen egyáltalán) egy virágon belül kellene lennie porzónak és termőnek is vagy külön van termős és porzós virág egy bokron ? Az én egyik önporzósnak vett kivimen csak fiú virágok vannak már évek óta. A másik önporzós pedig még nem virágzott, illetve nem vettem észre, mert egyszer csak azt vettem észre, hogy van rajta 1 szem kivi(a virágát sajna nem láttam).

A külön fiú lány páros már 2-3 éve terem.  

Floo2 Creative Commons License 2008.10.15 0 0 1316
De majd Nino jobban megszakérti, én csak tippeltem!
Előzmény: Floo2 (1315)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.15 0 0 1315
Komolyra fordítva a szót, a gyümölcs hosszú szárából ítélve szerintem szivarfüge!
Az egyik legjobb, nagyon jó állagú, a növényen kevésbé romló, jobban tárolható, nagyon finom fajta!
Előzmény: Törölt nick (1310)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.15 0 0 1314
Őőőőő, háááát, izééé, szerinteeeem ez füge!
:))))
Előzmény: Törölt nick (1310)
Taxus Creative Commons License 2008.10.15 0 0 1313

Pár éve vettem barkácsáruházban Bau... Váci út.

Gazdaboltokban lehetett még kapni.

Előzmény: Törölt nick (1312)
Taxus Creative Commons License 2008.10.15 0 0 1311

Minden higanyos dolgot be fognak tiltani.

Ha megszakad a higany az még nem túl nagy próbléma, nálam többször előfordul, ilyenkor lenyomom a gombot és lerázom mint a lázmérőt, ekkor legtöbbször összeolvad a kettészakad rész. Bár 1  már tönkrement, úgy, hogy nem olvadt össze bármit csináltam vele. Egyre meg ráléptem - kitettem a talajra megmérni a talajmenti fagyot éjjel leesett a hó azután keresgéltem -  megtaláltam!

Előzmény: kenyérbél (1296)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.15 0 0 1308
Úgy gondolom, hogy eléri, sőt, remélem, hogy meg is haladja. Az olaszországi növények hatalmas növekedési erélyről és életerőről tanúskodnak. Az actinidiákat nem kell félteni. Tudják ők, hogy mit akarnak.
Előzmény: kenyérbél (1297)
kenyérbél Creative Commons License 2008.10.15 0 0 1307
Kössz a tippet.
Most már csak a blokkot kell megkeresnem!
Előzmény: Törölt nick (1299)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.15 0 0 1303
Én is 13 km távolságra járok el a "hegyre".
Előzmény: Törölt nick (1302)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.15 0 0 1301
Ami késik, nem múlik.
Előzmény: Törölt nick (1300)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.15 0 0 1298
Tulajdonképpen nem is egy fajtáról, hanem kettőről van szó, a képen látható a gömbölydedebb gyümölcsű, a másik hosszúkás és mindkettő nagyon finom. A gömbölyű édesebb a hagyományos zöld kivinél, a hosszúkás kissé savanykásabb, de nagyon határozottan eperízű. Úgy vigyázz rájuk, mint a szemed világára! Nagyon sok örömödet fogod bennük lelni.
Előzmény: kenyérbél (1291)
kenyérbél Creative Commons License 2008.10.15 0 0 1297
Köszönöm a gyors választ. Igen annyit olvastam róla valahol, hogy ezen nem csak a szálvégeken alakulnak ki a termő rügyek, ennél fogva rövidebb vesszőket lehet hagyni. Ez igaz? És augusztusra ez is eléri majd a 2m-t?Köszönöm!
Előzmény: ninovarga (1295)
kenyérbél Creative Commons License 2008.10.15 0 0 1296
Szia !
Igen, higanyos. Gyorsan vettem, mert azt hallani, hogy betiltják, mint a libatömést. Itt van kép róluk. Egyenlőre nem szakadt, egyformát mutat.Majd meglátom, meddig bírja.
Előzmény: Törölt nick (1294)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.15 0 0 1295
Ami eddig erről a fajtáról Magyarországon tudható, az a "Fagytűrő... " topic 9717-es hozzászólásában mind benne van. Kivételes szerencse, hogy ezek birtokodban vannak, ilyennel nagyon kevesen dicsekedhetnek. Olaszországban a kísérleti ültetvényben ugyanolyan pergolettának vannak nevelve, mint a Hayward, de láthatóan sokkal bővebben teremnek, ezért valószínűleg úgy kell majd korlátozni őket, mint a szőlőt, kevesebb vesszővel, rövidebb csapon(!). A jelenlegi művelésmód mellett intenzíven ritkítják a gyümölcsöket.
Előzmény: kenyérbél (1291)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.15 0 0 1292
Kétéves éttermi teraszkivi. Jövőre első termés!
kenyérbél Creative Commons License 2008.10.15 0 0 1291
Kedves Mindenki!
Szeretnék egy kis összefoglalót a sárga kiviről. Főleg az érdekelne, hogy miben tér el a termesztése a Hayward- T. -tól. Mivel a növény most még jóval kisebb, mint a H-T. olyan nagyra nő-e, akkora támrendszer kell-e neki, stb. Egy , a gyümölcsről készült fényképnek is nagyon tudnék örülni. Van-e az ittlévő kertészek között valakinek már belőle, és mik a tapasztalatok.
Elnézést kérek azoktól, akiket ez nem annyira érdelel.
Már vettem 3 db mini-max hőmérőt, hogy a tél folyamán megfelelően feltérképezzem a területet.
Azt nem mondtátok, hogy ilyen "jó" ára van. 2200Ft/db!Arra nem volt lehetőségem, hogy többet kibonva a lehetőleg egyformát mutatókat vegyem meg, mert a Praktikerben ez a 3 volt.
A segítséget előre is köszönöm, Margó.
ninovarga Creative Commons License 2008.10.15 0 0 1287
sbubu Creative Commons License 2008.10.15 0 0 1286

sziasztok !

nekem sikerült tavaly és idén is ennem néhány szemet a mézbogyóról. Nem tudom miért méz, mert elég savanykás. Rossznak semmiképpem sem nevezném. Gondoltam várni kéne, hogy érjen még tovább, de eltűntek a termések...tavaly és idén is így jártam! De nem adom fel !!!!  

Előzmény: Törölt nick (18)
tomajiandi Creative Commons License 2008.10.15 0 0 1285

Én 8 éve lakom a tomaji dombokon. Minden tavasszal látom, ahogy szedik ki a szőlőt, mert nem akarnak/tudnak vele foglalkozni. És a helyén csak szolidágó nő...

A környéken 3 helyen találtam eddig kivit, de gyümölcsöt nem láttam egyiken sem . Egy 5 éves kákiról tudok, fajtáját nem ismerik, ajándékba kapták. Majd lefotózom.

Előzmény: ninovarga (1258)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1284
Innen kezdve egészen holnap délelőtt 11-ig 5-7 fokos hőmérsékleti szakadék fog tátongani a jó fagylefolyású pontok és a hideggyűjtő gödrök között. Aztán majd lehet havi középhőmérsékletet számítani és megállapítani, hogy egyes "TÉRSÉGEK" mennyivel magasabb középhőmérsékletűek voltak (abszolút azonos időjárási feltételek mellett), mint a másikak.
Előzmény: ninovarga (1283)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1283
Estére az inverzióban aztán ismét "negatívba fordulnak" a színek:

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!