Keresés

Részletes keresés

mergez Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1417
Amszterdami botanikus kert: a kiwi csak alig dió nagyságúra nől. Istenáldotta éghajlatunk van, no!

Ennek a 40 éves fügének meg szinte semmi termése nincsen. Lehet, hogy már kiöregedett?

ninovarga Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1416
Az én fügéim annak köszönhetik monumentális méretüket, hogy "gondatlan, rossz" gazda vagyok, mint az ősz.
Előzmény: Freddy56 (1414)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1415
Legtöbben úgy kaszabolják a növényeket, hogy fogalmuk sincs, hogy miért teszik. A letenyei nagy kivi gazdájának hiába magyarázom évek óta, hogy az almafélék kétéves hajtásokon hozzák a virágokat és ha azokat levágja, nem lesz termés. Most kivágja a fát, mert "nem terem". Minden hiába!
Előzmény: Freddy56 (1414)
Freddy56 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1414
Na itt Szegeden is láttam már sok "csodaszépen metszett" fügét. Miért is ne szüretelné le a termést már kora tavasszal, ha lehet. Azután meg zsörtölődik, hogy ott a nagy fa, de alig van rajta termés, de nő, mint az állat.
Nem győzöm elmagyarázni, hogy hol követik el a hibát.
Tényleg rengeteg munkánk van, míg rendet teszünk a fejekben.
Előzmény: Törölt nick (1407)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1412
Egy katonatársam azért lett szakács a katonaságnál, mert Szakács volt a neve, így aztán mégiscsak több köze volt a szakmához, mint akit például Vargának hívnak.
Előzmény: ninovarga (1411)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1411
Kertész, netalán Tony Curtis rokona, csak nem Antal talán ő is?.
Előzmény: Törölt nick (1404)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1409
Ha az én ültetvényemet meglátná egy "igaz magyar", azonnal mozgósítana egy favágó brigádot.
Előzmény: Törölt nick (1407)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1408
Ezzel párhuzamosan kellene futtatnunk egy társadalomlélektani topikot, mert ha ebbe valaki idegenként belepillant, azt fogja hinni, hogy a "Tizenkét dühös ember" megy folytatásokban.
Előzmény: ninovarga (1406)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1406
Hát még mennyire. Ez kiderül mindenütt. Elképesztő badarságokat művelnek és mondanak. Jól megtanultak az iskolában "nemgondolkodni".
Előzmény: Törölt nick (1404)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1403
Nagyon érzékeny a fitoftora nevű gombabetegségre, ennélfogva jobb légnedvességmérő, mint a műszer. Ott, az alig művelt szőlő mellett nem feltételezhető, hogy módszeres növényvédelemben részesülne, különösen így, november felé közeledve.
Előzmény: Törölt nick (1402)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1401
És különösen az, hogy ezek meg vannak művelve...
Előzmény: Törölt nick (1393)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1400
Akkor ezt hívják intuíciónak.
Előzmény: Floo2 (1395)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1399
Csodaszépek!
Hun vannak? :)
Előzmény: Törölt nick (1393)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1398
Sztereotípiákkal halálra fertőzött társadalom!
Előzmény: Törölt nick (1392)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1397
Neeee!
Ezmekkora!
Én is ezt hallom úton-útfélen, hogy mer az mediterrán!
Pécs környékén lehetne keresni, a pécsi-medence aljában, vagy Mecseknádasdon, vagy Sásdon, vagy sorolhatnám!
Mekkorát nézett volna az öreg, ha közben 2 pincével arrébb meg találtál volna egy pincényi fügefát :))
Előzmény: Törölt nick (1392)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1396
A paradicsom sík vidéken sehol nem néz ki úgy, mint azon a pákai szőlőhegyen!
Vagy bármelyiken!
Előzmény: Törölt nick (1383)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1395
A vicc az egészben az, hogy az este elfelejtettem beirni, de az egyik, a képeken a jobb oldali fát ki akarják vágni, mert árnyékot tart a konyhának!
Mondtam nekik, ha alma lenne, nem kár érte, de a falu összes almafája nem ér annyit, mint ez a füge!
Szóval a percei ennek is meg vannak számlálva, de felmerül a kérdés, minek ültetnek oda növényt, ahonnan amikor megnő és termést hoz, ki kell vágni??????
Ezért nem látunk sehol nagy példányokat, mert a nép üti-vágja-nyírja-kaszabolja amig van!
Azért próbáltam hatni rájuk, de szerintem pár nap és el is felejtik!
Előzmény: ninovarga (1389)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1391
Ezeknek a kedves pákai domboknak a képeit nézve, meg kell emlékeznünk egy olyan Valakiről, aki igazán méltó minden elismerésre. Drága Öveges professzor beszélt mindig nagy szeretettel erről a vidékről, ahonnan származott és ahova minden nyáron hazajárt egészen élete utolsó éveiig. Itt minden rög az Ő emlékét őrzi.
Előzmény: Floo2 (1362)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1389
Arról a fügefáról, amelyik alatt a tornyiszentmiklósi gazdasszony áll az a történet jutott eszembe, amit a hatalmas méretű jégfüge gazdája mesélt. Amikor megkérdeztem tőle, hogy honnan származik ez a hatalmas szőlőhegyi, minden hidegre fittyet hányó fa, akkor elmondta, hogy ő Lenti város lakosa lévén, az ottani lakóháza mellett álló fa sarjaként ültette a szőlőhegyre. Arra a kérdésemre, hogy milyen volt és mi lett a sorsa az anyanövénynek, azt válaszolta, hogy még annál is nagyobb volt már, mint az utódja, de KI KELLETT VÁGNI(!), mert amikor fújt a szél, az ágai lesodorták a tetőről a cserepet. Kíváncsi vagyok ezt a tornyiszentmiklósi fát mikor fogja elérni a sorsa. Ha így fejlődik, a napjai meg vannak számlálva. "A lovakat lelövik, ugye?" A fügét és a kivit ki szokás vágni, ugye?
Előzmény: Floo2 (1360)
biznissz Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1388

Egy két növényem Debrecen mellett.

Kaktusz,babér,japánnaspolya,

Guava(magonc 1 éves)

ninovarga Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1387
Ezek szerint, ha annakidején nem Szeged belvárosában mérték volna a hőmérsékleteket és használták volna föl klímaadatokként, akkor nem kanyarítottak volna annak a résznek egy "különbejáratú" magasabb értékű izotermát az iskolai atlaszban. A tegnapi kedves cikkíró "tudós" még akkoriban járt iskolába és "összehozta a dolgokat".
Előzmény: Freddy56 (1386)
Freddy56 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1386
Nem a belvárosban, hanem a Tisza másik oldalán. Főleg nyáron lehet nagyon érezni, ahogyan átérünk a hídon, egyből 3-4 fokkal hűvösebb a levegő. A belvárosi késő esti hőség itt ezen az oldalon nem jelentkezik. (A earth gugliban a Fürj - Kikindai találkozásánál van a ház, a baloldali szomszédnak még nincs készen a tető, amikor a kép készült).
Előzmény: Törölt nick (1379)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1385
Hát ezt nehéz lenne megmondani, ahhoz a virágja porának a megtermékenyítőképességét kellene megvizsgálni. De így, hogy van porzó a közelben, nincs is jelentősége, hogy ő tisztán lány-e, vagy egy kicsit fiú is.
Előzmény: sbubu (1378)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1384
Szögedön igöncsak rözgött a léc, Kozármislenyben mög le is esött.
Előzmény: Törölt nick (1380)
sbubu Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1378
Köszi az infókat !
Szóval a fiú virágokkal rendelkező "önporzós" kivim egyszerűen fiú(nincsen bibéje).
A másik "önporzós" kivim pedig még megfigyelendő kategória, mivel van rajta 1 szem termés, de a virágát nem láttam. Ez akkor lehet akár valódi önporzós vagy sima kislány, mert a környéken vannak fiúcskák amik peporozhatták.
Előzmény: ninovarga (1333)
sbubu Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1377

Szia !

Az alanyok saját magvetésüek, és egy ismerősöm oltotta. Az eredeti nemes fácskák, pedig az USA-ból jöttek még az unió előtt. Unió óta az Unión kívülről nagyon drága és macerás növényt behozni.

Az eredeti nemes fák nem az enyémek csak oltottak belőle nekem is.

Hollandiában pl.: a Bulk-nál időnként vannak oltvány Asiminák, de igen húzós 35 Eurós áron, hát hurkapálca vatagságú max 20cm-es csemeték ezek és el is kell menni érte... 

Előzmény: Törölt nick (1327)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1376
Kíváncsi lennék, ha olyan tél lenne mint 2003-ban vagy 2005-ben, hogy -25 fok alatt is voltak minimumok Szeged környékén, amihez ugye nem kell más mint egy 20-30 centis hó, amire kiderül az ég és viszlát, akkor ezek a professzorok mit mondanának?
Az elmúlt télen is esett 30 centi hó Baranyában, egyik éjszaka fél órára kiderült, máris Kozármislenyben szétfagyott a füge, Szentesen pedig -19 fok volt pl. január 5-e reggelén!
Amennyiben nem csak egy pillanatra derül ki akkor arrafelé, hanem egy egész éjszaka derült lett volna, olyan -20-25 fokok lettek volna, hogy ihaj!
ÉS mivel a légréteg nagyon át volt hülve a hidegpárna miatt (Pogány is -12 fokot mért gyakorlatilag nem teljesen derült éggel), egy derült éjszaka alatt a jobb helyeken is komoly károkat szenvedtek volna a fügék meg minden más gyümölcs!
Mák!
Előzmény: Törölt nick (1345)
aiol19 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1375
Kedves Freddy56!
Azt hiszem, hogy a Nagytudású Professzor Úrnak lenne a legnagyobb szüksége ilyen jellegű felvilágosításra! Még az is lehet, hogy minden nap elsétál egy igen termetes fügefa mellett valahol a pesti hőszigetben!
Előzmény: Freddy56 (1349)
aiol19 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1374
Ez valóban igazán rettenetes! Ráadásul a cikk legnagyobb része nem is a globális felmelegedésről szól, csak valahogy muszáj volt beleerőltetni, különben nem lenne a Kedves Professzor kellőképpen "trendy" "mainstream". És mindezt kijelentőmódban! Amikor még a leginkább "mainstream" IPCC összefoglaló jelentései is csak valószínűségekről, lehetséges szcenáriókról beszélnek! Sorra jelennek meg az ilyen cikkek, mert annyira bizonyítani kell egy elméletet, amiről valójában még szinte semmit sem tudunk, hogy szinte minden második újságcikknek ezt kell mantráznia. A Kedves Professzor Úrnak éppúgy fogalma nincs a kiviről, fügéről, mint az antropogén klímaváltozás elméletéről, na meg a meteorológiáról és a Kárpát-medence éghajlatáról!
Előzmény: Törölt nick (1345)
aiol19 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1373
Az a szomorú, hogy a cikk írói ezúttal is csak azt a bizonyos másik inverziót értették meg. Azon az éjszakán a magasban melegebb levegő áramlott fölénk. A felszínen ezzel párhuzamosan viszont jelen volt a kisugárzási (tehetetlenségi, stacionárius, radiációs) inverzió is.
Előzmény: ninovarga (1328)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!