Egy kivételes egyéniség kivételes munkásságának megtárgyalására hozom létre ezt a topikot. Legyen az bármelyik cégének bármilyen terméke, múltjának és jövőképének kritizálása, illetve azzal való szimpatizálás. Beszéljenek a tények helyettem!
Az okok szelei részben a messzi oroszhonból fújnak.
Amit a SpaceX és Musk képvisel az a mostani orosz rendszer (elsősorban az űripar, de alapvetően a problémakör sokkal összetettebb) számára olyan, mint a lassan ölő méreg.
A mai orosz rendszer feltétlen híveinek számára Musk és a SpaceX ellenség.
Persze meg lehetne próbálni nyugati gondolkodással előre mozdulva felülmúlni, amit tesznek. Ezen dolgozik Bezos és a Blue Origin.
A kelet-európai alapgondolkodás viszont alapvetően más. Felülmúlás és előrefele mozdítás helyett sajnos alapesetben hiteltelenítésben és visszahúzásban gondolkodik.
A helyett, hogy azt nézné hogyan vihet előre és hogyan építhet, arra fordítja az energiáit, hogyan húzhat mást vissza és hogyan romboljon.
Így aztán a jelenleg éppen a Kreml propaganda által is előszeretettel használt eszköztár egyes részei láthatóak működés közben.
Folyamatos (24/7), célzott hiteltelenítési kísérletek. "Tények" címszó alatt kiragadott mondatok köré épített dezinformáció; ezzel és a folyamatos konfliktusgenerálással pedig mindenféle műszaki lehetőség és ok kitárgyalásának ellehetetlenítése.
Az ez elleni fellépés egyik jó eszköze pedig az erre rámutatás, és a probléma megnevezése.
1. LEO képes kerozinos rakéta: F9, booster fokozata visszatér, remélhetően újrafelhasználási szándékkal :) Ilyen még nem volt a világon, egyedülálló. Ja és teherhordozásban sem egy Szojuzról beszélünk.
2. Buta teherűrhajó; Dragon. Gondolom a buta jelzőt a "berthing" miatt kapta. Cygnus miért berthel szintén? Nem lehet, hogy NASA kérés volt? Nem tudom. Viszont, hogy többszáz kiló/tonna feletti rakománnyal tér vissza Földre, szintén egyedülálló.
Az egész thread-ről általánosan. Igazából nem értem Platont, hogy miért fordít ekkora energiát SpaceX mocskolására? Állami támogatás? Megnyert pályázati pénzek, mérföldköves teljesítéssel. Az egyéb nyertesek vagy kihullottak vagy jóval többet kaptak ugyanazért a célért. Szóval akkor miért SpaceX van kipécézve?
Részedről már többször olvastam, hogy a kommunikációjuk nem tetszik. Oké. Nekem sem tetszik, hogy állandóan csúsznak a megvalósítással, tessék már egy pezsgőm is bánja nemsokára. Ettől függetlenül ennyi idő alatt, ennyi pénzből (saját+befektetői+pályázati+kilövés előleg) egy szép pályafutást láthatunk, amit eddig két F9 robbanás árnékolt be. Reméljük tanultak belőle.
Egy dolgot felejtetek el, ez itt csak az emberes program, amiben nincs benne a rakétacsalád kifejlesztés, az teljes egészében katonai budget. Magyarán megbecsülni is nagyon nehéz, hogy a kínaiak mennyi pénzt raktak bele. De tényleg nem is kell sajnálni tőlük, van pénz bőven.
Ja, és ami esetleg a fordításban nem jött át. Shenzhou-6-ig költöttek 20mrd jüant és Shenzhou-10-ig (ami valóban 2013-ban volt, de itt ugye tervgazdálkodás folyik) egy újabb 19mrd jüant.
Szóval Musk nem egy Mészáros Lőrinc, aki tavaly 500 milliárd állami támogatást kapott, a magánvagyona meg a 40 milliárdot sem éri el, Musknál fordítva van, kicsi pénzből, sokat csinált, a magyar zseni meg épp ellenkezőleg.
Musknál kevesebb pénzből, senki nem ért el többet, ő a vasember, még mindig nem bírod elviselni? Arról nem beszélve, hogy csak a magánvagyona többszöröse az összes állami támogatásnak, amit kapott.
Figyi, feltűnt hogy a csodás forrásod egy 2012 cikkre hivatkozva állapítja meg múlt időben a 2013 budgetet? :))))
De tudod ha már számtan, és nagyvonalúan átlépünk a forrásod vicces forráskezelésén, és mazsolázgatásán, az osztás az a művelet amit keresel.
Oszd már el nekem az 58 milliárd jüant 2013-1992 azaz 11 el ;)
Bizony, még így is csak 770 millió per évnél tartunk. Kissé messze van a három milliárdtól. No nem mintha bármi köze lenne a valósághoz hogy hirtelen elkötik egy évben az addigi összes költés felét hirtelen.
Akárhogy is, a tény az hogy a forrásod szerint kevesebb mint 6 milliárdból 2012 re a kínaiak egy sor emberes repülés mellett még űrállomást is építettek.
"Kissé" többet értek el mint a SpaceX ugyanannyi állami pénzből.
És ez a te forrásod, úgyhogy most kéne beismerned hogy még se annyira különleges dolog az a szerencsétlen kerozinos rakéta.
"The budget just for China’s manned space flight program in 2013 was approximately 19 billion yuan (around $3 billion based on exchange rates at the time), according to state media reports "
Az egy érdekes kérdés hogy a kínai önbevallás a hitelesebb vagy az amit a nyugati propaganda mond róla. Szerintem az igazság valahol középen lehet a kettő között.
Nagyságrendileg az összeg kb. hasonló mint amiből a SpaceX fejlesztett. Az eredmények... Hát ott van némi eltérés.
Olvastam egy számomra érdekes dolgot 1-2 éve, ami sokat mond a kinai önbevallások, statisztikáik hitelességéről. A kínai GDP növekedést az USA olyan módszerekkel (is) próbálja saját maga mérni, mint például mennyire változik az iparterületeik kivilágítottsága műholdképeken nézve.
Hajlok azt gondolni én is, hogy a kínai hadiipari (és az űrkutatásuk is jórészt ide kapcsolódik) tényleges kiadásokra nincs hiteles adat, és az űrhajózásra is jóval többet költenek, mint amit bevallanak.
"The budget just for China’s manned space flight program in 2013 was approximately 19 billion yuan (around $3 billion based on exchange rates at the time), according to state media reports "
A kínai űrprogram költségvetése ugyanis nagyon nem egyenlő a CNSA költségvetéssel.
Attól még a templom egere oroszok is többet költenek ,a kínaiaknak rengeteg pénzük van, űrkutatásra is, telik a 10 ezer milliárd dolláros GDP-ből, szóval az a csoda , hogy csak 3 milliárdot költenek.