A magyarországi méretezés (56, 62, stb...) a gyerek testhosszát jelenti. Egy 54-60 centis gyerek szokott általában 56-os ruhákat hordani. Ha nagyon pocakos, akkor néha kell a hosszához képest az eggyel nagyobb, de a rugik elég bő fazonok általában. Külföldön szokott lenni olyan méretezés is, hogy a korát írják bele a csecsemőnek, pl. 0-3 hónaposra való, ehhez néha kiegészítésként írnak egy súly határt is, pl. 9 kg. Vannak egész komplex méretcímkék, amiben minden benne van. :-)
Külföldön élünk, és itt születik nemsokára a baba, és szeretnénk megvásárolni a pici ruhákat, viszont itt más jelölések vannak.
kérdésem az lenne hogy mondjuk egy 56 os body (amit kell vinni a kórházba)
az hány cm M.o.-n?
mondjuk a nyakától a lába közéig?
vagy ha tévedek az 56 os bodyval kapcsolatban, hány cm hosszú bodyt meg rugdalozót kell vennünk, amit rögtön rá lehet adni, ha azt feltételezzük, hogy nem köraszülött stb...egy átlagos nagysággal számolva.
ez vicces, én egyébként is amolyan bármit aláírós típus vagyok, de szerintem szülés közben tényleg nincs az a papír, amit ne írnék alá...
Az én neveim folyamatosan változnak, most a lány visszatért az eredeti, tizenhatévesenelterveztem-hez, de fiú... hát van egy férjem, akivel sehogyan se jutunk közös nevezőre, most váljak el?:)
pfff. hat en meg ilyen melysegben sem emlekszem a tartalmukra, de - vessenek a mokusok ele - nem is erdekelt. asszem most sem fog, bar a Margitban ugy lattam legalabb nincsenek csotanyok, a SOTE II-vel ellentetben :)
nekem a szülőszobán kellett az összes mindent bediktálnom, aláírnom. a fiam elég gyorsan jött, alig valamivel a kitolás előtt végeztünk a papírmunkával.
rémlik, hogy ilyen papírokat írtam alá, hogy elismerem,hogy felvilágosítottak arról, hogy a szekrények nem zárhatók a kórtermekben, meg nem vállalnak felelősséget az értékekért, stb...
azért olyan forrón nem eszik azt a kását, ugyanis pl. hozzánk 4. nap jött az anyakönyvvezető, félig előre kitöltött papírokkal, és simán áthúzathattam volna, amit a férjem bemondott szüléskor :))))) hehe :) (de nem tettem meg)
én is már régen elképzeltem, hogyan hívják majd a fiamat, de közbeszólt az élet, illetve a vezetéknév ... világ életemben imádtam a Csongor, Csanád, Zsombor és Szabolcs neveket.... a férjemmel meg kaptam egy vezetéknevet, ami horvát eredetű és cs-re végződik.... hát sajna egyik általam preferált név sem jó hozzá ... ebből jött nekem hozzá a Milán.
Nekem válaszolt az ilyen irányú kérdésemre is. Nálam cégmegszűnés miatt merült fel, hogy akkor most van védelmi idő vagy nincs, vagy hogy is vannak ilyenkor a dolgok, és én hozzá fordultam. Mindösszesen ezért írtam, hogy talán ő tud segíteni.
Ha jól tudom, a magyar törvények is lehetővé teszik, hogy a születése után 5 napon belül kapjon nevet a gyerek, de ennek azért utána kell nézni. Amire te gondolsz, ott azt hiszem talán 2 hét a határidő.
nagy bajban lettem volna, ha ragaszkodtam volna a kislanykorom ota elkepzelt nevhez, mivel a ferjemnek volt egy menyasszonya (regen), akit ugy hivtak, ilyesforman egyinkunk sem szerette volna azt a nevet a kozos gyerekunknek :)
amugy ezert tetszik nekem az a szokas (pl. eszakon divik), hogy nem kell azonnal nevet adni a gyereknek, elobb kicsit meg lehet ismerni. mire felebredtem, a ferjem akar Mancikanak is bejegyeztethette volna a lanyunkat :D
alapvetoen az elettel kapcsolatban en az egyszeruseg hive vagyok, nem szeretem tulbonyolitani a dolgokat sem erzelmileg, sem a gyakorlatban. igy a mi hazunknal a kivitelezo mutatott 4 fajta minta-furdoszoba falat, mi kivalasztottuk az egyiket (annyi valtozassal, hogy sakktablaszeru a padlo, nem egyszinu) es tetszik.
Van itt az indexen egy gyás, gyed, gyes & egyebek című topik, ott tedd fel a kérdéseidet, Szakbarbár biztos szívesen válaszol neked. Én minden ilyen kérdésemmel hozzá fordultam, még azt is kiszámolta nekem, hogy mennyi gyást fogok kapni. Szóval nyugodtan zargasd.
Nem kell, hogy simulékony fórumozó legyél. Természetesen mindenkinek van véleménye és szerintem ez itt arra van, hogy leírhassuk ezt. Csak nem kell csodálkozni azokon, hogy mások máshogy élnek, mint Te. Neked fontos volt, hogy milyen a lakásod és ezért jártál, veszekedtél, intézkedtél sokat. Én ezt a időt elpazarolt időnek érezném. Mindig irigylem azt, akinek tip-top, harmonikus lakása van. Nagyon tetszik. Viszont nekem a használhatóság fontosabb. Legyen meg, legyen használható, tetszen, ne menjen tönkre egy-két éven belül. De egyáltalán nem fontos, hogy művészetileg pontosan behatárolható belsőépítészeti csoda legyen. Szeressük, öleljen körül, mint egy igazi otthon. Számomra ez a fontos. Számodra más, és ez így van jól. Különbözünk.
Lehet nagyon hasonló kulturális kötődése két embernek, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy az azonos kulturkörből származó nevek mind egyformán tetszenek nekik. Nálunk is volt olyan név, ami nekem nagyon tetszett, vagy a férjemnek tetszett nagyon, de egy számunkra nem túl kellemes ismerős rossz csengést adott annak a névnek.
Arról nem beszélve, hogy szerencséd volt, hogy a férjed vezetékneve illett az általad választott keresztnevekhez. Mert hiába kedvenc keresztneve valakinek pl. a Béla, ha a választott férfi vezetékneve Vég.
Férjet pedig nem a vezetékneve miatt választ valaki, és nem is úgy kezdi az ismerkedéskor, hogy:
- Szia, Géza vagyok!
- Szia, Aranka! A kedvenc gyerekneveim: Béla, Rózsi és Jani. Ha neked is tetszik, akkor randizhatunk legközelebb is.
Még valami: természetesen a gyerek neve és neveltetése és egy csomó minden lehet és kell, hogy kompromisszum tárgya legyen, előbb kicsit elvágólagos voltam.
De: én azt gondolom, hogy jó dolog, ha az emberben él egy belső kép arról, hogy mit szeretne. Pl. ha tetszenek neki dolgok, van stílusa, közel állnak hozzá adott esetben bizonyos stílusú nevek. Vagy bizonyos stílusú kanapék vagy mittudoménmik. Mikor a házunkat építettük nem úgy választottam csempét vagy hajópadlót vagy falszínt, hogy egy katalógusból kiválasztottam azt, ami tetszik, hanem tudtam, hogy mit akarok és addig jártam utána és addig veszekedtem a mesterekkel, míg olyan nem lett, amilyet elképzeltem.
Így aztén nem trendi és nem divatos a házunk, viszont elegáns és stílusos.
A kilenc éves lányom mostanában állandóan kérdezget, hogy Mama, szerinted ez szép? Ez jó? Ez a néni okos? Szereted? stb.stb. És én ilyenkor mindig megkérdezem tőle, hogy szerinted milyen?? És csak az ő véleménye után mondom el a sajátomat, megindokolva, hogy én miért gondolom ezt.
Na, csak ennyit akartam mondani, tudom ez megint nem simulékony vélemény, de nem is akart az lenni, világ életemben rossz fórumozó voltam.
A Moka által említetteken kívül akkor is kirúgható a tehes anyuka, ha próbaidejét tölti, ekkor azonnali hatállyal is elküldhető, függetlenül az állapotától, indoklás nélkül.
Fontos tudni egyéb eseteknél, hogy ha te tudod, hogy terhes vagy, és ekkor közli veled a munkáltatód, hogy vége a munkaviszonyodnak, te viszont nem szólsz erről neki, hogy "Bocsika, terhes vagyok, nem lehet nekem felmondani." , akkor hiába mész munkaügyi bíróságra, hogy helyezzen vissza munkaviszonyba, nem nagyon fognak a javadra ítélni, mert megszegted a "munkavállók együttműködési kötelezettsége" című kitételt.
...és mi lett volna akkor, ha a férj is már kisfiú kora óta tudta volna, hogy neki hogy fogják hívni a gyerekeit és ez a két lista - mármint a tiéd meg az övé - még csak közelében sem lett volna egymásnak...
Szerintem egyáltalán nem gáz, hogy listák, könyvek, naptárak alapján választanak nevet a párok. Közösen, nem egyikük elhatározása alapján.
Nekem mindig annyira furcsa, mikor ilyeneket írtok... én már kislány koromban tudtam, hogyan fogják hívni a gyerekeimet, mind a háromnak a nevéhez ezer emlék, olvasmány, érzelem kötődik... ráadásul el sem tudom képzelni, hogy másképp hívják őket. Éppen ezért vita sem volt, a férjem is elfogadta, hogy nekik EZ A NEVÜK és kész. Ha listáról kellett volna kiválasztanom - és nem a szívemből hívtam volna elő a nevüket - olyan lett volna, mintha a férjemet az iwiw Kit ismerhetek? rovatából ikszeltem volna ki magamnak.
Ezutan kihuztuk az elso 10-et, majd egy-egy oszlopban megjeloltuk a nagyon tetszik illetve az inkabb felkotom magam de nem hivjuk igy a gyereket neveket. innen kezdtuk szukiteni a kort. nalunk mukodott, nem kellett a neveken agyalni. amugy _tul_ extrat nem akartunk, ezert a 100-as lista boven megfelelt (lany 59. lett vegul ;))
kozerthetoen ossze van szedve es attekinthetoen le van irva egy halom jogi dolog a magyarorszag.hu portalon. ITT pl. a noi munkavallalokra vonatkozo felmondasi vedelemrol olvashatsz. (nem hogy terhesen nem lehet rendes felmondassal elkuldeni, de meg a szulesi szabadsag ideje alatt sem!)