Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1574
Rojo brillante, CO2-vel érlelt. Nyugodtan megeheted, édes.
Előzmény: groowe (1573)
groowe Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1573

Sziasztok!

ma kaptam ezt a datolyaszilvát ajándékba,és hatalmas .teljesen meglepődtem a méretén.enni még nem ettem meg,mert szerintem éretlen,kőkemény.

megtudjátok mondani,hogy milyen fajta lehet,illetve mikor tudom,hogy édes és ehető?megpuhul,megplöttyed??

Floo2 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 1572
A túlélési esélyei elég gyengék szerintem, ha errefelé lenne, már nem lenne!
Szép példány egyébként, melyik fajta??
Előzmény: Törölt nick (1567)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 1571
Hááát!
A püspökszilágyi állomás a radioaktiv telepen van, aminek egyik vége 241-en, másik vége 224-en van, vagyis már ott sem mindegy hogy a telepen belül melyik végén van, körbe 180-190 méterek vannak, sőt délre a feneke 170-en van, ami azt jelenti, hogy ha a legrosszabb esetet vesszük, 50 méteres fagylefolyás!
Az nemrossz azért, ha meg a legjobbat, akkor 70 méter!
Aszódon van 115 méteres szint és 160-as is, a településtől északra van 180-210 méteres szint is, elég változatos a terep, mindkét településen lehetne Rómát és Moszkvát is mérni!
Előzmény: Törölt nick (1568)
Arth_ur Creative Commons License 2008.10.21 0 0 1570
Köszi, akkor hagyom utóérni őket, aztán majd meglátjuk.
Előzmény: CBNora (1559)
Papa360 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 1562

A terület be van kerítve. Nem akartam bemenni a gazda jelenléte nélkül.

Kívülről nem láttam a gyümölcsöket és az idő is nagyon elment a keresgéléssel.

Még 4 éve hallottam a növényről. Akkor már termett annak köszönhetően, hogy tavasszal nem metszették. A porzós növénnyel volt problémája a tulajnak. Be kellett segíteni a porzásnál.

Ezeket négy éve mesélték. Abban az időben még nem foglalkoztatott a téma.

Azóta pedig nem találkoztunk.

Floo2 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 1561
Na ezen jövőre lesz sok gyümölcs, azok a nagy hosszú vesszők bíztatóak....hacsak a gazda nem nyírja-kaszabolja-gyilkolja-vagdossa össze tavaszi metszés gyanánt!
Most mennyi van rajta?
Hány éves lehet?
Előzmény: Papa360 (1560)
Papa360 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 1560

Ime a pákai kiwi.

Telefonos kép, de legalább kép. A tulaj nem volt ott. A második szomszéd segített készségesen a pince megtalálásában. Kiwiről viszont nem is tudott.

Csak előadást hallott a kiwi növényről a letenyei úr tolmácsolásában.

Előzmény: ninovarga (1424)
CBNora Creative Commons License 2008.10.21 0 0 1559
A kifejlett méretű bogyók utóérnek, csak kevésbé jóízűek, mint a tövön érettek. De azért jóízűen meg szoktam enni, és semmi bajom nem szokott lenni tőle.
Előzmény: Arth_ur (1558)
Arth_ur Creative Commons License 2008.10.21 0 0 1558
Nálunk (Szeged körül) most nem volt fagy, 2-4 fok között volt a legalacsonyabb hőmérséklet. (Kb. ugyanazt mértem a deszki kertemben, mint amit a szegedi met. állomás.)
Még minden él, a földicseresznye a 2 métert hajazza, és sok hajtása tele van virággal, bimbóval is. Egyik felét meghagyom, amíg teljesen tropa nem lesz (hátha érik még be termés), viszont a másik felét ki kellett abriktolnom a hétvégén. Jobb híjján ezekről leszedtem a méretes, de még zöld bogyókat is, nemcsak az éretteket. Van tapasztalatod arról, mennyire utóérő gyümölcs?
Előzmény: CBNora (1547)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 1557
Én is pont ezt akartam még hozzátenni, hogy az a rohadt terasz nem hiszem el hogy nem fért volna el másképpen, vagy nem lehetett volna kicsit megmetszeni a fát, inkább a felét legallyazni, mint az egészet kivágni, vagy ahogy Te is írod, körbeépíteni terasszal a törzsét!
Egyszerűbb kivágni!

Sajna a magyar nép nem az a tanulós-átvevős fajta!
Előzmény: Freddy56 (1553)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 1556
Focizni a domboldalon?
Ha a magyar játékosok ott edzenének, és 90 percig minden elgurult labdáért ők mennének el, asszem lenne erőnlétük :))
Előzmény: Törölt nick (1515)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 1555
Az este én is nézegettem, de szerintem az az aszódi lehet inkább!
Egyrészt a többi állomáshoz viszonyított helyzete miatt, másrészt a -1 fok arra a dombra kicsit sok!
Előzmény: Törölt nick (1552)
aiol19 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 1554
Már miért haragudnék? Sajnos úgy tudom, hogy levélről csak a 'costata/athén' fajtát lehet beazonosítani, ezt sem kellő bizonyossággal. Nekem azt mondták a faiskolában, hogy 'rojo brillante', úgy emlékszem, hogy a 'tipo' éppen akkorra fogyott el, amikor mentem tavasszal. De majd a termésről kiderül, egyébként mindkettő igazán kiváló fajta, annyi csak a különbség, hogy a r. b. hosszúkásabb, a tipo pedig ha van a közelben pollennel is rendelkező fajta, akkor magos lesz. Úgy tudom, ízre is elég hasonlók. Nekem is sikerült 7 érdeklődőt toboroznom kivire és kákira is, de jelenleg most az a helyzet, hogy a telepen olyan növények vannak, melyeket fólia alatt neveltek, így nem álltak le a vegetációban, ősszel nem lehet őket kiültetni. Körbetelefonáltam az érdeklődőket, így egy kivételével mindenki lemondta, hogy jó lesz neki tavasszal is, mivel senki nem tudja hideg helyen átteleltetni, ennyi növényt én sem. Így tavaszra marad a beszerzés, addigra biztos többeket is sikerül toboroznunk.
Előzmény: Zsuzsuci (1505)
Freddy56 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 1553
Spanyolországban olyan dolgokat láttam, ami pont az ellenkezője.
Egy meredekebb domboldalon épült háznál egy pálmafa nőtt alul. Nos a pálmát nem vágták ki, hanem az erkélyt úgy alakították ki, hogy egy lyukat hagytak, ahol a fa nyugodtan tovább növekedhetett.
A másik ilyen környezetbarát megoldás az volt, hogy egy nagy áruház (magyar példák: obi, auchan, tesco, metro stb.) helyén volt két pálmafa. Nem vágták ki, hanem a bejáratot úgy alakították ki, mint egy nagy üvegházat, ott bőven elfért a két nagy fa.

Volna mit tanulnunk! Meg mit átvennünk hozzáállásból, gondolkodásmódból!

Ha már egyszer megnőtt egy szép növény (fa), akkor az épületet alakítsuk hozzá, ne pedig a növényt pusztítsuk el!!!
Előzmény: Floo2 (1545)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1551
Van egy állomás Püspökszilágy településen, ha jól tévedek, dombi állomás, közel Gödöllőhöz!
Asszem valami rádioaktív hulladékokat feldolgozó telepen van!
Az biztos nem mért még fagyot!

Egyébként ma a kanizsai állomáson voltam este 6-kor, 7 perc alatt 1,2 fokot zuhant a hőmérséklet!!!!
Floo2 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1550
Sőt, ma láttam, lényegében az ágak neki vannak feszülve az ablaknak!
ÉS tele van gyümölccsel!
Ha nem lenne rajta gyümölcs, akkor azt jelenti, hogy leszedik, vagyis ér nekik valamit a növény, de így hogy rajta van....
Újabb ló!
De hogy miért ültetnek oda fügét, ahol később útban lesz??
Biztos odafigyeltek földrajzórán....
Előzmény: ninovarga (1548)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1549
Ezek szerint a földicseresznye a dombokon akár november végéig is vegetálhat, kivételes esetben még karácsonyig is.
ninovarga Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1548
Az egyetlen ellenpélda ez a becsehelyi család most, 2008-ban. Úgy sem vágták ki eddig, hogy nem látnak ki az ablakon. Vagy ennek a napjai is meg vannak számlálva?
Előzmény: ninovarga (1546)
CBNora Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1547
Esedékes fagyjelentés Máriabesnyőről.
Vasárnap reggel: -3,7
Ma: -2
Vasárnapra elfagytak a tökfélék, és ami a dáliákból még megmaradt. A dézsások ilyenkor 2 réteg fátyolfólia alatt éjszakáznak, így nem lesz semmi bajuk, ráérek valamikor novemberben bepakolni.
A földicseresznye a vasárnapi hideget is egész jól átvészelte. A gyümölcsöknek semmi bajuk (erre számítottam is), a levelekből néhány foltokban megfagyott, de a növények még élnek. Csak már nagyon hullik róluk a gyümölcs.
ninovarga Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1546
A lovakat lelövik, ugye....
Előzmény: Floo2 (1545)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1545
Nos, a fügekutatás eredménye akár pozitivummal is záródhatna, hisz a növény tényleg szép kort ért meg, 20 évest!
A hely a lovairól elhiresült Rádiháza mellett van!
A történet lényege azonban választ ad arra a kérdésre, miért nincsenek errefelé hatalmas fügefák?!
Az illető hölgyet utolértük, a dombtetői birtokát eladta 10 éve, de a jelenlegi tulajdonostól megtudtuk, hogy múlt éven kivágta a fügét!
Mert teraszt építenek oda!
20 éves fügefa és a terasz csatájából a füge került ki vesztesen, nyert a terasz!
A tulajdonos arra a kérdésre, hogy mégis mekkora volt a növény, így felelt "hatalmas, gömbölyű" !
Szomorú!
Előzmény: Floo2 (1513)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1544
Ugyanezek miatt a szagemberek miatt nem kerülhetnek a közterekre sem olyan növények, amilyeneknek kerülniük kéne. Még hogy a pénznek nincs szaga!
Előzmény: ninovarga (1543)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1543
A banditizmusnak és a gátlástalanságnak nincsenek határai!
Előzmény: Freddy56 (1541)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1542
Nyugodj meg, Te vagy normális, a többség nem az! A feladatunk az, hogy sokakat észhez térítsünk.
Előzmény: Freddy56 (1541)
Freddy56 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1541
Sziasztok!

Elsősorban Ninonak, de mindenki okulására!

Tegnap voltam az idősebb fiaméknál (már többször is, de most egy kerti-parti volt, így nem a lakásban, hanem a "természetben").
Ez egy lakóparki terület, ahol vagy 8-10 ház van körbekerítve, házanként 8-10 lakóval.

Szóval betekintést nyertem a körbekerített rész "kertészszagértő" által tervezett fásításba.
Tényleg a Nino által alkalmazott terminológia illik rá. Pénz-szagértő! Sokkal kevesebb fa elegendő lett volna! (de a pénz a döntő).
A fák közötti távolság szűk 2 méter, és van úgy, hogy ezek között még van egy-egy fenyőfa is. A faltól úgy 1,2 méterrel van két fenyőfa is ültetve. Most még elférnek, mert fél méternyiek, de mi lesz pár év múlva? Vagy elférnek a fal mellett, vagy kivágják! De ugyanez a többi fára is! Most még elvannak a közeli távolság miatt, de mi lesz pár év múlva? Eleve halálra van ítélve egy része!!

Ajánlottam a fiamnak, hogy egy szabad helyen telepítsen kákit! Ennyit áldozhatunk a szemlélet megváltoztatására. Benne is van! Azt mondtam Neki, hogy ne számítson arra, hogy minden termés az övé lesz, de hátha az lesz a vége, hogy többen az ilyen fák telepítése mellett voksolnak, és végül az "ésszerű" fák telepítése lesz a jövő.

Lehet, hogy nem vagyok normális, hogy ilyen ideáim vannak?
ninovarga Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1540
Képek 1975-ből.
A családi képeken látható növény ekkor harmadik éves. 1972-ben ültettük 1984-ig élt.
A képen látható kisgyerek most 35 éves, a tegnapi képeken lévő kislány unokám édesapja.
A fiatal nő ifjú feleségem.
1975-ben kb. akkora, mint a mostaniak voltak 1999-ben, kivágásakor akkora volt, mint a hegyiek most.
Előzmény: Törölt nick (1537)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1539
Az időnként növényeikkel bemutatott "Béla bácsik" szüleim közel kor- és sorstársai (10-15 évvel fiatalabbak), de náluk sikeresebb túlélők. Életük alkonyára tettem őket korlátozottan téltűrő növény tulajdonosává és ürügyet teremtettem magamnak ahhoz, hogy aktív kapcsolatot ápolhassak velük és együtt örülhessünk még valami olyannak, ami egy ugyanazon közösségben leélt múlt élményén kívül jelen érvénnyel is közös számunkra, ráadásul az évek súlya ellenére is perspektívikus és pozitívan jövőbe tekintő. Az ő esetükben van egy ilyen motiváció is. Minden rétegre és minden korosztályra vonatkozóan kissé más a motivációja ennek a terjesztői tevékenységnek, de minden esetben legalább annyira érzelmi, mint értelmi.
ninovarga Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1538
Akkor egy jó ideig nem volt fényképezőgépem, de szuper nyolcas filmfelvevőm igen. Azzal van megörökítve különböző korszakaiban, majd talán találok egyszer módot a digitalizációra és úgy sikerül róla valamit mutatnom.
ninovarga Creative Commons License 2008.10.20 0 0 1536
Azért is írok mindig olyan keserű iróniával a fügefakivágásokról, mert az új lakó első dolga természetesen a hatalmas fügefa kivágása volt, amikor a ház még üresen állt és csak kilátásban volt, hogy ő fog odaköltözni.
Az a sok, részben visszafojtott indulat, a sok, talán már másoknak nem éppen szimpatikus gúny is az életem során megtapasztalt rengeteg emberi hülyeségre, gyarlóságra, korlátoltságra és rosszindulatra adott ösztönös válasz.
Előzmény: Törölt nick (1533)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!