Mindjárt próbálok fundit is betenni, tündéri képet csináltam ma!!!
Bagika ma barátkozott a házával, van neki nagyon szép tégla házikója, csak nem megy bele, mert nem fázik.
De ma azt játszottuk, hogy becipeltük a kedvenc játékokat a házba, és ez nagyon vicces volt.
Próbáltam csomót fotózni, de Bagika meg akarta enni a fényképezőt, azt hitte, hogy ez is kaja.Mindenre azt hiszi...
Szóval nagyon remek háza van neki, ha majd nagyon hideg lesz, csak belemegy.Tiéd is teraszon alvó, ugye?
Ja, írtad a vízborogatást!Mi azzal oldottuk meg, hogy van neki aranyos kismedencéje - valójában műanyag gyerek homokozó :) - és kint hagytuk neki télre is, úgyhogy mindig van vize.Nagyon rendesen iszik, még sosem csinálta azt a buborékolást,amit írtál :).Fura, hogy nagyon sokat iszik, egy nap alatt kiissza a 2 literes vödröt.
Furcsa nekem ez a pangás! 2005-ben konyhaátalakításunk volt, akkor indítottam az nlc-n egy mosogatógépesek klubja topikot. Azóta nem volt olyan nap, hogy ott ne lett volna "élet". Jelenleg elkerülte a 28ezret a hozzászólások száma... Én már csak olvasgatom - hiszen szinte egy kis baráti társaság cseverészéik minden nap - már ritkán írok bele.
Mikor a fundi-téma nagyon terítéken volt, próbálkoztam a netboard-dal - mint írtam is, de ott hetenként vagy még ritkábban száll be valaki, meg az egész nagyon nehézkes, körülményes. Ezért aztán örültem nektek, de hol vagytok?????
Na Chubi sem piskóta a kis fehér mellénykéjével!!! Tudod korábban mi nem találkoztunk fehér "betétes" ill. zoknis fundikával. Ismertük a landsert, de az más. Amikor a hírdetéseket bújtam kiskutya ügyben és megláttam a fotót a zoknisról, elvesztem... Néztünk ugyan egy másik tenyészetet, de a szemem előtt csak a kis fehér zoknis lebegett. Persze ilyen típust is kereshettem volna még, de akkor nem tudtam, hogy mennyire gyakori vagy sem. Másrészt férjem annyira maga alatt volt öreg kutyánk halála miatt, hogy nem is akart újra kutyát. Úgy kellett kikönyörögnöm (mert tudtam, hogy különben belebetegszik), hogy menjünk el kölyköt nézni. Arra már nemigen lett volna kapható, hogy sorra járjuk az almokat. Az meg csak úgy halványan körvonalazódott, hogy jó lenne a kutyit esetleg tenyészteni, vagy kiállításra vinni, hiszen az egy más világ, egy más életforma...
Hogy ne vágyjak olyan nagyon e más világba, ismerősünk és állatorvosunk érdekesen lehangoló és kiábrándító dolgokat mesélt a kutyabírálók, kutyabírálatok rejtelmeiről, és a "játék" többnyire kevésbé tiszta voltáról. Így nem a saját káromon mondom, hogy savanyú a szőlő...
Naggyon szép a fehér zászlós-zoknis kutyuskád! Sajnálom én is,amik utólag derültek ki egészségileg, tényleg szomorú,hogy sok ilyen történet van, bár ha komolyabb terveitek lettek volna a kutyuval,lehet,hogy jobban utána lehetett volna nézni (bocsi), bár ilyenkor biztosan csak arra tud gondolni az ember,hogy minnél gyorsabban ismét fundi legyen a családban!
Amúgy Chubi is egy lusta-forma kutya,amióta csak nálunk van,közelébe se ér lici Bagijának az elmondottakból ítélve :-), úgyhogy ezek szerint tényleg van ilyen is és ez is normális. Bár egyre többet és aktívabban játszik a haverjával,akit sztem súlyban már lehagyott és lassan magasságban is:-),de amíg a másik egy agár könnyedségével ugrál,mint egy őrült,Chubi csak nagy mackósan néha ráveti magát és akkor Barni meg eltűnik a suba alatt...:-))
Zodának is mániája volt, hogy kiborította az ivóvizes vödrét. Mikor a nyári szabi után visszamentem dolgozni, elképzeltem, hogy szegény kicsim egyedül itthon a melegben nem tud mit inni, mert kipancsolja a vizet... Akkor a férjem valami fémpánt-szerűséget befúrt a falba és az így képzett öv-félébe tesszük a vödröt, így nem tudja kiborítani. A ti kutyáitok rendesen isznak? Zoda beletolja a vízbe a fejét és hallom, ahogy bugyborékol, mint valami búvár. Nem is tudom iszik olyankor, vagy csak játszik. Van, hogy megfogjuk a fejét, hogy csak a nyelvével lefetyeljen, de amint elengedjük, már a szeméig benne is van a vödör vízben és jön a bugy-bugy..
Hali! Írtam egy csomót,erre kidobott... Jó 5let volt a ház áthelyezés, nálunk nem megoldható,mert falazott. De itt van az ajtónk mellett 2 méterrel, ha olyan kedve van, belemegy. Néha. Talán. Asszem. Fázni még sosem láttam, ma pl 3 fokban kiborította a vizes vödrét és jól megtámadta a vizet!!
Chubi meg egy empatikus kutya, Gazdi kedvéért csak betápászkodott a házba :)))!
Remekül bírják ezt a telet, velem ellentétben!
Chubi mekkora? Képet, képet!
Bagi kb 30 kiló, vékonyka, de nagyon magas.Fogacskái nagyon szépek, varratszedés pénteken.Na, arra még kíváncsi leszek!!
Miért éppen fundi?Uramék, még gyermek korában kaptak egy felnőtt kan fundit, nagyon szerették, de sajnos elveszett (pl ezért is lett Bagi ivartalanítva). Ő volt az eredeti Bagira. A miénk tehát Bagira II.Szóval ő egy nosztalgiafundi is :).
A juhászok nem tudatos választás eredményei, csak ide kerültek ilyen-olyan módon.
Chubi nem frontérzékeny? Mi nagyon látjuk a kutyákon, hogy mennyire jön be nekik az aznapi időjárás, ma pl tiszta dili volt mind a kettő!Olyanok mint egy öregember!!
Zoda-baba kezdetben nagyon lusti volt. Akkoriban ezért is írtam a netboardra, mert nagyon bizonytalan voltam, hogy normális-e, vagy csak a nyári nagy melegek miatt volt. Na most bepótolja! Rengeteget rohangál, ugra-bugrál, a mozgása teljesen kajla, koordinálatlan, és nagyon édi! Kezdettől olyan, mint egy baba. Most ilyen böszemként is Zoda-babának hívom. Férjem már rámszólt, hogy biztos azért nem emeli még a lábát pisilésnél, mert babának tekintem, holott ő már Zoda-fiú!
Egy-két régen és most fotó:
Imádjuk a játékokat! Tiszta baba!
Szívesen üldögéltünk nyáron a medencében. Akkoriban olyan kis öregemberes ábrázatota vett fel..
A nagyfiú! Kedvenc elfoglaltság, bebámulni a konyhaajtón
A mi Dodónk is csak akkor aludt a házában, amikor felvittük a teraszra! Zodának a Dodó háza kicsi lenne. Férjem szerint elég neki a kosara (amiben hanyatt bír aludni...), de én is aggodalmaskodom a téli szelek-havak-hideg miatt.
Én is fundi-gazda és fundi-bolond vagyok. Próbáltam írogatni a netboard fundi-fórumba is, de az már régóta halódik. Örülök, hogy itt hallani híreket, tapasztalatokat. Nekem májusban halt meg 11 éves Dodó-fundim. Ő nem volt törzskönyvezett, de nagyon szép és okos mackó volt. Nagyon fájt az elvesztése így - utólag azt mondom hűbelebalázs módjára - sűrgősséggel beszereztük új macinkat, hogy ne betegedjünk bele a gyászba. Beleszerettünk a kis zoknisba és nem kutakodtunk jobban utána, nem néztünk meg több almot. Zodánk most 8 hónapos, és oltári nagy kutyus. A tenyésztő (féle) elfelejtette velünk közölni, hogy hiába a híres apa (Black Sanderland Knockout, aki szintén nagyon-nagyon nagy kutyi), ha az anya nem volt tenyésszemlén.... Szóval B törzskönyve van. Aztán jött a többi: szeme kezdettől kicsit váladékozott, aztán bal szemén előtünt valami piros duzzanat. Ahogy utánaolvastam Harder-mirigynek tünt, de a dokink szerint a harmadik szemhéj kisfokú adenomája, amit esetleg meg lehetne műteni. Nem fáj, nem viszket neki, csak csúnya. A hátsó lábai kissé túl meredek szögellésüek, a farkincája talán kicsit túl hosszú, a fogsora -ami kicsi korában tuti rendben volt - mostanra kicsit progeniás... Szóval - bár szerintem így is gyönyörű - valszínű nem tenyész-ill. kiállítási kutty, ahogy azt én előbb elgondoltam... De amíg Dodónkat szerettük, őt egyszerűen imáááádjuk és - talán mert én gyógypedagógus vagyok - nem adnám semmi pénzért!!!
Ne aggódj lici, a hónal már nálunk sincs se híre, se hamva...
Képzeljétek, győzelmet arattunk!! Érdemes volt felcihelni azt a bazi nehéz kutyaházat a teraszra, mert Chubi az éjszakát már benne tölti! Hipp-hipp...A párom nyugtatgatott,hogy nehogy azt higgyjem,hogy eddig is fázott volna,de olyan rossz volt látni,hogy majd lefújja a szél a teraszról,úgyhogy kiskutyám sztem inkább az én megnyugtatásomra vonult be a lakosztályába! :-) A nappalt továbbra is a háza előtt-mellett-vagy a kertben,vagy a haverja gyepálásával tölti, de a lényeg,hogy mostmár jöhetnek a mínuszok!:-) Lici,lehet,hogy nektek is építeni kellene egy másik kecót a teraszra (is) ?:-) Apropó: a sok németjuhász után hogyhogy váltottatok és "befeketedtetek":-))?
Hát Aida is egyre fehérebb - bár rajta ez nem olyan feltűnő. Jó nagyot aludt (Az erkélyen lévő házban!), mire felébredt, az egész világ fehér lett. Oda is szaladt gyorsan anyucihoz, de az nem nagyon hederített rá, úgyhogy kiment megvizsgálni ezt a nagy fehér takarót. (szerintem pelenkának nézte, azt imádja szétcincálni, fúj). Vicces volt. Most már (fél órával később) persze a világ legtermészetesebb dolga!
Úgy tűnik, hogy a műtét során kenguruvérrel kezelték, mert a homlokomig felugrik!!!
Azt hiszem már nem is emlékszik semmire. Ő sajnos nem tudott még befehéredni,mert itt csak havas eső volt és el is olvadt azonnal!Kutyaházban alvásról szó sem lehet, szőnyegen alszik a bejárati ajtó előtt!Egy éjszakát aludt bent,amikor ébredzett, reggel kitettük és azóta sem akar bejönni.Pedig azt hittem, hogy dilizés lesz, hogy miért kell kint maradnia, de nem...
Szépen megatnulta a "fekszik"et, így gyakran meg tudom lesni a hasát.
Még doki bácsink is diplomatikusan úgy fogalmazott, hogy "nem éppen egy Újfoundlandi vérmérséklete van". Hát ja...
Szóval várjuk a havat, de még csak a locspocs.
Ah, és nagyon örülök, hogy Chubi teljesen egészséges!!!
Esik a hó!! Kutyám már átment fekete-fehérbe,már választék van a bundájában...:-))) . Végül a hegyet vonszoltuk Mohamedhez és felraktuk a házát a teraszra,mert már a múltkor majdnem lefújta a szél az ajtó elől...most a ház előtt alszik a szőnyegen...no komment. Nálatok hogyan viselik az ebek a havat? Lici Bagi ismét a régi formájában van? Mit szól az első hóhoz? Már régen láttam képet róla,lehetne egy új protkósat?:-)
Szerintem nézd meg a netboardon, ott van egy pár "frissebb" hozzászólás talált fundikkal kapcsolatban. A fehérvári menhelyek lapjait megnéztem, itt most nincsenek fundik.
Remélem találsz egy megfelelő házikedvencet ismerősödnek!
Egy nagyon kedves hölgy fordult hozzám segíségért. Szeretne egy akár felnőtt újfoundlandit, akár menhelyről is befogadni a családjába. Ha tudtok valahol egy jobb sorsra érdemes macikát, kérlek Benneteket jelezzétek.
Ha kiszökne Bagi fiú, az nálunk nagyon nagy gond lenne, mert Fehérvár fő útjának közepén lakunk, a kapun kívül 4 sávos út. Pár hete véletlenül kizártuk az öreg német juhászt, szerencsére ő már rutinos, csak egy utcányit ment el, de így is az út másik oldalán leltünk rá, mondhatom féltek tőle a sétálók, mert nagyon nagy darab!
Meg nem is a szökés, de nem szeretném, ha mindenkit meg akarna "szeretgetni", aki belép hozzánk.
Az eddigi kutyákkal - mind német juhász - nem volt soha csajozós gond, de most már tudatos ebtartóvá lettünk és nem is kísérletezünk!
Szerencsére még mindig nem nyúlt a varrataihoz, szerintem már nem is emlékszik rá, csak a kajáláson jár az esze!
Szuper, Chubi egészséges, Bagi virgonc, mi kell még? (azért figyelj oda, nehogy elkezdje piszkálni a varratait, mert sose lehet teljesen biztosra menni. )
Az biztos, hogy nagyon sok minden függ a kutya egyéniségétől, nekem pl. lányok vannak, de ők is szeret(né)nek kóborolni, de 15 perc múlva mindig hazatalálnak, ha sikerül is. És persze a kan kutyák sem csak a tüzelés miatt csavarognak, de ha egyszer tüzel egy szuka, akkor meg csak enni járnak haza kétnaponta... Ha meg jó a kerítés: valaki az mondta, hogy ez olyan, mintha egy pasit bedobnának csupa meztelen bombanő közé, ő meg csak bámulhatna. Mert ugye kutyáéknál a szag a lényeg, az pedig a legjobb kerítés mögé is bejut.
Kutyasuliról szerintem ne mondj le ilyen egyszerűen, ha kedved, időd lenne rá, nem mindenhol ilyen a "kiképzés". Legalábbis csibészelni nem mindenhol tanítják, az végülis már örző-védő, az alap engedelmességben tudtommal nincs benne. És vannak már kölyökosztályok is. Szóval lehet, megérne egy próbát ellátogatni a helyi kutyasuliba, megnézni, ott mit-hogy csinálnak. Mert ülni, várni... otthon is megtanítod, de az a kutyatársaság!!!!!
Jelentem, Bagi 24 órával a műtét után már nem is emlékszik semmire!!
Tegnap délelőtt már jól volt, csak gyakran odaszaladt a helyére és a fenekére ült, gondolom érzékeny volt a vágás.De mára semmi baja, a nyakamig ugrál és be akarja pótolni az egy napnyi nem evést:).
Szerencsére gallér sem kellett rá, olyan a varrat, hogy nem húzódik, és nincs oka piszkálni.
A fogai helye is teljesen rendbe jött, már bújnak ki az új szemfogacskák.
Őszintén örülök, hogy ez a véleményetek, hallottam a környezetünkben egy-két hímsoviniszta véleményt - elveszed tőle az egyetlen örömét, stb - , igaz nem kutyásoktól (vagy nem felelősséggel gondolkozó kutyásoktól).
Szóval szerencsésen túl vagyunk rajta!!!!
Kutyasuli meg nevelés ügyben találtam a neten egy fehérvári kiképzőt, akinél a képek között volt úszó fundi!Azt nem tudom, hogy ez azt jelenti-e, hogy foglalkozik ezzel is, talán...
Mi ülni már szépen tudunk, most meg fogunk tanulni feküdni is!Remélem:)
lici: remélem én is ,hogy Bagira lassan ismét magára talál és megint a régi jó megszokott rosszcsont lesz, még ha nem is volt baj,hogy egy picit nyugisabb volt...?:-))) Bölcs döntésetek volt,az biztos, bárcsak többen követnék! Nem értek annyira hozzá,talán Johhn jobban,hogy azért a kutya karakterétől is függ,hogy mennyire szökős,meg csajozós lesz a jövőben? ( ennek fényében még jobb döntés volt,mi? :-)) ) . Nekünk főleg kan kutyáink voltak,igaz keverékek, anyuéknak most is ilyen őrült kutyujuk van,akivel annyira eddig nem volt baj ilyen téren,sokkal jobban őrül meg a macskákért!
Nálunk annyi a jó hír,hogy megkaptuk az igazolásokat,miszerint Chubika szerencsére nem rendelkezik semmiféle szív és egyéb genetikai rendellenességekkel,úgyhogy stramm kis fickó lesz belőle,reméljük:-)! Már kezd szót fogadni,megy az ül és néha az "ott marad és megvár" is:-)). Arra gondoltam,hogy beszabadulok egy könyvesboltba,hátha találok valamilyen kutyokosító könyvet. Van valami ötletetek, esetleg tapasztalat? Már ha a kutyasuli,ha jól értettem nem pont nekünk való! Én régebben csináltam már ilyet egy németjuhász kutyával,hát vele nem volt nehéz ! Hátha Chubikával sem lesz gáz és nemcsak szép,de okos kutyit sikerül "csinálni" belőle!
Szegény Bagi. Biztos volt/lesz 1-2 rossz napja... Bár abból, amit eddig írtál most már biztos észre sem veszed. A döntéseddel pedig teljesen egyetértek.