Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.10.26 0 0 1632
Szép méretű bogyók. Látom, feldolgozás alatt.
Előzmény: Béla1007 (1631)
Béla1007 Creative Commons License 2008.10.26 0 0 1631

Szia Ninovarga !

Meg volt az olíva szüret:))

Fantasztikus halacskák.

Szerveznem kell egy hatalmas pecatúrát is a környéketeken :))

Kifogok mindent :))

Üdv

BÉla

ninovarga Creative Commons License 2008.10.26 0 0 1630
Ha még egy napig maradtatok volna, a növényeken kívül ebben is részetek lehetett volna. Mai kép a ragadozóhalfogó versenyről:
Előzmény: Béla1007 (1629)
Béla1007 Creative Commons License 2008.10.26 0 0 1629

Sziasztok !!

pár kép az itteni mediterrániumból:)

St.Gellért

A fiam kedvenc málnája a blisy kedre már ehető lesz:)

A szomszéd "öreg néne" akáctól árnyékolt fügéje még mindíg terem.

ninovarga Creative Commons License 2008.10.25 0 0 1628
A fügeszedésről szóló szöveg helyesen:

Leszedtük a dalmát-
Fügét s nem az almát
Előzmény: ninovarga (1626)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.25 0 0 1627
A képsorozat helyesen:
Előzmény: ninovarga (1626)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.25 0 0 1626
Kedves "őszölők" a zalai "szubmediterráneumban"

Kivinézőben egy órával a szüret után

D(almát)fügeszedés almaszedővel

Leszedtük a (d) almát fügét és nem az almát

E fiúból kákitermelő lesz, akárki meglássa...
tomajiandi Creative Commons License 2008.10.25 0 0 1625
 www.permakultura.hu
Előzmény: tomajiandi (1624)
tomajiandi Creative Commons License 2008.10.25 0 0 1624

Olvasni ajánlom:

ninovarga Creative Commons License 2008.10.24 0 0 1623
Nagyon jó, hogy sikerült kiprovokálnom a kivis képeket is.
Gondoljuk csak át okosan, hogy miért kelt a kivi ott ellenszenvet!
A kérdés költői, hiszen megírtad a választ. A KÍVÜLÁLLÓKNAK, A KÖZÖNSÉGNEK, A TERMELŐI SZEKTORON KÍVÜL LÉVŐKNEK ellenszenves, mert kiszivattyúzzák miatta a folyó vizét. Ellenszenves, mert az ősidők óta honos őszibarack megszokottabb, a KÍVÜLÁLLÓK szemének megnyugtatóbb látvány volt, mint ez a nagylombú, szőrösgyümölcsű valami.
De vajon miért lett ez, amaz helyett?
Újra költői a kérdés: mert sokkal jövedelmezőbb.
Emilia-Romagna gazdaságát szinte 100%-ban a mezőgazdaság jelenti.
Jobb lenne netalán a már lassan csak ráfizetéssel termeszthető barack helyén a jó magyar parlagfű és a nagyértékű akác? 0%-os gazdasági növekedés, munkanélküliség és folyamatos lecsúszás?
Ha a NAGYKÖZÖNSÉG mindezt képes lenne fölfogni, akkor megértené azt is, hogy minek kellene örülni és mi miatt bánkódni!
Előzmény: jozso48 (1612)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.24 0 0 1622
A most ültetett kivijeid ugyanazt a fajtát képviselik, mint a régi. Ugyanúgy nem fognak megfagyni, ahogy a régi. A törzsét (40-50 cm magasságig hasznos befáslizni, mert abban a zónában a fiatal kivi kérgén keletkező fagyrepedés reális veszély. Ennyi a kivi összes rizikója, a fűkaszától szenvedett kéregsérülésen és a közelében használt vegyszeres gyomirtáson kívül.
Előzmény: ragusa. (1620)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.24 0 0 1621
Közben a vegetációs időszak végére itt tart a fiatal (másodéves ültetvény). A néhány szem Sharon első termés vidáman érik.
ragusa. Creative Commons License 2008.10.24 0 0 1620

NEM !!! NEM fagyott ki alig birtuk kiirtani )))) mert meg a kovetkezo evben is kihajtott. )))))az igaz hogy vedett helyen fal elott volt .Mar most sajnalom nagyon , de akkor meg nem voltam felvilagositva .

Telve vagyok most szep remenyekkel)))) csak nehogy ugy jarjak mint a delelott elfogyasztott,,,--- mert megettem hamar ennyit vartam ra ))))))))))))) na  az a fuge ami egyedul volt  az egy szem leesett,,, megettem, finom fü izü volt,,,lehet hogy a fü finomabb kikene probalni )))))))

Hiaba volt nagy, puha es zoldes barna  de eretlen volt meg keves volt neki az oszi napsutes. 
Előzmény: ninovarga (1618)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.24 0 0 1619
Ma megpróbáltuk a Te olasz képeidet lemásolni Fityeházon. Ennyire sikerült (hamisítványként talán azért elfogadható):
Előzmény: jozso48 (1589)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.24 0 0 1618
A régi nagy kivid, amit kivágtatok, előfordult, hogy télen megfagyott?
Előzmény: ragusa. (1617)
ragusa. Creative Commons License 2008.10.24 0 0 1617

Neha ZSUZSUKAM en is aggodom magamert )))))))  valszoltam neked a fagyturokben ..

NINO eleg ha a kiwi tovet takarom be , kb 30cm magasan es a fenti reszet pedig csak akkor ha nayg fagy igerkezik ??? akkor ug gondoltam hogy dobok ra az allvanyra pledet pokrocot.

Előzmény: Zsuzsuci (1614)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.24 0 0 1616
Az utolsó előtti képed egy tankönyvben kiváló illusztráció lenne ahhoz, hogy a kivit teljes szálvesszőn kell termeszteni.
ninovarga Creative Commons License 2008.10.24 0 0 1615
"A kiwi miatt kivágták már szinte az összes régi hagyományos barackost, mivel a kiwi kevesebb munkával jár."

A kivitermelők röhögnek a markukba az egész világgal szemben, mert egyedül ők vannak tisztában vele, hogy a kivitermesztés költségei hihetetlen mértékben alacsonyabbak minden egyéb gyümölcsfajénál! Magyarországon ezenközben minden erő (rajtunk kívül) oda hat, hogy a kivi még a házikertben se jelenhessen meg.

Remélem eljön az idő, hogy hazánkban a zöldeknek kell majd tiltakozniuk a folyóvizek kiviöntözésre történő túlzott felhasználása miatt.
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.10.23 0 0 1614

De jó, hogy idetaláltál, Ragusa! Már aggódtam érted.

Hogy sikerült a perui földicseresznyéd?

Előzmény: ragusa. (1587)
jozso48 Creative Commons License 2008.10.23 0 0 1613

Egyébként még sok más is kimaradt,megint nem volt elég a 4 gigás memóriakártya,

annyi fotót készítettem.Lesz mit feldolgoznom a télen,no meg emlékezni.

Előzmény: ninovarga (1601)
jozso48 Creative Commons License 2008.10.23 0 0 1612

Bölcsen hallgattam a kiwiről,ugyanis azon a környéken rettenetesen útálják a

kiwit és azt is elmondták,hogy miért.A kiwi miatt kivágták már szinte az összes

régi hagyományos barackost,mivel a kiwi kevesebb munkával jár.A másik ok,hogy

a folyót a gazdák teljesen leszívják a kiwi nagy vizigénye miatt.Most,hogy ott voltam

teljesen kiszáradt a folyómeder,száraz lábbal lemehettem és kapribogyót  szedhettem a folyó támfaláról.A nyáron mikor ott voltam még hatalmas pontyokat

láttam a már akkor is alacsony vízben.Mint te is tudod minden ültetvényen láthatóak

azok a víztározók amibe felszivattyúzzák a folyó vízét és onnan öntöznek miután a folyó már kiszáradt.Mellékeltem egy képet az egyik ilyen tározóról,de ilyet amerre

mentünk mindenütt látni,van ahol hatalmasak vannak.A traktor meg ott ketyereg a parton és mint a tűzóltótömlő,olyan csöveken tolja a vizet ezekbe,már ameddig még

van a folyóban.Azért mutatok néhány fotót a kiwiről is.A vőm ráadásul lelkes horgász,hát előtte a kiwit említeni sem szabad.

jozso48 Creative Commons License 2008.10.23 0 0 1611

Ennél az volt durvább,hogy egyik ismerősöm szölőjében lévő cseresznyefát stillel

eldöntötték és úgy szedték le a cseresznyét.Hiába tett feljelentést,pedig sok lábbeli

lenyomata is ottmaradt és senki nem hallotta a stillezés nem éppen csendes zaját sem.

Előzmény: Floo2 (1610)
Floo2 Creative Commons License 2008.10.23 0 0 1610
És a legdurvább az egészben, hogy le lehet lopni azt a kákit úgy is, hogy a gazda ne vegye észre, le tudtak volna szedni úgy 20-30 db-ot hogy nem vesszük észre!
De nem!
Letörték-levágták az ágakkal együtt, vagyis teljesen nyilvánvaló jeleket hagytak maguk mögött!
Borzalom!
Az is döbbenet, hogy mer hozzányúlni a másik fájához, de hogy ennyire gátlástalanul, ez vérlázító!
Előzmény: ninovarga (1606)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.23 0 0 1609
Madárlátta(ette) káki
ninovarga Creative Commons License 2008.10.23 0 0 1608
Feledékenység
ninovarga Creative Commons License 2008.10.23 0 0 1607
Színek
ninovarga Creative Commons License 2008.10.23 0 0 1606
Flooval ma reggel kákikényszerszüretet végeztünk, mentendő a menthetőt, mivel észrevettük, hogy elég csúnyán megdézsmálták a fát.
Panaszkodtam minap, hogy mennyire rossz hatásfokkal lehet felviágosító munkát végezni. Most azonban egy csodálatos pozitív példát tapasztalhattunk meg azzal, hogy érdekessé vált a káki, mint ellopandó gyümölcs. Micsoda előrelépés a tavalyi kutyalabda-felhasználásból a humán fogyasztásig, mindössze alig több, mint 12 hónap alatt!
Egyelőre a fa földről elérhető részeit szedtük le (amennyit egy két méter magas ember elérhet. Ezután következik majd a tavaly bemutatott almaszedő+teleszkópos olló-módszer, ami egyben a fa felső részének metszését is részben megoldja.

Az alulról elérhető gyümölcsök leszedve

A tetejét, speciális eszközökkel, egy későbbi időpontban szüreteljük
ninovarga Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1605
ninovarga Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1604
Megpróbálunk tenni róla, hogy a pince környéke is mediterrán hangulatot árasszon.
Előzmény: ninovarga (1603)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1603
Ha a kivi nem jön, akkor úgy csatlakoznék rá a beszámolódra, mint amikor a szerelvényhez újabb kocsikat kapcsolnak.
Sokan úgy tekintenek az általad bemutatott olasz valóságra, mint valami, számunkra elérhetetlen álomra.
Pedig az ott látottak nagy része nálunk is megvalósítható lenne!
Ha valaki tizenöt évvel ezelőtt azt mondta volna, hogy a zalai dombokon aszú jellegű desszertborokat lehet termelni, szinte évjárattól független biztonsággal, körberöhögték volna.
Van valaki, aki a körberöhögők pofájára tudta fagyasztani a vigyort azzal, hogy néhány hektár szőlővel, fehérbor kategóriában Magyarország "csúcsbor"-ra minősített borainak kb. 1/7- ét egymaga képviseli.
Biztosan minket is körberöhögnek egyesek a "déligyümölcshonosítási" törekvéseinkkel. Remélem, nincs messze az idő, amikor ezeknek a pofájára is ráfagy a vigyor.

Aszúszüret Vörcsökpusztán, Bussay doktornál:

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!